Συνέντευξη με τον Michael McKeegan των Therapy?

Ακούω Therapy? εδώ και 15 περίπου χρόνια. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που έχω την ευκαιρία να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις. Αρχικά, έχεις να δώσεις καμία συμβουλή σε νέες μπάντες; Ποιο είναι το μυστικό της μακροβιότητας μιας μπάντας;

Αυτό που κάνουμε όλοι στην μπάντα είναι να προσπαθούμε να παίξουμε, αρχικά, μουσική που αρέσει να αρέσει σε εμάς. Δεν μας αρέσει να ακολουθούμε τη μόδα και δε θα μας προσβάλλει αν σε κάποιον δεν αρέσει η μουσική μας. Παίζουμε αυτά που μας αρέσουν και πάντα το κάνουμε με ενθουσιασμό και πάθος. Αυτό είναι το κυριότερο. Πρέπει να υπάρχει ένας εγωισμός. Να παίζεις αυτά που θα ήθελες να ακούσεις ο ίδιος. Από τη στιγμή που αρέσει σε εσένα, δεν πρέπει να σε πειράζει αν δεν αρέσει σε κάποιον άλλον. Πρέπει να ακολουθείς την καρδιά σου όσο αφορά αυτό που κάνεις σε σχέση με τη μουσική και τις αποφάσεις που παίρνεις. Να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου.

Από τη δισκογραφία σας, ποιο άλμπουμ θα ξεχώριζες;

Έχω μεγάλη αδυναμία στον πρώτο δίσκο. Αρχικά, γιατί ήταν ο πρώτος μας και δημιουργείται άλλου είδους δεσμός. Ήταν η πρώτη μας φορά σε επαγγελματικό στούντιο. Η πρώτη φορά που ηχογραφούσαμε τη μουσική μας επαγγελματικά. Θα ξεχωρίσω και το Troublegum και το Infenral Love στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία κι αυτή η επιτυχία μας έκανε γνωστούς σε ένα κοινό σε όλον τον κόσμο. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος ο οποίος μας κάνει και συνεχίζουμε να παίζουμε 27 χρόνια αργότερα. Οι δίσκοι αυτοί μας έκαναν να αποκτήσουμε παγκόσμια φήμη, όχι μόνο στην Μεγάλη Βρετανία ή σποραδικά στην Ευρώπη. Αυτά όσο αφορά τους παλιούς δίσκους. Επίσης, διασκεδάζω ιδιαίτερα παίζοντας τα δύο ή τρία τελευταία άλμπουμ. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή και στο στούντιο και στα live. Επίσης, τα νέα κομμάτια δεν τα έχουμε παίξει τόσο όσο τα παλιότερα και είναι πάντα ευχάριστο. Αλλά αυτό πάντα αλλάζει, αυτοί είναι οι κύριοι δίσκοι που προτιμώ.

Είστε ένα πολύ ενεργό συγκρότημα. Ηχοργαφείτε και περιοδεύετε αδιάκοπα για περίπου 30 χρόνια. Πόσο μεγάλη πρόκληση είναι για εσάς η διατήρηση της ενέργειας και της διάθεσης σας σε υψηλά επίπεδα;

Μας αρέσει αυτό που κάνουμε και εκτιμούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται μέσω του συγκροτήματος. Μας αρέσει η μουσική που παίζουμε, είμαστε καλοί φίλοι, πράγμα πού είναι πολύ σημαντικό. Αν υπάρχουν εντάσεις μέσα σε ένα συγκρότημα, τότε αυτό μπορεί να κάνει κάποιους δίσκους και κάποιες περιοδείες, αλλά τελικά δε θα κρατήσει. Εμείς έχουμε μια καλή δυναμική. Πολλές φορές ταξιδεύουμε για πολλές ώρες για να παίξουμε και είμαστε πολύ κουρασμένοι κι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε μεταξύ μας είναι ότι δεν ήρθαμε μέχρι εδώ για να παίξουμε άσχημα. Μας κινεί ένα αίσθημα περηφάνιας. Πηγαίνουμε τόσο μακριά για να παίζουμε καλά για τον κόσμο. Το κυριότερο είναι να το διασκεδάζεις, ειδικά όταν γράφεις νέο υλικό. Υπάρχει ακόμη αυτή η καλλιτεχνική ορμή που μας διακατέχει. Πολλά συγκροτήματα δεν αποζητούν να βγάζουν νέο υλικό, αλλά εμείς το ζητάμε κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και με τις ζωντανές εμφανίσεις. Mας αρέσουν και τα live όλων των ειδών, σε μικρά μαγαζιά, σε φεστιβάλ, σαν support συγκρότημα, ως headliners, εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να παίζουμε.

