Karma Violens: “Το καινούργιο άλμπουμ της μπάντας είναι ο,τι πιο ακραίο έχουμε βγάλει μέχρι τώρα”

Λίγο πριν την εμφάνιση της μπάντας στο Gagarin 205 στα πλαίσια του επετειακού φεστιβάλ για τα 30 χρόνια του An Club και τα 15 του Gagarin 205 το sinavlia.gr βρέθηκε κοντά στους αθηναίους Extreme Metallers Karma Violens όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα επόμενα σχέδια της μπάντας καθώς και η Ελληνική metal σκηνή.

Καλησπέρα παιδιά και καλώς ήρθατε στο sinavlia.gr

Μάριος (vocals): Καλησπέρα

Γιώργος (guitar): Καλησπέρα

Έχουν περάσει 2 χρόνια απ’ τον τελευταίο σας δίσκο (σ.σ. “Skin of Existence” (2015) ), ποιο είναι το feedback μέχρι στιγμής;

Μ: Πολύ θετικό, αν και είχαμε κάποιες ατυχίες για το δεύτερο άλμπουμ όσον αφορά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ. Είχαμε μιλήσει με μια εταιρεία από Αυστρία, αλλά τελικά δεν έγινε σωστά η συνεργασία, το λήξαμε άδοξα. Έτσι εμπιστευτήκαμε μια ελληνική εταιρεία, την Rock of Angels στην Θεσσαλονίκη και το βγάλαμε από εκεί τελικά. Παρόλο που πήγε καθυστερημένα η κυκλοφορία του και όπως και να ναι το πράγμα αυτό τραβάει πίσω τη μπάντα. Σ΄ αυτό το άλμπουμ ήταν λίγο δύσκολες οι συγκυρίες. Κατά τη γνώμη μου καλό feedback είχε. Καλές συναυλίες παίξαμε και ο κόσμος με θετικά σχόλια το αντιμετώπισε και ο τύπος επίσης. Και στο εξωτερικό Γερμανία, Αγγλία πήραμε κριτικές από κει, από κάποια περιοδικά μικρά και μεγάλα, όπως και κάποια webzines. Απλώς, δεν ακούστηκε όσο θα πρεπε και αυτό έβαλε τη μπάντα σε άλλο δείκτη για το καινούργιο άλμπουμ. Σ’ άλλη ψυχολογία.

Γ: Γι αυτό που προλάβαμε να κάνουμε ήταν ένα καλό αποτέλεσμα.

Έγινε αναφορά σε επόμενο άλμπουμ. Υπάρχει κάτι στα σκαρία τώρα;

Μ: Έχει ηχογραφηθεί, είναι έτοιμο απ’ το καλοκαίρι. Έχει αναλάβει την παραγωγή ο Κώστας (guitar). Είπαμε να δουλέψουμε εντός της μπάντας και είναι πιστεύω ότι πιο ακραίο έχουμε βγάλει μέχρι τώρα. Σκοτεινό και ακραίο. Η μπάντα είναι σα να γυρίζει σελίδα. Θα παρουσιάσουμε και σήμερα 3 κομμάτια απ’ το καινούργιο άλμπουμ.

Θα υπάρξει σύντομα δηλαδή κάποιο video clip ή κάποιο lyric video;

Μ: Πιστεύω με την καινούγρια χρονιά σίγουρα. Αν και νομίζω νωρίτερα δεν προλαβαίνουμε, αλλά μπορεί.

