Οι PLACEBO έρχονται για να ταρακουνήσουν το κέντρο της Αθήνας!

Μετά από μια διετή αναβολή, λόγω της πανδημίας, οι αγαπημένοι του ελληνικού (και όχι μόνο) κοινού, επιστρέφουν, επιτέλους, στην Ελλάδα, για δύο συναυλίες, έχοντας μάλιστα και τον εκπληκτικό, ολόφρεσκο, όγδοο δίσκο τους, στις αποσκευές τους! 11η φορά στην Αθήνα, μέσα σε 23 χρόνια και 3η στη Θεσσαλονίκη (η οποία θα έχει επίσης τη χαρά να τους απολαύσει ξανά, ζωντανά), μέσα σε 15 χρόνια. Και καθώς μετράμε τις μέρες και ανυπομονούμε για την 20η του Ιούλη, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην απίστευτη, 28ετή καριέρα της μπάντας – μύθου, αλλά και στη σχέση λατρείας, που από πολύ νωρίς, ανέπτυξε με το ακροατήριο της χώρας μας και η οποία, διατηρείται ισχυρή και ακμαία, μέχρι και τις μέρες μας (και καθόλου αδίκως, βέβαια), παραπάνω από δύο δεκαετίες από την έναρξή της. Πριν ανατρέξουμε στο χρονικό της σπουδαίας καριέρας τους, βάλτε να παίζουν Placebo, ενώ διαβάζετε, για να μπείτε στο κλίμα και σημειώστε: Τετάρτη 20 Ιουλίου, Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη και Πέμπτη 21 Ιουλίου, Τεχνόπολη, Αθήνα!

 

 

O Brian Molko και ο Stefan Olsdal, γνωρίστηκαν ως φοιτητές το 1994 και γρήγορα κατάλαβαν πως ήθελαν να κάνουν μια μπάντα μαζί, πράγμα που έγινε τον ίδιο χρόνο. Αυτοί οι δύο ήταν και παραμένουν ο βασικός πυρήνας των Placebo, όλα αυτά τα χρόνια, καθώς έχουν έρθει από την αρχή ως και μερικά χρόνια πριν από σήμερα, αρκετοί ντράμερ στη μπάντα, αλλά με τα χρόνια αποχωρούν – σήμερα, δε διαθέτουν κάποιον μόνιμο.

 

 

2 χρόνια μετά, το 1996, κυκλοφορούν τον πρώτο τους, ομώνυμο δίσκο, επηρεασμένο από μεγάλες μπάντες της εποχής και με αρκετά διαφορετικό ήχο από τον σημερινό τους. Δεν άργησε να γίνει επιτυχία και η μπάντα, δημοφιλής  (τόσο που τράβηξε μέχρι και την προσοχή του David Bowie και του Robert Smith), πρωτίστως για τη μουσική τους, αλλά εν συνεχεία και για το ανδρόγυνο στυλ που είχε τότε ο Molko.

 

 

Για αυτό κι όταν μετά από 2 χρόνια πάλι, κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος τους, με τίτλο ‘Without You I’m Nothing’, στον οποίο έδειξαν την πιο μελαγχολική τους πλευρά, ο Bowie ζήτησε από τον Molko να επανηχογραφήσουν το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου ως ντουέτο – μια αξέχαστη συνεργασία σταθμός για τη μπάντα, από τις πολλές που είχε στην καριέρα της.

 

 

Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, του 1999 δηλαδή, φτάνει η ώρα όπου οι Placebo, επισκέπτονται για πρώτη φορά την Αθήνα! Από τότε κρατάει η ισχυρή μας σχέση μαζί τους, ίσως και από ακόμα νωρίτερα, αφού μεγάλο πλήθος κόσμο (τόσο που εξέπληξε μέχρι και την ίδια τη μπάντα) συνέρρευσε στον Άγιο Κοσμά, στο τέταρτο εκείνο Rockwave (με το οποίο, επίσης συνδέθηκαν άρρηκτα, αφού στα πλαίσιά του, επανέρχονται και φέτος). Η συναυλία, ιστορική και όσοι ήταν εκεί, τη θυμούνται ως και σήμερα.

 

 

Το 2001, τους βρίσκει να κυκλοφορούν τον τρίτο τους δίσκο, ‘Black Market Music’, ένα δίσκο με αρκετή μουσική ποικιλία και συνεργασίες, στον οποίο βρισκόταν και το τραγούδι ‘Special K’, το οποίο έγινε ξανά επίκαιρο, τους τελευταίους μήνες, με την υπόθεση των ειδήσεων για την κεταμίνη, στην οποία αναφερόταν κι εκείνο, πράγμα που το έκανε να λογοκριθεί σε κάποιες χώρες. Το καλοκαίρι εκείνο, επισκέπτονται για δεύτερη φορά την Αθήνα, στα πλαίσια του Rockwave στο ΟΑΚΑ.

