Sabaton, Accept, Twilight Force @Piraeus 117 Academy, Τετάρτη 08/03/17

3η φορά που παρακολουθώ live τους Accept. 3η φορά που παρακολουθώ live τους Sabaton. Η Τετάρτη 08/03/17 είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στο Piraeus 117 Academy. Αληθινή, γνήσια αλητεία. Πολύτιμα ιστορικά μαθήματα. Και από κόσμο; Στις 19:30, όταν και ανοίγουν οι πόρτες, λαοθάλασσα.

Στις 20:00, και μπροστά σε αρκετά μεγάλο αριθμό παρευρισκομένων, εμφανίζονται οι Twilight Force. Η Symphonic Power Metal μπάντα έχει 30 λεπτά στη διάθεσή της, τα οποία και αξιοποιεί πλήρως, μέσα από την παρουσίαση 6 κομματιών: ”Battle of Arcane Might”, ”To the Stars”, ”Riders of the Dawn”, ”Flight of the Sapphire Dragon”, ”Gates of Glory”, ”The Power of the Ancient Force”. Προφανής τεχνική αρτιότητα, αρκετά καλός (μα πολύ δυνατός) ήχος, όμορφη σκηνική παρουσία και αρκετά ζεστή επικοινωνία με το σχεδόν εκστασιασμένο κοινό. Δεν είναι του γούστου μου, αλλά πραγματικά εντυπωσιάζομαι από το πόσο περίτεχνα χειρίζονται το όλο medieval concept: στηρίζονται πάνω σε αυτό, χωρίς όμως να καταντούν γραφικοί. Είναι ευχάριστοι, μα δεν γίνονται cheesy. Αλληλεπιδρούν ευρηματικά, και όχι κοινότοπα, με τον κόσμο- η good vs evil μάχη εκ πρώτης όψεως φαίνεται αστεία, μεταξύ των Chrileon (Vocals) και Blackwald (Cembalo, Keyboards, Piano, Violin), όμως, εκτελείται ιδιαίτερα κομψά. Πραγματικά, εξαίσιος χειρισμός, που ως αποτέλεσμα έχει να κερδίζουν με χαρακτηριστική άνεση νέους ακολούθους. Μια χαρά.

Η ώρα είναι 21:00 και στην σκηνή εμφανίζονται οι masters του Heavy Metal, Accept. Κοινωνικά Θέματα, Sex, Rock & Roll/Metal, Φαντασία. Επικρατεί ”Stampede”- we do or die for ”Stalingrad” dammit! To ”Restless and Wild” είναι στάση ζωής, το ”London Leatherboys” αποπνέει αυθεντική αλητεία, νεύρο και κακό στο ”Final Journey”. ”Princess of the Dawn”, λαϊκό προσκύνημα, στο ”Fast as a Shark” γίνεται της καριόλας και το μόνο που χρειάζομαι στην ζωή μου είναι μια ”Metal Heart”. Το ”Teutonic Terror” είναι μπουκέτο με σιδερογροθιά στη μούρη και στο ”Balls to the Wall” ραγίζουν τσιμέντα. Σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής της, η μπάντα διαθέτει κρυστάλλινο ήχο, θερμότατη και συνεχή επικοινωνία με το αριθμητικά πάρα πολύ μεγάλο κοινό και άκρως εντυπωσιακή, take no prisoners, σκηνική παρουσία- o Mark Tornillo (Vocals) είναι μορφάρα, o Wolf Hoffmann (Guitars) μας αφήνει να μαζεύουμε τα σαγόνια μας από το πάτωμα, ενώ ο Peter Baltes (Bass) παραμένει προσηλωμένος στο έργο του. Με αντάλλαγμα την ψυχή μου.

Setlist

Stampede

Stalingrad

Restless and Wild

London Leatherboys

Final Journey

Princess of the Dawn

Fast as a Shark

Metal Heart

Teutonic Terror

Balls to the Wall

Η ώρα είναι 22:30 και στην σκηνή εμφανίζονται οι Power Metal masters, Sabaton. Στρατιωτική Ιστορία, Metal. ”Ghost Division”, ΡΕ. Σπαρτιάτες πολεμιστές υπερασπίζουν την ”Sparta” από τους Πέρσες, η επανάσταση της Σκωτίας πραγματοποιείται με το ”Blood of Bannockburn”, είμαστε ”Swedish Pagans” και είμαστε γεννημένοι να πολεμάμε ακόμα και με κόστος τις ζωές μας. 189 γενναίοι και αφοσιωμένοι Ελβετοί Φρουροί πραγματοποιούν ”The Last Stand”, αφού, κατά την Λεηλασία της Ρώμης (1527), δίνουν μέχρι και την ζωή τους για τον πάπα,  το ”Carolus Rex” είναι α-ρ-ι-σ-τ-ο-ύ-ρ-γ-η-μ-α, τιμή και δόξα στους αποφασισμένους στρατιώτες που συμμετέχουν στη Μάχη του Monte Cassino, με το ”Union (Slopes of St. Benedict)”. Το ”The Lost Battalion” τιμά τις μικρές Αμερικάνικες μονάδες που, απομονωμένες στο Δάσος των Argonne από τους Γερμανούς κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περνούν τα πάνδεινα για 6 μέρες, μα δεν παραδίδονται, ”The Lion from the North”, all hail Gustavus Adolphus, ”The Final Solution”, μόνο κλάμα. Στο ”Resist and Bite” γίνεται το σώσε, οι ”Night Witches”, οι απειλητικές πιλότοι της Σοβιετικής αεροπορίας, μας βομβαρδίζουν και καταφτάνει το (Πολωνικό) ιππικό, οι ”Winged Hussars”. Η μπάντα αποχωρεί και επιστρέφει για encore- ”Primo Victoria”, D-Day, Απόβαση στη Νορμανδία, πουτάνα όλα. Οι samurais δεν υποχωρούν απέναντι στα Ιαπωνικά στρατεύματα και, παρά το τεράστιο αριθμητικό τους μειονέκτημα, τα δίνουν όλα για όλα στη Μάχη της ”Shiroyama”, το ”Coat of Arms” προκαλεί παραλήρημα και στο ”To Hell and Back” σείεται η γη κάτω από τα πόδια μας. Σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής της, η μπάντα διαθέτει ήχο κρύσταλλο, θερμότατη και συνεχή επικοινωνία με το τεράστιο αριθμητικά κοινό και jaw-dropping σκηνική παρουσία- μορφάρα, Joakim Brodén (Keyboards, Vocals). They’re the masters of the world.

Setlist

Ghost Division

Sparta

Blood of Bannockburn

Swedish Pagans

The Last Stand

Carolus Rex

Union (Slopes of St. Bennedict)

The Lost Battalion

The Lion from the North

The Final Solution

Resist and Bite

Night Witches

Winged Hussars

 

Primo Victoria

Shiroyama

Coat of Arms

To Hell and Back

Η Playfalse διοργάνωσε μια εξαίσια συναυλία. Από την άλλη, οι Accept, με 10 κομμάτια και σε 60 λεπτά, δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους και επιβεβαίωσαν πως αποτελούν τους φυσικούς ηγέτες του Heavy Metal και οι Sabaton, με 17 κομμάτια και σε 100 λεπτά, took no prisoners και επιβεβαίωσαν την απόλυτη κυριαρχία τους στο Power Metal. Για πάντα αλητεία. Για πάντα μάχες.

More from Theodore Kritikos

Cannibal Corpse, Kataklysm @Fuzz, Δευτέρα 27/7/15

Προτού εμβαθύνω στα του live, οφείλω να ομολογήσω πως η ακύρωση της...
Read More