Οι συγκλονιστικοί Archive επιστρέφουν στην Αθήνα για μία τρίωρη γιορτή κάτω από την Ακρόπολη.

Οι συγκλονιστικοί Archive επιστρέφουν στην Αθήνα για μία τρίωρη γιορτή κάτω από την Ακρόπολη.

Οι Βρετανοί Archive, μία από τις καλύτερες σύγχρονες μπάντες, επιστρέφει στην Ελλάδα, στη χώρα από την οποία λατρεύτηκε όσο καμία, για δύο μοναδικές συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτή τους η επίσκεψη, δεν είναι τυχαία, αλλά ενταγμένη στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας τους για τα 25 χρόνια τους, τα οποία και γιορτάζουν φέτος, εφόσον δημιουργήθηκαν πίσω, στο μακρινό 1994. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, οι Archive έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα στη μουσική, πειραματίστηκαν, δοκίμασαν πράγματα, άλλαξαν – τη μπάντα, τους εαυτούς τους, εμάς, το πώς αντιλαμβανόμαστε τη μουσική αλλά και τον αντίκτυπο που αυτή μπορεί να έχει πάνω μας. 16 studio albums (κανονικά, συλλογές, προηγουμένως ακυκλοφόρητα κλπ), 5 eps, 7 live albums και 2 live dvds, αμέτρητα singles, videos και remixes, η δισκογραφική αποτίμηση των 25 χρόνων τους.

Archive – Restriction main press shot.jpg

Μεγάλες περιοδείες διεθνώς, με την Ευρώπη να κατέχει τα πρωτεία στους θαυμαστές. Τεράστια και συνεχής δισκογραφική παρουσία με αλλαγές ήχου, ύφους και μελών. Από την trip hop στην pop και από την electronica στο progressive rock. Soundtrack, ταινίες και μια μπάντα που από man-fronted, μετατράπηκε σε πολυσυλλεκτική κολλεκτίβα που δρα συντονισμένα, προσφέροντάς μας πρωτάκουστους ήχους. Οι Archive, είναι μια μπάντα που δε μπαίνει σε κουτάκια και διαφέρει φοβερά από κάθε τι που ο μέσος μουσικόφιλος ξέρει και αντιλαμβάνεται. Εδώ, δε χωρούν στεγανά, δε χωρούν ομαδικά. Οι Archive, έκαναν και κάνουν αυτό που κάνουν, το οποίο είναι μοναδικό στον μουσικό χώρο και σε όλο τον κόσμο. Είτε θα σου είναι αδιάφορο, είτε θα σε συνθλίψει. Εμείς, ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία. Με τους Archive, ερωτευτήκαμε, πονέσαμε, κλάψαμε και μάθαμε μουσική. Πάμε, όμως, να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή, να θυμηθούμε μερικά πράγματα και να αναφερθούμε και σε μερικά τραγούδια τος, εκ των οποίων, τα περισσότερα, όχι τόσο γνωστά.

Οι Archive, δημιουργήθηκαν το 1994 με βασικά μέλη τους Darius Keeler και Danny Griffiths, οι οποίοι, βρήκαν άλλους δύο, έβγαλαν μερικά singles και διαλύθηκαν. Βρήκαν άλλους, έβγαλαν το πρώτο τους δίσκο με τίτλο ‘Londinium’, αλλά δημιουργικές διαφορές, έκαναν και αυτή την ομάδα ατόμων να διαλυθεί. Ήδη, από αυτόν, φάνηκε μια ρομαντική διάθεση, στα τραγούδια τους, κι ένα ευθύ φλερτ με τη trip hop και μπάντες όπως οι Portishead, αλλά και με την trap.

Το 1997, βρήκαν τη Suzanne Wooder, και μαζί έκαναν τον δεύτερο τους δίσκο, τον ‘Take My Head’, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1999. Λόγω των δυσκολιών παραγωγής του, είναι ο ‘λιγότερο αγαπημένος’ δίσκος της μπάντας. Οι trap επιρροές εξαφανίζονται, εντείνεται η μελωδικότητα και ο ρομαντισμός.

Το 2000, εντάσσεται στη μπάντα ο Craig Walker, ο οποίος απαντώντας σε αγγελία αναζήτησης βασικού τραγουδιστή, ήρθε κι έδεσε κατευθείαν με τους υπόλοιπους και οι ηχογραφήσεις, ξεκίνησαν κατευθείαν. Η ένταξή του, απογείωσε τη μπάντα και έφερε τεράστια δημοφιλία σε αυτήν. Μαζί του, κυκλοφόρησαν τέσσερις δίσκους, από το 2002 έως το 2004, με τον έναν, να αποτελεί soundtrack της ταινίας Michel Vaillant (2003) και τον άλλον (‘Noise Acoustic’, 2004), ένα δίσκο με μερικά ακυκλοφόρητα κομμάτια και μερικά άλλα, σε ακουστική εκτέλεση.

