Theodore Kritikos’ Top-10 (2017 Edition)

Το 2017 φτάνει στο τέλος του και δισκογραφικά ήταν πλούσιο τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. Καταβάλλοντας πολύ μεγάλη προσπάθεια, ο υποφαινόμενος κατέληξε σε 10 κυκλοφορίες (από συνολικά 34- έτσι, πληροφοριακά), οι οποίες διαμορφώνουν το Απόλυτο δισκογραφικό Metal Top-10 της χρονιάς (σ.σ.: Η επιλογή έγινε με βάση 2 κριτήρια: 1) το προσωπικό μου γούστο, 2) τη βαθμολογία της εκάστοτε κυκλοφορίας στο Metal-Archives). Τέλος, κάθε μία θα συνοδεύεται και από μερικά σχόλια. Alright, go:

10. Tankard – ”One Foot in the Grave” (2017)

Οι masters του Thrash Metal μας περιλούζουν με τόνους alcohol.  Αυτήν τη φορά είναι περισσότερο κοινωνικά προβληματισμένοι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν- πάντα με το (αυτο)σαρκαστικό τους humor-, ο αξιαγάπητος και σκανταλιάρης Alien επιστρέφει στο εξώφυλλο, και η μπύρα ρέει άφθονη. Prost!

9. Kreator – ”Gods of Violence” (2017)

Όλη αυτή η κοινωνική, πολιτική, οικονομική και, γενικώς, ηθική κατάπτωση δίνει το έναυσμα στους Thrash Metal masters να ρίξουν κυβερνήσεις. Το γνωστό μοτίβο των συνθέσεών τους- άλλωστε, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει-, οδηγεί σε ΣΦΑΓΗ. The voice of the voiceless.

8. Iced Earth – ”Incorruptible” (2017)

Η κορυφή του Power/Thrash Metal. Από τις ρημαγμένες από τους πειρατές (ή μήπως virates;) θάλασσες, στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και την αιματηρή Μάχη του Gettysburg, το Όραμα παραμένει αδιάφθορο. Τότε, τώρα, πάντα.

7. Blaze Bayley – ”Endure and Survive (Infinite Entaglement Part II)”

Το δεύτερο μέρος της ιστορίας του William Black, ο οποίος, παρά τα όποια εμπόδια, παραμένει προσηλωμένος στον στόχο και την αποστολή του, να νικήσει τον σατανικό Pembridge, μα και τους προσωπικούς του δαίμονες. Οι Απόλυτοι Heavy Metal loners κυριαρχούν σε γη και διάστημα. Oh, and Pembridge let ME be clear: William Black can not die.

6. Hour of Penance – ”Cast the First Stone” (2017)

ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ. Οι Technical/Brutal Death Metal αυτοκράτορες ηγούνται της αυτοκρατορικής εκστρατείας στην Ανατολή, καθοδηγούμενοι από τη δόξα της πανίσχυρης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σκοτώστε τους απίστους, στο όνομα του ενός αληθινού Θεού. Hail Rome!

5. Septicflesh – ”Codex Omega” (2017)

Η 3η Διαθήκη. Ο Σατανάς είναι ο Πατήρ, ο Αντίχριστος ο Υιός και ο Lucifer το Άγιο Πνεύμα. Ζοφερή ατμόσφαιρα, ανατριχιαστικά ορχηστρικά σημεία, spiritual songwriting. Πύρινη Κόλαση επί γης, η κορυφή του Atmospheric/Symphonic Death Metal. Η Lilith είναι περήφανη.

4. Elvenking – ”Secrets of the Magick Grimoire” (2017)

Το φεγγάρι φέγγει, τα πλάσματα μαζεύονται, ανάβουν μια φωτιά και χορεύουν γύρω της, σε ένα τελετουργικό που σκοπό έχει το Ξύπνημα του πνεύματος του δάσους που τα προστατεύει. Melodic Power/Folk Metal Α-Ρ-Ι-Σ-Τ-Ο-Υ-Ρ-Γ-Η-Μ-Α. Back to pagan roots.

3. Cradle of Filth – ”Cryptoriana – The Seductiveness of Decay” (2017)

Με αντάλλαγμα την ψυχή μου. Οι αφέντες του Extreme Gothic Metal φέρνουν το απόλυτο σκότος πάνω από τον έναστρο ουρανό. Σαγηνευτική η δομή των συνθέσεων και ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ, υψηλό songwriting. Αποπλανώμαι και μ’αρέσει.

2.  Firewind – ”Immortals” (2017)

Θερμοπύλες. Σαλαμίνα. Η 2η Περσική εισβολή κατά των Ελλήνων το 480 Π. Χ. αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Εδώ μετουσιώνεται στη δισκογραφική επιστροφή των ανανεωμένων ηγετών του Heavy/Power Metal, η οποία παρασέρνει τα πάντα στο διάβα της. Μολών λαβέ!

1. Threshold – ”Legends of the Shires” (2017)

Πόνος. Απελπισία. Ελπίδα. Συγκίνηση. Αισιοδοξία. Ψυχική κάθαρση. Progressive Metal πανδαισία. Το Απόλυτο. Ένα δώρο προς την ανθρωπότητα, ένα Α-Ρ-Ι-Σ-Τ-Ο-Υ-Ρ-Γ-Η-Μ-Α. Προσεγμένο στη λεπτομέρεια. Νότα προς νότα, λέξη προς λέξη. Και, τελικά, το μόνο που μένει είναι το φύσημα του ανέμου.

May 2018 be glorious!

P. S.: Μαζεύω LP δίσκους. Απλά, λέω.