Sabaton, Blind Guardian, Epica, Enemy of Reality, The Silent Rage @ Release Athens Festival, Πλατεία Νερού 21/07/22

Το Release Athens παρουσιάζει μία βραδιά όπου θα γραφτεί heavy metal ιστορία! Την Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022, στην Πλατεία Νερού, οι τρομεροί Sabaton, οι καθηλωτικοί Blind Guardian και οι μεγαλοπρεπείς Epica δημιουργούν ένα πανίσχυρο lineup που υπόσχεται μια θρυλική εμπειρία!

Οι Sabaton είναι ένα σουηδικό power metal συγκρότημα από το Falun. Η θεματολογία του συγκροτήματος βασίζεται στον πόλεμο, τις ιστορικές μάχες και τις πράξεις ηρωισμού. Το τελευταίο τους άλμπουμ, The Great War, κυκλοφόρησε στις 19 Ιουλίου 2019, με όλα τα τραγούδια να βασίζονται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γενικά το περιεχόμενο των τραγουδιών τους που προέρχεται από τον Α’ και  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλες ιστορικές συγκρούσεις.

Οι Sabaton δημιουργήθηκαν το 1999. Μετά την ηχογράφηση των πρώτων τραγουδιών στο στούντιο του Peter Tägtgren,οι Sabaton ήρθαν σε επαφή με μερικές δισκογραφικές. Το συγκρότημα αποφάσισε να εγγραφεί στην ιταλική εταιρεία Underground Symphony, υπό την οποία κυκλοφόρησε διεθνώς το promo CD Fist for Fight —στην πραγματικότητα μια συλλογή που αποτελείται από υλικό από δύο demotape που ηχογραφήθηκαν μεταξύ 1999 και 2000— με σκοπό την προώθηση των προσεχών κυκλοφοριών.

Το 2002 ηχογραφούνε ένα νέο άλμπουμ. Το Metalizer υποτίθεται ότι θα διανεμόταν ως το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος, αλλά μετά από δύο χρόνια αναμονής, κατά τη διάρκεια των οποίων το συγκρότημα πραγματοποίησε διάφορες παραστάσεις σε όλη τη Σουηδία, το άλμπουμ εγκαταλείφθηκε.

Το συγκρότημα επέστρεψε για ένα δεύτερο άλμπουμ με τίτλο Primo Victoria. Στις αρχές του 2005, στρατολόγησαν τον Daniel Myhr για να απαλλάξουν από τα καθήκοντά του τον Joakim Brodén, ο οποίος έπαιζε πλήκτρα εκτός από το τραγούδι.

Το τρίτο άλμπουμ τους Attero Dominatus συνέχισε το πολεμικό θέμα του Primo Victoria με τραγούδια όπως το “Back in Control” (το οποίο επικεντρώνεται στην ανακατάληψη των Νήσων Φώκλαντ από τους Βρετανούς), “Attero Dominatus” (σχετικά με τη Μάχη του Βερολίνου που προκάλεσε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη) και το “Angels Calling” (σχετικά με τον πόλεμο των χαρακωμάτων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 28 Ιουλίου 2006.

Τον Μάρτιο του 2007, οι Sabaton κυκλοφόρησαν τελικά το Metalizer ως διπλό δίσκο μαζί με το Fist for Fight, μαζί με το ακυκλοφόρητο τραγούδι “Birds of War”.

Ως συνέχεια του Metalizer, τον Μάιο του 2008, οι Sabaton κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους The Art of War, ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από το επιδραστικό βιβλίο του Sun Tzu. Η απόφαση να βασιστεί το άλμπουμ στο βιβλίο του Sun Tzu προήλθε από την ιδέα ότι στα 2000 χρόνια από τότε που γράφτηκε το βιβλίο, η ανθρώπινη φυλή έχει πετύχει πολλά πράγματα, αλλά εκτός από την πρόοδο των όπλων, ο πόλεμος και οι τακτικές έχουν παραμείνει βασικά οι ίδιες. Το άλμπουμ περιέχει τα σινγκλ “Cliffs of Gallipoli” και “Ghost Division”.

Τον Δεκεμβρίο του 2009, το συγκρότημα ανακοίνωσε το όνομα του επερχόμενου άλμπουμ τους. Το Coat of Arms περιέχει στην πλειοψηφία  του, τραγουδια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έχει και τραγούδια για άλλους πολέμους, όπως τον Χειμερινό Πόλεμο “White Death”. Το Coat of Arms κυκλοφόρησε στις 21 Μαΐου 2010 και μεταξύ άλλων  αποτελεί και έναν φόρο τιμής στον ελληνικό λαό και την αντίσταση του.