Σε σχέση με την Ελληνική σκηνή. Πιστεύετε ότι λείπει κάτι ή ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν;

Γ: Δεν πιστεύω ότι είναι υπάρχει κάποιο κομμάτι προς βελτίωση. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφήμιση, περισσότερος κόσμος να supportαρει, αυτό που λέμε δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια. Φωνάζαμε ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι μουσικοί για να ανοίξουμε τα αυτιά μας προς όλο τον πλανήτη, το κάναμε. Λέγαμε “Να παίρνουμε καλύτερους εξοπλισμούς” και να ακολουθήσουμε ο καθένας το δικό του ρεύμα αλλά να το κάνουμε πιο professional. Έγινε κι αυτό. Αλλά βλέπεις ακόμη ότι στην Ελλάδα ο ακραίος ήχος έχει πολύ δρόμο ακόμα στο να υποστηριχθεί και να διαφημιστεί. Αυτό πιστεύω. Περισσότερα ώριμα αυτιά και να ακούμε πολλά πράγματα, να μην είμαστε με παρωπίδες. Να χω 2-3 συγκροτήματα και να τα ακολουθώ 30 χρόνια, οπώς όλοι μας, αλλά να ακολουθώ και το σήμερα. Δεν θα σταματήσω στο χθες, γιατί δεν θα υπάρξει εξέλιξη.

Μ: Στην ουσία η σκηνή δημιουργείται απ’ τον κόσμο. Σκηνή ελληνική υπάρχει, εκτιμάται έξω. Ειδικά στο Black Metal η ελληνική σκηνή έχει ένα όνομα στο εξωτερικό. Η Σουϊδική σκηνή έτσι δημιουργήθηκε. Πρώτα την στήριξε ο κόσμος και μετά έγινε μεγαλύτερη. Αυτό ίσως χρειάζεται και ελληνική σκηνή εδώ πέρα.

Γ: Και να πιστέψουμε στις ελληνικές μπάντες του σήμερα. Έχοντας σαν γνώμωνα πάντα τις παλιές. Να πιστέψουμε και να υποστηρίξουμε  το δικό μας προϊόν.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι πλέον να γράφετε μουσική σήμερα; 

Μ: Με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, με την κρίση και όλα αυτά που συμβαίνουν έχεις μια έμπνευση παραπάνω. Όταν είναι όλα εύκολα δεν μπορεί να σου έρθει κάτι. Όταν είσαι στεναχωρημένος, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, όταν τρέχεις με την δουλειά σου τότε εκεί ειναι η ψυχοθεραπεία σου.

Γ: Όλα σε οδεύουν προς τη μπάντα, προς τη σύνθεση. Προς τους ανθρώπους της μουσικής.

Κώστας (guitar)Βοηθάει και η τεχνολογία βέβαια. Έχουν γίνει κάποια πράγματα πιο εύκολα, στο να γράφεις, να συνθέτεις. Ο χρόνος έχει γίνει πιο περιορισμένος. Ενώ έχεις μεγαλύτερη πρόσβαση να το κάνεις, έχεις λιγότερο χρόνο.

Μπορεί πλέον ένας μουσικός να ζήσει μόνο απ’ τη μουσική;

Μ: Αυτή η ερώτηση κολλάει και με την προηγούμενη. Αν ο κόσμος μπορεί να στηρίξει την μπάντα, να δημιουργηθεί μια τάση, μια σκηνή και αυτό να ανθίσει και να βγει προς τα έξω. Ούτως ή άλλως το metal δεν το κάνεις  για να κάνεις πολλά λεφτά. Το metal το κάνεις γιατί το πιστεύεις. Γιατί το αγαπάς και γιατί σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Δεν πας με αυτό το σκεπτικό “αν θα βγάλω λεφτά”, “αν θα καταφέρω να ζήσω απ’ αυτό”. Ξεκινάς  γιατί το γουστάρεις. Κι απο κει και πέρα όπου σε βγάλει.

