Planet Of Zeus , Κροταλίας – 21/12/2019 @ Fuzz Club

Photos by Athanasios Maikousis

Το 2019 μας αποχαιρετά σιγά – σιγά, και , η προοπτική της live παρουσίασης του τελευταίου πονήματος των Planet Of Zeus , Faith in Physics στο Fuzz Club, φάνταζε εξαρχής σαν ιδανικός επίλογος άλλης μια σε γενικές γραμμές ικανοποιητικότατης συναυλιακής χρονιάς. Και , όπως κάθε φορά, ο Μπάμπης, ο Στέλιος, ο Jay και ο Σεραφείμ φρόντισαν να μας δείξουν «πως γίνεται δουλίτσα», σχεδόν κατεδαφίζοντας με χειρουργική ακρίβεια το venue, έχοντας επιπλέον επιβεβαιώσει τη φήμη που τους ακολουθεί καθόλου τυχαία τα τελευταία χρόνια: αυτήν της καλύτερης live μπάντας στον ευρύτερο heavy rock χώρο στην Ελλάδα.  

Κροταλίας

Κατά τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου, βρισκόμασταν ήδη έξω από το Fuzz, με τις πρώτες ουρές να σχηματίζονται στο ταμείο. Φυσικά ο κόσμος έξω από το club εξακολούθησε να είναι πολυπληθής κατά όλη την διάρκεια της βραδιάς (με τους καπνιστές φυσικά να πηγαινοέρχονται).

Τηρώντας κατά γράμμα το πρόγραμμα, στις 21:15 και υπό τους ήχους της ουράς ενός κροταλία και κατόπιν τον επιστημονικό ορισμό τους συμπαθούς μεν, δηλητηριώδους δε ερπετού, το κουαρτέτο από την Αθήνα έλαβε τη θέση του επί σκηνής. Με εμφανές punk attitude και ενθουσιώδες ξεκίνημα, η μπάντα δεν σήκωσε ποτέ το πόδι από το γκάζι και , παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του κοινού φάνηκε μη εξοικειωμένο το υλικό τους, κατόρθωσαν γρήγορα να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα. Με rock περάσματα και desert αναφορές, το φασαριόζικο φίδι, μας παρουσίασε συνολικά 13 τραγούδια στο 45λεπτο set του.

Στα highlights , θα πρέπει να κρατήσουμε την πολύ καλή εναλλαγή φωνητικών ανάμεσα στους κιθαρίστες, με την ξεχωριστή χροιά καθενός να δίνει διαφορετικό ύφος στις συνθέσεις, τον πολύ καλό ήχο και φυσικά το γεγονός ότι παρόλο τον ελληνικό στίχο που ίσως ξένιζε το κοινό των Planet, η μπάντα έφερε άψογα εις πέρας την αποστολή της κάνοντας τον κόσμο να κουνηθεί στον ρυθμό της, κερδίζοντας φυσικά και νέους fans.

Setlist:

Για μία θέση στον Ήλιο

Χωρίς Θεό και Αφέντη

Μετά τη Βροχή

Δαίμονας

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις

Καταδίκη

Καλά Ξεμπερδέματα

Πυρηνικά Παιδιά

Πυροτεχνήματα

Ο τελευταίος άνθρωπος

Περίστροφο

Κύματα

Όταν θα σβήσουν τα φώτα

Planet Of Zeus

Στις 22:30, και με τον κόσμο να έχει γεμίσει πλέον το Fuzz, τα φώτα χαμήλωσαν , και η κουρτίνα «έκρυψε» την σκηνή. Μυημένοι και μη, έπιασαν αμέσως το σήμα και το γηπεδικό σύνθημα που συνοδεύει τους Planet σε κάθε τους εμφάνιση άρχισε να δονεί το χώρο. Με το «Gasoline» και τσίτα τα γκάζια, οι Αθηναίοι εφορμούσαν με τη χαρακτηριστική τους πλέον άνεση σε άλλη μια σαρωτική εμφάνιση. Ο ήχος άψογος, η επαφή με τον κόσμο υποδειγματική και φυσικά η συνολική εικόνα, αυτή μιας μπάντας που χρόνια τώρα έχει «αλλάξει πίστα» και παίζει μπάλα σε μεγάλα σαλόνια.