Στις 31 Μαρτίου 2012, ο τραγουδιστής Joakim Brodén επιβεβαίωσε τις φήμες ότι το συγκρότημα θα ακολουθούσε χωριστούς δρόμους. Οι κιθαρίστες Oskar Montelius και Rikard Sundén, ο ντράμερ Daniel Mulback και ο keyboardist Daniel Mÿhr θα αναχωρούσαν από τους Sabaton για αδιευκρίνιστους λόγους. Στους Sabaton θα συμμετάσχουν τα μέλη της περιοδείας Chris Rörland και Thobbe Englund στην κιθάρα και ο Robban Bäck στα ντραμς. Μέχρι να βρεθεί ένας νέος keyboardist, οι Sabaton χρησιμοποίησαν ψηφιακές ηχογραφήσεις του πληκτρολογίου τους κατά τη διάρκεια περιοδειών.

Μετά την ανακοίνωση μιας νέας σύνθεσης που ανέβηκε στη σκηνή, το “Carolus Rex”, το πρώτο σινγκλ για το ομώνυμο άλμπουμ (Carolus Rex), κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου 2012. Συμπίπτοντας με την κυκλοφορία του νέου σινγκλ, οι Sabaton ανακοίνωσαν επίσης την παγκόσμια περιοδεία τους με τίτλο “The Swedish Empire Tour”. Αυτή θα είναι επίσης η πρώτη φορά που οι Sabaton θα εμφανιστούν ζωντανά με τη νέα σύνθεση.

Σχετικά με την αλλαγή σύνθεσης, ο μπασίστας των Sabaton, Pär Sundström, σχολίασε: “Φαίνεται ξαφνικό, αλλά στην πραγματικότητα είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια, όταν κάποια μέλη είχαν ήδη κουραστεί από συνεχείς περιοδείες. Και με τις συζύγους και τα παιδιά πίσω στο σπίτι δεν γίνεται καθόλου ευκολότερο Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του Carolus Rex σχεδίασα έναν χάρτη του τι θα κάνει το συγκρότημα τα επόμενα 3 χρόνια και για κάποιους αυτό ήταν υπερβολική δέσμευση…”

Τα πρώην μέλη των Sabaton δημιούργησαν από τότε ένα νέο συγκρότημα που ονομάζεται “Civil War”, συμπεριλαμβανομένων του τραγουδιστή Patrik Johansson και του μπασίστα Stefan Eriksson. Εντωμεταξύ Ο Robban Bäck έχει επίσης αποχωρήσει από το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Hannes van Dahl των Evergrey.

Τον Ιανουάριο του 2014, το συγκρότημα ανακοίνωσε το νέο τους άλμπουμ με τίτλο “Heroes”, που θα κυκλοφορουσε  στις 16 Μαΐου 2014. Το άλμπουμ αποδείχθηκε επιτυχία και έγινε #1 στο επίσημο σουηδικό άλμπουμ chart.

Ο Thobbe Englund άφησε τους Sabaton ως κιθαρίστας με την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ “The Last Stand” στις 19 Αυγούστου 2016 για να “επεκτείνει τη δημιουργικότητά του “, είπε ο ίδιος.

Στις 2 Απριλίου 2019, το συγκρότημα ανακοίνωσε ένα νέο concept άλμπουμ για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τίτλο The Great War. Στις 5 Μαΐου 2019, έπαιξαν στο Plzeň στην επέτειο της εξέγερσης της Πράγας. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 19 Ιουλίου 2019.

Στις 10 Αυγούστου 2021, οι Sabaton δημοσίευσαν ένα teaser για τις 14 Αυγούστου 2021 σε κώδικα μορς που μεταφράζεται σε «Ο πόλεμος για να τερματίσει όλους τους πολέμους». Αυτό οδήγησε στη συνέχεια στην ανακοίνωση στις 14 Αυγούστου 2021 του νέου τους άλμπουμ που συνεχίζει με θέμα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον τίτλο The War to End All Wars Κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου 2022.

