Riot & Angelo Perlepes’ Mystery – Κύτταρο Live Club

Αντί προλόγου: Όταν επιθυμείς να πραγματοποιούνται συναυλίες, μάθε ΡΕ να πηγαίνεις και τις καθημερινές. Ακόμα και αν κοιμηθείς λιγότερο, έχεις δουλειά την επόμενη μέρα και λοιπές δικαιολογίες του κώλου. Ειδικά, αυτή τη φορά που η διοργανώτρια εταιρεία μερίμνησε προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το live πριν τα μεσάνυχτα. Αλλιώς να μή φωνάζεις για τα οποιαδήποτε κακώς κείμενα της ελληνικής συναυλιακής πραγματικότητας. Α, ξέχασα. Εσύ δε δίνεις το ”παρών” ούτε Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο. Κρετίνε!

Λίγο πριν τις 20:00, λοιπόν, ανοίγουν οι πόρτες του συναυλιακού χώρου του Κυττάρου και στις 20:15 οι Angelo PerlepesMystery, σε ρόλο support, ανεβαίνουν στην σκηνή, προκειμένου να ”ζεστάνουν” τους σχετικά λίγους παρευρισκόμενους. Οι Αθηναίοι heavy metallers, σε διάρκεια περίπου 45 λεπτών, παρουσιάζουν, εκτός από μια αχρείαστη κατ’εμέ διασκευή στοSign of the Crimson Stormτων headliners, 6 κομμάτια, όπως και από ένα solo κιθάρας και drums. Ξεχωρίζουν τα Visions Will Find the Way, ”(Feels Like) Ive Done It BeforeκαιShow No Mercy, με το οποίο και ολοκληρώνουν την εμφάνισή τους (σ.σ.: Το εναρκτήριο Wizards of the Western Coast και τα Fatal Passionκαι Destinyαποτελούν τις υπόλοιπες επιλογές τους). Ο ήχος που τους πλαισίωνε θα μπορούσε να είναι καλύτερος, όπως και η επικοινωνία τους με το κοινό, ενώ η σκηνική παρουσία χρειάζεται αρκετή δουλειά, στοιχεία που ξενίζουν αν αναλογιστεί κανείς πως σαν μπάντα υφίστανται από το ’86, έχοντας μάλιστα κυκλοφορήσει 4 full-lengths. Τα παραπάνω ναι μεν δεν επικαλύφθηκαν, αλλά σίγουρα αντισταθμίστηκαν από την εξαιρετική τεχνική αρτιότητα των μουσικών, και συγκεκριμένα το Malmsteen-ικό παίξιμο του ιθύνοντα νου και κιθαρίστα Άγγελου Περλεπέ. Θέλω να πιστεύω πως την επόμενη φορά θα έχουν προοδεύσει στους προαναφερθέντες τομείς.

