Νέος Δίσκος | In The North από τον Τάσο Σπηλιωτόπουλο

Tassos Spiliotopoulos | artist's photo archive

Μερικές ημέρες έπειτα από την πρώτη ακρόαση του In The North, αυτό που μένει στο “έσω ους” -ήτοι, ψυχή- είναι μια γλυκιά χροιά, με τολμηρές εναλλαγές και συνδυασμούς· είτε πρόκειται για συζεύξεις συντεταγμένων, είτε αναμνήσεων και μουσικών ρευμάτων. Ένα αυθεντικότατο μουσικό είδος ενός ολοκληρωμένου μουσικού νου και χάρτη… Ας δούμε όμως τί ακριβώς εστί Τάσος Σπηλιωτόπουλος, καθώς και το νέο του προσωπικό album, In The North, ..είτε πρόκειται για αφετηρία, είτε για προορισμό.

.. Ποτέ δεν ήθελα να ειδικευθώ σε μονάχα ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος… μα ν’ αφήνω διαφορετικές επιρροές να εισχωρούν στο δικό μου μουσικό στυλ.. – Tassos Spiliotopoulos

Ο δίσκος In The North πρόκειται για το τρίτο προσωπικό album του jazz κιθαρίστα, Τάσου Σπηλιωτόπουλου, και το πρώτο του από την στιγμή που μετακόμισε από το Λονδίνο στην Στοκχόλμη. Με ένα δυναμικό μουσικών που γνώρισε τον πρώτο καιρό της διαμονής του στην Σουηδία, ο Τάσος με τους φίλους, πλέον, Örjan Hultén, Palle Sollinger και Fredrik Rundqvist, συνεχίζει να “εξερευνά τα τοπία και το περιβάλλον του βόρειου αυτού τόπου” μέσα από τα οποία αντικατοπτρίζονται πολλά που θά ‘θελε να πετύχει, τόσο ο ίδιος, όσο και κάθε μουσικός, και που ακούγονται στις νέες του συνθέσεις. Η στιγμή ίσως να άργησε λίγο να έρθει, μιας και ο τζαζ μουσικός της (αληθινής) ιστορίας μας έπρεπε να φροντίσει τις υποχρεώσεις του με την εγκατάστασή του στον νέο του τόπο διαμονής, αλλά κυρίως να ολοκληρώσει την παγκόσμια περιοδεία του ως μέλος του Asaf Sirkis Trio, και να φροντίσει την μουσική παραγωγή της ανερχόμενης τραγουδίστριας και songwriter, Jenny Holmgren. Έτσι, λοιπόν, μετά από περίπου δύο χρόνια, ο Τάσος Σπηλιωτόπουλος, συναντιέται, ως bandleader πλέον, με όλη τη νέα του ομάδα [Örjan Hultén, Palle Sollinger και Fredrik Rundqvist], στα Small House studios του Tyresö και τον περασμένο Απρίλιο (2016) ο μουσικός του άτλας αποκτά συχνότητες και ρυθμούς (κατά το ‘σάρκα και οστά’) και μάς προσφέρεται ως εισιτήριο προς διαφορετικούς τόπους και μουσικά είδη.

Tassos Spiliotopoulos | artist's photo archive
Tassos Spiliotopoulos | artist’s photo archive

