Marios Iliopoulos (Nightrage): ”Τώρα που Είμαι Πίσω στη Θεσσαλονίκη, στον Τόπο που Γεννήθηκαν οι Nightrage στην Ουσία, τα Καλύτερα Έπονται.”

Στα πλαίσια της συναυλίας των Nightrage με Mystic Prophecy, Rage και Firewind το Σάββατο 16/12/17 στο Gagarin 205, το Sinavlia.gr είχε την τιμή να μιλήσει με τον Marios Iliopoulos [Guitars, Vocals (clean)] για το νέο ”The Venomous(2017), να αναλύσει τον τρόπο που η μπάντα δουλεύει σαν σύνολο, αλλά και να εκμηδενίσει την απόσταση Gothenburg-Θεσσαλονίκη. Shall we begin?

Καταρχάς, Μάριε, να σε καλωσορίσω, καθώς επέστρεψες για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη. Πως κατέληξες σε αυτήν την απόφαση;

Κοίταξε, μετά από 13,5 χρόνια στη Σουηδία, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορώ να τρέχω την μπάντα από οποιοδήποτε σημείο και να βρίσκομαι, οπότε ο γυρισμός μου στην Ελλάδα θα έκανε πολύ καλό σε εμένα, θα γύριζα πίσω στους φίλους μου στη γειτονιά που μεγάλωσα και την οικογένειά μου. Πλέον δεν χρειάζεται να βρίσκομαι στην Σουηδία για να τρέχω τους Nightrage, η επικοινωνία πλέον μπορεί να υπάρξει από όπου και να βρίσκομαι και, φυσικά, μου είχε λείψει και η Ελλάδα.

Σε κατανοώ,  εξάλλου με το internet έχει πλέον εκμηδενιστεί η απόσταση. Θυμάμαι είχες αναφέρει ότι επιθυμείς να δημιουργήσεις και το δικό σου προσωπικό studio.

Αυτή τη στιγμή δουλεύω σ’ένα studio, δεν είναι δικό μου, αλλά του Γιάννη Νικολαΐδη, ο οποίος έχει φτιάξει έναν πάρα πολύ καλό χώρο, και εγώ δουλεύω σαν project manager και producer και αυτήν την στιγμή έχουμε ετοιμάσει τον χώρο και υπογράφουμε ήδη μπάντες. Τώρα που γύρισα από την Σουηδία μου έτυχε και αυτή η δουλειά, κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ γιατί συνδυάζει και τη μουσική, οπότε ήταν λες και ήταν γραφτό να γίνει.

Γενικά, πώς σου φαίνεται και αυτή η πλευρά της μουσικής βιομηχανίας, τώρα που είσαι και στα παρασκήνια, πέρα από το προσκήνιο;

Κοίτα, είναι ένας άλλος τρόπος να δουλεύεις με τη μουσική, εγώ τόσα χρόνια απλά έγραφα albums και ασχολούμουν σαν μουσικός, αλλά, όπως είπες και εσύ, πίσω από τις κουρτίνες υπάρχει ένα διαφορετικό περιβάλλον. Σίγουρα με την εμπειρία που διαθέτω όλα αυτά τα χρόνια μπορώ να βοηθήσω και νέες μπάντες να κάνουν ένα καλό ξεκίνημα και να σταθούν στα πόδια τους, και είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος να δουλεύεις παράλληλα με τη μουσική. Είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει, αλλά νομίζω πως θα πάει πάρα πολύ καλά, θέλουμε να κάνουμε πολύ ωραίες δουλειές με νέες μπάντες και να βγάλουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Να περάσουμε τώρα στα δισκογραφικά των Nightrage. Πριν από δύο μήνες περίπου έκατσα και άκουσα στην ολότητά του το νέο ”The Venomous” (2017). Θα ήθελα να μου πεις δυο-τρία πράγματα για τον τρόπο σύνθεσης (ποιος έφερε τους στίχους, τις ιδέες κλπ) και, γενικά, πως κύλησε η διαδικασία υλοποίησης του.

