Rory Gallagher – Band of friends / 11-2-23 / Gagarin 205

Το ετήσιο πλέον ραντεβού με την μπάντα του Rory Gallagher έρχεται σε νέο χώρο και είναι ανανεωμένο. Οι “Band of friends” ύστερα από απουσία τριών ετών στη χώρα μας, εξαιτίας του φρικτού ιού που έπληξε τον πλανήτη γη, επιστρέφουν αυτή τη φορά στο Gagarin 205 και πολύ καλά πράττουν αφού όλες οι συναυλίες τους τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ήταν sold out. Μένοντας πιστοί στο ελληνικό κοινό, καθώς πλέον μετράνε πολλούς εγχώριους οπαδούς, έχουν ακόμα ένα λόγο να μας επισκεφθούν, αφού φέτος κλείνουν 75 χρόνια από τη γέννηση του αγαπημένου Ιρλανδού. Και τι πιο ωραίο από μια μουσική γιορτή με την ίδια του την μπάντα.

Με αλλαγές στο σχήμα, ύστερα από την αποχώρηση του φανταστικού τύπου και μουσικού Marcel Scherpenzeel, και με τον Jim Kirkpatrick να παίρνει τη θέση του στα φωνητικά και την κιθάρα κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας.
Ο Kirkpatrick κιθαρίστας μεγάλων αξιώσεων έχει περιοδεύσει με Thin Lizzy, Whitesnake, Kiss και πολλούς πολλούς άλλους.

Πυλώνας του σχήματος, βεβαίως, ο Jerry McAvoy μπασίστας και φίλος του Gallagher ο οποίος έπαιξε σε όλα τα album και σε όλα τα live του από το 1971 έως το 1991.

Στα drums o Brendan O’Neil παιδικός φίλος και συμμαθητής του McAvoy ο οποίος εισήχθη στην μπάντα του Gallagher το 1981 και παρέμεινε για παραπάνω από 10 χρόνια. Έπαιξε επίσης στους Nine Below Zero για πάνω από 20 χρόνια. Στην ίδια μπάντα υπήρξε μέλος και McAvoy.

Εδώ θέλω να αναφέρω τον πολυαγαπημένο (μου) Ted Macenna, που έφυγε τόσο άδικα και πρόωρα το 2019. Ο εκπληκτικός αυτός άνθρωπος και μουσικός έπαιξε με τον Gallagher από το 1978 έως το 1981 και υπήρξε ο βασικός ντράμερ των Band of friends σε όλες τις προηγούμενες εμφανίσεις τους στη χώρα μας. Το 200…. εμφανίστηκε μαζί με τον Brendan O’Neil όπου και μοιράστηκαν τη σκηνή.
Για την ιστορία, είχε περιοδεύσει μεταξύ άλλων με τον Ian Gillan το 1990.
Κρατώ φυλαχτό την μπαγκέτα που μου δώρησε μετά από ένα υπέροχο live, το τελευταίο του στη χώρα μας, με μια αφιέρωση την οποία φρόντισε να σβήσει η αδυσώπητη ζέστη στο τότε σπίτι μου. Δεν σβήστηκε όμως από τη μνήμη μου·
“Danae keep rock n´roll”
Ted Macenna
I will Ted, I will.

Μαζί τους ο Paul Rose ο οποίος επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Gallagher ανάμεσα σε χίλιους κιθαρίστες και όπου τον βράβευσε με μια Stratocaster.

Τώρα θα μου πείτε γιατί να δει κάποιος την μπάντα του Gallagher χωρίς τον Gallagher.
Για όσους έχουν βρεθεί σε live τους, ξέρουν ήδη τους λόγους.
Για τους άλλους ιδού γιατί δεν πρέπει να τους χάσετε·
Καταρχάς, γιατί θα δείτε υπέροχους μουσικούς επί σκηνης.
Γιατί θα ακούσετε πολυαγαπημένα κομμάτια.
Γιατί οι τύποι γουστάρουν αυτό που κάνουν και έχουν τρομερό κέφι.
Γιατί δεν πρόκειται για μια tribute band αλλά για την μπάντα του Gallagher της οποίας τα μέλη ήταν παρόντα στη γέννηση και τη δημιουργία αυτών των κομματιών ε και όσο να πεις κάτι! φέρουν από την αλλοτινή εποχή.

Δεν ξέρω αν έπεισα τους δύσπιστους, σε κάθε περίπτωση όποιος το σκέφτεται και έχει τον παραμικρό ενδοιασμό, να μην το σκέφτεται καθόλου.
Να έρθετε γιατί θα περάσετε φανταστικά! Εγγυώμαι.
Ομολογώ ότι στο πρώτο live που πήγα το 2000 κάτι (10;-11;) είχα κι εγώ πολλές αμφιβολίες. Δε χρειάστηκαν ωστόσο παραπάνω από δυο κομμάτια για να πειστώ. Έκτοτε δεν έχασα ούτε ένα live τους. Οι τύποι ροκάρουν με μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του πλανήτη. Είναι συγκινητικοί, και ταυτόχρονα σε ξεσηκώνουν και σε παρασύρουν σε ένα απερίγραπτα ωραίο και φιλικό κλίμα, «Φίλοι» γαρ, όπου ο χορός δίνει και παίρνει.
Αρκεί να σας πω ότι έχουμε δημιουργήσει μια μικρή κοινότητα και μετράμε αγαπημένους φίλους πλέον, με τους οποίους γνωριστήκαμε και συνδεθήκαμε στα live, που όλα αυτά τα χρόνια οι «φίλοι» του Gallagher μας επισκέπτονται.

Μαζί τους οι The Big Nose Attack. Τα αδέρφια Boogieman δημιούργησαν τους Big Nose Attack το 2011. Με blues και rock επιρροές αποτελούν ένα από τα πιο ενεργά σχήματα της εγχώριας μουσικής σκηνης, μετρώντας ήδη τέσσερις ευρωπαϊκές περιοδείες.

Ετοιμαστείτε για μια βραδιά γεμάτη blues και rock. Μια βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο Rory Gallagher!

Info
Σάββατο 11/2/23

Η Rockin’ The Blues Events παρουσιάζει:
75 ΧΡΟΝΙΑ RORY GALLAGHER 1948-2023
GERRY McAVOY’S BAND OF FRIENDS

Gagarin Live Music 205
Λιοσίων 205

Ώρα: 21.30

Εισιτήρια

Online
https://www.viva.gr/…/rory-gallagher-band-of-friends…/

Hard Copies από 6/1/2023
18ε early birds -20e προπώληση-Ταμείο 23ε
Le Roi café bar, Πανόρμου 117β Αθήνα,
Le Roi café bar, Αγίας Παρασκευής 125 Χαλάνδρι
Sirens Records , Νικηταρά 14 Αθήνα (early birds μόνο εδώ)…

More from Δανάη Ρούσσου
Release Athens 2022 / Parov Stelar, ARTBAT, Kevin de Vries, ΣΆΒΒΑΤΟ, 18 ΙΟΥΝΊΟΥ 2022
Το Release Athens Festival υποδέχεται το Σάββατο 18 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού...
Read More
0 replies on “Rory Gallagher – Band of friends / 11-2-23 / Gagarin 205”