 

 

Το 2003, κυκλοφορούν τον τέταρτο δίσκο τους, τον υπνωτιστικό ‘Sleeping With Ghosts’ που μίλησε για τις χαμένες αγάπες κάθε είδους, όπως κανείς άλλος (καθώς κι έναν ακόμα, υπό το δηλωτικό τίτλο ‘Covers’, με επανεκτελέσεις γνωστών κομματιών άλλων καλλιτεχνών, όπως το πασίγνωστο ‘Running Up That Hill’, της Kate Bush) και το καλοκαίρι, του βρίσκουμε ξανά στην Ελλάδα, στο πάλαι ποτέ θέατρο του Λυκαβηττού, στην πρώτη μεμονωμένη, μη φεστιβαλική τους συναυλία, η οποία και ήταν παραπάνω από επιτυχής, με το θέατρο να γεμίζει ασφυκτικά και τους βράχους του χώρου να αντηχούν ακόμα τις νότες του ‘Centrefolds’.

 

 

Για την επόμενη τριετία περιοδεύουν, κάτι που τους φέρνει ξανά στην Αθήνα, έναν χρόνο μετά, το 2004, οπότε και κυκλοφορούν και έναν δίσκο με τα singles της οκταετίας τους και κάνα δυο νέα τραγούδια, ξανά στο Rockwave και μάλιστα, στη σημαντική εκείνη πρώτη χρονιά, όπου ο συναυλιακός θεσμός, βρήκε τον μόνιμο χώρο του, στο Terra Vibe, στη Μαλακάσα, οπότε, αν και τυπικά βρίσκονταν ακόμα στην περιοδεία της προώθησης του περυσινού τους δίσκου, έπαιξαν ένα ποτ-πουρί από το σύνολο των δίσκων τους.

 

 

Και φτάνουμε στο 2006, οπότε και κυκλοφόρησε ο κατά πολλούς, καλύτερος δίσκος των Placebo, ο πέμπτος τους, ένας από τους καλύτερους της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και ένας από τους σημαντικότερους alternative rock δίσκους όλων των εποχών, ο ‘Meds’, ένα πραγματικά σύγχρονο, νοσταλγικό, ροκ αριστούργημα, σήμα κατατεθέν του ήχου τους και βασικό χρονικό σημείο στιβαρής εγκαθίδρυσης της μπάντας στη συνείδηση του κόσμου.

 

 

Η διεθνής περιοδεία που ξεκίνησε για την προώθηση του δίσκου, τους έφερε επί δύο συναπτά έτη και πάλι, στην Αθήνα. Το 2006, στο Terra Vibe της Μαλακάσας, στα πλαίσια του Rockwave και το 2007, για μια μεμονωμένη συναυλία, ξανά στο θέατρο Λυκαβηττού. Το 2007 ήταν όμως και η χρονιά που είχε τη χαρά να τους απολαύσει για πρώτη φορά και η Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών (εκεί που εμφανίζονται και φέτος), με ένα σετ μικρότερο της Αθήνας, αλλά διαφορετικό ως προς την επιλογή των κομματιών, αφού ίσως επειδή την επισκέφθηκαν πρώτη φορά, έπαιξαν και κάποια παλιότερά τους.

 

 

Το 2009, βρίσκει τους Placebo να κυκλοφορούν έκτο δίσκο τους, ‘Battle For The Sun’, που αποτελούσε μεγάλο πειραματισμό: και μουσικά, με την πιο αισιόδοξη κατεύθυνση που είχε, την οποία και είχαν ανάγκη να πάρουν και να δοκιμαστούν, ώστε να δουν πού θα τους βγάλει, αλλά και ως προς το αν θα τον αποδεχόταν το κοινό και αν θα του άρεσε, πράγματα που έγιναν σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι στον απόλυτο, με αποτέλεσμα, από εκείνη τη στιγμή και πέρα, να αρχίσουν να απομακρύνονται από ακροατές τους, όσοι δεν τους αγαπούσαν πραγματικά και δεν τους άρεσε η μουσική τους, αλλά τους άκουγαν απλώς για τη φάση. Έγινε ένα απαραίτητο ξεκαθάρισμα, και όσοι έμειναν, είδαν τον ήλιο και τους ζέστανε αυτός, στο πλευρό των Placebo, μία από τις καλύτερες μπάντες που υπήρξαν (και ευτυχώς για όλους μας, υπάρχουν ακόμα) ποτέ.