Οι Blind Guardian δημιουργήθηκαν από την ιδέα δύο νεαρών σχολικών φίλων: του Hansi Kürsch και του André Olbrich. Στην αρχή, το συγκρότημα ονομαζόταν “Lucifer’s Heritage” και το line-up αποτελούνταν από τα 2 αγόρια, τον Markus Dork (κιθάρα) και τον Thomas Stauch (ντραμς). Οι τέσσερις φίλοι κυκλοφορούν ένα πρώτο demo το 1985, το “Symphonies Of Doom”: δεν είναι αριστούργημα, αλλά δίνει μια ιδέα για το είδος της μουσικής που επηρέασε το συγκρότημα και που ήθελαν να παίξουν εκείνη την εποχή: ένα thrash/speed metal, όπως Helloween.

Ένα χρόνο μετά, το line-up άλλαξε (Ο Christoph Theissen και ο Hans-Peter Frey αντικατέστησαν τους Markus και Thomas) και κυκλοφόρησε ένα νέο demo: “Battalions Of Fear”. Αυτό το demo είχε μεγαλύτερη επιτυχία από το πρώτο και το line-up άλλαξε για άλλη μια φορά, αλλά είναι σταθερό για 20 χρόνια: ο Thomen Stauch επέστρεψε και ο Marcus Siepen αντικατέστησε τον Frey. Το όνομα άλλαξε με το line-up, το συγκρότημα ονομαζόταν πλέον Blind Guardian!

Το 1988, κυκλοφόρησε το πρώτο στούντιο άλμπουμ: “Battalions Of Fear”, το άλμπουμ περιέχει το τραγούδι Majesty, που τραγουδιέται ακόμα στις συναυλίες σήμερα. Το 1989 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ, “Follow The Blind”, η μουσική ακολουθεί το πρώτο άλμπουμ και γενικά παρουσιάζεται ως το χειρότερο άλμπουμ του συγκροτήματος, ακόμα κι αν περιέχει το υπέροχο τραγούδι Valhalla, έναν ύμνο στις συναυλίες. Αλλά ο Hansi έπρεπε να υποβληθεί σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, το συγκρότημα έπρεπε να ακυρώσει την περιοδεία για αυτό το άλμπουμ. Το “Tales From The Twilight World” είχε μεγάλη επιτυχία δημιουργώντας ένα νέο κύμα από θαυμαστές.

Το “Somewhere Far Beyond” είναι ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του συγκροτήματος, με πλήκτρα στη μουσική. Είναι επίσης το άλμπουμ που ανέβασε το συγκρότημα στην κορυφή, ακόμα κι αν ήταν πολύ μακριά. Πράγματι, το άλμπουμ ήταν στην κορυφή των διεθνών τσαρτ και  το συγκρότημα έγινε πολύ διάσημο στην Ιαπωνία. Αυτή η περιοδεία στην Ιαπωνία γέννησε το πρώτο τους ζωντανό άλμπουμ, “Tokyo Tales”, σε παραγωγή Kalle Trapp (και ίσως ένα κλείσιμο του ματιού στο ζωντανό άλμπουμ “Tokyo Tapes” του γερμανικού συγκροτήματος Scorpions, που κυκλοφόρησε το 1978). Το 1995 κυκλοφόρησε ένα αριστούργημα: το “Imaginations From The Other Side”, που συχνά παρουσιάζεται ως το καλύτερο άλμπουμ τους. Η προώθηση είναι τεράστια: κλιπ, mini-movie, αντικείμενα  και εξακολουθεί να είναι ένα αριστούργημα στη δισκογραφία του συγκροτήματος και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της metal μουσικής για πολλούς θαυμαστές.

Στο “The Forgotten Tales”, που κυκλοφόρησε το 1996, το συγκρότημα παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές της δικής του μουσικής και διασκευές πολλών συγκροτημάτων (Beach Boys, Mike Oldfield, Uriah Heep), μερικές φορές ακυκλοφόρητα πριν. Παρουσιάζει επίσης ένα διάσημο τραγούδι σε συναυλίες, το οποίο δεν ήταν στο “Tokyo Tales”, το The Bard’s Song (In The Forest). Δίνει επίσης μια άλλη ματιά στη μουσική τους.

Το 1998, με το “Nightfall In Middle Earth”, αυτή η επιτυχία συνεχίστηκε και το συγκρότημα περιόδευσε περισσότερο από το “Imaginations From The Other Side”. Οι fans τραγουδούν τα Nightfall, Mirror Mirror ή Time Stands Still (At The Iron Hill) σαν ύμνους.

