Pestilence / Acid Death Live in An Club

Γράφει η Ρίτα Τουχαντζίδου

Τρίβουμε τα χεράκια μας και αναμένουμε σε αναμμένα κάρβουνα και ετοιμοπόλεμοι. Γιατί? Γιατί Pestilence! γιατί θα δούμε liveάρα, γιατί θα γίνει κακός χαμός. Ας είναι καλά οι The London breakers και το Αn club. Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν στο τι μας περιμένει…

Η ιστορία των Pestilence ξεκίνησε στο Enschede της Ολλανδίας το 1986 όταν τρία ανήσυχα πνεύματα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Patrick Mameli (κιθάρα, φωνητικά), τον Randy Meinhard (κιθάρα) και Marco Foddis (τύμπανα). Από κει και πέρα αρχίζει μια ένδοξη πορεία με ενεργά και μη διαστήματα, αλλαγές μελών, αποχωρήσεις και διάφορα άλλα ανορθόδοξα που μπορούν να σχηματίσουν την ιστορία μιας μακρόβιας μπάντας.

To 1987 ηχογραφήθηκαν δύο demos, ‘Dysentery’ και ‘The penance’ όπου στο πρώτο μπήκε στο σχήμα ο Μartin van Drunen (Asphyx, Bolt Thrower, Hail of Bullets). Ξεκίνησαν ως thrash μπάντα μιας και ο ήχος τους θυμίζε Sepultura (προ Schizophrenia εποχή), Kreator και Possessed. Σίγουρα δεν σταμάτησαν εκεί μιας και το μουσικό τους ταπεραμέντο  οδήγησε σε progressive, jazz/fusion death metal δημιουργίες.

Η πρώτη μεγάλη ευλογία δόθηκε στο σχήμα το 1988 από την Roadrunner records για να δημιουργηθεί το ιστορικό τους και πρώτο full-length Maleus Maleficarum με τον Kalle Trap. Η προσέγγισή τους ακόμα βάδισε σε thrash ρυθμούς μέχρι που στην μπάντα μπήκε ο Patrick Uterwijk ενώ ο Meinhard  αποχωρεί  για να πορευθούν στο δεύτερό τους άλμπουμ.

Το 1989 ηχογραφείται το ‘Consuming Impulce’. Εκεί μπορεί να δει κανεις έντονα την στροφή τους προς το death metal, πολύ δυνατότερος ήχος, χαοτικότερα riff, φωνητικά τύπου ten commandments σε ένα καλό mix που δεν γίνεται να κάτσεις σε ησυχία. Εννοείται πως ο απόηχος του ήταν μεγάλος και πολύ υποσχόμενος.

Ακολούθησε κι άλλη αποχώρηση, o Martin αποφάσισε να συνεχίσει καριέρα με τους Αsphyx. Οπότε η μπάντα για να συνεχίσει πορεία φιλοξένησε τον Tony Choy από Cynic για μπάσο και τα φωνητικά ανέλαβε ο Μameli.

Αισίως λοιπόν ακολουθεί το τρίτο τους άλμπουμ αρκετά διαφορετικό από το προηγούμενο. Το 1991 ήρθε το ‘Testimony of the Ancients’. Ατμοσφαιρικό, με πιο μπάσα riff, ογκοδέστερα, πιο πιστά στους fans του oldschool death metal  με αρκετά τεχνικότερη δουλειά από κάθε άποψη, αμφίθυμο ίσως ιδανικό για όσους αγαπούν τους Death.

Φυσικά δεν έλειψαν πάλι ανακατατάξεις από το ιστορικό σχήμα, αφού ο Choy έφυγε για χάρη των Atheist, και την εμφάνισή του έκανε ο Jeroen Paul Thesseling. Κάπου εδώ αρχίζουν οι πειραματισμοί και τα μυστήρια , μια πιο openminded (ή mindtrip) προσέγγιση με jazz επιρροές. Έτσι μετά από το ‘Τhe breed beyond’ (split) το 1993, ηχογραφείται το ‘Spheres’. Σίγουρα είναι μια δουλειά πολύ διαφορετική απ ό,τι θα περίμενε να ακούσει κανείς και το δεύτερο σίγουρο είναι πως για να κάτσεις να το ακούσεις πρέπει να πετάξεις οποιοδήποτε στερεότυπο έχεις γύρω από αυτό το genre. Φυσικό και επόμενο ήταν ως πρωτοπόρο να αγαπηθεί και να εξοστρακιστεί  ταυτόχρονα από το κοινό.

Η μπάντα προχώρησε σε ανακοίνωση ότι σταματά πλέον την πορεία της.  Το 1994 κυκλοφορεί το ‘Mind Reflections’ με κομμάτια από τα 4 προηγούμενα άλμπουμ τους ένα rare track και 6 live ηχογραφημένα κομμάτια από το Dynamo open air festival που διεξάγη το 1992. Η Displeased επανακυκλοφόρησε το Μaleus ΄μαζί με άλλα δύο demo του ’86, ΄87. Το 2006 κυκλοφορεί το ‘Chronicles of the scovrge’ με live κομμάτια και ένα bonus track.

 

Το 2008 λοιπόν ανακοινώνει ο Patrick την επιστροφή των Pestilence στο Blabbermouth. Έτσι λοιπόν με Choy και Peter Wildoer στα τύμπανα αρχίζει και πάλι η συνεργασία. Το αποτέλεσμα ήταν ένας οδοστρωτήρας. Ήταν το ‘Ressurection Macabre’.  Αξιαγάπητο, δυνατό brutal death που έδειξε ότι με το όνομα pestilence μπορείς να καλύψεις πολλά μουσικά κενά.