Άρχισα να γράφω εγώ κάποιες ιδέες στην αρχή, αλλά τελικά δούλεψα όλα τα riffs και όλη τη μουσική με τον καινούριο μας κιθαρίστα, τον Magnus (σ.σ.: Söderman), με τον οποίο δέσαμε πολύ καλά, βγάλαμε πολύ ωραίες ιδέες και είχαμε πολύ καλή χημεία. Μετά έγραψα κάποιους στίχους, άλλαξε κάποια πράγματα ο Ronnie (σ.σ.: Nyman), οπότε μπήκε και αυτός στη διαδικασία, με βοήθησε πολύ με τους στίχους και σε κάποια arrangements, οπότε καταλαβαίνεις ότι είναι μία ομαδική δουλειά. Άλλωστε, και ο Lawrence (σ.σ.: Dinamarca) έβαλε τις δικές του ιδέες στα τύμπανα και δημιουργήθηκε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα που σίγουρα δεν θα μπορούσα να το βγάλω από μόνος μου, γιατί ναι μεν οι ιδέες μπορεί να ξεκινάνε από εμένα, αλλά αυτό που ακούς είναι κάτι ομαδικό, μιας και οι Nightrage είναι μία μπάντα όπως και να έχει.

Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι ότι συνεργαστήκατε με τον ίδιο Producer για δεύτερη φόρα, τον Terry Nikas, με τον οποίο είχατε δουλέψει μαζί και στο αριστουργηματικό ”Insidious” (2011).

Ναι, είναι η δεύτερη φορά, είμαστε πολύ καλοί φίλοι με τον Terry και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, θα ήθελα να το τονίσω αυτό, είναι ένας πολύ καλός Producer και μηχανικός- έχει τα Zero Gravity. Με έχει βοηθήσει πολύ και στο παρελθόν και του χρωστάω. Στο ”The Venomous” (2017) κατεβήκαμε όλοι στην Ελλάδα και συνεργαστήκαμε και το γράψαμε όλο το album εδώ, όλα τα όργανα τα ηχογραφήσαμε εδώ, περάσαμε πολύ ωραία γιατί ξέρει και καταλαβαίνει τον ήχο των Nightrage και φυσικά θα συνεργαζόμουν ξανά μαζί του, αν και τώρα με το studio στη Θεσσαλονίκη πιστεύω ότι από δω και στο εξής τα albums θα τα γράφουμε εκεί πέρα.

Οι στίχοι σας πραγματεύονται σκοτεινά σημεία του ψυχισμού, μιλάνε για πόνο, προδοσία κ.ά.. Ήθελα να σε ρωτήσω πιο πολύ σε προσωπικό επίπεδο, όταν έρθει η ώρα για να γράψεις, μετά νιώθεις μία ψυχική κάθαρση με όσα έχεις δώσει μέσα από τη μουσική;

Ναι, σίγουρα, αυτό που λες είναι αλήθεια, όλα αυτά που γράφω στους Nightrage σχετίζονται με καταστάσεις προσωπικές και με το να γράφω κάποιους στίχους λέω πράγματα που δεν θα μπορούσα να πω στην καθημερινότητα, οπότε έχεις δίκιο. Μου δίνει έμπνευση η ζωή και όλα αυτά που περνάμε και αυτό βγαίνει μέσα από τη μουσική και τους στίχους.

Είναι μία συναισθηματική αποφόρτιση όλο αυτό, έτσι;

Ναι, σίγουρα, λειτουργεί σαν θεραπεία.

Θα επιστρέψω λίγο στο Gothenburg που πέρασες ένα μεγάλο διάστημα της ζωής σου. Kατά γενική ομολογία είναι η περιοχή που ευδοκιμεί το Melodic Death Metal. Η παραμονή σου σε αυτόν τον τόπο συνέβαλε στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τη μουσική; Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο αριστουργηματικό ”Sweet Vengance” (2003) πραγματοποιήθηκε και η συνεργασία με τον Tomas Lindberg των At the Gates.

Σίγουρα αυτό που λες ισχύει, πήγα στη Σουηδία το 2000 και συνεργάστηκα με τον Ritchie Rainbow των Dream Evil, με τον οποίο είχα δουλέψει και με την προηγούμενη μπάντα μου τους Exhumation. Είχαμε κάνει δυο albums μαζί, σίγουρα δεν θα μπορούσα να κάνω αυτά τα albums στην Ελλάδα, εκεί υπάρχει άλλη άποψη, άλλοι παραγωγοί.
Tα συγκροτήματα και ο ήχος κατά κάποιον τρόπο με επηρέασαν στο να γράψω μουσική, αν και όλα ξεκινούν από την έμπνευση που έχεις μέσα σου. Δεν είναι ο τόπος, αλλά και το πώς νιώθεις. Πάντως, με επηρέασε θετικά στο να στήσω τους Nightrage με έναν συγκεκριμένο τρόπο και να έχουν συγκεκριμένο ήχο. Πιστεύω πως δεν είμαστε μία κοινή Melodic Death Metal μπάντα, αλλά καλύπτουμε μεγάλο φάσμα του Metal. Τώρα που είμαι πίσω στη Θεσσαλονίκη, στον τόπο που γεννήθηκαν οι Nightrage στην ουσία, τα καλύτερα έπονται. Γύρισα στον τόπο του εγκλήματος, hahaha!