Με την εμπειρία και τη γνώση που έχετε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζοντας όσα γνωρίζεις τώρα, αν ξεκινούσες ξανά από την αρχή, θα έκανες κάτι διαφορετικά;

(Γέλιο) Δε νομίζω ότι θα έκανα κάτι διαφορετικό. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακουστεί σαν κάτι το αρνητικό, αλλά δε θα έκανα κάτι διαφορετικά. Πιστεύω ότι όλα έγιναν για κάποιο λόγο και ίσως αν άλλαζα κάτι, ίσως να μη συνέβαιναν κάποια άλλα πράγματα που συνέβησαν. Δε το εννοώ απαραίτητα για την εμπορική επιτυχία, αλλά για τα δημιουργικά και καλλιτεχνικά στοιχεία και την έμπνευση που υπήρξε και θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί κάπως αν άλλαζα κάτι. Αυτό που έχουμε καταλάβει αυτά τα 30 χρόνια είναι ότι όταν κάνεις ένα λάθος, μαθαίνεις από αυτό. Καταλαβαίνεις τι δε σου αρέσει και τι δεν αισθάνεσαι άνετα να κάνεις κι έτσι τα αλλάζεις. Οπότε, την επόμενη φορά το κάνεις διαφορετικά. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μετανιώνεις για τέτοιου είδους πράγματα. Πρέπει να ζεις το σήμερα και να σχεδιάζεις το μέλλον.

Είναι σαν το φαινόμενο της πεταλούδας. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι, χωρίς να επηρεάσεις κάτι άλλο.

Ακριβώς, θα τα καταστρέψεις όλα. Μπορεί να μην επηρεαστείς εσύ, αλλά μπορεί να επηρεαστεί κάποιος άλλος. Θα μπορούσε να επηρεαστεί η δημιουργική διαδικασία. Υπήρξαν πάρα πολλά πράγματα στην πορεία μας που δεν έγιναν προγραμματισμένα, αλλά με αυθόρμητο τρόπο. Αυτά ήταν τα πιο ωραία που συνέβησαν.

Παίζετε για ακόμη μια φορά στην Αθήνα. Πιστεύω ότι έχετε πλέον μια συμπαγή ομάδα θαυμαστών της μουσικής σας στην Ελλάδα. Πώς βλέπεις το Ελληνικό κοινό;

Αν δεν κάνω λάθος, το πρώτο Show μας στην Αθήνα ήταν το 1995, πριν από 22 χρόνια. Και αυτό το live ήταν πολύ ωραίο, το θυμάμαι πολύ καλά. Συνεχίζουμε να επισκεπτόμαστε την Ελλάδα κάθε 5 περίπου χρόνια, κι αυτή πιστεύω είναι μια καλή συχνότητα. Ο κόσμος είναι πολύ καλός, περνάμε πολύ καλά και πριν και μετά το show. Επικρατεί μια καλή ατμόσφαιρα. Το Ελληνικό κοινό έχει ένα πάθος παρόμοιο με του Ιρλανδικό. Θέλουν να δείχνουν τα συναισθήματά τους έντονα και ξεχνούν τις έννοιες τους εκείνη την ώρα. Υπάρχει μια ενέργεια στο Ελληνικό κοινό που μας αρέσει πολύ. Επίσης μας αρέσει πολύ το φαγητό στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι θα περάσουμε πολύ ωραία την Παρασκευή.

