OM @ 2/6/2018, Piraeus 117 Academy, Smog the Fuzz Gigs //

Μυσταγωγικοί, λιτοί αλλά ουσιαστικοί, οι OM έδωσαν το 100% του εαυτού τους το Σάββατο στο Piraeus Academy, με το πλήθος να φωνάζει για λίγο παραπάνω.

Υπήρξαμε μάρτυρες της εμμονής των ΟΜ στο ιερό, βυθιστήκαμε στο μυστηριακό και ανοίκειο σύμπαν τους, υπό τη στονερική σαμπαθική ψυχεδέλεια…Πως αλλιώς να περιγράψεις τις μελωδίες των ΟΜ που βγαίνουν από τη στόνερ ψυχή τους για να βαπτιστούν σε ψαλμωδίες και σε ερωτήματα ινδουιστικού τύπου.

O Al Cisneros, ο θείος Αλ (τι τιμητική προσφώνηση), ως ηγετική φιγούρα, πρωτοστάτησε με την όρθια παρουσία του, οργανώνοντας το παθιασμένο τρίο. Στους ΟΜ οι μπασογραμμές είναι σημαντικές στις μελωδίες, όπως και η φωνή του Cisneros. Όμως τα τύμπανα του Emil Amos χτίζουν τη δομή της ψυχεδελικής σύνθεσης. Ο Emil Amos (που παίζει να μην έφυγε από την Ελλάδα αφού η εμφάνισή του με τους Grails ήταν ένα μήνα πριν) το Σάββατο τα έδωσε όλα. Ευτυχώς αντιμετώπισε με επαγγελματισμό το θέμα στα drums, και αυτό ξεπεράστηκε γρήγορα. Ο Robert Lichens που προστέθηκε τελευταίος στο σχήμα, έχει αναλάβει έναν πιο ανάλαφρο ρόλο με φωνητικά, πλήκτρα, και διάφορα κρουστά.   Το τριαδικό σχήμα των ΟΜ, ποιος ξέρει μπορεί να παραπέμπει στις θρησκευτικές τριάδες, δημιουργεί το μουσικό τους όλον, στον ήχο του σύμπαντος. Αυτή την υπερβατική διάσταση επιδιώκουν να αιχμαλωτίσουν με τις νότες τους, και κάτι τέτοιο βιώσαμε το Σάββατο, λίγο περισσότερο ο ένας από τον άλλον.

Διάβασα για δυσαρέσκειες σχετικά με το κλιματισμό του χώρου. Οφείλω να πω, πως μπροστά είμαστε πολύ άνετα και με παραδεισένια θερμοκρασία. Υποψιάζομαι πως όπως και στην προσέλευση, που όλοι μαζευτήκαμε μισή ώρα πριν με αποτέλεσμα να καθυστερήσει λίγο η συναυλία, έτσι και κατά τη διάρκεια της, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε πίσω χωρίς λόγο. Τυχερή υπήρξα και σε σχέση με το ποιους είχα δίπλα μου. Είναι ακατανόητο γιατί κάποιος να τραβηχτεί σε μια συναυλία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για να πει τα νέα του. Ειδικά σε συναυλιακές στιγμές όπως αυτή των ΟΜ, που απαιτείται μέθεξη και συγκέντρωση για να τους απολαύσεις, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου τύχει.

Οι ΟΜ παίξανε μιάμιση ώρα γεμάτη. Βγήκαν περίπου εννέα και είκοσι και έφυγαν στις έντεκα. Η εισαγωγή έγινε με το  State of Non Return, η ενεργοποίηση του κοινού με το Meditation is the practice of Death, ενώ με το  Thebes κορυφώθηκε το πνευματικό μας ΟΜ μαζί τους. Μας αποχαιρέτισαν με το Bhima’s Theme, και δεν βγήκαν για encore παρά τα συνεχόμενο χειροκρότημα του κοινού. Έκαναν πολύ καλά, αφενός τους ΟΜ δεν τους χορταίνεις όσο και να παίξουν, αφετέρου τα αναμενόμενα encore μοιάζουν να στερούνται νοήματος γιατί απλώς είναι αναμενόμενα.

Ελπίζουμε να τους ξαναδούμε σύντομα, και γιατί όχι με νέο υλικό.

Setlist
Gethsemane
State of Non Return
Sinai
Meditation is the practice of death
Cremation Ghat I
Cremation Ghat II
Thebes
Bhima’s Theme

Written By
More from Maria Lezgi