Electric Litany & Gravitysays_i – Gagarin 205

Όπως είχα υπογραμμίσει και στο αφίερωμα που έγραψα λίγες μέρες πριν το live του Σαββάτου (25/04) για τους Electric Litany, είναι πράγματι σπουδαίο βήμα η υποστήριξη της ελληνικής ανεξάρτητης μουσικής που, επιτέλους, μετατοπίζεται από ένα σύνηθες σκληρό μέταλ σε έναν βαθιά ποιητικό, εναλλακτικό και post rock ήχο. Απόδειξη της μετατόπισης αυτής αποτελούν και τα δύο συγκροτήματα που παρακολουθήσαμε στο Gagarin 205, οι Gravitysays_i και οι Electric Litany. Ταλαντούχοι μουσικοί, δημιουργικοί, συνεσταλμένοι και άοκνοι στην προσπάθειά τους να υπηρετήσουν την δική τους τέχνη, με λιγοστά οικονομικά μέσα και δίχως εμπορευματοποιημένα κίνητρα, μας ταξίδεψαν στην δική τους σφαίρα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Μεταξύ των κοινών χαρακτηριστικών τους είναι η Inner Ear Records, το σαντούρι, αλλά και οι μουσικές καταβολές τους.

Λίγο μετά τις 22.00 εμφανίστηκαν επί σκηνής οι Gravitysays_i, οι οποίοι έχουν μεγάλο κοινό και αυτό φάνηκε στη συναυλία του Σαββάτου. Η ποικιλία των οργάνων και η ιδιαίτερη ακουστική από το σαντούρι πλημμύρισε γρήγορα το χώρο και ο χαμηλός φωτισμός μας άφησε να πλανόμαστε στη μουσική τους. Με post rock καταγωγή και δυνατές κιθάρες όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, οι Gravitysays_i έπαιξαν για μία ώρα ως ισότιμη μπάντα και όχι ως support. Αυτό φανερώνει μία ακόμη όμορφη παρέκκλιση στη φιλοσοφία αυτού του live. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν το φινάλε με το “The Figures Of Enormous Grey And The Patterns Of Fraud” (part 1+2) το οποίο είχε διάρκεια κάτι λιγότερο από μισή ώρα και για το οποίο έλαβαν ένα πολύ θερμό χειροκρότημα.

Gravitysays_i - Gagarin 205
Gravitysays_i – Gagarin 205
Gravitysays_i - Gagarin 205
Gravitysays_i – Gagarin 205
Gravitysays_i - Gagarin 205
Gravitysays_i – Gagarin 205

Οι Litany βγήκαν στη σκηνή περίπου στις 12 παρά. Αν εξαιρέσεις την δυσκαμψία του μικρόφωνου του Αλέξανδρου, ο ήχος, τα φώτα και η όλη φροντίδα του live ήταν εξαιρετική. Και οι τέσσερις μουσικοί ήταν άρτια δεμένοι μεταξύ τους, η επικοινωνία τους γινόταν σε επίπεδο βλέμματος και το τελικό αποτέλεσμα εξαιρετικό. Ο κόσμος υπομονετικός, ένθερμος, άνετος, υποστηρικτικός και ενσυνείδητος ως προς την επιλογή του συγκεκριμένου live αφέθηκε στη μουσική των Litany και παρακολουθούσε σχεδόν ευλαβικά την εξέλιξη της βραδιάς.

Electric Litany - Gagarin 205
Electric Litany – Gagarin 205

Ξεκίνησαν με το “Azure” το οποίο επενδύει η φωνή του Οδυσσέα Ελύτη (Αξιον Εστι – Ναοί στο σχήμα τ’ουρανού). Συνέχισαν με πιο ηλεκτρονικό ήχο (“Feather Of Ecstasy”) με φωνητική επένδυση Allen Ginsberg και από εκεί και πέρα, ακούραστοι συνέχισαν με την ίδια θέρμη τη διαδρομή τους. Ακούσαμε τα “Intro” και “Silence” διαδοχικά (εξαιρετική επιλογή) και λίγο αργότερα παρακολουθήσαμε τον “guest star” Θεόφιλο Λάη να συνοδεύει με τη λύρα του τα τραγούδια “The Soul Remembers Everything” και “Vanish”. Ύστερα στο αγαπημένο του κοινού “Tear” ακούσαμε την απαγγελία του Γιάννη Ρίτσου στη Σονάτα του Σεληνόφωτος και την μελαγχολική ενορχήστρωση των  Litany.

Electric Litany - Gagarin 205
Electric Litany – Gagarin 205

Έχοντας στο ενεργητικό τους ένα single (Enemy) και δύο δίσκους (Enduring days you will overcome (2014), How to be a Child & Win the War (2010) παρουσίασαν 19 τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το “Black” το οποίο θα ακούσουμε προσεχώς στον καινούργιο τους δίσκο. Η συνεργασία με τον Alan Parsons έγινε φανερή σε τούτο το live, περισσότερο και από τον δίσκο τον οποίο “επιμελήθηκε”. Περίπου στη 1 βγήκαν για το encore, για το οποίο καταχειροκροτήθηκαν, τραγουδώντας τα “Enemy”, “You Make Me Feel”, “Name” και “Enduring Days You Will Overcome” παραδίδοντάς μας ένα επίσης φοβερό φινάλε με μακρόσυρτους ήχους και φοβερά μουσικά σταματήματα.

Electric Litany - Gagarin 205
Electric Litany – Gagarin 205

Κλείνοντας: “Σκατά στους φασίστες” που είπε και ο Αλέξανδρος. Και συμπληρώνω: Καλή συνέχεια και να μας ξαναέρθετε.

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως θα έβλεπα τους Electric Litany και στο φετινό Rockwave Festival.

Set List

Azure

Feather Of Ecstasy

Hold Fast To Dreams

Intro

Silence

Home

The Soul Remembers Everything

Vanish

Black

Empty Sea

A Dream Worth Dreaming

Betrayal Of The Lamenting Circles

In The Morning

Tear

February

Encore

Enemy

You Make Me Feel

Name

Enduring Days You Will Overcome

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από τη συναυλία στο ConcertPhotos.gr

More from Katerina Stamatopoulou

Rock in Vienna 2015

ROCK IN VIENNA Festival 04.06. – 06.06.2015, Donauinsel Wien We’ve been working...
Read More