Οι άλλοι δύο δίσκοι, που κρίθηκαν πολύ επιτυχείς, ήταν ο ‘You All Look The Same To Me’ (2002) και ο ‘Noise’ (2004). Κατά το χρονικό διάστημα αυτό, η μπάντα έγινε ‘προσωποκεντρική’, με τον Walker να τραβάει μεγάλο μέρος της δόξας. Η μουσική, απέκτησε, επίσης, χαρατηριστικά της εποχής, και μια κάποια ‘επιθετιότητα’. Μετά την αποχώρησή του, όμως, δημιουργήθηκαν συνθήκες ‘κοινοβίου’ και κολλεκτιβοποίησης, γεγονός που επέδρασε θετικότατα στη μπάντα.

Αυτό, φάνηκε με την επόμενη κυκλοφορία της μπάντας, τον δίσκο ‘Lights’, το 2006, ο οποίος και θεωρείται ο πρώτος δίσκος της τρίτης περιόδου των Archive (η δεύτερη, είχε ξεκινήσει με το ‘You All Look The Same To Me’ και είχε τελειώσει μόλις πριν το ‘Lights’), όχι μόνο ως προς τα μέλη, αλλά και τη μουσική κατεύθυνση και το στυλ της μπάντας. Μουσική απλοποίηση, αποποίηση ύψους, δειλή επιστροφή στον ρομαντισμό και πρώτη επαφή με τον λυρισμό. Στη μπάντα, εντάσσεται και η Maria Q με τα φωνητικά της, η οποία και έμελλε να βοηθήσει τρομερά, στην τρομερή καλλιτεχνική ανύψωση της.

Το 2009, ήταν μια σημαντική χρονιά για τη μπάντα, η οποία ετοίμασε το μεγαλύτερο εγχείρημά της μέχρι τότε και το παρουσίασε στο κοινό, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του: την κυκλοφορία του δίσκου ‘Controlling Crowds Part I-III’ και μέσα στον ίδιο χρόνο, τη συνέχεια του, τον δίσκο ‘Controlling Crowds Part IV’ (στη συνέχεια, κυκλοφόρησαν μαζί). Αυτή η δουλειά τους, θεωρείται μέχρι σήμερα, μία από τις καλύτερές τους, πιθανώς λόγω των πολλαπλών μουσικών πειραματισμών που εμπεριέχει ο δίσκος, καθώς και τα είδη που αγγίζει, όλα επιτυχώς. Δεν είναι τυχαίο που τότε, όπου κι αν έπαιξαν, οι συναυλίες τους έγιναν sold out.

3 χρόνια μετά, και οι Archive, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν ξέρουν τι να κάνουν μετά την προηγούμενή τους, πολύ μεγάλη επιτυχία. Κάτι μεγαλύτερο, μάλλον αδύνατον, ειδικά αμέσως. Για αυτό και χαμηλώνουν πολύ τους ρυθμούς, δουλεύουν υπό ένα νέο, ακόμα πιο καλλιτεχνικό και ποιητικό πρίσμα, ξεφεύγοντας και πάλι από φόρμες, παίρνουν και τη Holly Martin στα φωνητικά και η τέταρτη περίοδός τους ξεκινάει, με την κυκλοφορία του δίσκου τους ‘With Us Until You Are Dead’.

Πολύ γρήγορα, η επιθυμία να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, ξυπνάει κι έτσι, το 2014, φτάνουν στο να κυκλοφορήσουν νέο δίσκο, τον ‘Axiom’, παράλληλα με μία 40λεπτη ταινία μικρού μήκους, η οποία θα ήταν βασισμένη πάνω στα τραγούδια του δίσκου. Άκρως καλλιτεχνική προσπάθεια, αν και δυσπρόσιτη, για το ευρύ κοινό.

Δε σταματούν, όμως, εκεί και μόλις μερικούς μήνες αργότερα, βγάζουν τον ‘Restriction’, τον νέο του δίσκο, στις αρχές του 2015, με τον οποίο, επέστρεψαν σε λίγο πιο γνώριμα μουσικά ύφη, αλλά με τον ήχο τους, να ακούγεται πιο σύγχρονος από ποτέ και το fanbase του ευρύ κοινού, να τους ξαναπλησιάζει, σιγά σιγά. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε και ο ίδιος δίσκος, αλλά ρεμιξαρισμένος, με τίτλο ‘Unrestricted’.

Τέλη του 2016, και ο επόμενός τους δίσκος, ο ‘The False Foundation’, κυκλοφορεί, υπογραμμίζοντας τη συνεχή παρουσία της μπάντας στα δισκογραφικά δρώμενα, και όχι απλώς για ο φαίνεσθαι, αλλά για το είναι.

