Το σημαντικότερο γεγονός πριν τη λήξη του ’18, είναι η επιστροφή των Αmenra στην Αθήνα.

Σκεφτόμουν τι τίτλο να βάλω σε αυτό το κείμενο, καθώς δεν είχα σκοπό αυτό να αποτελέσει ένα κλασικό αφιέρωμα, αλλά μια κατάθεση προσωπικής άποψης. Αυτή, συνοψίζεται στον παραπάνω τίτλο και αναλύεται ως εξής: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τελειώσει αυτή η χρονιά, που μας έβγαλε αρκετά την πίστη, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδό, από μία καλή συναυλία. Και προσθέτω: Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, γενικώς, από μία συναυλιάρα. Από αυτές που δε βλέπουμε συχνά και από μια μπάντα που όσο λίγες, αγαπάμε – α πληθυντικό, γιατί εδώ, η προσωπική προτίμηση ταυτίζεται με εκείνη τεράστιου μέρους του εγχώριου μουσικού κοινού. Αυτή, δε θα μπορούσε να είναι άλλη, από την αυριανή: τη συναυλία των Βέλγων Amenra.

Λίγο πριν κλείσουν επισήμως, τα 20 χρόνια τους ως μπάντα και τα 10 χρόνια από την πρώτη τους επίσκεψη στα μέρη μας, επανέρχονται σε αυτά, για τέταρτη φορά, ξανά, υπό την αψεγάδιαστη διοργάνωση της Smoke The Fuzz Fest, η οποία ευθύνεται και για την προηγούμενή τους άφιξη εδώ, ενάμιση χρόνο πριν και είναι αυτή, που επαναλαμβάνει το ‘έγκλημα’ και φέτος, σε ακόμα μεγαλύτερο χώρο (αφού πέρυσι, το Gagarin φούλαρε), αυτόν του Piraeus Academy. Για να συνεχίσω το πράγμα από την οπτική μου, πέρυσι ήταν που τους είδα πρώτη φορά (πακέτο με τους Oathbreaker) και μου έπεσαν τα μάτια και τα αυτιά (ευτυχώς από τότε, τα μάζεψα για να τα ξαναρίξω αύριο). Ήταν μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες που έχω ζήσει ποτέ και είμαι σίγουρος, πως θα επαναληφθεί αύριο, σε νέες διαστάσεις και συνθήκες. Για αυτό και δεν πρέπει να λείψει κανείς, γνώστες και μη – σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Μίλησα και επιστροφή δεν έχει! Οι μη γνώστες, να σπεύσουν να τσεκάρουν και να μας έρθουν.

Νομίζω δε χρειάζεται να πω πολλά για τους Amenra: 20 χρόνια παρουσίας, 6 studio albums, 3 live albums, 2 EPs, 12 splits και πολύς πόνος, ιδρώτας, θόρυβος, αγάπη, θλίψη, μίσος και σκοτάδι. Μια μπάντα που ανέβηκε με την δουλεία της και το επίπεδο αυτής, που άξιζε ό,τι κατέκτησε. Μια  μπάντα που το ελληνικό κοινό δεν σταματάει να απολαμβάνει να βλέπει, κάτι που θα κάνει και αύριο, στον μεγαλύτερο χώρο που τους έχει παραχωρηθεί, έως τώρα,μετά τις εμφανίσεις τους στο πάλαι ποτέ Necropolis, στο ιστορικό An και στο αγαπημένο Gagarin. Mια βραδιά, που πιθανώς να αλλάξει τη ζωή σας, τη μουσική σας, την οπτική σας και την αισθητική σας.

Και όποιος δεν έχει πειστεί, να προσθέσω πως θα φάμε και αύριο, υπέροχο πακέτο, αφού τα παλικάρια, σκάνε αλά μπρατσέτα με Treha Sektori,το δεκαετές ambient solo project του Γάλλου Dehn Sora,μέλος του μουσικού community Church Of Ra, που ίδρυσαν προ ετών οι Amenra (ανήκουν και οι Oathbreaker εκεί πχ). Ο Treha Sektori, έρχεται κι αυτός για τρίτη φορά στην Αθήνα, μετά την πρώτη εμφάνισή του εδώ, πριν τρεισήμισι χρόνια, ανοίγοντας τον Tim Hecker στο Ρομάντσο, και τη δεύτερη, μόλις επτά μήνες πριν, στο Temple, παίζοντας πριν τη Lamia Vox και ανοίγοντας για τον Mortiis. Ένας συνδυασμός, που δε χάνεται με τίποτα και για κανέναν λόγο.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της διοργανώτριας εταιρίας:

Η Smoke the Fuzz gigs

περήφανα παρουσιάζει

την πολυαναμενόμενη επιστροφή

του φαινομένου

AMENRA !