 

 

Ως εκ τούτου, ακόμα μια διετής περιοδεία ξεκινά, για την περίοδο του δίσκου και οι Placebo έρχονται ξανά, δύο φορές στο Terra Vibe, στο Rockwave του 2009 και του 2010. Μάλιστα, τη δεύτερη χρονιά, επισκέφθηκαν και τη Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά, παίζοντας στο Θέατρο Γης, όπου σημειώθηκε το εξής θλιβερό περιστατικό, με τον Molko να παίζει μικρότερο σετ και να αποχαιρετά το κοινό στα 55 λεπτά (κανείς δεν έμαθε ποτέ γιατί, ίσως να μην αισθανόταν καλά – έχουν υπάρξει αρκετές φορές στο παρελθόν, όπου διέκοψε συναυλία για λόγους σωματικής ή ψυχικής δυσφορίας / αδυναμίας). Το κοινό αντέδρασε, γιουχάροντάς τους και πετώντας μπουκάλια στη σκηνή, μα απαράδεκτη κίνηση, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των τεχνικών που άδειαζαν τη σκηνή και που δεν είχε και κανένα αποτέλεσμα, αφού η μπάντα είχε εξέλθει αυτής και δεν επανήλθε.

 

 

Δυο χρόνια μετά, το 2012, κυκλοφορούν το ‘B3’, ένα ep – προάγγελο του έβδομου δίσκου τους, που έμελλε να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά με τον τίτλο ‘Loud Like Love’, χαρακτηριστικό της δυναμικής συνέχειας τους και ως μπάντα, αλλά και ως μουσικού στυλ, που δε θύμιζε πια σε τίποτα, εκείνο του πρώτου δίσκου, αλλά περνώντας από τόσες φάσεις, έδειχνε πως σίγουρα, οι Placebo δε φοβούνται να πειραματιστούν, να εκτεθούν και να κάνουν ό,τι νιώθουν, το οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πάντα άγγιζε βαθιά το κοινό, όσο ελάχιστες μπάντες το κατάφεραν, ειδικά στην εποχή μας.

 

 

Ο δίσκος κυκλοφόρησε, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και θεωρήθηκε ως η ωρίμανση του ήχου των Placebo, οι οποίοι ξεκίνησαν περιοδεία για την προώθησή τους, η οποία του έφερε ξανά στην Αθήνα, σε μια μεμονωμένη συναυλία (την πρώτη, μετά το 2007), ύστερα από 4 χρόνια (το μεγαλύτερο , ως τότε, κενό, μεταξύ των επισκέψεών τους), το καλοκαίρι του 2014, σε έναν σχετικά μικρό, για τέτοια μπάντα, ανοιχτό χώρο του Σ.Ε.Φ., πράγμα το οποίο, υπογράμμισε δυστυχώς, αυτό που είχε ξεκινήσει με τον προηγούμενο δίσκο, την άδικη μείωση των fans (άδικη και για τη μπάντα, που μόνο εξελισσόταν και βελτιωνόταν, αλλά και για τους ίδιους τους fans, μιας και αυτοί έχασαν μια μπαντάρα, άνευ λόγου) αλλά και επίσης, το γεγονός πως όσοι ήταν εκεί, ήταν οι πραγματικοί, σκληροπυρηνικοί fans της μπάντας, οι οποίοι και δε θα λακίσουν ποτέ.

 

 

Το τέλος του 2015, βρίσκει τους Placebo, να έχουν ολοκληρώσει τη διετή περιοδεία προώθησης του δίσκου και να κυκλοφορούν έναν εκπληκτικής ομορφιάς και δύναμης, ζωντανό δίσκο, από ένα unplugged live session που έκαναν για το MTV, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε κιόλας και κυκλοφόρησε εκτός από σε δίσκο, σε cd και dvd. Μοναδική παρουσίαση αγαπημένων κομματιών της μπάντας, όπως σπάνια στην καριέρα τους τα έχουν παίξει, κυρίως την εποχή της κυκλοφορίας του ‘Meds’ και κατά κύριο λόγο σε ‘κρυφές’ συναυλίες. Ακούγοντας το δίσκο ξανά, σκεφτόμουν πόσο υπέροχο θα ήταν, να βλέπαμε κάποια στιγμή τους Placebo στην Αθήνα, σε μια τέτοια συναυλία, ιδανικά στο Ηρώδειο, που τόσο θα τους ταίριαζε – γενικότερα, και κανονικά όπως παίζουν, ειδικά εφόσον έχει ‘ανοίξει’ ο χώρος τα τελευταία χρόνια και παίζουν και σύγχρονοι, σπουδαίοι καλλιτέχνες και μπάντες, όπως οι Archive, ο Max Richter, οι GY!BE κλπ, αλλά ειδικά σε μια τέτοια, πιθανή, σπάνια συναυλιακή τους συνθήκη. Το εύχομαι και το ελπίζω για το μέλλον.