Μάιος 2019. 25 χρόνια για τη μπάντα και εορτασμός τους με την κυκλοφορία του ‘25’, ενός τετραπλού CD με τα καλύτερα κομμάτια της εικοσιπενταετούς καριέρας τους, μαζί με μερικά νέα.

Παράλληλα, διεθνής περιοδεία στους μεγαλύτερους και σημαντικότερους χώρους, εκ των οποίων, ο ένας, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στην Αθήνα, στα πλάισια του Φεστιβάλ Αθηνών 2019. Από πέρυσι,με τη συναυλία των Foo Fighters, ο χώρος  «άνοιξε» περισσότερο συναυλιακά, με αποτέλεσμα φέτος να παρελάσουν αμέτρητοι ξένοι, σημαντικοί καλλιτέχνες και μπάντες, φτάνοντας τώρα, στον Σεπτέμβρη, όπου το αρχαίο θέατρο θα υποδεχτεί τη μαγική μουσική παρουσία των Archive, υπό τη διοργάνωση της High Priority Promotions, ενώ την επόμενη μέρα, η μπάντα θα μεταβεί στο Principal Club της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται πως οι Archive, έχουν ξαναπαίξει άλλες 10 (!) φορές στην Αθήνα, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα την αγάπη του ελληνικού κοινού προς το πρόσωπό τους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που η συναυλία τους στο Badminton το 2010, βιντεοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε διεθνώς σε DVD από τη μπάντα:

1. 2002 – Κέντρο Φως, Κεραμεικός

2. 2004 – Θέατρο Λυκαβηττού

3. 2005 – Gagarin Live Music Space

4. 2006 – Στάδιο Καραϊσκάκη, Πειραιάς

5. 2006 – Fnac, The Mall Athens (unplugged session)

6. 2007 – Fuzz Live Music Club

7. 2009 – Θέατρο Badminton

8. 2010 – Θέατρο Badminton

9. 2013 – En Lefko Festival, Τεχνόπολη

10. 2017 – Release Festival, Πλατεία Νερού

Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για την 11η και ίσως καλύτερη όλων, κάτω από τον έναστρο ουρανό του κέντρου της Αθήνας και με ένα τρίωρο setlist των καλύτερων στιγμών της 25ετούς πορείας της μπάντας με πολλά κομμάτια τους που σπάνια παίζουν πλέον και που ίσως, είναι η μοναδική ευκαιρία να τα ακούσουμε (ξανά) ζωντανά. Περισσότερες πληροφορίες στο δελτίο τύπου της διοργανώτριας εταιρίας High Priority Promotions, που ακολουθεί. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 13 του μήνα στο Ηρώδειο, για μια εμπειρία ζωής! Η Ελλάδα, άλλωστε, θα αποτελέσει και την αρχή της μεγάλης τους περιοδείας, καθώς μετά το ιδανικό ξεκίνημά τους εδώ, θα ακολουθλήσει διεθνής περιοδεία, με πολλούς σταθμούς της, να είναι ήδη sold out, όπως βλέπουμε και παρακάτω.

Δελτίο τύπου της High Priority Records:

Οι Archive γιορτάζουν 25 χρόνια από την δημιουργία τους σε δύο μοναδικές βραδιές αφιερωμένες στους κορυφαίους μουσικούς σταθμούς της καριέρας τους και τιμώντας την ιδιαίτερη σχέση που έχουν με το ελληνικό κοινό!