Μαζί τους ένα ακόμη μέλος της κολεκτίβας Church of Ra,

ο σκοτεινός, μυστηριώδης εκπληκτικός

Treha Sektori !

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 @ Piraeus 117 Academy

Πόρτες : 20:00

Έναρξη : 20:30

Τιμές εισιτηρίων :

Early-bird tickets : €22

Προπώληση : €25

Ταμείο : €28

Σημεία προπώλησης :

Rhythm Records

Εμμανουήλ Μπενάκη 74, Εξάρχεια

τηλ. 210 384 1550

Metal Era

Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Εξάρχεια

τηλ. 210 330 4133

Sound Effect Records

Σπύρου Τρικούπη 50 & Καλλιδρομίου, Εξάρχεια

τηλ. 210 825 9883

και μέσω viva.gr :

– Online στο

https://www.viva.gr/tickets/mousiki/piraeus-117-academy/amenra-w-treha-sektori-live/ &

– Τηλεφωνικά στο 11 876

– Σε φυσικά σημεία : καταστήματα Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος (Ερμού 1, καθημερινά 9:00-21:00), Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00) και Yoleni’s

Χρειάστηκε να περάσει ελάχιστο διάστημα, ώστε οι Βέλγοι Amenra, το κατά πολλούς κορυφαίο συγκρότημα στον κόσμο της μουσικής αυτή τη στιγμή, να εκφράσουν την επιθυμία τους να επισκεφτούν το αγαπημένο τους κοινό σε όλο τον κόσμο. Η προηγούμενη τρίτη τους συνολικά εμφάνιση στη χώρα μας στις 28 Απριλίου του 2017, ήταν η μοναδική με κανονικό σετ σε μία περίοδο που η μπάντα περιόδευε με αποκλειστικά ακουστικά σετ για την προώθηση του ζωντανού τους δίσκου ”Alive”. Όταν ρωτήθηκε επ’ αυτού ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Colin H. Van Eeckhout, απάντησε λακωνικά ”δεν ξέρω γιατί παίζουμε κανονικό σετ μόνο στην Ελλάδα, υποθέτω απλά ότι το χρειάζεστε κι εσείς όσο κι εμείς”. Εκστασιασμένοι από την υποστήριξη του Ελληνικού κοινού από την αρχή τους σαν συγκρότημα, οι Amenra είδαν την τρίτη και πληρέστερη εμφάνιση τους να γεμίζει το Gagarin και οι ίδιοι παίξανε αρκετά περισσότερο απ’όσο συνηθίζουν. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι τέτοια η επίπονη φύση της μουσικής τους, που πολλές τους συναυλίες έφταναν με το ζόρι ή και δεν ξεπερνούσαν ποτέ τη μία ώρα διάρκειας.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που μετά το πέρας της φοβερής τους εμφάνισης (με συνοδεία τους συμπατριώτες τους Oathbreaker), δεν πίστευαν τι συνέβη και ευχαριστούσαν οι ίδιοι τον κόσμο όπου στεκόντουσαν, ενώ η χαρά στα πρόσωπα τους ήταν τόσο έκδηλη, που ούτε οι οπαδοί δεν το πίστευαν. Από τότε αρκετό νερό κύλησε στο αυλάκι και στις 20 Οκτωβρίου του 2017, οι Bέλγοι κυκλοφόρησαν τον έκτο τους δίσκο, ή αλλιώς το έκτο μέρος της ”Mass” συνέχειας της μουσικής τους, με τοναπλό και λιτό τίτλο ”Mass VI”. Ερχόμενο σχεδόν 5 χρόνια μετά το κατατροπωτικό”Mass V”, το ”Mass VI” αγκαλιάστηκε από τον παγκόσμιο τύπο ως το άλμπουμ της χρονιάς για το 2017, κερδίζοντας πάμπολλες διακρίσεις και σε λίστες εντύπων και ηλεκτρονικής ενημέρωσης περιοδικά και στην Ελλάδα, με τους ίδιους μάλιστα να τονίζουν ”Νούμερο 1, πού αλλού; Στην Ελλάδα φυσικά”!

