Ανταπόκριση: Calexico live in Athens @ Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 28/07/2022

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φωτογραφική Ανταπόκριση: Καλλιόπη Κατσιδονιώτη

Αφού φτάνουμε στον πανέμορφο χώρο της Τεχνόπολης με την ψυχή στην κωλότσεπη, ίσα που προλαβαίνουμε ακριβώς στις 21:30 το άνοιγμα των Calexico με το «El mirador»! Πιστοί στο νέο ραντεβού τους λοιπόν με την Αθήνα. Η συνέχεια λίγο πιο ζωηρή με το « Cumbia del polvo», όπου ακούσαμε ένα πανέμορφο σόλο κιθάρας. Τρομερή εντύπωση επίσης, μου έκαναν τα φωνητικά του κου Joey Burns, ήταν απολαυστικά στο «Then You Might See», που ακολούθησε αμέσως μετά, παρόλο τον χαμηλό ήχο που επικρατούσε στα όργανα. Τόσο πολύ δηλαδή αφού στο επόμενο «Inspiración» τα δεύτερα φωνητικά από τον κο Jacob Valenzuela δεν ακουγόντουσαν σχεδόν καθόλου!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έπειτα, αφού ακούσαμε ένα νέο τραγούδι, το «Under the Wheels» η διάθεση άρχισε να ανεβαίνει με το πρώτο latin «σκίρτημα» της βραδιάς, που ακούει στον τίτλο «Serenata huasteca». Κάπου εκεί σε αυτό το σημείο και ο βασικός τραγουδιστής θέλοντας να μας «ξυπνήσει» ακόμα περισσότερο άρχισε να μας παροτρύνει πιο θερμά να εκδηλωθούμε. Παρόλα αυτά η αποπνικτική ζέστη όμως να επικρατεί και να μην βοηθάει ακόμα στο να «πάρει μπρος» για τα καλά ο κόσμος. Χρειαστήκαν δηλαδή 30 λεπτά προκειμένου να ακουστούν δειλά- δειλά τα πρώτα ρυθμικά παλαμάκια και οι επευφημίες από το κοινό. Συμπέρασμα: «δώσε λάτιν στον λαό και πάρτου την ψυχή!». Όντως μιλάμε για ένα απολαυστικό κομμάτι όπου, η τρομπέτα και ηλεκτροακουστική κιθάρα είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό. Για να ξαναπέσει όμως και να καταλαγιάσει στο «Black Heart» μία γνήσια indie Americana σύνθεση εμπνευσμένη – με βάση τα λεγόμενα του τραγουδιστή – από μία μοντέρνα τραγική μυθολογία. Ευτυχώς που το βαρύ κλίμα ήρθε να το ελαφρύνει το «Victor Jara’s Hands», όπου υπήρξε μία πιο 60s «φαζιάρικη» διάθεση σε στυλ Raveonnettes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφού μας «τρόλαρε» – μπας και ξυπνήσουμε – ο τραγουδιστής για την ησυχία που κάναμε σε σύγκριση με Θεσσαλονίκη και την Λάρισα στα 40 λεπτά «έπεσε» και το επόμενο λατινοειδές τραγούδι «Rancho azul», όπου εκεί ο κόσμος πήρε κάπως τα μπρος του. Εγώ για κάποιο λόγο ακούγοντας όλη αυτή τη σάλσα μουσική θυμήθηκα μία σκηνή από την ταινία με τον Μελ Γκίμπσον «How I Spent My Summer Vacation», όπου γκρίνιαζε για την σάλσα μουσική μέσα στη φυλακή. Εκεί φυσικά επιτέλους ο κόσμος χόρευε υπό τους ρυθμούς της τρομπέτας! Highlight της βραδιάς όταν ανέβηκε στο ούτι ο Θωμάς από τους δικούς μας Τακίμ ως σπέσιαλ καλεσμένος!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το επόμενο «Minas de cobre» μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αφού το κεντρικό του ριφφ έμοιαζε έντονα με Radiohead, μιλάμε για ένα σπαρακτικό κομμάτι. Σε αυτό Βοήθησε και ο κόσμος με τα αλλεπάλληλα ρυθμικά παλαμάκια του, όπου σε συνδυασμό με τα καταπληκτικά φωνητικά δημιουργήθηκε μια μοναδική Southern dessert ατμόσφαιρα!