Έχετε μια μεγάλη περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία το Μάρτιο στην οποία παίζετε support στους The Stranglers, και λίγους μήνες μετά βγαίνει ο νέος σας δίσκος. Πώς αισθάνεσαι για όλα αυτά;

Γίνονται πολλά, αλλά πάντα λέμε ότι είναι καλό να έχεις πολλά πράγματα να κάνεις. Δουλεύουμε τα νέα κομμάτια τους τελευταίους δύο μήνες και παράλληλα κάνουμε κάποια ακουστικά live. Γράφουμε, προβάρουμε και περιοδεύουμε. Πριν την περιοδεία με τους The Stranglers, τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, θα ηχογραφήσουμε το νέο δίσκο και θα βγει περίπου το Μάιο. Μετά θα ακολουθήσουν ζωντανές εμφανίσεις σε φεστιβάλ και λογικά και κάποια περιοδεία μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτή τη στιγμή, ασχολούμαστε κυρίως με τα νέα κομμάτια και ετοιμαζόμαστε για το νέο έτος το οποίο θα έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα, πράγμα που μας αρέσει. Η περιοδεία με τους The Stranglers είναι κάτι πολύ μεγάλο για εμάς γιατί είμαστε μεγάλοι θαυμαστές τους. Θα αποτελείται από 22 show σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Είναι πάρα πολλά. Οι περισσότερες μπάντες κάνουν 5 ή 6 show, αλλά εμείς θα πάμε σε πάρα πολλά μέρη που έχουμε να παίξουμε πάρα πολλά χρόνια και θα είναι σαν περιπέτεια για εμάς. 30 μέρες συναυλιών. Θα είναι πολύ ωραία εμπειρία.

Η αλήθεια είναι ότι είδα αρχικά ότι έχετε αυτό το UK tour, αλλά όταν είδα τόσες πολλές ημερομηνίες και μέρη, Cardiff, Bristol… σχεδόν παντού, απόρησα.

(Γέλιο) Ναι, είναι τρελό. Σε κάποια μέρη δεν έχω πάει ποτέ, ούτε σε περιοδεία, ούτε ως τουρίστας. Είναι ωραίο που θα πάμε σε αυτά τα μέση γιατί όπως και στη Βόρειο Ιρλανδία, απ’ όπου καταγόμαστε, δεν την επισκέπτονταν πολλά συγκροτήματα. Έπρεπε να πας απαραίτητα στο Μπέλφαστ για να δεις κάποια συναυλία και ειδικά τις δεκαετίες του 70 και του 80, δεν ήθελαν να έρχονται λόγω της κατάστασης στη χώρα. Μου αρέσει πολύ όταν πηγαίνουμε να παίξουμε σε μέρη που δε συνηθίζουν να επιλέγουν πολλές μπάντες, είναι μια περιπέτεια για εμάς και είναι και για το κοινό.

Έχετε ετοιμάσει τίποτε ιδιαίτερο για το show στην Αθήνα; Τι να περιμένουμε;

Είναι εορταστικό show. Θέλουμε να το κάνουμε πάρτι. Γιορτάζουν τα 30 τους χρόνια το Gagarin και το An club και θέλουμε να παίξουμε τα πιο γνωστά μας τραγούδια κυρίως. Θα παίξουμε πολλά τραγούδια από το Trubelgum και το Infernal Love, κάποια τραγούδια από τον πιο πρόσφατο μας δίσκο, ίσως και ένα ολοκαίνουριο τραγούδι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Μπορεί να γίνει γιατί το έχουμε προετοιμάσει αρκετά και θα ήταν ωραίο να ακουστεί σε ένα μέρος όπως η Αθήνα, αλλά δεν είναι ακόμη αποφασισμένο. Θα ακουστούν πολλά MTV hits και κάποια πολύ παλιά τραγούδια. Η επιλογή που έχει γίνει είναι πολύ καλή. Ιστορία 27 χρόνων μέσα σε 90 λεπτά σε συνδυασμό με μια εορταστική ατμόσφαιρα.

Tags from the story
, , , ,
More from Pelagia Vouidaski

Speedblow | Bus @An Club

Η βραδιά ξεκίνησε με τους Bus να εμφανίζονται επί σκηνής κατά τις...
Read More