The Last Drive – Gagarin 205

Ήξερα ότι οι The Last Drive έχουν πιστό κοινό. Μόλις χθες μάς φαίνεται άλλωστε η συμπλήρωση των 30 χρόνων τους και η μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε για αυτήν την σπουδαία μπάντα. Ένας φίλος επιμένει ότι οι Drive αποτελούν μακράν το καλύτερο ελληνικό αγγλόφωνο συγκρότημα. Μετά από τη χθεσινή βραδιά δεν έχω παρά μόνο να υποστήριξω το ίδιο ακριβώς, άσχετα αν ο κόσμος ήταν ολίγον… άφαντος (με την έννοια της υποτονικότητας).

Αρχικά οι Drive είναι μουσικοί έμπειροι, που χαίρεσαι ειλικρινά να τους ακούς, αλάνθαστους και πορωμένους, τόσα χρόνια μετά, να δίνουν εαυτό για την τέχνη και μεγάλη τους αγάπη: τη μουσική. Βγαίνοντας περίπου στις 12 παρά, χαμογελαστοί και ανοιχτόκαρδοι, “εισβάλλουν” με το “Sidewalk Stroll” κάνοντας ένα εξαιρετικό εναρκτήριο intro που προμήνυε μία ακόμα δυνατότερη συναυλία. Μοιράστηκαν μαζί μας το φρέσκο “Always the Sun” το οποίο τα έσπασε και ο Άλεξ, αναφερόμενος στο White Knuckles, είπε ξεκάθαρα: “Το τραγούδι παραχωρήθηκε στο “Φασισμός Α.Ε.” γιατί αυτό είναι, φασισμός α.ε.”. Σχετικό χειροκρότημα και συνεχίζουμε ακάθεκτοι/ες. Δεύτερο φρέσκο κομμάτι τους το “Snake Charmer” και λίγο πριν το “Blood from a Stone” διότι “Προσπαθείς προσπαθείς και πρέπει να βγάλεις αίμα από την πέτρα” .

The Last Drive - Gagarin 205
The Last Drive – Gagarin 205

Κλασικά αφιερώνουν το “Have Mercy” στα απανταχού “κορίτσια” (είναι εδώ που ακούσαμε και έναν μικρό θόρυβο από τον κόσμο!), προχωρούμε σε διασκευή Pink Floyd (“The Nile Song”) και φτάνουμε στην ωραιότερη αφιέρωση και στο υπερ-κομμάτι: “Killhead Therapy” αφιερωμένο στη “Διεθνή Βιβλιοθήκη […] Αυτά μας κράτησαν όρθιους σε καιρούς που το κεφάλι μας απειλείτο με ισοπέδωση” (δια στόματος Άλεξ). Περιττό να αναφέρω εδώ ότι Γιώργος, Χρήστος και Θάνος έπαιξαν απτόητοι και βαθιά συγκεντρωμένοι στο rock’n’roll της πορείας τους.

The Last Drive - Gagarin 205
The Last Drive – Gagarin 205

Και ξαφνικά, φτάνοντας προς τα encores τους (3 τον αριθμό παρακαλώ!) το τοπίο φαίνεται να αλλάζει. Ενέργεια, δυναμική, φώτα, θόρυβος (!) και καλή διάθεση συντροφεύουν τους Drive στα “Baby, it’s Real”, “The Bad Roads” και “Gone Gone Gone”. Το τέλος δεν έρχεται ακόμα, βγαίνουν πάλι με τα “Every Nite” και “Louie Louie” και… όταν το ρολόι δείξει περίπου 02.00, οι The Last Drive μας χαρίζουν το Valley of Death, στέλνοντάς μας για ύπνο ή/και για ποτό, μετά από μία καλή συναυλία με … κάποια ευτράπελα.

The Last Drive - Gagarin 205
The Last Drive – Gagarin 205

Και εξηγούμαι. Όταν οι πορτές ανοίγουν στις 21.00 και το κοινό καλείται να είναι στην ώρα του, η συναυλία δεν μπορεί να ξεκινά στις 22.40. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε μία απόκλιση ώρας και έλλειψη στοιχειώδους συνέπειας. Πόσο μάλλον όταν ξέρουμε ότι θα δούμε δύο συγκροτήματα + The Last Drive και προκύπτει ένα + The Last Drive. Ok, συμβαίνουν αυτά. Μία ενημέρωση; Rumor has it ότι η ακύρωση των Noise Figures προέκυψε λόγω “διαφωνιών” τελευταίας στιγμής. Αντι-επαγγελματικό, όπως και να έχει.

Τέλοσπάντων, ακούσαμε τους The Dead Dranks, μία παρέα νέων παιδιών, με rock’n’roll χαρακτήρα. Not bad για τον garage / punk / rock ήχο που παράγουν. Κάλυψαν με σχετικό ενδιαφέρον το μεγάλο κενό της αναμονής (που δικαιολογημένα προκλήθηκε)! Ακούσαμε μεταξύ άλλων τα “Delirium of Time”, “Rejected” και τη διασκευή του “In the Eye” του Iggy Pop. Καλή επιτυχία στο πρώτο album των παιδιών!