Το “A Night At The Opera” ήταν μια νέα μεγάλη αλλαγή για το συγκρότημα, η μουσική είναι πιο περίπλοκη από ό,τι στα πρώτα άλμπουμ. Πράγματι, ο André είπε ότι με το “Nightfall In Middle Earth”, είχαν φτάσει στην κορυφή αυτού του είδους μουσικής και ότι δεν μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα, επομένως έπρεπε να επιλέξουν μια νέα κατεύθυνση. Το “And then There Was Silence” θεωρείται από τον Hansi ως το αριστούργημα του συγκροτήματος. Ο μισός χρόνος παραγωγής ήταν για αυτό το κομμάτι.

Το 2005, η αποχώρηση του Thomas, λόγω ενός διαφορετικού οράματος για τη μουσική που έκαναν στο “A Night At The Opera”, είναι μια νέα αλλαγή στην καριέρα τους. Ο νεαρός Frederik Ehmke που έπαιξε πίσω από τα ντραμς, αλλά παίζει και άλλα όργανα, όπως σφυρίχτρα και γκάιντα δίνει νέο αέρα.

Το πρώτο single αυτής της νέας εποχής, “Fly”, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2006 και ο τρόπος που επιλέχθηκε στο “A Night At The Opera” συνεχίζει, με σύνθετα τραγούδια, το άλμπουμ “A Twist In The Myth” να ακολουθεί αυτή την επιλογή, ακόμα κι αν τα τραγούδια είναι πολύ διαφορετικά από τα άλλα.

Οι Blind Guardian μπήκαν σε στούντιο τον Οκτώβριο του 2009 για να ηχογραφήσουν το άλμπουμ  “A Twist In The Myth”. Η ηχογράφηση του “At The Edge Of Time” θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2010.

Το “A Voice In The Dark” θα είναι το πρώτο single και θα κυκλοφορήσει ένα μήνα νωρίτερα από το άλμπουμ. Το συγκρότημα επέλεξε ένα τραγούδι που είναι πραγματικά βαρύ και λιγότερο πειραματικό από το “Fly” ως σήμα κατατεθέν των νέων Blind Guardian. Βαρύτητα είναι η λέξη που περιγράφει το “At The Edge Of Time”.

Το Beyond the Red Mirror είναι το δέκατο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, που κυκλοφόρησε στις 30 Ιανουαρίου. Ήταν το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος μετά το At the Edge of Time του 2010, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ δύο στούντιο άλμπουμ στην καριέρα τους μέχρι που ξεπεράστηκε από το The God Machine που αναμένεται τον Σεπτέμβρη του 2022. Είναι επίσης το πρώτο τους άλμπουμ χωρίς το πρώην μέλος του session Oliver Holzwarth στο μπάσο από το Imaginations from the Other Side του 1995, με τον Barend Courbois να τον αντικαθιστά. Ένα concept άλμπουμ και μια συνέχεια του Imaginations from the Other Side, tτο Beyond the Red Mirror έχει περιγραφεί από τον τραγουδιστή Hansi Kürsch ως “μια ιστορία μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας. […] Οι δύο κόσμοι που περιγράφονται έχουν αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο από τότε Ενώ παλιά υπήρχαν πολλά περάσματα μεταξύ των κόσμων, τώρα έχει απομείνει μόνο μία πύλη: Ο Κόκκινος Καθρέφτης. Πρέπει να βρεθεί με κάθε κόστος!

Το Legacy of the Dark Lands είναι το ενδέκατο στούντιο άλμπουμ των Blind Guardian, που κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου 2019, μπορεί και όχι όμως!. Σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από όλα τα προηγούμενα έργα, καθώς τα μόνα όργανα που ακούγονται είναι αυτά της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Πράγας, με τον τραγουδιστή Hansi Kürsch να είναι το μόνο μέλος του συγκροτήματος που ερμήνευσε στο άλμπουμ!  Λόγω αυτού, το άλμπουμ πιστώνεται στην “Blind Guardian Twilight Orchestra” αντί για τους Blind Guardian.

Οι Epica είναι ένα συμφωνικό μέταλ συγκρότημα, που ιδρύθηκε από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Mark Jansen.

