Sivert Høyem & Remi – Stage Volume 1

Όπως όλοι και όλες γνωρίζετε, η συναυλία του Sivert Høyem στην Πάτρα ακυρώθηκε (λόγω τεχνικών ζητημάτων) και μεταφέρθηκε στην Αθήνα (Stage Volume 1) την Τετάρτη 24/09. Το γεγονός αυτό χάρισε ένα σχεδόν (δεύτερο) sold out στον Νορβηγό τραγουδιστή και σε εμάς που ήμασταν εκεί, μία υπέροχη βραδιά. Οι πόρτες άνοιξαν περίπου στις 20.00, το μπροστινό μέρος κατακτήθηκε εύκολα από τους φανατικούς και έως τις 21.35 που εμφανίστηκε ο Sivert Høyem ο κόσμος ήταν μέχρι και στο πεζοδρόμιο. Η ατμόσφαιρα προμήνυε αυτό που επακολούθησε: ήταν μία συναυλία δυνατή, μελαγχολική, ηλεκτρική με ήχους gospel και black metal, επενδεδυμένη με τη μοναδική φωνή του ανθρώπου που ξέρει να αποζημειώνει το κοινό του, δίνοντας το εγώ του πάνω στη σκηνή.

Την βραδιά αυτή άνοιξε ο Remi, a.k.a. Άγγελος Κυπριανός, ο οποίος μας ταξίδεψε σε άλλα μουσικά μονοπάτια: folk, country, rock&roll και indie/pop. Συνοδευόμενος από την κιθάρα του, ξεκίνησε με το “The devil in me”, συνέχισε με το “Back home” (το οποίο αφιέρωσε σε όσους ταξιδεύουν), “I wanna take you out” και το “Here I talk about angels”. Πράος, συγκεντρωμένος και με τον κατάλληλο φωτισμό ο Remi, άνοιξε για δεύτερη φορά συναυλία του Høyem και στο κοινό άρεσε! Μεταξύ άλλων ακούσαμε και τις διασκευές “To love somebody” των Bee Gees, “I put a spell on you” του Jay Hawkings (ο “διάολος” μπήκε μέσα του τη στιγμή εκείνη), το “Green grass” του Tom Waits και το “Gospel Road” του Johnny Cash . Προσωπικά, μου άρεσε ιδιαίτερα το τραγούδι του “I wait for you”, καθώς σκέφτηκα αμέσως τα λόγια του Benjamin Franklin που ανοίγουν το αντίστοιχο video clip. Στο τραγούδι “I want them” ο κόσμος ξεσηκώθηκε με τον groovy ρυθμό του και ολοκλήρωσε την εμφάνισή του περίπου στις 21.15.

Άλλα τραγούδια που ακούστηκαν: Save your soul & Folk n’ Rolla.

Για να μάθετε περισσότερα για τον Remi, δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sinavlia.gr την Τρίτη 23/09 στο 7times.

Remi - Stage Volume 1
Remi – Stage Volume 1

Γνώρισα τον Sivert Høyem, όπως όλοι και όλες μας, μέσα από το νορβηγικό συγκρότημα Madrugada. Είναι αλήθεια ότι έγραψαν τη δική τους μουσική ιστορία στο χώρο της ευρωπαϊκής μουσικής (και σκανδιναβικής ειδικότερα), ωστόσο ο Høyem παραμένει ένας τραγουδιστής ξεχωριστός, με φωνή που πηγάζει από την ψυχή και που είναι ικανή να σε κάνει να ξεσπάσεις και να μελαγχολήσεις. Ίσως και για αυτόν τον λόγο (και άλλους πολλούς βέβαια) το κοινό στις 21.35 επιφύλαξε αυτήν την θερμή υποδοχή στο Stage Volume 1. Η πρώτη σκέψη που έκανα ακούγοντας το Majesty των Madrugada ήταν ότι ο Hoyem σέβεται το παρελθόν του χωρίς να προσκολλάται σε αυτό. Αποδείξη αποτελούν οι solo δίσκοι του μουσικού και οι συνεργασίες που έχει κάνει από την εποχή που διαλύθηκε το συγκρότημα. Ακούσαμε το αγαπημένο του ελληνικού κοινού “Give it a whril”, το καινούργιο “Endless Love” και το ατμοσφαιρικό “Blown Away”. Η μπάντα που τον πλαισίωσε στάθηκε επάξια στο πλευρό του, καθώς οι Øystein Frantzvåg (κιθάρα), Christer Knutsen (πλήκτρα/κιθάρα), Cato Salsa (κιθάρα) και Børge Fjordheim (drums) κινούνταν δυναμικά στο χώρο προσφέροντας εξαιρετικό ήχο.

