Stu Block (Iced Earth): ”Εάν υπάρχει διαφθορά στο σύστημα, είναι στο χέρι των ανθρώπων να φτιάξουν ένα μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.”

Στα πλαίσια της συναυλίας των Iced Earth την Τετάρτη 24/01/18 στο Fuzz, το Sinavlia.gr είχε την τιμή να μιλήσει με τον Stu Block (Vocals) για την top κυκλοφορία της προηγούμενης χρονιάς, ”Incorruptible(2017), να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο το Όραμα παραμένει incorruptible, αλλά και να αποκαλύψει το μυστικό του πώς μπορεί κάποιος να γίνει virate. Stu, shall we begin?

Καλησπέρα Stu. Καταρχάς, να αναφέρω ότι είναι μεγάλη μου τιμή που πραγματοποιούμε αυτήν την συνέντευξη.
Το 2017 τελείωσε και μπορώ άνετα να πω πως το “Incorruptible”(2017) είναι μια top κυκλοφορία της συγκεκριμένης χρόνιας. Θα ήθελα να μάθω, πώς προέκυψε το υλικό;

Γενικά η έμπνευση προέρχεται από πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας και περνάνε στη μουσική και τους στίχους μας, θέλουμε να αγγίξουμε ανθρώπινους προβληματισμούς που συναντάμε. Πρώτα χτίζουμε το μουσικό κομμάτι και βρίσκουμε στίχους που του ταιριάζουν, αλλά σίγουρα είναι πολύ προσωπικά αυτά που πραγματεύονται, οπότε από εκεί έρχεται όλη η έμπνευση.

Ο αρχικός του τίτλος του album ήταν “The Judas Goat”, κάτι που προφανώς άλλαξε στην πορεία. Πώς αλλάξατε γνώμη και αποφασίσατε να το μετονομάσετε;

Ο Jon (σ.σ.: Schaffer) άλλαξε γνώμη γιατί θεώρησε ότι τα θέματα των τραγουδιών ταίριαζαν πιο πολύ και στην παρούσα κατάσταση της μπάντας. Μετά από 30 χρόνια δεν έχει υποστεί διαφθορά, είναι incorruptible, αυτό είναι το όραμα του. Δεν θα ακούσεις techno από εμάς, haha!

Η ιστορία και ειδικότερα ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος είναι πηγή έμπνευσης- πιο συγκεκριμένα, η μάχη στο Fredericksburg, όπου ο στρατός της Ένωσης του Potomac εξοντώθηκε αφού επιτέθηκε στον Συνασπισμένο Στρατό της Βόρειας Virginia και που έχει περιγράφει από τους ιστορικούς ως σφαγή. Τι περνάει από το μυαλό σου όταν τραγουδάς για τον πόνο που πέρασαν οι Ιρλανδοί;

Προσπαθώ να συνδεθώ μαζί τους, διότι πέρασαν παρά πολλά. Τους υποσχέθηκαν κάτι για να πάνε στη μάχη και αυτό τελικά ήταν μοιραίο και καταστροφικό και για τις οικογένειες τους γιατί ήταν μακελειό, ήταν απόλυτη αιματοχυσία, και φυσικά συμπάσχω και με συγκινεί. Είναι πολύ όμορφο τραγούδι και πολύ δυνατό, αυτό που περνάει από το μυαλό μου είναι η προσπάθεια σύνδεσης με το θέμα, το οποίο είναι πολύ εύκολο, καθώς ως άνθρωπος αισθάνομαι τον ανθρώπινο πόνο.

Συνεργαστήκατε με τον high-profile Jim Morris [Engineering (pre-production)] για το ”Incorruptible” (2017). Πέρα από την εμπιστοσύνη που του έχουν δείξει πολλά σχήματα, εμπιστευόμενοι σε αυτόν και στο θρυλικό Morrisound Studio τη δουλειά τους, έχετε μακρά ιστορία συνεργασίας μαζί του, οπότε φαντάζομαι πως ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει;

Βασικά, συνεργαστήκαμε με τον Zeuss και όχι με τον Jim Morris ακριβώς. Είναι η πρώτη φορά και νομίζω ότι λειτούργησε πολύ καλά, είναι πολύ καλός μηχανικός και κάνει πολύ καλή δουλειά στο studio και, ποιος ξέρει, μπορεί να συνεργαστούμε και στο μέλλον.

Προηγουμένως αναφέρθηκες στο πόσο incorruptible είστε. Μετά από τόσα χρόνια, μπορείτε και ξέρετε πώς πρέπει να ακούγεται ο ήχος σας, οπότε το να έχετε πλήρη έλεγχο επί του θέματος είναι λογικό. Καιρό τώρα έχετε εκφράσει την επιθυμία σας να στήσετε τα δικά σας headquarters, όπου θα ηχογραφείτε το υλικό των Iced Earth. Πώς πάει αυτή η διαδικασία;

Έχει τελειώσει, τα headquarters έχουν χτιστεί, το Independence Hall είναι έτοιμο, από εκεί παρακολουθήσαμε την εξέλιξη του “Incorruptible” (2017). Είναι ένα άνετο περιβάλλον για εμάς και, φυσικά, από τη στιγμή που μας ανήκει, δεν σπαταλάμε χρήματα στα έξοδα που έχει ένα studio. Σίγουρα έχει έξοδα ,αλλά όχι τόσα όσο ένα ενοικιαζόμενο. Είναι πολύ ωραία η ατμόσφαιρα και θα είναι υπέροχο να το εκμεταλλευτούμε στο μέλλον.