 

 

Μέσα στο 2015, με αφορμή το γεγονός πως είχαν κλείσει τα 20 τους χρόνια ως μπάντα, ανακοίνωσαν ότι ανεβάζουν ψηφιακά, ολόκληρη τη δισκογραφία τους, για πρώτη φορά επισήμως, κάτι που περιλάμβανε και την κυκλοφορία πολλών, b-sides κομματιών, demos και remixes από τους πρώτους τους δίσκους, που είτε κάποια είχαν μείνει κρυφά τότε, είτε κάποια άλλα είχαν κυκλοφορήσει τότε, αλλά είχαν χαθεί από το συλλογικό ασυνείδητο, με το πέρασμα των ετών. Παρά το ότι η εικοσαετής τους επέτειος, ήταν το 2014, ο εορτασμός, έγινε από τη μπάντα, την επόμενη τριετία 2015-2017. Ξεκίνησε με την ψηφιακή διάθεση των τραγουδιών και συνεχίστηκε με την επανακυκλοφορία των έξι πρώτων τους δίσκων, από τους συνολικά οχτώ, τότε και κορυφώθηκε με την ανακοίνωση μεγάλης, τύπου best of,  περιοδείας που διήρκεσε από τις αρχές του 2016, ως τα τέλη του 2017, διάστημα κατά το οποίο, περιόδευσαν ξανά, με αφορμή τα 20 τους χρόνια, με ένα setlist αποτελούμενο από κομμάτια ολόκληρης της καριέρας τους, πολλά από τα οποία, είχαν χρόνια να εκτελεστούν ζωντανά.

 

 

Φυσικά, η Αθήνα δε θα μπορούσε να μείνει έξω από την περιοδεία τους, κι έτσι, το καλοκαίρι του 2017, την επισκέφθηκαν ξανά, κλασικά, στο Terra Vibe, στα πλαίσια του Rockwave Festival, οπού πολύς κόσμος, συνέρρευσε στον χώρο, εκείνη τη μέρα για να τους απολαύσει, με αρκετούς παλιούς fans να επιστρέφουν, για να ξαναγυρίσουν πίσω, την εποχή που πρωτάκουσαν τα πρώτα τραγούδια των Placebo, οι οποίοι το γιόρτασαν για τα καλά μαζί μας, εκείνη τη μέρα που καύσωνας είχε ξεπεράσει τους 45 βαθμούς. Στους εορτασμούς εντάσσεται και η κυκλοφορία τους, στα τέλη του 2016, του τριπλού δίσκου ‘A Place For Us To Dream’, που περιείχε σχεδόν όλα τα singles που είχαν κυκλοφορήσει ως τότε, κάποια νέα covers, reduxed versions παλιότερων κομματιών τους, live versions, radio edits και κάποια ελάχιστα, νέα κομμάτια.

 

 

Το 2018 και το 2019, δίνουν κάποιες ελάχιστες συναυλίες στην Ευρώπη. Όλοι περιμένουμε για το επόμενο βήμα τους, πιθανώς για κάποιον νέο δίσκο, αφού τα χρόνια είχαν περάσει και οι εορτασμοί, πλέον, είχαν τελειώσει, αλλά εκείνοι είναι σαν να έχουν απομακρυνθεί λίγο από τα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, στα μέσα του 2019, άρχισε να ακούγεται στα διαδικτυακά πηγαδάκια των fans, η φήμη ότι νέος δίσκος ετοιμάζεται, μια φήμη που ήρθε να επιβεβαιωθεί, επιτέλους, στις αρχές του 2020, όταν ανακοίνωσαν πως υπέγραψαν σε νέα δισκογραφική για την κυκλοφορία του όγδοου δίσκου τους, πράγμα που θα γινόταν μέσα στο 2020. Εκείνη την περίοδο, πάνω κάτω, ανακοινώθηκαν και οι πρώτες ημερομηνίες της νέας τους περιοδείας (κάτι που ενίσχυε τη σκέψη πως θα κυκλοφορούσε σύντομα ο δίσκος και αυτή θα γινόταν για την προώθησή του) και η Αθήνα, ήταν μία από αυτές, το καλοκαίρι του 2020, στο Terra Vibe, πάντα στα πλαίσια του Rockwave.

 

 

Φυσικά, η πανδημία έβαλε προσωρινό τέλος σε όλα αυτά τα σχέδια. Η κυκλοφορία του δίσκου, αναβλήθηκε επ’ αόριστον, η συναυλία, για το καλοκαίρι του 2021 και όλοι περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει, πρωτίστως με τα της πανδημίας, διεθνώς και στη συνέχεια και με τους Placebo, οι οποίοι, δεν έπαιξαν καθόλου και πουθενά, ούτε κατά τα ελάχιστα πανδημικά, καλοκαιρινά διαλείμματα, ούτε το 2020, ούτε το 2021, επομένως ούτε και τότε έγινε η συναυλία, η οποία και ακυρώθηκε επίσημα τότε. Το φθινόπωρο του 2021, όμως, ανακοινώθηκε ότι ο νέος δίσκος, θα κυκλοφορούσε, επιτέλους, έστω και με διετή καθυστέρηση, την άνοιξη του 2022, με τίτλο ‘Never Let Me Go’ και τέσσερα εξαιρετικά singles, δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο εξάμηνο που μεσολάβησε, κάνοντάς μας όλους να ανυπομονούμε. Κακά τα ψέματα, είχε περάσει υπερβολικά πολύς καιρός, πρώτη φορά τόσος και οι προσδοκίες ήταν στα ύψη, μαζί με τους φόβους, μιας και κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει – όλοι ελπίζαμε για το καλύτερο, όπως πάντα, αλλά ο καιρός πάντα δημιουργεί φόβους και αμφιβολίες.