Christer Knutsen - Stage Volume 1
Christer Knutsen – Stage Volume 1
Cato Salsa - Stage Volume 1
Cato Salsa – Stage Volume 1

Παράλληλα, θα ξεχώριζα τη σκηνική του παρουσία, το στήσιμο του stage και την έλλειψη δυνατών και πολύχρωμων φώτων. Όλα αυτά δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για να “χαθούμε” μαζί του στο ταξίδι της τόσο καθαρής και gospel φωνής του. Υπήρξαν στιγμές μάλιστα στη διάρκεια των οποίων η φωνή “έσπαγε” κυριολεκτικά το σώμα του με αποτέλεσμα να τον βλέπεις γονατιστό να τραγουδά και να δίνει συναίσθημα απροκάλυπτα, δείχνοντας ο ίδιος πως η μουσική γίνεται βίωμα και πως η μουσική είναι εν τέλει τα πάντα για αυτόν. Επίσης, δήλωσε πολλές φορές “It’s good to be back” και έκανε δύο encore, το πρώτο στις 22.50 και το δεύτερο στις 23.10, ενισχύοντας την αγάπη και επιβεβαιώνοντας την αναγνώριση της μουσικής του από το ελληνικό κοινό.

Όσον αφορά στο καθ’εαυτό κομμάτι της μουσικής του, τα λόγια είναι περιττά. Επηρεασμένος από την gospel, τα blues και τo σκανδιναβικό black metal, ερμηνεύοντας νοσταλγικά και μελαγχολικά τραγούδια, τα οποία μετατρέπονται στιγμιαία σε electro – acoustic μπαλάντες, o Sivert Høyem είναι ένας solo artist που μας παροτρύνει να πάρουμε μία μεγάλη ανάσα και να βουτήξουμε στο υποσυνείδητο. Ο Sivert Høyem θα αναζητά για πάντα την ελευθερία, είτε ως πρόταγμα πολιτικό μέσα από την ερμηνεία του “Prisoner of the Road”, είτε μέσα από την κάθαρση του εαυτού.

Sivert Høyem - Stage Volume 1
Sivert Høyem – Stage Volume 1

ΥΓ: Ο νέος του δίσκος “Endless Love” είναι αφιερωμένος στον προσωπικό του manager Per Eirik Johansen, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 54 ετών.

Ως Sinavlia.gr τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την συνέντευξη που μας παραχώρησε στο Pre show Party στο 7times.

Sivert Høyem - Stage Volume 1
Sivert Høyem – Stage Volume 1
Set list:

Majesty (Madrugada)

Give It a Whirl

Red on Maroon

Endless Love

What’s on your Mind? (Madrugada, cd single)

Blown Away

Ride on Sisters

Into the Sea (Sivert Høyem & the Volunteers)

Honey Bee (Madrugada)

Görlitzer Park

Wat Tyler

The Hour of the Wolf (Madrugada)

Inner Vision

Encore (1)

Where Is My Moon?

Return to Nothing Special

Prisoner of the Road

The Kids Are on High Street (Madrugada)

Encore (2)

Moon Landing

 

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από τη συναυλία

More from Katerina Stamatopoulou

Ανακοίνωση για την ακύρωση του 19ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας

Λόγω των πολιτικών εξελίξεων που δρομολογεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή...
Read More