Release Athens 2022: Slipknot with Sepultura, Jinjer, Venden, Maplerun, Project Renegade @ Πλατεία Νερού, 23/07/2022

#releaseathens2022
#ReleaseAthensFestival
#slipknot #sepultura
#αφιερώματα
#sinavliagr
#synavliagr
#music #concert #live #photos

Λήξη τέλους!
Κι αφού ευχαριστήσουμε το Release Athens Festival για τις υπέροχες βραδιές που μας χάρισε φέτος πάμε για την τελευταία μεγάλη βόλτα στη δική μας πλατεία.
Η Πλατεία Νερού στις 23 Ιουλίου θα κάνει το μεγαλειώδες κλείσιμο της υποδεχόμενη τους Slipknot και τους Sepultura στην πιο “σκληρή” βραδιά του καλοκαιριού. Οι λάτρεις του είδους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις τεράστιες αυτές μπάντες, εξ Αμερικής και εκ Βραζιλίας, αντίστοιχα σε ένα show επικών διαστάσεων.

Οι Slipknot με 7 υποψηφιότητες grammy και μια νίκη επισκέπτονται τη χώρα μας για τέταρτη φορά, με την πρώτη τους φορά να έχει μείνει στην ιστορία αφού τότε η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει την ακύρωσή της κάνοντας λόγο για “μουσική του Σατανά”.

Σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος οι μάσκες.
Η χρήση της μάσκας απαντάται ως πολιτιστικό σύμβολο σε όλους τους λαούς από αρχαιοτάτων χρόνων με την καταγωγή της να εντοπίζεται στις αρχαίες θρησκευτικές τελετές. Οι χρήσεις της έκτοτε πολλές και διαφορετικές, ενσωματώνοντας κάθε φορά διαφορετικά μορφολογικά στοιχεία, νεκρικά, πολεμικά, τελετουργικά, καρναβαλικά, θεατρικά κ.α. Από τη γέννηση του θεάτρου η χρήση της αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του καθώς επέτρεπε στους υποκριτές να εκφράζουν διαφορετικά συναισθήματα και να υποδύονται διαφορετικούς ρόλους.
Η χρήση της μάσκας όπως και του μακιγιάζ στο χώρο της μουσικής είναι ένα συχνό και σύνηθες φαινόμενο καθώς υιοθετήθηκε από πολλά συγκροτήματα. Πολλοί έχουν ταυτίσει την παρουσία τους με συγκεκριμένες όψεις, αυτοπροσδιοριζόμενοι μέσα από μορφές οι οποίες είναι απολύτως συνυφασμένες με τη μουσική τους ταυτότητα ως μια προσωπική σφραγίδα.

https://www.hysteriamag.com/ahm/uploads/2016/09/HYS_FB_slipknot_masks_1200x630.png

Οι Slipknot αποτελούν μια τέτοια περίπτωση καθώς η χρήση της μάσκας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε εμφάνισης τους.
Όλα ξεκίνησαν το 1995 όπου ο Shawn Crahan ντράμερ της μπάντας εμφανίστηκε στις πρόβες με μια μάσκα κλόουν.
“…είχε τύχει να μπω σε ένα κατάστημα με είδη Halloween. Υπήρχε μια μάσκα κλόουν στο μαγαζί. Την είδα και τρελάθηκα, με “κοίταγε” τη φόρεσα κι αμέσως ένιωσα ότι οι κινήσεις μου ήταν διαφορετικές. Έγινα άλλος άνθρωπος”.
Έκτοτε έμεινε γνωστός ως ο Clown του συγκροτήματος και όλα τα μέλη υιοθέτησαν τη χρήση της μάσκας, όπου για χρόνια τις έφτιαχναν οι ίδιοι.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την ιστορία των μασκών τους, από την εποχή που τις κατασκεύαζαν μόνοι τους μέχρι και σήμερα.