Συνήθως ένα concept όπως η live παρουσίαση ενός νέου δίσκου , μπορεί να κρύβει παγίδες για ένα συγκρότημα , πόσο μάλλον όταν ο εν λόγω δίσκος αποτελεί το πιο καλλιτεχνικά φιλόδοξο ίσως εγχείρημα της δισκογραφίας του, όπως το Faith in Physics. Αυτό όμως μπορεί να ισχύει για τις άλλες μπάντες, όχι για τους PoZ που, επιλέγοντας να μας παρουσιάσουν τα τραγούδια του νέου δίσκου ως μέρος του συνόλου της μουσικής τους σταδιοδρομίας, ανακατεύοντας τα με τα κλασικά πλέον hits από τις προηγούμενες δουλειές τους, κατόρθωσαν να μας προσφέρουν ένα χορταστικότατο setlist. Το “Macho Libre” διαδέχτηκε το “Man Vs God”, ενώ τα “Your Love…” και “Something’s Wrong” που ακολούθησαν, προετοίμασαν ικανοποιητικά το έδαφος για το “Revolution Cookbook” και τον Μπάμπη να μας εξηγεί τα first world problems μας. Η ανταπόκριση του κόσμου στο “All these Happy People” ήταν ενδεικτική της θερμής υποδοχής που έχει επιφυλάξει το ελληνικό κοινό στο νέο album , και τα χαμόγελα της μπάντας στο παρατεταμένο sing along επιβεβαίωναν αυτό ακριβώς το γεγονός.

Κατεδαφίσεως συνέχεια με τα “The Great Dandolos”, “The Great Liar” και “The Beast Within” να διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ η αγέλη συσπειρώθηκε και ούρλιαξε μαζικά “We Are The Wolfpack” στο εμβληματικό πλέον “Loyal To The Pack” για να τραντάξει συθέμελα το Fuzz. Η ένταση διατηρήθηκε και στο επόμενο “Let Them Burn” , ενώ το φαινομενικά μόνο πιο ήρεμο “Them Nights” που ακολούθησε , ανήκει κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος, στις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς. Καθόλη τη διάρκεια του live, ξεχωριστή προσοχή ήταν φανερό πως είχε δοθεί και στον καταπληκτικό φωτισμό που σε σημεία, απογείωνε πραγματικά τα όσα διαδραματίζονταν επί σκηνής , δίνοντας μια επιπλέον ξεχωριστή διάσταση στο συνολικό θέαμα.   

“Vigilante” και “On Parole” έκλεισαν το κανονικό set των PoZ , και μετά την καθιερωμένη ολιγόλεπτη διακοπή για τις απαραίτητες ανάσες, το encore ήρθε για να αποτελειώσει την δουλειά: “Your Song”, “Leftovers” και “Vanity Suit” ανέβασαν τους παλμούς σε δυσθεώρητα ύψη, αναστάτωσαν το pit και έκλεισαν ιδανικά μια μεγαλειώδη και καθόλα επαγγελματική εμφάνιση. O Μπάμπης φρόντισε να μας υπενθυμίσει με τον προσφιλή του τρόπο ότι «ήσασταν» οι Planet Of Zeus, αποτίωντας έτσι φόρο τιμής στον κόσμο που ακολουθεί την μπάντα σε κάθε της βήμα.

Αντί επιλόγου, θα παραθέσω τις παρακάτω προσωπικές εμπειρίες , για να προσπαθήσω με το δικό μου τρόπο να μεταφέρω το κλίμα ενός live των Planet.Φίλος , προερχόμενος από τον χώρο του classic-progressive δεν μπορούσε να διανοηθεί πως θα λειτουργούσε ένα τραγούδι σαν το “Loyal To The Pack” live μέχρι που βρεθήκαμε μαζί ανάμεσα στις 8.000 κόσμου που το τραγουδούσε με όλη του τη δύναμη , στο περσινό live στο Νιάρχος. Άλλος φίλος, προερχόμενος από τον εξαιρετικά απαιτητικό εκτελεστικά χώρο του black metal , δεν μπορούσε παρά να παραδεχτεί πως το δέσιμο και τη σκηνική παρουσία των Planet θα τη ζήλευαν πολλά φτασμένα ονόματα της σκηνής. Στο τέλος της ημέρας όμως, αυτό που μένει είναι πως οι Planet μεγάλωσαν, εξελίχθηκαν , περιόδευσαν στον εξωτερικό , έβγαλαν εξαιρετικούς δίσκους, συνέβαλαν τα μέγιστα στην δημιουργία της ελληνικής σκηνής των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων, αλλά παρέμειναν γνωστοί σε όλους μας με τα μικρά τους ονόματα: ο Μπάμπης, ο Στέλιος, ο Jay και ο Σεραφείμ. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο τους κατόρθωμα, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς απλά και μόνο παρακολουθώντας τους live.  

Setlist:

Gasoline

Macho Libre

Man Vs God

Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself

Something’s Wrong

Revolution Cookbook

All These Happy People

The Great Dandolos

The Great Liar

The Beast Within

Loyal To The Pack

Let Them Burn

Them Nights

Vigilante

On Parole

Encore:

Your Song

Leftovers

Vanity Suit

More from Nikos Korakianitis

Baroness, Breath After Coma – 19/10/2019 @ Gagarin 205

Photos by Cristina Alossi “Βαρόνη μου ,μας κακομαθαίνετε ” Δεν είναι λίγες...
Read More