Δεκαπεντάλεπτο change-over και με τον αριθμό των παρευρισκομένων να έχει αυξηθεί, οι Riot, μια από τις ιστορικότερες μπάντες του πλανήτη, εμφανίζονται για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια επί αθηναϊκής σκηνής, ξεκινώντας με το instrumental-ιζέ ”Narita”. Έχοντας παρευρεθεί στο περσινό live τους, γνωρίζω από πρώτο χέρι πως εκπέμπουν ηφαιστειακή ενέργεια, τιμώντας το όνομα και την ιστορία που κουβαλάνε, αλλά και τον εκλιπόντα ιδρυτή, Mark Reale. Ήλπιζα να τιμηθεί το Unleash the Fire”, ο καλύτερος δίσκος του ’14, με παράλληλη έμφαση στα κλασσικά κομμάτια που άφησαν το στίγμα τους στο heavy/power/speed metal που υπηρετούν. Και ευθύς εξαρχής, να σου τα Ride Hard Live Free”,Fight or Fall” και On Your Knees”. Εδώ είμαστε. Νοσταλγία με τοJohnny’s Back”, rock ‘n’ roll αλητεία το ”Hard Lovin’ Man” και επιστροφή στο παρόν με Metal Warrior”, προτού μας ταξιδέψει το Outlaw”. Το συγκρότημα τιμά όλες του τις φάσεις, καθώς εκτελεί ταWings Are for Angels” καιBlack Leather and Glittering Steel”, με τα sing-alongs να φορτίζουν συναισθηματικά την ατμόσφαιρα κατά την εκτέλεση του Sign of the Crimson Storm”. Το Angel Eyes” είναι για αισθηματίες, τέλος. Σειρά έχει το Bloodstreets”. Μόνο κλάμα. Aκόμα περισσότερη συγκίνηση με το Take Me Back”, ένα από τα καλύτερα τραγούδια της προηγούμενης χρονιάς, ακολουθούμενο από το Flight of the Warrior” και το Fall from-ωωωωω ωωωωωωω-the Sky, ενώ το main-set κλείνει θριαμβευτικά το καθολικά λατρεμένο Warrior”. Η μπάντα επιστρέφει για encore, εκτελώντας τα Road Racin”’ και Swords and Tequila”, εκστασιάζοντας το κοινό, που επιδόθηκε σε moshing και stage diving/crowd surfing, ενώ δε γινόταν να λείπει το κομμάτι-ορόσημο Thundersteel” από μια τέτοια βραδιά, ολοκληρώνοντας τη μπουκέτο-στη-μάπα εμφάνισή της. Έλα όμως που <<we want more>>. Το σχήμα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και για δεύτερο encore. Εκκίνηση με το τί-λες-τώρα ”Altar of the King”.Ύστερα από το ευχάριστο αυτό σοκ, ακολουθεί για δεύτερη φορά το Take Me Back” (σ.σ.: Η μία δεν είναι αρκετή, πιστέψτε με) και για επιδόρπιο οι Αμερικάνοι μας στέλνουν αδιάβαστους με το Fire Down Under” (σ.σ.: NAI). Σε διάρκεια σχεδόν 2μιση ωρών (σ.σ.:!) και 23 τραγουδιών (σ.σ.:!!!) τα ακόλουθα πλαισίωσαν το live: Setlist όνειρο, σκηνική παρουσία πληθωρικότατη, επικοινωνία με τους fans άριστη (σ.σ.: Δε θυμάμαι πόση tequila μου προσέφερε ο μπασίστας, Don Van Stavern), τεχνική αρτιότ- δε πρόκειται να την περιγράψω ξανά για headlining act. Ήθελα λίγο καλύτερο ήχο. Παρεμπιπτόντως, ο Todd Michael Hall είναι η καλύτερη φωνή του metal σήμερα. Παγκοσμίως.

Set List

Narita

Ride Hard Live Free

Fight or Fall

On Your Knees

Johnny’s Back

Hard Lovin’ Man

Metal Warrior

Outlaw

Wings Are for Angels

Black Leather and Glittering Steel

Sign of the Crimson Storm

Angel Eyes

Bloodstreets

Take Me Back

Flight of the Warrior

Fall From the Sky

Warrior

Encore:

Road Racin’

Swords and Tequila

Thundersteel

Encore 2:

Altar of the King

Take Me Back

Fire Down Under

Πολλά μπράβο στη διοργανώτρια εταιρεία, που την τρέχουν τα παιδιά του Up the Hammers Festival. Ρίσκαρε φέρνοντας μια μπάντα που α) δε λες πως έχει και τεράστια πέραση στην Ελλάδα του ’15 και β) σε διάρκεια ενός μόνο έτους από την προηγούμενη εμφάνισή της. Και κέρδισε. Όσο για τους Riot, 40 χρόνια και 15 full-lengths μετά, ακόμα στην κορυφή βρίσκονται. Ορισμένοι πουθενάδες που μας τα πρήζουν με ηλιθιαμάρες του τύπου <<μα είναι tribute band, ουγκ>>, όταν και αν αντιληφθούν την ουσία του πράγματος θα τραβάνε τα βυζιά τους που χάσανε για δεύτερη φορά ένα τέτοιο ιστορικό (γιατί ως τέτοιο θα μνημονεύεται και το φετινό και το περσινό στα επόμενα χρόνια) live. Νοσταλγώ ήδη. Θα τους ξαναφέρετε του χρόνου, έτσι;

Υ.Γ.: Nick, Mike, Frank, Todd, Donnie είστε στην καρδιά μου. Shine on!

More from Theodore Kritikos

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ SABATON LIVE

Η περόνη αφαιρέθηκε και η χειροβομβίδα έσκασε. Οι Sabaton επιστρέφουν με σκοπό...
Read More