 

 

25η Μαρτίου λοιπόν, σκάει ο δίσκος, 8,5(!) ολόκληρα χρόνια, μετά την κυκλοφορία του προηγούμενου (μόνο οι Evanescence τους ξεπέρασαν, που πέρυσι κυκλοφόρησαν τον νέο τους δίσκο, 9,5 χρόνια μετά τον προηγούμενο, αλλά εκείνοι, είχαν κάνει κι ένα hiatus) και μας άφησε όλους άφωνους, από την υπεροχή και την αρτιότητά τους, διαλύοντας την όποια αμφιβολία: οι Placebo που αγαπήσαμε, ήταν και πάλι εδώ, ακμαιότατοι, σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα. Φανταστική δισκάρα με οικολογικές ανησυχίες, το ‘Never Let Me Go’, έκανε αμέσως διεθνή επιτυχία, βρέθηκε στις υψηλές θέσεις των charts και αγαπήθηκε από κριτικούς και κοινό, που τόσο απεγνωσμένα, το περίμεναν και δικαιώθηκαν ξανά, από τους Placebo, όπως πάντα, όπως κάθε φορά. 26 χρόνια χωρίζουν την κυκλοφορία του όγδοου δίσκου τους από εκείνη του πρώτου και οι Placebo έχουν την ίδια ή και περισσότερη όρεξη, χαρά και έμπνευση από τότε – έτσι είναι με τους πραγματικούς καλλιτέχνες: το σώμα τους μπορεί να μεγαλώνει και να αλλάζει, όπως όλων μας, η τέχνη τους, όμως, ποτέ! Ακόμα κι αν αλλάζει ύφη και τρόπους, παραμένει πάντα σπουδαία!

 

 

Ύστερα από την κυκλοφορία του, ένα πράγμα περιμέναμε, όταν άρχισαν να ανακοινώνουν ημερομηνίες συναυλιών: αυτή της Αθήνας. Ευτυχώς, δεν άργησε να έρθει και μαζί, ήρθε και μια ακόμα έκπληξη, για τους φίλους της Θεσσαλονίκης, η τρίτη τους επίσκεψη σε αυτή, δώδεκα ολόκληρα χρόνια, μετά την τελευταία. Ευκαιρία να δούμε αν υπάρχουν ακόμα fans εκεί, να έχουν αφήσει στην άκρη της μνήμης τους, την προηγούμενη συναυλία κι αν είναι έτοιμοι να πάνε στη Μονή Λαζαριστών, την Τετάρτη 20/07/2022 και να αγαπήσουν τους Placebo από την αρχή, γιατί το αξίζουν. Στην Αθήνα, πάλι, επιστρέφουν την Πέμπτη 21/07/22, μετά από πέντε χρόνια και μάλιστα, σε μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα συνθήκη. Η διοργανώτρια εταιρία XLALALA, που τρέχει το Rockwave Festival, εγκαινιάζει φέτος τον θεσμό Rockwave Nights, μουσικές βραδιές στο κέντρο της Αθήνας.

 

 

Τη συγχαίρουμε για την ιδέα και ευχόμαστε να σκίσει, και πώς να μην, αφού θα παίξουν εκεί οι Placebo; Πού; Στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, όπου θα παίξουν μεμονωμένο, μη φεστιβαλικό live, μετά από 8 χρόνια! Οπότε, ας προετοιμαστεί το κέντρο της Αθήνας να ταρακουνηθεί και οι κάτοικοί του, να ροκάρουν μαζί τους. Όλοι θα είμαστε εκεί και φέτος, δεν υπάρχουν και δικαιολογίες του τύπου ‘είναι μακριά, ποιος τρέχει στη Μαλακάσα τώρα, μέσα στη ζέστη και μάλιστα από τα μεσημέρι;’. Όχι παιδιά, παίρνουμε μπλε γραμμή του μετρό, κατεβαίνουμε Κεραμεικό και βραδάκι Πέμτης, στις 21/07/2022, θα είμαστε όλοι μας εκεί. Τέτοια βραδιά (την οποία θα ανοίξει ο καταλληλότερος, ο Γιώργος Φακίνος), δεν χάνεται με τίποτα!Οπότε, φροντίστε σύντομα για το εισιτήριό σας από το viva.gr ή από το δισκοπωλείο Music Corner (για τη συναυλία της Αθήνας).