Εκτός από τον Jon γνωρίζω ότι και εσύ έχεις πολιτική συνείδηση. Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα έχει γονατίσει οικονομικά, η Ευρώπη δείχνει το αδίστακτο πρόσωπο της στη μεταναστευτική κρίση, οι πρακτικές του Trump υποβαθμίζουν την Αμερική, η τρομοκρατία και η ακροδεξιά ιδεολογία αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Βλέπεις φως στην άκρη του tunnel;  Όπως το βλέπω εγώ, μέχρι και η άνοδος των reptilians στην εξουσία φαίνεται λιγότερο τρομακτική.

Καταλαβαίνω, όλοι έχουν την πολιτική τους άποψη, δεν θέλω να το σχολιάσω αυτό, ποιον να συμπαθούμε και ποιον όχι, αλλά σίγουρα λυπάμαι για τον Ελληνικό λαό. Έχετε περάσει πολλά και όμως ακόμα είστε τόσο παθιασμένοι και παλεύετε, οπότε, ναι, βλέπω φως στην άκρη του tunnel, λόγω του πνεύματος των ανθρώπων, και πιστεύω ότι ο λαός είναι πολύ πιο δυνατός από τις κυβερνήσεις και εάν ενωθεί όλος μαζί, θα μπορέσει να αντεπιτεθεί- χωρίς βία φυσικά. Εάν υπάρχει διαφθορά στο σύστημα, είναι στο χέρι των ανθρώπων να φτιάξουν ένα μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το “Incorruptible” (2017) κυκλοφόρησε νωρίτερα το προηγούμενο έτος, φαντάζομαι ότι τα μελλοντικά σας σχέδια αποτελούνται από εκτενές touring, προκειμένου να το προωθήσετε περαιτέρω.

Ναι, φυσικά. Έχουμε χωρίσει σε μέρη την περιοδεία. Τελειώνουμε το πρώτο σκέλος και υπάρχουν σχέδια μέχρι το 2020. Πολλά όμορφα πράγματα θα γίνουν, το ”Incorruptible” (2017) είναι τόσο δυνατό album και θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τι κάνουμε live στη σκηνή. Το δουλεύουμε σε τμήματα, λόγω υποχρεώσεων του Jon σε διάφορους τομείς, όπως είναι η δουλειά του με τον Hansi (σ.σ.: Kürsch – Blind Guardian) και τους Demons and Wizards, οπότε χρειάζεται μια ισορροπία.

Σε λίγες ώρες θα παρακολουθήσουμε live τους Iced Earth, οι οποίοι έχουν έναν πολύ δυνατό δεσμό με τους Έλληνες fans. Τι να περιμένουμε από την αποψινή συναυλία;

Πάθος, τίποτα άλλο, μόνο πάθος. Κάθε φορά που είμαστε εδώ, όλοι στο κοινό τραγουδάνε τους στίχους με πάθος, μας συμπεριφέρονται με σεβασμό, οπότε δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο.

Και τώρα η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Πώς μπορώ να γίνω virate;!

Haha, well, πρέπει να είσαι στο πλοίο μαζί μας, να περάσεις πολλά. Μόνο λίγοι μπορούν να γίνουν virates, πρέπει να είσαι μέρος του crew και της μπάντας, να περάσεις πολύ χρόνο με εμάς και μετά θα λάβεις το patch!

Stu, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, θα είμαι στη πρώτη γραμμή και σε διαβεβαιώ, we will bring the empire to its knees!

Εγώ ευχαριστώ!

Genre:

Power/Thrash Metal

Main:

Iced Earth (1990)

Night of the Stormrider (1991)

Burnt Offerings (1995)

The Dark Saga (1996)

Something Wicked This Way Comes (1998)

Horror Show (2001)

Tribute to the Gods (2002)

The Glorious Burden (2004)

Framing Armageddon – Something Wicked Part 1 (2007)

The Crucible of Man – Something Wicked Part 2 (2008)

Dystopia (2011)

Plagues of Babylon (2014)

Incorruptible (2017)

Current lineup:

John Schaffer (Guitars, Keyboards, Vocals)

Brent Smedley (Drums)

Stu Block (Vocals)

Luke Appleton (Bass)

Jake Dreyer [Guitars (lead)]

Tags from the story
, ,
More from Theodore Kritikos
Αφιέρωμα | Razor
Speed/thrash invaders   Πως ονομάζουμε το φαινόμενο του ερχομού μίας μπάντας που...
Read More
0 replies on “Stu Block (Iced Earth): ”Εάν υπάρχει διαφθορά στο σύστημα, είναι στο χέρι των ανθρώπων να φτιάξουν ένα μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.””