Γ: Επίσης, το να ζεις με τα λεφτά της μπάντας στην εποχή μας, σημαίνει ότι πρέπει να χεις καβάντζες για να επενδύσεις και να μπορέσεις να pushάρεις και να διαφημήσεις το συγκρότημα. Κάτι που πρίν πολλά πολλά χρόνια οι εταιρείες ξέρεις πολύ καλά ότι δίνανε λεφτά, supportάρανε και κάνανε αυτές όλο το management στο να βγεί η μπάντα προς τα έξω. Τώρα ζούμε στην εποχή που πρέπει να πάρεις δάνεια, να επενδύσεις κι αν δεν μπορείς, δυστυχώς θα πρέπει να πορευτέις στη ζωή με το δύσκολο τρόπο, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρεις.

Αλλάζοντας λίγο θέμα, σήμερα είναι η τελευταία βραδιά του φεστιβάλ. Είναι 2 ιστορικά venues που γιορτάζουν. Πώς νιώθετε που παίρνετε μέρος σ’ αυτό; 

Μ: Νιώθουμε πάρα πολύ περίφανοι γι αυτό. Γιατί είναι δυο μέρη τα οποία τα έχουμε φάει με το κουτάλι. Έχουμε μεγαλώσει είτε με συναυλίες άλλων καλλιτεχνών, είτε με δικές μας συναυλίες, κυρίως στο An. Για μας είναι ιδιαίτερη τιμή αυτό που γίνεται σήμερα. Εδώ έχουμε γαλουχηθεί. Είδαμε πολλές συναυλίες που αγαπήσαμε, παίξαμε κι εμείς αργότερα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Ξέρουμε τον κόσμο που δουλεύει εδώ. Και οι μπάντες που παίζουμε μαζί σήμερα είναι μπάντες που πορευόμαστε χρόνια μαζί. Με τους Innerwish όχι τόσο στο είδος, αλλά με τα παιδιά από τους Acid Death και τους Dreamlong Dead έχουμε συνεργαστεί σε inside projects και αρκετές φορές και τη σκηνή. Σημαίνει πολλά για μας αυτό το φεστιβάλ.

Η πρόταση για να συμμετέχετε πώς έγινε;

Μ: Είχαμε κανει ένα ντοκιμαντέρ πριν λίγο καιρό στην ΕΡΤ για τα στέκια και με τη Μαρίνα που έχει το Gagarin μας είπε “Θα κάνω ένα φεστιβάλ, ενδιαφέρεστε;” Εμείς για live είμαστε πάντα ανοιχτοί, δεν έχουμε πει ποτέ σε κανέναν όχι.

Γ: Και πόσο μάλλον σε μαγαζιά και ανθρώπους που έχουμε συνεργαστεί.

Από θέμα περιοδείας τι υπάρχει για το μέλλον;

Μ: Το εξετάζουμε αυτό. Να βγει πρώτα το άλμπουμ και θα δούμε τι βήματα μπορούμε να κάνουμε.

Υπάρχουν προγραμματισμένα κάποια lives;

Μ: Όχι ακόμα, είμαστε σε συζητήσεις σχετικά με την κυκλοφορία.

Γ: Πάντα υπάρχει κάτι, αλλά δεν έχει νόημα να λες πράγματα στον αέρα αν δεν είναι πλέον επίσημα.

Αυτά από εμένα, θα θέλατε να αφήσετε κάποιο μήνυμα για τους αναγνώστες του site;

Μ: Να πιστεύετε στην Ελληνική σκηνή, να στηρίζετε τις συναυλίες.

Γ: Σας ευχαριστούμε για την δικιά σας προσπάθεια και όλοι μαζί να ανεβάσουμε το Ελληνικό metal.

Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες απ’ την εμφάνιση της μπάντας μετά τη συνέντευξη

Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Κουκλάκης

Tags from the story
, ,
More from George Haniotakis
George Haniotakis’ Top-10 (2017 edition)
Το 2017 φεύγει και αφήνει πίσω του μια δυνατή δισκογραφική χρονιά. Πάμε...
Read More
0 replies on “Karma Violens: “Το καινούργιο άλμπουμ της μπάντας είναι ο,τι πιο ακραίο έχουμε βγάλει μέχρι τώρα””