The Sisters Of Mercy, Mani Deum @ Gazi Music Hall // 06/12/15

Sisters Of Mercy
Sisters Of Mercy

Οι Sisters of Mercy, ή σωστότερα ο Eldritch, μπορεί να καυχιέται πως γεμίζει χώρους με χιλιάδες κόσμου όπου εμφανίζονται ανά μερικά χρόνια, έτσι για να δηλώνουν ακόμα παρόντες. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι θαυμαστές του γκρουπ μένουν πιστοί, η γενική αποκοπή τους από το σύστημα της βιομηχανίας. Δεν κάνουν συχνές συνεντεύξεις, δεν κυκλοφορούν νέο υλικό, μοιάζουν να έχουν επιλέξει ένα δικό τους χωροχρόνο αποκομμένο που δεν υπολογίζει στιλιστικές μόδες και ροκ στάσεις. Παρόλα αυτά, εμφανίζονται κάθε μερικά χρόνια, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη μέχρι τώρα πορείας τους, υπακούοντας στο μότο της βιομηχανίας που θέλει επανενώσεις ή τέλος πάντων εμφανίσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και αν αυτό που θα παρουσιαστεί δεν αντιστοιχεί στην παλιά δόξα. Κάτι τέτοιο ζήσαμε και την Κυριακή.
Καταρχήν, δυο λόγια για το χώρο. Το Gazi Hall είναι ένας ευρύχωρος, άνετος χώρος ιδανικός για μεγάλες συναυλίες και μάλιστα λειτουργικά μιλώντας, από αυτούς που μας λείπουν στη πόλη. Από την άλλη, είναι ένας χώρος απρόσωπος και κρύος που αφαιρεί από την ενέργεια και την ατμόσφαιρα των συναυλιών. Μπορεί κάτι στη χωροταξία του, στην ακουστική του, μπορεί απλά οι χώροι να έχουν μνήμη και να εκδικούνται. Παρόλα αυτά παραμένει, μία από τις ελάχιστες επιλογές για sold out συναυλίες όπως η χθεσινή.

Mani Deum
Mani Deum
Mani Deum
Mani Deum

Η εισαγωγή της βραδιάς έγινε με το 40 λεπτο σετ των Mani Deum. Η σύσταση και ο ήχος τους διαφορετικός από το 2006 που ξεκίνησαν, επιμένοντας όμως σε μια ασταμάτητη ενέργεια και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Και αυτό έδειξαν και την Κυριακή όπου κατά κύριο λόγο έπαιξαν τον τελευταίο δίσκο τους. Το When Beauty Ends, που αποτελεί και προσωπική DIY δουλειά, ακούστηκε πολύ καλός, επίκαιρος και υπακούοντας στην ανοδική σταθερή πορεία των παιδιών.

Sisters Of Mercy
Sisters Of Mercy

Οι SOM βγήκαν κατά τις 10.30 εν μέσω καπνών και προβολέων, σε ένα κλίμα 80ς από το οποίο απουσίαζε η δόξα του που κουβάλαγε το συγκρότημα στα 80ς. Χρειάστηκαν περίπου 7-8 κομμάτια για να ζεσταθεί ο κόσμος, που στην αρχή παρέμεινε αμήχανος μπροστά στην έκπληξη που θα ακολουθούσε. Γιατί η γενική αίσθηση των φαν που μαζεύτηκαν την Κυριακή στο Hall , ήταν η απορία για το αν αυτό που θα ακολουθήσει θα τους απογοητεύσει, όπως το φιάσκο του 97, ή θα όχι. Καμιά φορά όνομα που κουβαλάνε τα συγκροτήματα τραβάει το ζυγό υπέρ τους γιατί ό,τι αγαπάμε τείνουμε να το ωραιοποιούμε, άλλες πάλι φορές γίνεται βαρύ αφού οι προσδοκίες ανεβάζουν τον πήχη. Στην περίπτωση των SOM νομίζω τίποτα από τα δύο δεν έχει σημασία. Η πλειοψηφία του κόσμου κατηφόρισε την Κυριακή ξέροντας πως ρίχνει ζαριά. Μπορεί να είναι εξαιρετικοί, μπορεί να είναι απογοητευτικοί. Νομίζω πως χθες υπήρξαν κάτι ανάμεσα.

Sisters Of Mercy
Sisters Of Mercy

Ο ήχος πολλές φορές απογοητευτικός, τα αγαπημένα More, Temple Of Love κόπηκαν απότομα, οι εκτελέσεις ήταν διεκπεραιωτικές. Ο σχεδόν «ραδιοφωνικός» ήχος στερεί πολύ από την αίσθηση του λάηβ που μάταια ο καπνός και τα φώτα προσπαθούσαν να αναπληρώσουν. Πάντως ο Eldritch, παρά τα εξήντα παρά χρόνια του, έκανε μια αξιοπρεπή εμφάνιση δείχνοντας παραπάνω ενέργεια από τις προηγούμενες φορές που έπαιξε το συγκρότημα στη χώρα. Το θέμα είναι βέβαια αν αυτό είναι αρκετό για το κοινό..

Sisters Of Mercy
Sisters Of Mercy
Sisters Of Mercy
Sisters Of Mercy

Setlist
More
Ribbons
Crash And Burn
Doctor Jeep / Detonation Boulevard
Amphetamine Logic
Arms
No Time To Cry
Alice
Summer
Dominion / Mother Russia
Βοdy Electric
Jihad
Valentine
Flood II
Something Fast
Lucretia My Reflection
Vision Thing

First And Last And Always
Temple Of Love
This Corrosion

 

Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο www.concertphotos.gr

Written By
More from Maria Lezgi

Warhaus + Tango with Lions @ Gagarin 205 LIve Music Space, 20-4-18 //

Είναι πάντα πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο όταν μπάντες και μουσικά σχήματα επισκέπτονται...
Read More