Sad Lovers and Giants@ An club- 21/5/22

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φωτογραφίες: Πόπη Κατσιδονιώτη

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο, οι Sad Lovers and Giants πραγματοποίησαν δύο χορταστικές συναυλίες στην καρδιά της Αθήνας (An Club) δώρο στο ελληνικό κοινό που αγαπούν. Με δύο σετ, το πρώτο με ολόκληρο το Epic Garden Music και το δεύτερο με επιλογή τραγουδιών, γιόρτασαν τα 40 χρόνια από το εμβληματικό ντεμπούτο άλμπουμ αλλά και συνολικά της καριέρας τους.

Όταν οι Sad Lovers ντεμπούταραν με το Epic Garden Music το 1982, 40 χρόνια πίσω δηλαδή, μάλλον δεν είχαν στο μυαλό τους τη διαχρονικότητά που θα τους χαρακτήριζε. Μπορεί να έφτασε μόλις στο ν21 του UK Indie Chart και για πολύ καιρό να παραγνωρίστηκε όμως αυτό τελικά δεν προσδιόρισε πολλά πράγματα στην εξέλιξη του χρόνου. Έτσι και αλλιώς η post punk των SLAG διέφερε από αυτή που μερικά χρόνια νωρίτερα έκανε γνωστά συγκροτήματα όπως οι Cure, Banshees, και Bunnymen.

Οι μελωδίες των θλιβερών εραστών με επιρροές περισσότερο από Durutti Column παρά από τα γνωστά ονόματα της εποχής, ήταν ποιητικές και ρομαντικές.  Το θλιμμένο Post-Punk τους δεν έμοιαζε με τα «σκρατζαρίσματα» της παλιότερης Punk των Gang of Four ούτε την επιθετικότητα των Chameleons, ίσως γι’ αυτό και απέκλινε από τον κανόνα των μεγάλων ονομάτων του είδους. Ίσως βέβαια αυτό να είναι και το μυστικό της μοναδικότητας και διαχρονικότητάς τους. Η μουσική τους είναι σκοτεινή, αλλά ποτέ δεν γίνεται ζοφερή. Και όπως και η παρουσία τους, αποπνέει μια ελαφριά μελαγχολική φινέτσα.

Μπορεί λοιπόν να μην υπήρξαν οι επιδραστικότεροι του είδους, ούτε αυτοί με το χαρακτηριστικότερο ύφος. Δεν είχαν εύκολα επιτυχίες και δεν τους ακολούθησε ποτέ η φήμη του αυτοκαστροφικού καλλιτέχνη. Μάλιστα σε παλιότερη συναυλία τους, ο Garce Allard είχε παραδεχτεί πως μοιάζει περισσότερο με καθηγητή μαθηματικών.

Η αξία τους αποδείχθηκε αργά και σταθερά, χωρίς να γίνουν ποτέ το πρώτο όνομα ήταν πάντα εκεί σημείο αναφοράς στο dark wave.

Τα της συναυλίας ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Και δεν το λέω υποτιμητικά αλλά κυριολεκτικά. Ξέραμε τι να περιμένουμε και ήταν ακριβώς αυτό. Δύο γεμάτες ώρες της αναλλοίωτης στο χρόνο φωνής του Garce σε ένα κλιμακωτό σε εξάρσεις σετλιστ. Στατικοί στην εμφάνισή τους με ατμοσφαρικά Keyboards, βαθύ μπάσο, κιθαριστικά ριφάκια και φυσικά σαξοφωνικές μελωδίες που γέμισαν λυρικότητα το υπόγειο των εξαρχείων. Ο ενθουσιασμός του κοινού ακολούθησε τη απήχηση των τραγουδιών του σετλιστ, και το κλείσιμο της συναυλίας με δύο encore μας άφησε όλους ικανοποιημένους. Στα συν της βραδιάς το εξαιρετικό “Imagination” και  “Colourless Dream”, τραγούδια από τα 7 bonus tracks του  Epic Garden Music.

SETLIST
Set One : Epic Garden Music

Echoplay
Clocktower Lodge
Clint
Lope
Cloud 9
Alice
Far From the Sea

Set Two
In Flux
Alaska
Biblical Crows
Vendetta
Asylum Town
Beauty Is Truth
Sleep (Is for Everyone)
Your Skin and Mine
Seven Kinds of Sin
Paradise
Things We Never Did

Encore:
Imagination
On Another Day
Lost in a Moment

Encore 2
Colourless Dream
50:50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written By
More from Maria Lezgi
The Limiñanas, Drunken Gramophone @ Fuzz Club, 08/05/15
  Με ελάχιστη συμπάθεια προς τη γαλλική μουσική, αν και φανατική μιας...
Read More
0 replies on “Sad Lovers and Giants@ An club- 21/5/22”