Σύνεντευξη Τύπου: Rockwave Festival, 02.07.2014, Stage Volume 1

Νίκος Λώρης, Μάκης Μηλάτος, Μαρία Μαρκουλή, Μιχάλης Μυτακίδης και Eric Burdon (δια τηλεφώνου) συζήτησαν, ενημέρωσαν και μας κάλεσαν (επισήμως) στο 19ο Rockwave Festival στις 11 και 12 Ιουλίου.
Νίκος Λώρης: Γνωστός και ως ιδρυτής της Didi Music, καθισμένος αναπαυτικά στο χώρο υποδοχής, μας μίλησε για τα «Πέτρινα Χρόνια» του Festival, όταν θεωρούνταν ακόμα αδιανόητο να δεις πολλά και ηχηρά συγκροτήματα σε ένα χώρο μαζί. Συμπληρώνοντας 30 χρόνια στο τιμόνι της Didi Music, αφηγήθηκε ιστορίες και απάντησε σε δύο σχετικές ερωτήσεις. Και προς την κάλυψη των αποριών σας: ναι! Η πλειοψηφία των συγκροτημάτων που εν αρχεί εκλήθησαν στο φετινό Rockwave αρνήθηκαν να εμφανιστούν, διότι οι οικονομικές τους απαιτήσεις (παράλογες υποθέτω) δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα του 2014. Επίσης, πολλά εύσημα στην διοργανώτρια εταιρεία για τις τιμές των εισιτηρίων της: ξεκίνησαν με τιμή προπώλησης τα 16 ευρώ, από την 1η Ιουλίου ανέβηκαν στα 18 ευρώ μέχρι εξαντλήσεώς τους, όπου η τιμή θα διαμορφωθεί στα 20 ευρώ, ενώ η τιμή του διημέρου μένει στάσιμη στα 30 ευρώ. Και εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Λώρη: η αγοραστική ικανότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας fan φτάνει έως τα 20 ευρώ.
Μάκης Μηλάτος: Αποκαλυπτικός και ειλικρινής, φιλοξενήθηκε στη συνέντευξη τύπου και μοιράστηκε πλούσιο εμπειρικό υλικό από τα προηγούμενα χρόνια. Συγκρατείστε και εσείς (όπως και εγώ) το «μανιφέστο κατά της ελληνικής γκρίνιας» σχετικά με τα festivals γιατί έχει δίκιο. Τα festival αποτελούν παγκοσμίως μία αφορμή συνάντησης ανθρώπων και διαδρομών μουσικής, στα οποία παρευρίσκεσαι όχι για να ακούσεις μόνο το αγαπημένο κομμάτι από το αγαπημένο συγκρότημα, αλλά όλα τα τραγούδια, από όλα τα συγκροτήματα. Για να είσαι επίσημα φεστιβαλικός τύπος ανθρώπου, πρέπει να αφεθείς στο  “unexpected” των festivals, να ακούσεις και να μάθεις καινούργιες μουσικές και μετά ας απορρίψεις ή αγαπήσεις. Λίγη σημασία θα έχει. Το μεγάλο κέρδος θα είναι η συνάντησή σου με τους άλλους ανθρώπους, το κοινό χειροκρότημα και ίσως η κοινή απορία σε νέα ακούσματα. Με άλλα λόγια, δια στόματος κ. Μηλάτου: festival εστί συνάντηση ανθρώπων ενδεδυμένο με ένα soundtrack από καλλιτέχνες.
ΥΓ: Μου άρεσε ιδιαίτερα η ανάλυσή του για την εμπλοκή του κρατικού μηχανισμού στα φεστιβαλικά δρώμενα: ήταν ευκαιρία για να δημιουργήσουν καριέρες στο λιμενικό και στην αστυνομία όσοι πίστευαν ότι θα έπιαναν «κάποιον Iggy Pop» με ναρκωτικά στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας. Επίσης, μου άρεσε ιδιαίτερα η πρόταση του για την διεξαγωγή ενός “Greekwave Festival” στο πλαίσιο του οποίου θα φιλοξενηθούν ελληνικές ροκ μπάντες που όλο και πληθαίνουν και αξίζουν να ακουστούν (εφόσον τα συστημικά μίντια τις αγνοούν).
Μαρία Μαρκουλή: γνωστή μεταξύ γνωστών, με μία φράση αποτύπωσε το φετινό Rockwave Festival: εναλλακτικό, πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις. Όπως άλλωστε έτσι πρέπει να είναι κάθε festival. Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Μιχάλης Μυτακίδης των Active Member, ιδιαίτερα χαρούμενος για το ότι στο φετινό Rockwave αντιπροσωπεύεται η Hip Hop σκηνή με τη συμμετοχή των ίδιων και των Βαβυλώνα και Razastarr.
Κλείνω με τον Eric Burdon (για όσους δεν τον ξέρετε, ένα σας λέω: τραγουδιστής των The Animals, στιχουργός, συγγραφέας και πολλά άλλα) ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά (σε ανοιχτή ακρόαση) με τη Δήμητρα Μαντζούκα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Είπε μεταξύ άλλων ότι θέλει να ευχαριστήσει όσους και όσες παραβρεθούν στο Rockwave (και όχι μόνο εκείνους και εκείνες που θέλουν να ακούσουν το “Don’t Let Me Be Misunderstood”, παραπομπή στα λεγόμενα του κ. Μηλάτου, σχόλιο δικό μου), υποσχέθηκε πολύ μουσική και ελπίζει το κοινό του να είναι όσο τρελό όσο την τελευταία φορά που επισκέφθηκε τη χώρα μας.
ΥΓ: Δώρο για τους/τις γεννηθέντες/θείσες το 1997: με την επίδειξη της ταυτότητας έχετε δωρεάν εισιτήρια τις ημέρες του φεστιβάλ για να γιορτάσετε μαζί με αυτό 19 σας χρόνια. Καλή ακρόαση!
More from Katerina Stamatopoulou

Αφιέρωμα | Emma Shapplin

Macadam Flower: Live Concert in Athens. Με αυτές τις λέξεις ξεκίνησα να...
Read More