Αφιέρωμα | Sleep Party People & Gioumourtzina

Sleep Party People

Sleep Party People = Brian Batz + his bunnies!

Το 2008 ο Brian Batz ιδρύει το project Sleep Party People, το οποίο τού δίνει την ευκαιρία να συνεργάζεται με αγαπημένους φίλους / συναδέλφους του.
Το Σάββατο, 19 Μαρτίου, οι Sleep Party People έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μετά από μια μουσική εισαγωγή από τους guest -Θεσσαλονικείς-, Gioumourtzina, ο χώρος του Gagarin θα καλωσορίσει τον “Batz και τα κουνελάκια του” (όπως περιγράφει ο ίδιος το τί εστί ‘Sleep Party People’).

Πολλοί ίσως (σίγουρα) θυμόμαστε το κομμάτι «I’m Not Human At All», το οποίο ήχησε ως μια νέα -τότε- πρόταση στην post-rock /shoegaze σκηνή, αφού το εσωσεστρεφές γνώρισμα του μουσικού αυτού είδους, προσέφερε ταυτόχρονα έναν πιο σαφή και ευθύ χαρακτήρα, τόσο από τον τίτλο, όσο και τον ηλεκτρονικό του ήχο, αντίστοιχα. Όσο για το video clip του συγκεκριμένου track, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η δροσερή ή, ακόμη και, περίεργη ατμόσφαιρα του σκηνικού, των καλυμμένων προσώπων, αλλά και του ‘κλινικά’ ψυχρού (πετρόλ) φωτισμού, με κάποιες ζεστές ακτίνες (κόκκινου) εντός του πιάνου. Με τον τρόπο αυτό, το project έδωσε το στίγμα του στον κόσμο της post-rock, μέσα από μια ολοκληρωμένη, οπτικο-ακουστική εναρκτήρια παρουσία.

Η post-rock / shoegaze σκηνή φημίζεται για την ‘ντροπαλότητά’ της, στην σκηνική παρουσία και στον “down tempo” / lo-fi ήχο της, αλλά, ευτυχώς, η Σκανδιναβία, από όπου προέρχεται ο Δανός, Brian Batz, καλλιεργεί και αναπτύσσει επιτυχώς και άλλα είδη, όπως η μέταλ, η τζαζ, η ηλεκτρονική /noise /glitch μουσική, κ.ο.κ. Όσο, λοιπόν, και βαρετή να ήταν η εφηβεία του εν λόγω καλλιτέχνη -όπως διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου- ο ίδιος δεν είχε κανέναν λόγο να νοιώθει βαρετά, έχοντας ακούσματα και επιρροές, όπως οι Mogwai, οι Boards Of Canada, ο David Lynch, ο Erik Satie ή ακόμη κι ο Bela Bartok, ή ο Harold Budd, τον οποίο και χαιρετά στον τίτλο της σύνθεσης «I See the Sun, Harold» που ακούμε στο τελευταίο album των Sleep Party People, «Floating» (2014). Ένα album το οποίο μαρτυρά ότι προέρχεται από έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη. Είναι μάλιστα από αυτά τα album που ξεκινάνε με έναν πιο mainstream ήχο και, από την μέση περίπου, και μετά, αποκαλύπτουν μια πιο ιδιαίτερη και ταυτόχρονα, ευρεία ηχητική οπτική. Όσοι θυμούνται την ροή των Low [David Bowie, 1977], 10.000Hz Legend [Air, 2001], The Slip [Nine Inch Nails, 2008], ή Pollen [Aes Dana, 2012], θα καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο που ο (εκάστοτε) καλλιτέχνης τολμά να σπάσει τα όρια που του προσφέρει η κατηγορία στην οποία δημιουργεί και δισκογραφεί.

Brian Batz / Sleep Party People [photo credit¨The Line Of Best Fit blog, 2014]
Brian Batz / Sleep Party People [photo credit¨The Line Of Best Fit blog, 2014]

Ο Brian Batz λοιπόν, δεν έχει λόγο ούτε να βαριέται, ούτε να νοιώθει ντροπαλός ή διστακτικός. Ο ίδιος «σηκώνει το βλέμμα του από τα παπούτσια του» και συνεργάζεται, τόσο στην μίξη, όσο και στην παραγωγή, με ποικίλους καλλιτέχνες, όπως οι Jacob Faurholt, Brasill, Luster, Line Gøttsche, Echo Green, Stål, Uttenthal, Supertanker και YouYouYou, όπως διαβάζουμε στο προσωπικό του website. Πιο πρόσφατες συνεργασίες του, αυτή με την Oh Land (Nanna Øland Fabricius), αλλά και το (πολύ όμορφο και αξίολογο) album «Basement Tales» (Δεκέμβριος 2015 / StereoRoyal) που δημιούργησε -ως Kaae & Batz- μαζί με τον Kaspar Kaae, επίσης μέλος των Sleep Party People, αλλά και των Cody, και με ενεργό δράση στην μουσική κινηματογράφου. Με τον ίδιο, άλλωστε, αυτό το διάστημα scorάρει για την Φινλανδική τηλεοπτική σειρά «Bordertown».

Η παρέα των Sleep Party People έχει κυκλοφορήσει ήδη τρία album [Sleep Party People (2010), We Were Drifting On a Sad Song (2012), Floating (2014)] και το ερχόμενο Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016, στο Gagarin, ευελπιστούμε να μάς παρουσιάσουν κομμάτια από όλους τους δίσκους τους, να μάς θυμίσουν την παλιά καλή post-rock, και να μάς προτείνουν (ακόμη) νέες ιδέες για το πώς ένα είδος μπορεί να μετουσιωθεί, και να επεκτείνει το ηχο-τοπίο του, χωρίς να χάσει τα χαρακτηριστικά, την ζεστασιά, τα βιώματα ή τις επιρροές του.

Sleep Party People / Brian Batz: http://brianbatz.com
Gioumourtzina: https://soundcloud.com/gioumourtzina
Είδος: Dream pop, Slowcore, Shoegazing, Post-rock, Ambient

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 | Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00
Gagarin 205 LIve Music Space: Λιοσίων 205, Αθήνα
Εισιτήρια: προπώληση €20 | ταμείο €22

More from Anna Stereopoulou

Αφιέρωμα | Patti Smith

«[…] Ω, τέχνη!, ο ζωγράφος αναφώνησε Ω, τέχνη, ω τέχνη!, αναφώνησε ο...
Read More