ICED EARTH, MONUMENT, NULL’O’ZERO @GAGARIN 205, ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11/16

Σάββατο 26/11/16: η μέρα που παρακολουθώ live για 3η φορά τους Iced Earth. Συγκίνηση. Ήδη από νωρίς, κόσμος συρρέει στο Gagarin 205 (σ.σ.: φαίνεται βρήκε λεφτά για σήμερα) και η προσμονή κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Η ώρα είναι 19:00, οι πόρτες ανοίγουν. Κύριοι, ετοιμαστείτε για μια ιστορική βραδιά.

Στις 19:50 στην σκηνή εμφανίζονται οι Null’o’zero. Μπροστά σε ένα σχετικά μεγάλο από πλευράς προσέλευσης κοινό, το Heavy/Thrash Metal σχήμα, με 30 λεπτά στη διάθεσή του, καταθέτει προσωπική άποψη: ”Unleashed by Fire”, ”Enemy Within”, ”Embrace Your Fear”, ”No More Wait”. Αρχικά, είναι οφθαλμοφανές πως η μπάντα διακατέχεται από τεχνική αρτιότητα. Η σκηνική της παρουσία είναι καλή, όχι εντυπωσιακή, αλλά καλή nonetheless. Η επικοινωνία της όμως με το κοινό χρήζει βελτίωσης. Υπάρχουν παρευρισκόμενοι (λίγοι, πολλοί, καμιά σημασία δεν έχει) που γνωρίζουν το υλικό της ή έστω μέρος αυτού, την ακολουθούν, στην τελική τη γουστάρουν ρε παιδί μου, είναι κρίμα αυτό να μένει αναξιοποίητο. Πλαισιώνεται από πεντακάθαρο ήχο πάντως, αυτό της το αναγνωρίζω, ενώ διαθέτει αδιαμφισβήτητα δική της προσωπικότητα- ζωτικής σημασίας στοιχείο. Γενικά, η εμφάνισή της κυλά ευχάριστα- ο κόσμος περνάει καλά-, οπωσδήποτε κεντρίζει το ενδιαφέρον, ενδεχομένως κερδίζει νέους fans, οπότε, at the end of the day, κερδισμένη βγαίνει. Με σκληρή δουλειά, η γενική αναβάθμιση του συγκροτήματος είναι ζήτημα χρόνου. Όλα καλά.

Στις 20:45 εμφανίζονται στην σκηνή και μπροστά σε ένα μεγάλο αριθμητικά κοινό οι Monument, ένα Heavy Metal σχήμα που με 45 λεπτά στη διάθεσή του παρουσιάζει 9 κομμάτια: ”A Bridge Too Far”, ”Carry On”, ”Blood Red Sky”, ”Fatal Attack”, ”Olympus”, ”Imhotep (The High Priest)”, ”Crusaders”, ”Lionheart”, ”Rock the Night”. Ε, λοιπόν, εμένα αυτό το θέαμα προσβάλλει τόσο την αισθητική όσο και τη νοημοσύνη μου. Αρχικά, η σκηνική παρουσία της μπάντας χαντακώνεται πλήρως λόγω του ότι ο Peter Ellis (Vocals) αντιμετωπίζει μια κρίση ταυτότητας. Αυτό που μου τη δίνει αφάνταστα όμως είναι η ενοχλητική επικοινωνία της με τον κόσμο: <<Sing for me Athens!>>; Σοβαρά τώρα; Μάλλον παίζει copyright με το <<Scream for me Athens!>>. Ναι, ok, αναμφίβολα το συγκρότημα διακατέχεται από τεχνική αρτιότητα, έχει και πεντακάθαρο ήχο, αλλά από προσωπικότητα ΜΗΔΕΝ- άλλο το να’χεις είδωλα και άλλο το να πλασάρεις τελείως ξεδιάντροπα τον εαυτό σου ως ένα από αυτά. Μόνο μια απορία έχω ρε guys. Εσείς με το απλανές, αποβλακωμένο βλέμμα που χειροκροτάτε, υποθέτω το όλο πακέτο δε σας θυμίζει κάτι, ε; Συγχαίρω το γούστο σας.

Η ώρα είναι 22:00 και στην σκηνή εμφανίζονται οι masters του Power/Thrash Metal, Iced EarthΤρόμος, Φαντασία, Λογοτεχνία, Μυθολογία, Ιστορία, Πόλεμος. Προσκύνημα. Το πολλά υποσχόμενο ”Great Heathen Army” προκαλεί παροξυσμό- ”Burning Times”, ΡΕ. ”Plagues of Babylon” και σείεται η γη, ξυλίκι και κακό στο ”Democide”, το ”Vengeance Is Mine” ξυπνά την ανάγκη για εκδίκηση, ενώ το πάντα επίκαιρο ”Days of Rage” ξεσκεπάζει την σαπίλα αυτού του κόσμου και παρακινεί για υιοθέτηση take no shit attitude. ”I Died for You”, ή αλλιώς πώς η αγάπη οδηγεί σε αβάσταχτο πόνο, ”Pure Evil” και οι φλέβες στο κεφάλι τσιτώνουν. Το ”Damien” είναι ένα αριστούργημα. O Θεός Jon Schaffer (Guitars, Keyboards, Vocals) βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο για τις ανάγκες του ”Stormrider” (goosebumps), ενώ το ”V” τιμά τον επιδραστικό Guy Fawkes και την τεράστια κληρονομιά του. ”My Own Savior”, πουτάνα όλα. Τιμή στον H.P. Lovecraft με το ”Cthulhu”, ”Boilint Point” και ως εδώ, το σπαρακτικό ”Slave to the Dark” σου συντρίβει την ψυχή, ενώ το ”A Question of Heaven” α-να-τρι-χιά-ζει. Η μπάντα αποχωρεί και επιστρέφει για encore, με το σκοτεινό ”Dark Saga”. ”Dystopia” μέχρι το τέλος των ημερών, ”Watching over Me”, μόνο κλάμα, και στο ”The Hunter” ο γράφων σκίζει τα βρακιά του. Χρόνια πολλά στην Φωνή, Stu Block (Vocals). Σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής του, το σχήμα πλαισιώνεται από κρυστάλλινο ήχο, θερμή και ειλικρινή επικοινωνία με το αριθμητικά τεράστιο κοινό (σ.σ.: sold-out η συναυλία) και επιβλητικότατη σκηνική παρουσία. Με αντάλλαγμα την ψυχή μου.

Setlist

Great Heathen Army

Burning Times

Plagues of Babylon

Democide

Vengeance Is Mine

Days of Rage

I Died for You

Pure Evil

Damien

Stormrider

V

My Own Savior

Cthulhu

Boiling Point

Slave to the Dark

A Question of Heaven

 

Dark Saga

Dystopia

Watching over Me

The Hunter

Παρά την αρχική χρονική απόκλιση από το timetable, η Archangel διοργάνωσε μια θεσπέσια από κάθε άποψη συναυλία. Από την άλλη, οι Iced Earth, σε 2 ώρες και με 20 κομμάτια, επιβεβαίωσαν πως είναι masters του Power/Thrash Metal, σε μια άκρως ιστορική εμφάνιση-εμπειρία ζωής. Για πάντα ρε. Για πάντα.

More from Theodore Kritikos

Blind Guardian – Gagarin 205

  Το εισιτήριο για το εν λόγω live το είχα προμηθευτεί ένα...
Read More