SODOM-A ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ! ΑΦΙΕΡΩΜΑ: SODOM live -finally- in Athens 24.03.22 @ Fuzz Live Music Club (plus Domination Inc., Fragments Of Despair.)

Η ανάγκη εδώ και 2 απελπιστικά χρόνια για μια δυνατή συναυλία έχει χτυπήσει κόκκινο. Ματαιώσεις των ματαιώσεων τα πάντα ματαιώτης!!! Και επιτέλους η ζωή ξαναγυρνάει στον πλανήτη των live και τι άλλο θα ζητούσα από το να πάω και να ακούσω- πιώ –φωνάξω -χτυπηθώ (με οποία σειρά θέλετε) σε μια συναυλία των SODOM, που αποτελούν μαζί με Kreator, Destruction και Tangard τους “Big 4” της γερμανικής thrash σκηνής. Οπότε, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, αν δεν ξέρει ήδη (κομματάκι δύσκολο) τι έχει να γίνει!

Οι Sodom, δημιούργημα του Tom Angelripper, ο οποίος ήθελε να φτιάξει μια μπάντα για να αποτυπώσει σε νότες τις μουσικές επιθυμίες που του είχαν δημιουργήσει groups – είδωλα του όπως οι Motorhead και οι Venom, είναι μια από τις μπάντες που εδώ και 41(!)  χρόνια μεγαλουργούν στο χώρο του thrash. Είναι ένα από τα πιο πολύπαθα groups μια και συνεχώς έχουν αλλαγές μελών, οι οποίες ευτυχώς δεν επηρεάζουν ούτε το ύφος της μπάντας ούτε την ταυτότητα της. Η πρώτη σύνθεση της μπάντας, αποτελείται από τους Tom Angelripper (vocals/bass), Bloody Monster (drums), Arius “Blasphemer” (guitar) και Aggressor (guitar). Μουσικό γκρουπ, οι Sodom γίνονται ουσιαστικά με την έλευση του ντράμερ Christian “Witchhunter” Dudek, o οπόιος ουσιαστικα, γίνεται δάσκαλος του Angelripper και του Aggressor. Με αυτό το σχήμα κυκλοφόρησαν αρχικά δυο demos, τα “Witching Metal” & “Victims of Death”, το 1982 και το 1984 αντίστοιχα, προτού το σχήμα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με δισκογραφική εταιρία. Έτσι το συγκρότημα προχώρησε στο να ηχογραφήσει την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο ”In The Sign Of Evil” (1984), με τον Aggressor να αποχωρεί από το συγκρότημα και την θέση του να παίρνει ο Josef ”Grave Violator” Dominik αν και ούτε αυτός έμελλε να μείνει για πολύ στο συγκρότημα. Αν και προοριζόταν για ολοκληρωμένη κυκλοφορία, εν τέλει βγήκε ως 12” λόγω λάθους της εταιρείας που το κυκλοφόρησε. Αρκετά ωμό στο παίξιμο του, το EP αυτό αποτέλεσε προπομπό για το κύμα του black metal που έσκασε στην πορεία και με ένα από τα πιο brutal εξώφυλλα που έχουν βγει.

Το full-length ντεμπούτο των Sodom, έρχεται με αυτή τη σύνθεση το 1986 και τιτλοφορείται “Obsessed by Cruelty”. O δίσκος θεωρείται από τις χειρότερες κυκλοφορίες τους. Στην συνέχεια όμως, ήρθε η αλλαγή που τους έσωσε την καριέρα. Αρχικά το black metal προσωπείο εξαφανίστηκε, και γενικά το image τους άλλαξε . Αρχικά, οι στίχοι των Sodom είναι κυρίως σατανικού περιεχομένου, όμως στην πορεία θα αντιληφθούν ότι το ενδιαφέρον τους είναι περισσότερο αντιπολεμικό. Και σε αυτό, θα συμβάλλει ο Frank “Blackfire” Gosdzik, ο οποίος αντικαθιστώντας τον “Destructor” (που με τη σειρά του έιχε «αλλάξει» τον “Violator”, θα φέρει στην μπάντα την κοινωνικοπολιτική κατεύθυνση του thrash metal κινήματος, με τις ευλογίες του Tom Angelripper, γνωστού για τις αντιπολεμικές του θέσεις. Ήταν ώρα μόνο για thrash! Το δεύτερο άλμπουμ τους και πρώτο με τον “Blackfire”, κυκλοφορεί το 1987, υπό τον τίτλο “Persecution Mania”. O συγκεκριμένος δίσκος θεωρείται από πολλούς στους κορυφαίους της καριέρα της γερμανικής μπάντας, ενώ αποτελεί και τη αφετηρία του“Knarrenheinz”, μασκότ των Sodom με τη συμβολική μάσκα αερίων.