Η μουσική τους πέρασε στους ακροατές σ’ αυτό το περυσινό πλέον άλμπουμ όλα όσα υπέφεραν αυτά τα 5 χρόνια οι ίδιοι. Ασθένειες, απώλειες αγαπημένων προσώπων, προσωπικές αναποδιές,ό,τι μπορούσε να κάνει το αποτέλεσμα ακόμα πιό δυσβάσταχτο. Κι όμως για πρώτη φορά στη μουσική τους φάνηκε μία αχτίδα φωτός, μία ελπίδα ότι στο τέλος μέσα από την κατάμαυρη αισθητική τους και τον ασχημάτιστο πόνο τον οποίο έχουν χιλιοτραγουδήσει, θα θριαμβεύσει το λευκό που είναι θαμμένο κάτω από τόνους λάσπης. Με περισσότερα καθαρά φωνητικά από ποτέ σε δίσκο τους και πολύ εύστοχα χρησιμοποιημένα, προσέφεραν τέσσερις νέους ύμνους (και δύο ιντερλούδια) που μπήκαν βαθιά στις ψυχές των αμετανόητων οπαδών τους.

Το ”Mass VI” έπρεπε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα και ποιά η καταλληλότερη στιγμή από την 14η τουΔεκέμβρη! Αυτή τη φορά στο ακόμα μεγαλύτερο Piraeus Academy, καθώς είναι τέτοια η προσμονή του κοινού και τέτοια και η δική τους επιθυμία για την αμεσότερη το δυνατό επιστροφή τους, που η επιλογή του χώρου ήταν μονόδρομος. Τα πέντε άξια τέκνα του Κortrijk στη Δυτική Φλάνδρα, θα ζεστάνουν αυτή την κρύα χειμωνιάτικη νύχτα του Δεκέμβρη, λίγο πριν μας αφήσει το 2018 για τα καλά και αναμένεται να μας προσφέρουν άλλη μία αξέχαστη βραδιά, ενώ δε θα είναι διόλου απίθανο να παίξουν ακόμα περισσότερο από τις προηγούμενες φορές, μιά και δηλώνουν πιό ανυπόμονοι από ποτέ και τονίζουν πόσο απαραίτητη είναι η επιστροφή τους στην χώρα μας.

Συνοδεία τους αυτή τη φορά, ο εξαίρετος καλλιτέχνης Treha Sektori (“Τρόπος της πτώσης” σε μετάφραση)ή ευρέως γνωστός ως Dehn Sora. To πραγματικό του όνομα είναι Vincent Petitjeanκαι είναι γεννημένος την 1η του Σεπτέμβρη του 1987. Μέσα από ambient/dark αισθητική και με άγνωστη την χρονολογία που σχημάτισε τη μπάντα του, το 2009 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ ”Sorieh”, για να ακολουθήσουν τα ”Endessiah” (2012),”Severh Sehenh” (2014) και το ΕΡ ”Acermeh” το 2016, ενώ ενδιάμεσα έχει συμμετάσχει σε αρκετά split μεταξύ των οποίων το ένα και με τους Amenra, ενώ έχει συνεργαστεί με τους RM74, Barst, Muhd, Innerwoud, Syndrome και ως ηλεκτρονικός ενορχηστρωτής στο τελευταίο αριστούργημα των Οathbreaker,”Rheia” το 2016. Η μουσική του είναι πλήρως απογυμνωμένη και άκρως προσωπική για τον ίδιο, καταθέτει ψυχή και χωρίς λόγια λέει πολλά περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς. Είναι ιδανικός σύντροφος των Amenra στη συναυλία αυτή και για ακόμη μία φορά, το Ελληνικό κοινό θα μάθει γιατί θεωρείται από τα πιό hot ονόματα των τελευταίων ετών και πως υπηρετεί τη μουσική συνολικά από πολλά πόστα!

Στις 14 του Δεκέμβρη το Piraeus Academy φιλοξενεί μία από τις τελευταίες συναυλίες του 2018, αν αντέχετε να γίνετε μάρτυρες μίας από τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής συναυλιακής ιστορίας, η επιλογή της προσέλευσης είναι μονόδρομος. Αν προλάβετε να προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας φυσικά!

***

https://www.facebook.com/trehasektori/
http://trehasektori.bandcamp.com
http://smokethefuzz.com/
http://smokethefuzz.gr/
https://www.facebook.com/SmokeTheFuzzGigs
https://www.facebook.com/SmokeTheFuzzFestAthens/
More from Πάνος Σταυρουλάκης

Με πολύ sludge metal και άλλο τόσο post rock, μάς υποδέχεται το πρώτο Cult Of The Amps Fest!

Το πρώτο Cult Of The Amps, μια συνεργασία μεταξύ του μουσικού site...
Read More