Το 2010 η μπάντα περιόδευσε και ανακοινώνεται νέα κυκλοφορία. ‘Doctrine’. Δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το προηγούμενό τους. Κι εδώ ο ήχος δυνατός αλλά thrashάρει περισσότερο.

Για να μην πολυλογούμε και πάλι έφυγαν και ήρθαν μέλη από το παρελθόν και άλλα, όπως Tim Yeung και Stephan Fimmers όπου συμμετείχαν να γραφτεί  το ‘Obsideo’. Θα λέγαμε ότι κειμένεται στα μουσικά βήματα των δύο προκατόχων του.

Και φτάνουμε στο 2014. Ο Patrick Mameli ανακοίνωσε ότι οι Pestilence ήταν σε ‘permanent hold’ επειδή  ήθελε να ‘συγκεντρωθεί πλήρως’ στο νέο του έργο Neuromorph και το 2016 ανακοίνωσε ότι οι Pestilence θα ενεργοποιηθoύν και πάλι.

Το νέο line up ανακοινώθηκε, με τον Mameli κιθάρα και φωνητικά, τον Tilen Hudrap (Testament, Paradox) μπάσο, τον Santiago Dobles (Aghora, Cynic)κιθάρα και τον Septimiu Harsa τύμπανα.

Στις αρχές του 2017 η δισκογραφική Hammerheart Records του Guido Heijnens μαζί με Mameli πραγματοποίησαν συναντήσεις και αποφάσισαν να απαντήσουν με ένα ‘glorious kick in the ass’. Ο κατάλογος πραγματοποιήθηκε κάτω από κάποιες σοβαρές ιδέες, ανακατασκευάζοντας πλήρως τα κλασικά τέσσερα  Roadrunner άλμπουμ, για μια εκ νέου έκδοση σε 2 CD και μιας υψηλής ποιότητας κυκλοφορία βινυλίου, με κορυφαία ποιότητα ήχου, να παρουσιάσουν στους οπαδούς τους τo ‘ultimate wet dream oldschool set list’ για το 2018.

Ο Patrick είχε έτοιμο ένα εξαιρετικά δυνατό υλικό όπου και ηχογράφησε στα Spacelab Studios στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2017, το Hadeon’.

 

Official discography:

Malleus Maleficarum 1988

Consuming Impulse     1989

Testimony of the Ancients    1991

Spheres      1993

Resurrection Macabre 2009

Doctrine     2011

Obsideo     2013

Hadeon      2018

 

Οι Acid Death θα είναι η μπάντα που θα μοιραστεί τη σκηνή με Pestilence για άλλη μια φορά στην ιστορία της live σκηνής αυτή τη φορά στο an club και όχι στη Φινλανδία! Οι μπάντες θα ανανεώσουν το ραντεβού τους στις 30 απρίλη, μετά από 7 χρόνια.

Yπάρχει κι εδώ ανάλογο χρονικό μιας και οι οι Αcid Death ξεκίνησαν το 1989 με μια ενεργή περίοδο 12 ετών και πάτησαν μια παύση το 2001. Κι εκείνοι πιστοί ακόλουθοι του thrash, κατέληξαν να υπηρετούν τους ήχους του progressive death metal.
Kαταγράφονται ήδη 4 επίσημες δουλειές καθώς και EP, split LP και άπειρα live shows παρέα με μπάντες όπως  Kreator, The Haunted, Impaled Nazarene, Children of Bodom, Mayhem, Rotting Christ, Coroner, και Six Feet Under.

Αρκετά αργότερα κάπου το 2012, ηχογράφησε το 5ο της παιδί το ‘Eidolon’ που ήταν ουσιαστικά το πρώτο υλικό μετά την επανένωση του σχήματος.

Το 2015 ένωσαν τα χέρια τους με την γερμανική 7hard/7us Media Group GmbH, και υπέγραψαν συμβόλαιο για 5 χρόνια. Έτσι δημιουργήθηκε το αξιόλογο ‘Hall of mirrors’.

Προχωρήσαμε στο 2017 και είδαμε το release του ‘Balance Of Power 1992 – the lost album’ το οποίο είναι υλικό που πήρε ζωή μετά από 25 χρόνια.

Η μπάντα, το συγκεκριμένο διάστημα, είναι ήδη στο studio για το επόμενο album που αναμένεται το φθινόπωρο του 2018, οπότε θα είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι Acid Death στο προσεχές μέλλον..

Discography

Official:
– Hall Of Mirrors CD, 7hard/7us (DE) 2015
– Eidolon CD, NoiseHead recs (AT) 2012. On White Vinyl:March 1st 2013)
– Random’s Manifest CD, Black Lotus recs (GR) 2000
– Pieces Of Mankind CD, Copro recs (UK) 1999
– Acid Death/Avulsed Split LP, Molon Lave recs (GR) 1995
– Apathy Murders Hope EP, Molon Lave recs (GR) 1993

Unofficial:
– Alive at Gagarin club, Athens, 2011 DVD (2012-free distributed)
– Re-united mini-CD (2011-free download, www.aciddeath.net/downloads)
– Balance Of Power mini-LP (1992-free download, www.aciddeath.net/downloads)
– Promo 1999 (1999-For labels only)
– Promo 1996 (1996-For labels only)

Τι λέτε λοιπόν, θα τα πούμε στο Αn στις 8.30? λέω να πιω μπύρες και να περιμένω στην πόρτα μέχρι να με αφήσουν να κατέβω. Εσείς?

 

More from Pelagia Vouidaski
Ανταπόκριση | Raised Fist, Endsight & The Locals – Κύτταρο Live Club
Η Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα που...
Read More
0 replies on “Pestilence / Acid Death Live in An Club”