Οι Sodom έχουν μπει δυνατά στο στερέωμα του thash metal και χωρίς να χάσουν χρόνο, βάζουν μπρός για το απόλυτο άλμπουμ της καριέρας τους και μίας ολόκληρης γενιάς. Έτσι το  καλοκαίρι του 1989, το γκρουπ κυκλοφορεί το “Agent Orange”, σπουδαίο δείγμα της αντιπολεμικής θέσης των Sodom, ένα άλμπουμ το οποίο ως και σήμερα, έχει τις περισσότερες πωλήσεις από οποιαδήποτε άλλη δουλειά γερμανικής thrash μπάντας. Τότε ήταν που το τρίο επισκέφθηκε πρώτη φορά την χώρα μας, όντας η πρώτη μπάντα του είδους που έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα και μερικοί ακόμα παραμιλάνε από τότε για τη συναυλία που έλαβε μέρος στο Ρόδον.

Οι αλλαγές στο συγκρότημα πάνε και έρχονται με αμείωτο ενδιαφέρον (έχω χάσει τη μπάλ) και πλέον με άλλον κιθαρίστα (Michael Hoffman) το φθινόπωρο του 1990, θα έρθει η κυκλοφορία του άλμπουμ “Better off Dead”, ένα ακόμα συγκλονιστικό άλμπουμ που παρά την απουσία του «Blackfire” και τον αντίκτυπο των δύο προηγούμενων κυκλοφοριών τους, κατάφερε να κερδίσει τους οπαδούς.

Tο συγκρότημα κυκλοφορεί την 1η Αυγούστου του 1992 το πλέον βαρύ άλμπουμ της καριέρας του με τίτλο ”Tapping The Vein”.  Ένας δίσκος με αλλαγή στον ήχο τους ο οποίος θα άλλαζε ακόμα περισσότερο στην πορεία. Παρότι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν τους, το άλμπουμ αυτό έγινε αποδεκτό από τους οπαδούς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν το συγκρότημα να παίζει πάντα σε αυτό το στυλ,  με τα φωνητικά του Tom να είναι πιο άγρια από ποτέ και με τον Chris να παίζει για τελευταία φορά τα τύμπανα σε δίσκο τους  καθώς θα ακολουθήσει η απόλυση μετά από 9 χρόνια συνεργασίας με τους Sodom, και η έλευση του Atomic Steif.

Το 6ο κατά σειρά άλμπουμ των Sodom, κυκλοφορεί το 1994, έχει τίτλο “Get What You Deserve” και αυτή τη φορά κινείται σε πιο punk μονοπάτια. Περιέχει 16 κομμάτια, τα περισσότερα σε αριθμό που υπάρχουν σε δίσκο τους, όπου έχουμε ένα πραγματικό φεστιβάλ θορύβου και τυμπανοκρουσίας, πιστοποιώντας ότι το γκρουπ βρίσκεται σε καλό φεγγάρι. Το εξώφυλλο με τον νεκρό άντρα και τη δεμένη γυναίκα όπως ήταν αναμενόμενο λογοκρίθηκε.

Έχει ξεκινήσει ήδη μια περίοδος στην οποία το thrash έχει χάσει αισθητά πόντους ως προς την κυρίαρχη θέση του στο metal στερέωμα και το γεγονός αυτό, παρασύρει και τους Sodom.

Ο “Angelripper” δημιουργεί παράλληλα projects, ενώ ο Dirk “Strahli” Strahlmeier έρχεται ως νέος κιθαρίστας στους Sodom, για να κυκλοφορήσει μαζί τους το άλμπουμ “Masquerade in Blood” το 1995, στο ίδιο πνεύμα με τον προκάτοχό του.