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο «Cariñito» και στο «Cumbia de donde» ένιωθες ότι είσαι στο Μεξικό περιτριγυρισμένος από κάκτους φορώντας το σομπρέρο σου. Η μπάντα από εκεί και έπειτα μεταμορφώθηκε σε los hermanos λες και ξεπήδησαν από σάουντρακ γουέστερν καουμπόικης ταινίας κάνοντας μας περιήγηση στη νότια Αμερική. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε από εκείνο το σημείο και έπειτα, ήταν σαν να βρίσκεσαι σε Μεξικάνικο πανηγύρι, όπου όλοι μας ήμασταν έτοιμοι να φωνάξουμε «αριιίμπααα»!! Κρίμα που είχα ξεχάσει το πορτοφόλι μου σπίτι και δεν μπορούσα να πιώ μια μαργαρίτα ή μια τεκίλα, ήταν ότι έπρεπε εκείνη τη στιγμή! Σε αυτό το σημείο επίσης, εκεί ικανοποιήθηκε και ο τραγουδιστής ευχαριστώντας τον κόσμο για τη θέρμη του, λέγοντας ότι είμαστε ένα καταπληκτικό ακροατήριο! Άλλο ένα highlight της βραδιάς η ανεπανάληπτη –ευχάριστη έκπληξη – διασκευή στο «Love will Tear Apart» των Joy Division. Όπου φυσικά έγινε ένας μικρός «χαμούλης»!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακριβώς στα 90 λεπτά εμφανίστηκαν για το πρώτο encore παίζοντας μια γλυκιά μπαλαντούλα το «Fortune Teller» σαν την νηνεμία πριν την καταιγίδα, αφού ακολούθησαν οι τεράστιες επιτυχίες τους «Stray» και «Crystal Frontier» σε άψογη εκτέλεση όπου εκεί συγκρότημα και κοινό τα έδωσαν όλα, αφού αμφότεροι ήταν on fire! Προς μεγάλη μας έκπληξη έκαναν encore στο encore αποδεικνύοντας πόσο αυτή η αγάπη μεταξύ Calexico και Ελλάδας κρατάει τόσα χρόνια και είναι αμοιβαία! Ασταμάτητοι μας χάρισαν, μέχρι το τελικό φινάλε, άλλα τρία τραγούδια κλείνοντας ένα δίωρο σετ.
Ύστερα από 10 χρόνια και βάλε, είχα την ευκαιρία να ζήσω ξανά μία ακόμα συναυλία από μια τιμιότατη μπάντα /μουσική κολεκτίβα από το ’96, εκ Αριζόνας Αμερικής, που ήξερε να κάνει τη δουλειά της πολύ καλά, με το σωστό κλείσιμο της, που τα δίνει όλα για το κοινό της. Μία γλυκύτατη κουλ indie μπάντα που μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές και άλλες ηπείρους με τις μουσικές της.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Setlist
El mirador
Cumbia del polvo
Then You Might See
Inspiración
Under the Wheels
Black Heart
Serenata huasteca
(José Alfredo Jiménez cover)
Victor Jara’s Hands
Rancho azul
Minas de cobre (For Better Metal)
Cariñito
(Los Hijos del Sol cover)
Caldera
Flores y tamales
Not Even Stevie Nicks… / Love Will Tear Us Apart
Cumbia de donde
Encore:
Fortune Teller
Stray
Crystal Frontier
Encore 2:
Follow the River
Alone Again Or
(Love cover)
Güero canelo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
More from Nikos Mathiopoulos
0 replies on “Ανταπόκριση: Calexico live in Athens @ Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 28/07/2022”