Σχηματισμένοι ως συμφωνικό μέταλ συγκρότημα με γοτθικές τάσεις, οι μετέπειτα Epica έχουν ενσωματώσει στον ήχο τους έντονες death metal επιρροές. Ξεκινώντας από το τρίτο άλμπουμ, ακόμη και οι επιρροές του progressive metal έχουν γίνει εμφανείς. Επιπλέον, η μπάντα χρησιμοποιεί συχνά thrash metal και groove metal riff, black metal περάσματα (κυρίως στην τεχνική των ντραμς), power metal στιγμές. Μερικά τραγούδια έχουν επίσης ηλεκτρονικές αποχρώσεις, μεταβάσεις σε folk metal μελωδίες που προέρχονται από παραδόσεις της Μέσης Ανατολής, της Κίνας και της Κέλτικης. Η χρήση μεζοσοπράνο φωνητικών που εκτελούνται από τους Simone Simons και Mark Ο Jansen αντίστοιχα, είναι θεμελιώδης για τον ήχο της μπάντας. Γράφουν κυρίως τους δικούς τους στίχους, οι οποίοι συχνά πραγματεύονται φιλοσοφικά, ψυχολογικά, πνευματικά, ηθικά, επιστημονικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικοπολιτικά, παγκόσμια και επίκαιρα και προσωπικά θέματα. Οι Epica είναι επίσης γνωστοί για την ευρεία χρήση ορχήστρας και χορωδιών όπερας.

Το 2003  κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ τους, The Phantom Agony. Το Consign to Oblivion ακολούθησε το 2005 και έκανε το ντεμπούτο του στο Νο. 12 στα ολλανδικά charts. Το 2007 κυκλοφόρησαν το τρίτο τους στούντιο άλμπουμ The Divine Conspiracy, το οποίο έφτασε στο Νο. 9 στην Ολλανδία. Το Design Your Universe του 2009 γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, κάνοντας το ντεμπούτο του στο Νο. 8 του ολλανδικού τσαρτ άλμπουμ και κυκλοφόρησε σε όλη την Ευρώπη, αποσπώντας επίσης μεγάλη αναγνώριση. Το πέμπτο στούντιο άλμπουμ της Epica Requiem for the Indifferent κυκλοφόρησε το 2012 και σημείωσε διεθνή επιτυχία, μπαίνοντας στο Billboard 200 των ΗΠΑ  και στο Oricon Albums Chart της Ιαπωνίας.

Στις αρχές Μαΐου 2014 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το έκτο άλμπουμ του, The Quantum Enigma, το οποίο γνώρισε τεράστια διεθνή επιτυχία, κάνοντας το ντεμπούτο του στο Νο. 110 του αμερικανικού Billboard 200 και κορυφώθηκε στο Νο. 4 στην πατρίδα των Epica, την Ολλανδία. Το έβδομο άλμπουμ τους, The Holographic Principle, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Οι ENEMY OF REALITY, ειναι μια symphonic metal μπάντα από την Ελλάδα, έχοντας κυκλοφορήσει δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ “REJECTED GODS” (2014) & “ARAKHNE” (2016), έχουν λάβει θερμές και θετικές κριτικές για τις δυνατές τους έχοντας ζωντανή παρουσία σε όλη την Ευρώπη. Ο ήχος τους είναι μελωδικός και μεγαλειώδης, με τη σοπράνο Ηλιάνα Τσακιράκη ως front-woman (γνωστή από τη συμμετοχή της στο “The Great Mass” των SepticFlesh). Έχουν συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ μαζί με διάφορους καλλιτέχνες όπως Arch Enemy, Epica, Lacuna Coil, και Anathema, Τarja, Saturnus, Leaves Eyes, Tristania, Xandria.

Οι Silent Rage είναι ένα σύγχρονο power metal συγκρότημα με καταγωγή από την Αθήνα, που δημιουργήθηκε από τον Νίκο Σιγλίδη τον Φεβρουάριο του 2006. Από τις πρώτες μέρες της ύπαρξής τους, οι The Silent Rage κυκλοφόρησαν δύο αυτοχρηματοδοτούμενα EP (“The Silent Rage” Σεπτέμβριος 2009 & “Harvester Of Souls” Απρίλιος 2011)

Release Athens Festival

Διάθεση εισιτηρίων:

Τηλεφωνικά στο 11876

Online στα www.releaseathens.gr / www.viva.gr

Φυσικά σημεία: Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, προσφορές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr

 

More from Ερωτόκριτος Μιχαήλ
Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos @ Piraeus 117 Academy, Athens 31.10.2019
APOCALYPTICA…ΤΩΡΑ! Ανέκαθεν η Heavy Metal μουσική είναι ένα είδος που σε εκπλήσσει...
Read More
0 replies on “Sabaton, Blind Guardian, Epica, Enemy of Reality, The Silent Rage @ Release Athens Festival, Πλατεία Νερού 21/07/22”