Βαρεθήκατε? Με τους Sodom ποτε! Ο “Strahli” θα φυλακιστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ με τη φυγή και του Atomic Steif, ο Tom Angelripper θα βρεθεί ξανά προς αναζήτηση νέων μελών. Ο Bernd “Bernemann” Kost στην κιθάρα και ο Bobby Schottkowski στα ντραμς, θα πλαισιώσουν τον ηγέτη των Sodom και με τη σύνθεση αυτή έμελλε να πορευτεί μέχρι και το 2010 ησυχάζοντας από ανακατατάξεις, αποτελώντας την πιο μακροχρόνια σύνθεση. Πρώτη τους δισκογραφική απόπειρα  το πολύ καλό ”’Til Death Do Us Unite”  που θα σημάνει και την έναρξη επιστροφής της μπάντας στα thrash «λημέρια» της.

Θα ακολουθήσει το 9ο στούντιο άλμπουμ των Sodom, με τίτλο “Code Red” το 1999, για να φέρει την πλήρη επιστροφή τους στον thrash metal ήχο με το intro που μπαίνει να σε παραπέμπει στο τι θα σε χτυπήσει στη συνέχεια.

Με φόρα λοιπόν έρχεται αργότερα και το άλμπουμ “M-16”,το 2001, ως ένα concept γύρω από τη διάσημη ταινία «Αποκάλυψη Τώρα». ενώ πήρε το όνομα του από τον τύπο τουφεκιού που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικάνοι στρατιώτες κατά την περίοδο εκείνη στο Βιετναμ. Πολύ επιτυχημένος δίσκος, αν και σηματοδότησε το τέλος των συχνών κυκλοφοριών από το συγκρότημα, από κει και μετά για τα επόμενα 21 χρόνια μέχρι σήμερα, θα μας χάριζαν μόλις έξι δίσκους.

Φτάνουμε στο 2006 όπου και κυκλοφορούν το ομότιτλο άλμπουμ τους “Sodom”. Αν και δεν ήταν ένα κακό άλμπουμ ουσιαστικά δεν ενθουσίασε τους οπαδούς, με εξαίρεση 2-3 κομμάτια.

To 2007  η «παλιοπαρέα» του πρώτου EP ξαναμαζεύτηκε για τις ανάγκες του “remake” του, υπό τον τίτλο The Final Sign of Evil. Ηταν και το κύκνειο άσμα του “Witchhunter” που θα φύγει από τη ζωή από ηπατική ανεπάρκεια, μετά από μακροχρόνια μάχη, κλείνοντας το σημαντικότερο, ίσως, κεφάλαιο στην ιστορία των Sodom.

To 2010, το γκρουπ θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ “In War and Pieces”, τελευταίο με τον Schottkowski στη σύνθεσή του, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον Markus “Makka” Freiwald.

Έρχεται το 2013 και το συγκρότημα κυκλοφορεί ένα άλμπουμ που είναι το καλύτερο από την εποχή του ”M-16”. Το ”Epitome Of Torture” είναι μία επιτομή στο παλιό καλό thrash με πολύ καλά κομμάτια.

Φτάνουμε στο 2016 και την προτελευταία δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο ”Decision Day” . Πολυδιάστατο άλμπουμ, με πολύ καλές και βαριές κιθάρες, αλλά τα μεσαίου ρυθμού σημεία να κυριαρχούν έναντι των γρήγορων στιγμών. Ο δίσκος δε βρήκε την αποδοχή του προκατόχου του και δίχασε τους οπαδούς.

Και ήρθε το σωτήριον έτος 2020 και εγένετο  “Genesis XIX”! Αυτό το album έρχεται να αλλάξει το σχήμα του συγκροτήματος από τριμελές σε τετραμελές, με την προσθήκη δεύτερου κιθαρίστα. Ο πρώτος, ονόματι Frank Blackfire, που έχει ξαναδουλέψει με τον Tom Angelripper στο παρελθόν επί “Persecution Mania” και “Agent Orange”. Στο νέο ρόλο του δεύτερου κιθαρίστα λαμβάνει μέρος ο Yorck Segatz. Στα τύμπανα πλέον κάνει την εμφάνισή του ο Toni Merkel. Ηχητικά είναι ένα κλασικότατο άλμπουμ των αγαπητών Γερμανών. Καθαρός ήχος, αλλά ταυτόχρονα έχει το φωνακλάδικο και brutal speed/thrash με στοιχεία καθαρού heavy metal!