Μια αναπαράσταση του έσω εαυτού
Υπάρχει η εντύπωση ότι κάποιος που φορά μάσκα κρύβεται πίσω από αυτήν. Κρύβει τον εαυτό, τους φόβους και τις αδυναμίες του. Αυτό ισχύει εν μέρει αλλά δεν αποτυπώνει ολόκληρη την αλήθεια αφού πολύ συχνά τέτοιου είδους μεταμορφώσεις επιτρέπουν σε κάποιον να αποκαλύψει πτυχές που σε άλλη περίπτωση δεν θα τολμούσε. Οπότε με έναν τρόπο επιτυγχάνεται η αποκάλυψη του εαυτού, ενός εαυτού καλά κρυμμένου και όχι η απόκρυψη του. Η μάσκα δεν κρύβει αλλά αποκαλύπτει. Επιτρέπει την ανάδειξη πτυχών και στοιχείων του έσω εαυτού, πετυχαίνει μια μορφή απελευθέρωσης της ταυτότητας χωρίς καμία ενοχή και χωρίς αυτοκριτική.
Ο Corey Taylor frontman του συγκροτήματος λέει “για μένα, η μάσκα είναι μια αναπαράσταση του εσωτερικού μας κόσμου. Τις αλλάζουμε δραστικά γιατί κανείς δεν μένει ο ίδιος με την πάροδο του χρόνου”.
Σάμπως στην περίπτωση τους η αυθεντικότητα του εαυτού να αντανακλάται μέσω της χρήσης της μάσκας.

https://townsquare.media/site/366/files/2018/09/GettyImages-91138771.jpg

Η μοναδική εμφάνιση που έκανε το συγκρότημα χωρίς τις μάσκες ήταν σε συνέντευξη που έδωσαν ύστερα από τον πρόωρο θάνατο του μπασίστα τους Paul Gray το 2010.

https://townsquare.media/site/366/files/2020/10/Slipknot.jpg

Τρομακτικές, τερατόμορφες, οργισμένες, απειλητικές, επιθετικές, με καρφιά, με ατσάλι, ζωόμορφες ή ανθρωπόμορφες οι μάσκες των Slipknot αποτελούν πάντοτε θέμα συζήτησης, θαυμασμού ή αποδοκιμασίας. Έστω κι αν όλα αυτά αντιπροσωπεύουν τον κακό και διεστραμμένο εαυτό ο οποίος έχει την ανάγκη να εκτονώσει το θυμό του, δεν αποτελούν συνάμα και μια δυνατότητα έκφρασης ως μέρος ενός μουσικού σόου; Εν τέλει όλα αυτά δεν είναι εξαιρετικά λυτρωτικά; Άλλωστε όλοι μας δεν κρύβουμε έναν τέτοιο εαυτό; Λίγοι όμως έχουμε την ευκαιρία να τον εκφράσουμε και να τον εκτονώσουμε.
Ο Taylor αναφέρει “έρχεσαι σε μια συναυλία μας και ουρλιάζεις για να ξορκίσεις όσα σε βασανίζουν. Είναι διέξοδος. Στο ξεκίνημα ήμασταν πολύ θυμωμένοι. Παραμένουμε έτσι, με έναν άλλο τρόπο αλλά την ίδια στιγμή θέλουμε να βοηθήσουμε και το νέο οπαδό μας. Κάθε κραυγή δική μας και δική σου, μπορεί να διώξει τον πόνο”.
Σύμφωνα με στατιστικές του Spotify η μπάντα που ακούν οι ακροατές όταν είναι θυμωμένοι είναι οι Slipknot.

https://i.ytimg.com/vi/N6Yojfl1lgs/hqdefault.jpg

Μαζί τους θα είναι οι Sepultura οι θρύλοι της Βραζιλίας, με πάνω από 20 εκατομμύρια πωλήσεις και για πάνω από 30 χρόνια να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σκληρού ήχου.
Καθώς και οι Jinjer που μας έρχονται από το Κιέβο, οι Vended όπου ο τραγουδιστής και ο ντράμερ είναι γιοι των Corey Taylor και Shawn Crahan των Slipknot και τέλος οι Maplerum και οι Project Renegade και οι δύο, μπάντες της εγχώριας metal.

Ας αποχαιρετήσουμε λοιπόν το μουσικό καλοκαίρι με εκτόνωση. Μη λείψει κανείς!

More from Δανάη Ρούσσου
Ανταπόκριση: Release Athens – CLUTCH, The Hellacopters, Blues Pills, Deaf Radio, ΛΔΛΜ @ Πλατεία Νερού, Αθήνα,19/07/2022)
Δύσκολη μέρα αφού ο αττικός ουρανός είχε σκοτεινιάσει από τα μαύρα σύννεφα...
Read More
0 replies on “Release Athens 2022: Slipknot with Sepultura, Jinjer, Venden, Maplerun, Project Renegade @ Πλατεία Νερού, 23/07/2022”