Αυτό με χαροποιεί πάρα πολύ σαν fan. Σε λιγότερο από 20 ημέρες θα παρακολουθήσουμε live τους Nightrage. Εμένα θα είναι η 1η μου φορά. Προτού όμως αναφερθούμε στο πακέτο της συναυλίας, θέλω να μιλήσουμε για ένα άτομο, με το οποίο συνδέεστε άμεσα: Πρόκειται για τον Gus G. των Firewind που, ενώ κάποτε ακούγαμε την πιο brutal εκδοχή του στους Nightrage, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, θα μοιραστείτε ξανά την ίδια σκηνή, έστω και σε διαφορετικό πόστο. Το βλέπεις λίγο καρμικό όλο αυτό;

Ναι, κάποια πράγματα τελικά συνδέονται στο τέλος, τίποτα δεν είναι τυχαίο και πάντα υπάρχει κάποιος λόγος. Με τον Gus έχουμε ξαναπαίξει μαζί, έχουμε κάνει αμερικάνικη tour. Μαζί ξεκινήσαμε αυτήν την μπάντα, οπότε υπάρχουν πολλά που μας δένουν. Τον είχα βοηθήσει και στην αρχή, είχε έρθει μαζί μου στην Σουηδία να ξεκινήσει και αυτός την καριέρα του και τώρα έφτασε σε ένα σημείο πάρα πολύ καλό και χαίρομαι γι’αυτόν. Είμαστε σταθερά καλοί φίλοι όλα αυτά τα χρόνια και ακόμα τον βλέπω σαν τον φίλο μου τον πιτσιρικά που τον βοήθησα να κάνει τα πρώτα του βήματα στη μουσική.

Nightrage, Mystic Prophecy, Rage, Firewind. Τι να περιμένουμε από το εκρηκτικό αυτό πακέτο και συγκεκριμένα από τους Nightrage;

Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ δυνατό πακέτο με διαφορετικές μπάντες, είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμμετάσχουμε, πιστεύω είναι πολύ έξυπνο που έβαλαν και εμάς γιατί θα προσελκύσουν και fans όχι μόνο του Power Metal, αλλά και του Melodic Death Metal και του Heavy Metal που θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό. Είναι σαν ένα mini festival θα έλεγα, το οποίο θα κάνει τη διαφορά- άλλωστε, έχει καιρό να ακουστεί ότι θα παίξουν τόσες μπάντες μαζί-, και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ ωραίο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πάει και πολύς καιρός από την κυκλοφορία του ”The Venomous” (2017), οπότε να υποθέσω ότι στα μελλοντικά σας πλάνα είναι συναυλίες για την προώθηση του, έτσι;

Ναι, σίγουρα, θέλουμε να βγούμε έξω να παίξουμε, αυτό είναι κάτι που πάντα αναζητάμε με τους Nightrage και αυτήν την στιγμή έχουμε υπογράψει deal με μια καινούρια εταιρία management και booking και μας ψάχνουν dates για του χρόνου για να αρχίσουμε να κάνουμε κάποια ευρωπαϊκή tour και, γενικά, να αρχίζουμε να παίζουμε. Το album έχει κυκλοφορήσει ήδη από τον Μάρτιο, οπότε πρέπει να το προωθήσουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Μάριε, θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για τον χρόνο σου και να σου πω ότι θα βρίσκομαι στην πρώτη σειρά και θα φωνάζω για την Marcosias. Ανυπομονώ να τα πούμε και από κοντά επιτέλους.

Να’σαι καλά φίλε μου, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και ειλικρινά το εκτιμώ αφάνταστα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ”γεια” και ”ευχαριστώ” στους Έλληνες φίλους μας, ανυπομονώ να σας δω από κοντά και να περάσουμε πάρα πολύ καλά.

More from Theodore Kritikos
Ανταπόκριση | Eyehategod, Gomgoma – Κύτταρο Live Club
‘Εχω ψιλοβαρεθεί να σχολιάζω την επικρατούσα νοοτροπία σχετικά με την προσέλευση στις...
Read More
0 replies on “Marios Iliopoulos (Nightrage): ”Τώρα που Είμαι Πίσω στη Θεσσαλονίκη, στον Τόπο που Γεννήθηκαν οι Nightrage στην Ουσία, τα Καλύτερα Έπονται.””