Λόγοι δεν υπάρχουν να σας πείσω για να πάτε στη συναυλία! Θα πάτε και το ξέρω! Οι καιροί αλλάζουν προς το καλύτερο, οι σβέρκοι μας γέμισαν από άλατα και καλύτερη γυμναστική από ανελέητο αγνό tharsh τρόπο δε θα μπορούσα να ζητήσω! Sodomιστείτε ελεύθερα!

Λίγο πριν τους headliners, επί σκηνής αναμένεται να εμφανιστούν οι Domination Inc. Είναι μια νέα, δυναμική groove/thrash metal μπάντα από την Αθήνα που πάρα το νεαρό της ηλικίας τους μετρούν ήδη 10 χρόνια σαν μπάντα. Έχοντας πλέον δισκογραφική την ιστορική SPV/Steamhammer και έχοντας κάνει διάφορες περιοδείες, με αποκορύφωμα το live στο Wacken Open Air, είναι πιο έτοιμοι από ποτέ να επιστρέψουν για ένα live στηνΑθήνα
Url: https://www.facebook.com/dominationinc.official

Οι Fragments Of Despair που θα ανοίξουν την συναυλία, δημιουργήθηκαν στην Πάρο το 2013 από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Ρωμύλο (Romulus) Χονδρογιωργάκη και τον κιθαρίστα Στέλιο “The Youth” Ζουμή. Έχοντας κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2014 δυο singles, τα “Under The Same Sky” & “Eradicate War” κέντρισαν το ενδιαφέρον του μουσικού παραγωγού Clive Martin κι έγιναν αφορμή να κυκλοφορήσει στις 17/01/2015 το πρώτο EP του συγκροτήματος σε παραγωγή του.

Τρία χρόνια αργότερα, με αρκετές ζωντανές εμφανίσεις και αρκετές αλλαγές μελών, οι Fragments Of Despair κυκλοφορούν το “Broken Lost Mistakes”, το πρώτο τους άλμπουμ με παραγωγό και πάλι τον Clive Martin. Στα τύμπανα πλέον είναι ο Sevan Barsam (Memorain, Karma Violens) και στο μπάσο ο Ιάσωνας Ιωακείμ (Lycans).
Url: https://www.facebook.com/Fragmentsofdespair/

SODOM

Μέλη 

Tom Angelripper – bass,vocals

Frank “Blackfire” Gosdzik – guitars

Yorck Segatz – guitars

Toni Merkel – drums

Δισκογραφία

Studio albums

 • 1986 Obsessed by Cruelty
 • 1987 Persecution Mania
 • 1989 Agent Orange
 • 1990 Better Off Dead
 • 1992 Tapping the Vein
 • 1994 Get What You Deserve
 • 1995 Masquerade in Blood
 • 1997 ‘Til Death Do Us Unite
 • 1999 Code Red
 • 2001 M-16
 • 2006 Sodom
 • 2007 The Final Sign of Evil
 • 2010 In War and Pieces
 • 2013 Epitome of Torture
 • 2016 Decision Day
 • 2020 Genesis XIX

 

Αθήνα

Τιμή Εισιτηρίων: 30€ Προπώληση/Ταμείο (Nέα Τιμή)

Ώρα Έναρξης: 20:00 (Οι πόρτες ανοίγουν 19:30)

Προπώληση εισιτηρίων:

Eat Metal (Σπυρίδωνος Τρικούπη 45, Εξάρχεια)

Sirens Records (Νικηταρά 14 Αθήνα) 210 3822304

Monsterville (Αγ. Ειρήνης 13 – Μοναστηράκι)

Old School (Σολωμού 13, Εξάρχεια)

Metal Era (Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα)

*Τα εισιτήρια που έχουν ήδη προπωληθεί ισχύουν κανονικά. Φυσικά σημεία προπώλησης

 

More from Ερωτόκριτος Μιχαήλ
Release Athens Metal Day 2 : Judas Priest, Cradle Of Filth, The Dead Daisies, Black Soul Horde @ Πλατεία Νερού, 15/07/22
,Παύλος Μαυρίδης Ανταπόκριση, επιμέλεια : Βασίλης Έξαρχος, Ερωτόκριτος Μιχαήλ Ύστερα από την...
Read More
0 replies on “SODOM-A ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ! ΑΦΙΕΡΩΜΑ: SODOM live -finally- in Athens 24.03.22 @ Fuzz Live Music Club (plus Domination Inc., Fragments Of Despair.)”