 

 

Ακολουθεί και το δελτίο τύπου της διοργανώτριας εταιρίας Xlala για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση:

 

Xlalala presents

PLACEBO

Rockwave Nights

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

 

 

Το Rockwave είναι ο εμβληματικός μουσικός θεσμός της χώρας. Αφουγκράζεται την ανάγκη των ανθρώπων να βγουν έξω, να ερωτευτούν, να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να αγκαλιάσουν και να αγκαλιαστούν. Ξέρει πόσο πολύ έλειψαν σε όλους οι αγαπημένες συνήθειες: τα πάρτι, οι βραδιές με φίλους, τα ταξίδια και φυσικά, οι ζωντανές συναυλίες που φωτίζουν τα νυχτερινά αστικά τοπία και δίνουν ζωή και ρυθμό στο ελληνικό καλοκαίρι.Το Rockwave ζει στον παλμό της πόλης. Δεν μας αφήνει ποτέ! Τώρα, το Rockwave βγαίνει μπροστά και τολμά. Σαν αιώνιος έφηβος Όπως ξέρει να κάνει εδώ και δεκαετίες. Επιμένει. Ξεδιπλώνεται. Ανοίγεται στο κέντρο της Αθήνας. Το Rockwave έρχεται στην Τεχνόπολη, στo κέντρο της πόλης με μια σειρά συναυλιών, τα Rockwave Nights. Όλα είναι γιορτή. Μία γιορτή εκτονωτικά λυτρωτική, όπως η μουσική των PLACEBO!

 

 

Placebo (λεξικό: εικονικό φάρμακο), Placebo (μουσικό λεξικό: βρετανικό εναλλακτικό ριζοσπαστικό συγκρότημα που από το 1994 ταράζει τα μουσικά ύδατα παγκοσμίως). Μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα στο Rockwave Festival του 1999, οι Placebo έχουν μοιραστεί κι άλλες αξέχαστες εμφανίσεις με το ένθερμο ελληνικό κοινό επιστρέφοντας τη λατρεία που τους δείχνει σταθερά για παραπάνω από είκοσι χρόνια. Τώρα, το συγκρότημα επιστρέφει στην Ελλάδα στις 20 Ιουλίου στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη και 21 Ιουλίου στην Αθήνα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε μία πολύ ξεχωριστή Rockwave Night! Οι Placebo είναι μία από τις επιδραστικές alternative ροκ μπάντες των τελευταίων 20 χρόνων με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια μέχρι σήμερα. Kέρδισαν επάξια τη θέση τους στη βρετανική μουσική ιστορία με έξι κορυφαία “top 10” άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και μέσα από συνεργασίες με μουσικούς θρύλους όπως οι David Bowie, Robert Smith και Michael Stipe. Το ομότιτλο πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος έφερε μια ισχυρή αλλαγή στη βρετανική μουσική, επιδρώντας αντιθετικά με την Britpop που εκείνη την εποχή κυριαρχούσε εμπνέοντας μια γενιά συγκροτημάτων να τους ακολουθήσει. Δώδεκα μήνες μετά το πρώτο τους single («Bruise Pristine») κυκλοφόρησαν το «Nancy Boy» που έγινε πλατινένιο, δέχτηκε διθυραμβικές κριτικές και σημάδεψε την μετέπειτα πορεία τους. Το σκοτεινά σαγηνευτικό δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο «Without You I’m Nothing» πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το άλμπουμ περιλάμβανε το Top 5 single «Pure Morning» και το εμβληματικό «Every You Every Me». Η πορεία του δίσκου απογειώθηκε όταν oι Placebo ερμήνευσαν ζωντανά, παρέα με τον David Bowie, το «20th Century Boy» στα BRIT Awards το 1999. Το 2000 κυκλοφόρησαν το κορυφαίο electro-punk-pop τρίτο άλμπουμ τους, «Black Market Music».

 

 