The Dead Dranks - Gagarin 205
The Dead Dranks – Gagarin 205
The Dead Dranks - Gagarin 205
The Dead Dranks – Gagarin 205

Υ.Γ.(1): Από τη σελίδα των The Dead Drunks στο Facebook για να μάθουμε τι εστί αντι-επαγγελματισμός:

“Όντας μάρτυρες στα χθεσινά γεγονότα στο Gagarin πριν την έναρξη της συναυλίας, έχουμε να δηλώσουμε ότι, καλό είναι ένα συγκρότημα με τις όποιες απαιτήσεις μπορεί να εχει, να είναι διατεθημένο να κάνει συμβιβασμούς ,ώστε να υπάρξει μια ομαλή διεξαγωγή της συναυλίας. Η οποιαδήποτε απαίτηση, μόνο χρονικές καθυστερήσεις και προβλήματα στον ήχο θα μπορούσε να δημιουργήσει. Ο εκνευρισμός και η άρνηση υποχωρήσεων οδήγησε στην αποχώρηση της και σε έντονους και άστοχους χαρακτηρισμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε για ποιον γίνεται η όλη διοργάνωση, ποιός είναι καλεσμένος και για ποιόν έρχεται η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού. Εμείς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Last Drive για την τιμή που μας έκαναν και τη χαρά που μας έδωσαν να μοιραστούμε μαζί τους την ίδια σκηνή, καθώς και τους ανθρώπους που δούλεψαν για τον ήχο και το στήσιμο του live οι οποίοι ήταν άψογοι.”

Υ.Γ. (2): Από τη σελίδα των The Last Drive & Crew στο Facebook για να μάθουμε τι εστί αντι-επαγγελματισμός:

Μία οφειλόμενη απάντηση από όλο το γκρουπ και την ομάδα του προς τους Noise Figures, οι οποίοι επέλεξαν να μην εμφανιστούν χθες… Το να βάζεις στην ίδια παράγραφο τη φράση «φασιστική συμπεριφορά» και το όνομα –όχι μόνο των Last Drive αλλά και οποιουδήποτε άλλου γκρουπ της σκηνής στην Ελλάδα του 2015, δείχνει τουλάχιστον επιπολαιότητα και βιασύνη. Επιτρέψτε μας λοιπόν μερικές παρατηρήσεις. Όταν έχουμε soundcheck δεν εμφανιζόμαστε την τελευταία στιγμή απαιτώντας να αλλάξει όλη η αρχιτεκτονική της σκηνής αδιαφορώντας για τον χρόνο και τον κόπο που χρειάζεται κάτι τέτοιο, καθώς και την καθυστέρηση που συνεπάγεται αυτό για το κοινό που γεμίζει τον χώρο. Ούτε θεωρούμε τους εργαζόμενους στη σκηνή του κλαμπ που παίζουμε υπαλλήλους μας που είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τις διαταγές μας χωρίς κουβέντα, με διλλήματα του στυλ «ή έτσι, ή αλλιώς δεν παίζουμε». Και πάνω απ’ όλα, δεν σηκώνεσαι και φεύγεις επειδή δεν γίνεται το δικό σου, αφήνοντας σύξυλο τον κόσμο που έχει έρθει για να σε δει. Τέτοιο πράγμα όλα τα χρόνια που παίζουμε δεν το έχουμε ξανασυναντήσει. Κανείς από το γκρουπ δεν ήταν εκεί όταν έγινε ό,τι έγινε, αλλά εννοείται πως στηρίζουμε τον Jim. Ανήκει στο crew, είναι ένας από την ομάδα μας. Δεν πρόκειται να δώσουμε συνέχεια σε όλο αυτό, κάτι τελευταίο μονάχα: Πιο σημαντικός από το σεβασμό στην ιστορία των Last Drive είναι ο σεβασμός που αρμόζει στους ομότεχνούς μας -τις άλλες μπάντες που παίζουμε μαζί-, τους εργαζόμενους στα κλαμπ που εμφανιζόμαστε και πάνω απ’ όλα στον κόσμο που έρχεται στις συναυλίες.

The Last Drive – Set List

Sidewalk Stroll

Blue City Shores

Glass of Broken Dreams

Sister Dawn

Always the Sun

Butterfly 69

Drop

White Knuckles

Black Limo

Blood from a Stone

Snake Charmer

Have Mercy

The Nile Song

Killhead Therapy

Siren Song

Magdalene

Sinner

Desert Rose

Encore (1)

Baby, it’s Real

The Bad Roads

Gone Gone Gone

Encore (2)

Every Nite

Louie Louie

I Love Cindy

Encore (3)

Valley of Death

More from Katerina Stamatopoulou

Monika – Fuzz Live Music Club

Με τέτοια αγωνία και βροχή εκεί εξώ γιατί είστε σήμερα εδώ; Άυτά ήταν...
Read More