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, Principal Club Theater

Με ετερόκλητες επιρροές και διαφορετική αντιμετώπιση στον τρόπο που αντιλαμβάνονται και προσδιορίζουν την μουσική, το δίδυμο των Darius Keeler και Danny Griffiths, ευθύνεται για μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές του νέου κύματος του progressive rock. Από το αριστουργηματικό downtempo ντεμπούτο τους, Londinium το 1996, κάθε κυκλοφορία των Archive ακροβατεί μεταξύ διαφορετικών πειραματισμών, νέων ήχων και κοινωνικών προβληματισμών. Λειτουργώντας ως κύριοι του δικού τους πεπρωμένου, παρακάμπτουν τις επικρατούσες τάσεις και δημιουργούν το δικό τους, μοναδικό, μουσικό μίγμα. Με την προσθήκη του Craig Walker στα φωνητικά των Archive το 2002 και την κυκλοφορία του τρίτου τους album You All Look the Same to Me, ο ήχος της μουσικής κολεκτίβας διευρύνεται, κινείται σε πιο rock ρυθμούς, και το “Again”, διάρκειας 16 λεπτών, γίνεται αμέσως ραδιοφωνική επιτυχία. Τα μετέπειτα, Michel Vaillant και Noise, το οποίο μας προσέφερε τον ύμνο κατά του George W. Bush “Fuck U”, απογείωσαν τη φήμη του συγκροτήματος και τους έφεραν σε περισσότερο ψυχεδελικά και progressive μονοπάτια. Η αποχώρηση του Walker, βρίσκει τους Archive να πειραματίζονται με περισσότερες από μία φωνές, μια δοκιμή που μας συστήνεται στο Lights με τους Dave Pen, Maria Q και Pollard Berrier στα φωνητικά. Οι κριτικές που έλαβε αυτό το νέο εγχείρημα των Βρετανών ήταν διθυραμβικές, με sold out συναυλίες και πιστούς πια ακολούθους, περίεργους για την εξέλιξη ενός συγκροτήματος που δεν σταματά ποτέ να επανεφευρίσκει την μουσική του. Και αυτό συνεχίστηκε με το αποθεωτικό Controlling Crowds I-III το οποίο αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό, με το “Bullets” να φτάνει στην κορυφή των ελληνικών charts και να γίνεται το soundtrack μιας ολόκληρης γενιάς. Επιστέγασμα αυτού του καλλιτεχνικού δεσμού της μπάντας με τους Έλληνες οπαδούς του, το DVD Live in Athens, που μαγνητοσκοπήθηκε στο πλαίσιο του tour τους. Το 2012, το With Us Until You’re Dead φέρνει την Holly Martin στην μπάντα, ενώ μερικά χρόνια αργότερα με το Axiom συνοδεύουν μουσικά το δυστοπικό ομότιτλο φιλμ τους. Ακολουθούν δύο ακόμη πολύ καλές κυκλοφορίες, το Restriction (2015) και The False Foundation (2016) στις οποίες οι Archive συνεχίζουν να ανακαλύπτουν τα όρια της μουσικής. Το 2019 για τους Archive είναι μία χρονιά σταθμός, στην οποία γιορτάζουν τα 25 τους χρόνια και επισκέπτονται ξανά κορυφαίες στιγμές τους, ενώ παράλληλα στο “25” δημιουργούν νέα μουσική και συνεργάζονται με τους Band of Skulls και τον Steve Mason. Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, κάτω από την σκιά του Παρθενώνα, οι Archive θα δώσουν μία μοναδική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Μία συναυλία σχεδιασμένη αποκλειστικά για το ελληνικό κοινό και φυσικά για το επιβλητικό Ηρώδειο. Μία ημέρα αργότερα, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, οι Archive θα βρεθούν στο Principal Club Theater για να συναντήσουν ξανά το κοινό της Θεσσαλονίκης και να γιορτάσουν μαζί τους τα 25 τους χρόνια! Δύο βραδιές μαγευτικές με ένα αγαπημένο συγκρότημα!


Η προπώληση ξεκινά την Παρασκευή 21 Ιουνίου

Τιμές εισιτηρίων

Άνω Διάζωμα
Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων στα 35€
Μετά την εξάντλησή τους, η τιμή θα διαμορφωθεί στα 40€

Κάτω Διάζωμα


Ζώνη Β – 60€
Ζώνη Α – 70€
Διακεκριμένη Ζώνη – 80€


Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων στο Άνω Διάζωμα για:
Ανέργους (με την επίδειξη κάρτας): 30€
Φοιτητές (με την επίδειξη ακαδημαϊκής ταυτότητας): 30€
Για τα ΑΜΕΑ θα υπάρξει ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο Κάτω Διάζωμα (Τμήμα Α-Σειρές 1&2): 30€

Σημεία Προπώλησης

Όλες οι κατηγορίες εισιτήριων εκτός από φοιτητικά, ανέργων και ΑΜΕΑ από:
www.highpriority.gr & www.ticketmaster.gr
Τηλεφωνικό Kέντρο Ticketmaster 210 893 8111
Δίκτυο καταστημάτων Public
* * Για αγορές μέσω internet και Public υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου

Eισιτήρια ΑΝΩ Διαζώματος και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα εισιτήρια φοιτητών, ανέργων και ΑΜΕΑ από:
Reload Stores
Ακαδημίας 81, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 380 1464
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-21:00
Σάββατο 10:00-20:00

Εισιτήρια ΑΝΩ Διαζώματος:
IANOS
Σταδίου 24, Αθήνα
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00
Σάββατο 09:00 – 20:00

***

Αφιέρωμα, για το sinavlia.gr, από τον Πάνο Σταυρουλάκη.

___

More from Πάνος Σταυρουλάκης

Ανταπόκριση: Watain, Dead Congregation & Thy Darkened Shade @ Gagarin 205 Live Music Space – 04/05/2019

Μαζευτήκαμε νωρίς αυτή την φορά στην Λιοσίων 205 για να απολαύσουμε το...
Read More