Οι αφοσιωμένοι οπαδοί των Placebo σε όλες τις ηπείρους συσπειρώθηκαν και οδήγησαν τα «Taste In Men», «Slave To The Wage» και το «Special K», στο Top 20 του Ηνωμένου Βασιλείου και των διεθνών charts. Ακολούθησε το τέταρτο άλμπουμ τους με τίτλο «Sleeping With Ghosts», που κυκλοφόρησε το 2003, αναδείχθηκε διπλά πλατινένιο στη Γαλλία, πλατινένιο στη Γερμανία και χρυσό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το single «The Bitter End» έγινε μία από τις κορυφαίες επιτυχίες της καριέρας των Placebo, ένα από τα δύο τραγούδια (μαζί με το Every You and Every Me) που σχεδόν πάντα παίζουν σε κάθε live τους. «Meds», το πέμπτο άλμπουμ ήρθε το 2006. Πούλησε πάνω από 1,1 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και έγινε πλατινένιο σε Γερμανία και Γαλλία και χρυσό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το άλμπουμ «Battle For The Sun» των Placebo με παραγωγό τον Dave Bottrill, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, ζωντανό, δυναμικό και ριζοσπαστικό έργο που σηματοδότησε μια νέα εποχή για το συγκρότημα. Παρέμειναν για δύο βδομάδες στην πρώτη θέση του European Billboard Chart, ενώ βρέθηκαν στο νούμερο 1 στα charts 10 χωρών και στο Top 5 στα charts σε άλλες 20 χώρες. Στα MTV European Music Awards του 2009 κέρδισαν το Best Alternative Award, εδραιώνοντας τη θέση τους ως μία από τις κορυφαίες live rock μπάντες παγκοσμίως. Το «Loud Like Love», που κυκλοφόρησε το 2013, ήταν το έβδομο στούντιο άλμπουμ τους με παραγωγό τον Adam Noble και βρήκε τη μπάντα να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, σε μια περιοδεία με πάνω από 1 εκατομμύριο θεατές σε Αυστραλία, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Οι Placebo γιόρτασαν την επέτειο των 20 χρόνων τους με την κυκλοφορία του retrospective album τους, «A Place For Us To Dream» στις 7 Οκτωβρίου 2016, καθώς και με την κυκλοφορία του EP με τίτλο «Life’s What You Make It» που περιείχε 6 νέα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου του single «Jesus’ Son» και της διασκευής του «Life’s What You Make It» των Talk. Λίγο μετά την κυκλοφορία του album, ακολούθησε η επική παγκόσμια περιοδεία τους, με τίτλο «20 Years of Placebo» που συνεχίστηκε και σε όλη τη διάρκεια του 2017.

 

 

Το Σεπτέμβριο του 2021 οι PLACEBO επέστρεψαν και μοιράστηκαν με τους χιλιάδες φίλους τους το πρώτο νέο τους single «Beautiful James». Οι Placebo ξανά σε έξαψη! Ο καινούργιος δίσκος «Never Let Me Go» έφτασε μέχρι το #3 στο αγγλικό top-10 UK Albums (OCC) και είναι το πρώτο άλμπουμ των Placebo που το καταφέρνει αυτό! Οι Placebo έχουν μπει στο αγγλικό top-10 έξι φορές στην καριέρα τους, και η τελευταία φορά ήταν με το Battle for The Sun που το 2009 είχε φτάσει μέχρι το νούμερο 8.Ο Brian Molko και ο Stefan Olsdal, έσκαψαν πολύ βαθιά για να ανάψουν τη ζωοδότρα φλόγα για το εξαιρετικά αγωνιώδες όγδοο άλμπουμ τους. Με τον τίτλο «Never Let Me Go», το άλμπουμ ικανοποιεί την σχεδόν ωμή διάθεσή τους για αυτό-έκφραση αλλά ταυτόχρονα αναζητά μια οργισμένη σύνδεση με τον κόσμο των ’20s. Εκεί που όλοι βρίσκουμε τον εαυτό μας – καθώς έρπουμε έξω από τη δυστοπία της πανδημίας σε ένα νέο τοπίο μισαλλοδοξίας, διαχωρισμού, τεχνολογικού κορεσμού και επαπειλούμενης οικο-καταστροφής. Σήμερα, το 2022, η ταυτότητα των Placebo είναι διαμετρικά αντίθετη από αυτή στο μέσο της καριέρας τους, βάζοντας μπροστά τόσο τα παγκόσμια ζητήματα όσο και τις δικές τους δημιουργικές ανάγκες. Οι Placebo δεν μπορούν πλέον να επαναπαύονται στη δόξα του παρελθόντος. Όπως έχει πει ο Molko, «όλα έχουν να κάνουν με τον πόνο του κόσμου, αυτή τη σιωπηλή κραυγή που βρίσκεται παντού…»… «κάθε ακροατής ανακαλύπτει τη δική του προσωπική ιστορία στα τραγούδια μας». Παρόλα αυτά υπάρχει οργή στην καρδιά του «Never Let Me Go» που όμως ποτέ δεν μεταφράζεται σε πολεμική, αλλά σπινθηρίζει αισθητά από την παράνοια και τις αδικίες της σύγχρονης ζωής. Πλευρές όπως ο ναρκισσιστικός καθρέφτης του Instagram ή η online μισαλλοδοξία, η συνεχής καταπάτηση και της ελάχιστης ιδιωτικότητας, το αναλώσιμο της ανθρώπινης ζωής, η αστυνομική βαρβαρότητα και η φυλετική ανισότητα. Ο Molko απεχθάνεται να μιλά ευθέως. Αλλά όταν το κάνει, χτυπά στην καρδιά, είναι σκληρός αλλά είναι αληθινός. Μιλά καθαρά και έντονα, όσο ποτέ μέχρι τώρα. Και ο Olsdal νιώθει την ανάγκη να σχολιάσει: «Ο Μπράιαν έχει 300 διαφορετικές ιδέες στο κεφάλι του, η σκέψη του τρέχει με ένα εκατομμύριο μίλια την ώρα. Υπάρχουν τόσα πολλά στους στίχους του αυτή τη φορά, που σας μεταφέρουν σε τόσα πολλά διαφορετικά μέρη – μερικά πολύ σκοτεινά, αλλά υπάρχει και αγάπη και ελπίδα. Βλέπω πολλή από την αλήθεια του, και την αλήθεια μας».