Η έναρξη του δίσκου αντανακλά μια δυνατή τζαζ υφή, με καλαίσθητες δυναμικές, τόσο στην μίξη του ήχου, όσο και των συνειρμών [βλ. John Zorn (‘The Gift’) και Lanterna (‘Highways’)]. Το πρώτο track, ‘Waterfall‘ είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρον και πολύπλοκο, αλλά και easy going, έτσι που να εισαγάγει εύστοχα την πολύ ωραία ατμόσφαιρα του ‘Emerald Blues‘. Τα εφέ και οι ‘τρόποι’ (modes), δημιουργούν μια καθόλου ‘συνηθισμένη’ τζαζ, αλλά με ένα στίγμα rock (ή όπως προτιμά να το χαρακτηρίσει ο κάθε ακροατής). Μια πιο ρυθμική συνέχεια με το ‘By Way of Fire‘ που μάς γεμίζει complex ρυθμούς με τις πανέμορφες παράλληλες / doublings, μεταξύ κιθάρας και σαξοφώνου. Η εν λόγω σύνθεση αποτελεί από μόνη της μια ολόκληρη οντότητα, την οποία μια (λεπτομερής) ανάλυση, θα την ‘χαλούσε’ (έλα όμως, που σε προκαλεί να την αναλύσεις). Οι μελωδίες και τα chord progressions κάνουν την μουσική να ρέει, ενώ στο τέλος το θέμα επανέρχεται, όπως “επιβάλλεται” σε κάθε standard jazz κομμάτι, ωστόσο, με έναν επίλογο που κρύβει ιδιαίτερα flamenco στοιχεία.
Και το ταξίδι συνεχίζεται …εν Ελλάδι, με το ‘Poimenikon (Shepherd’s Minor)’ και την καθαρότατη “ελληνική” μελωδία, και με το ‘Friday Frolics‘ που αποπνέει μια καθαρόαιμη “northern” jazz.
Οι άνετοι ελιγμοί του Τάσου Σπηλιωτόπουλου στο In The North συνεχίζονται στις ατμόσφαιρες που μάς παρασέρνει το album, με το πιο “ήσυχο” ‘Downfall Monologue‘ και το αρκετά διαφορετικό ‘Underground‘, που εμπεριέχει μια ηρεμία που σε κρατά, όμως, σε εργρήγορση..
Η αιθέρια εισαγωγή του τελευταίου track, ‘Old Demons‘, σού βγάζει μια μελαγχολία για όλη την ‘διαδρομή’ του δίσκου που φτάνει προς το τέλος της, και του οποίου την ακρόαση, απορείς πότε κι όλας ολοκλήρωσες. Για όσους αρνούνται να αποδεχθούν το τέλος του μουσικού αυτού άτλα, υπάρχει πάντα η επιλογή του repeat που προσφέρει ακρόαση με φρέσκο νου.. Έως το τελευταίο πάλι κομμάτι και την μακριά εισαγωγή της solo κιθάρας… και έως να μπουν και τα υπόλοιπα μουσικά όργανα.. εκεί, όπου η διάθεση ανεβαίνει και γίνεται ανάλαφρη.. και με ένα (ακόμη) σαγηνευτικό transposition προς το τέλος.. Έναν επίλογο που μόνο δυναμικός και ‘άγριος’ θα ταίριαζε να είναι. Απολαύστε το ταξίδι (πολλάκις)!

Tassos Spiliotopoulos | 'In The North' | Anelia Records, 2016 | album cover
Tassos Spiliotopoulos | ‘In The North’ | Anelia Records, 2016 | album cover

IN THE NORTH by Tassos Spiliotopoulos
Release: ANELIA Records [April 2016]

Tracklist:
01. Waterfall
02. Emerald Blues
03. By Way of Fire
04. Poimenikon (Shepherd’s Minor)
05. Friday Frolics
06. Downfall Monologue
07. Underground
08. Old Demons

Tassos Spiliotopoulos – Guitar/Composition
Örjan Hultén – Saxophone
Palle Sollinger – Bass
Fredrik Rundqvist – Drums

Genre: Jazz, Greek Folk, Film Music, Flamenco, Blues, Fusion
Location: Stockholm, Sweden

More from Anna Stereopoulou
KINISI Festival | 21-23/10/2016 | Σαντορίνη
Το KINISI Festival of Sound θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά και...
Read More
0 replies on “Νέος Δίσκος | In The North από τον Τάσο Σπηλιωτόπουλο”