 

 

Έχει λοιπόν σημασία που το νέο τους άλμπουμ γεννιέται σε μια εποχή που ο κόσμος είναι πιο διαιρεμένος από ποτέ. Απέναντι σε ένα ζοφερό φόντο θρυμματισμένων διεθνών σχέσεων, αναμφισβήτητης online κακοποίησης και του διαδεδομένου φόβου των στενόμυαλων για όσα δεν μπορούν να κατανοήσουν, το «Never Let Me Go» φέρνει ένα μήνυμα ανυπακοής που επιχειρεί να κανονικοποιήσει και επισημοποιήσει μη-ετεροκανονικές σχέσεις. Στη μετα-πανδημική εποχή της σύγχυσης, οι Placebo συλλαμβάνουν την αίσθηση του να ζει κανείς στο δικό μας παρόν, σε μια εποχή που οι άνθρωποι νιώθουν χαμένοι, σε ένα λαβύρινθο, σε ένα συνεχή κατακλυσμό πληροφορίας και απόψεων. Με το όγδοο άλμπουμ τους, «Never Let Me Go» οι Placebo ασκούν κριτική σ’ αυτόν τον νέο κόσμο που αναδύεται αλλά δεν απειλούν. Φωτίζουν τις σκοτεινές του πλευρές αλλά δε φοβερίζουν. Έγραψαν για το νέο τους άλμπουμ: «Εστιάζοντας στα δυνατά σημεία του παρελθόντος και αντλώντας έμπνευση από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους, το συγκρότημα κάνει μια δύσκολη υπέρβαση και, 25 χρόνια μετά το ντεμπούτο του, αποδεικνύει περίτρανα πως συνεχίζει να αποτελεί μια πανίσχυρη καλλιτεχνική μηχανή, ικανή να παράγει δίσκους αντάξιους του ονόματός της που κοιτάνε στα μάτια της κορυφαίες τους κυκλοφορίες… Οι Brian Molko και Stefan Olsdal μας χάρισαν έναν εξαιρετικό δίσκο που, συνδυάζοντας νοσταλγία και φρεσκάδα, είναι βέβαιο πως θα μας συντροφεύσει για πάρα πολλές ακροάσεις». (https://www.rocking.gr/). «Το μεγαλύτερο ατού βέβαια του δίσκου, βρίσκεται… κυρίως στην υφή, στον ήχο τους: ακούγεται τόσο γνώριμος, αλλά και τόσο σύγχρονος». (https://www.kathimerini.gr/). Μετά από σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια καριέρας και πάνω από δεκατρία εκατομμύρια πωλήσεις, οι PLACEBO έχουν αναδειχθεί σε εξαίρετους γνώστες της ανθρώπινης φύσης. Η μπάντα αποτελεί καταφύγιο για όσους αισθάνονταν παγιδευμένοι στους «περιορισμούς» της παράδοσης, της κανονικότητας, των συμβάσεων αλλά και του mainstream. Οι PLACEBO ρίχνουν φως σε πλευρές της σύγχρονης κοινωνίας που αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό στην καλύτερη περίπτωση και με μίσος και εχθροπάθεια στη χειρότερη. Το 2022 οι PLACEBO έρχονται και πάλι στην αγαπημένη τους Ελλάδα για να μοιραστούν μουσική και ιδέες με το φανατικό ελληνικό κοινό τους, που δε σταματά ποτέ να τους περιμένει και να τους υποδέχεται με δύναμη και πάθος! Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη μουσική των PLACEBO!

 

 

Αφιέρωμα: Πάνος Σταυρουλάκης

 

*

More from Πάνος Σταυρουλάκης
Ανταπόκριση: The Soft Moon, Jay Glass Dubs, Kalte Nacht @ Temple – Πέμπτη 12/09/2019
Πρώτη συναυλία του Ναού, για τη νέα συναυλιακή σεζόν, αυτή των πολυαγαπημένων...
Read More
0 replies on “Οι PLACEBO έρχονται για να ταρακουνήσουν το κέντρο της Αθήνας!”