Οι Ουκρανοί Somali Yacht Club, για πρώτη φορά στην Αθήνα, για μία και μοναδική συναυλία που θα κάνει χαμό!

Πρώτη φορά επισκέπτεται τη χώρα μας το stoner τρίο των Somali Yacht Club και αυτό, εξαιτίας της Made Of Stone Productions, που σκέφτηκε πως αυτή η επίσκεψη, θα μετρήσει για το εγχώριο κοινό και μάλλον δεν έπεσαν έξω, αφού ήδη τα εισιτήρια της Αθήνας, κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην προπώληση!

8 χρόνια πριν και τρεις φίλοι, ο Mez, ο Artur και ο Lesyk, συναντιούνται και παίζουν μαζί, ανά τακτά διαστήματα, ώσπου διαπιστώνουν πως ταιριάζουν και ως μουσικοί, και από το ‘αστείο’, παίρνουν στο ‘σοβαρό’, αφού πλέον είναι μπάντα και μάλιστα, με ένα από τα πιο ιδιαίτερα ονόματα που έχουμε ακούσει: ‘Somali Yacht Club’! Mέσα στους πρώτους τους εκείνους, μουσικούς πειραματισμούς, κυκλοφορούν μόνοι τους, την επόμενη χρονιά, το πρώτο τους EP, με τίτλο ‘Sandsongs’. Αποτελούμενο από 4 κομμάτια, με τα δύο να μην περιέχουν φωνητικά, δείχνουν πως προσπαθούν να βρουν τις φόρμες τους, τα πεδία που θα κινηθούν και πως δοκιμάζουν διάφορα – πράγμα ξεκάθαρο από τη μείξη των διάφορων μουσικών ειδών που χαρακτηρίζουν τα κομμάτια, στοιχείο καθόλου αρνητικό και μάλλον για αυτό δεν το απέβαλλαν και στη συνέχεια.

Με κάποια κενά διαστήματα, με άλλα εκτεταμένης περιοδείας στα μέρη τους και τον καιρό να περνάει, ο πρώτος δίσκος της μπάντας, με τίτλο ‘The Sun’, είναι πια, έτοιμος το 2014. Και ενώ είναι οριακά στο σημείο που διαχωρίζει τον χαρακτηρισμό του EP από το LP, προτιμούμε να πούμε πως ναι, είναι LP, επειδή μπορεί να περιέχει 5 κομμάτια μόνο, αλλά είναι μεγάλα σε διάρκεια – γενικώς, αλλά και μεγαλύτερα συγκριτικά με τα προηγούμενά τους. (Παρ’ όλα αυτά, φέτος, ο δίσκος τους ανέβηκε ξανά στο προφίλ τους στο Spotify, με ένα κομμάτι επιπλέον και τον τίτλο του ως ‘The Sun +1’ (το τραγούδι αυτό, ήταν το ‘Sun’s Eyes’, που μπορεί φέτος, να προστέθηκε ως bonus, στη διαδικτυακή κυκλοφορία, αλλά μετά τον ‘The Sun’ ως single, το 2015).

 Σε αυτό τον δίσκο, λοιπόν, διακρίνουμε το πόση δουλειά έχει γίνει, και ως προς τις συνθέσεις, οι οποίες παρ’ όλο που εξακολουθούν να κυμαίνονται σε ένα φάσμα μουσικών ειδών, έχουν μια πιο συγκεκριμένη ταυτότητα, είναι πιο στιβαρές, έχουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, φτάνουν ολοκληρωμένες στον θεατή, χωρίς αυτός να παρατηρεί τη μπάντα να ‘χάνεται’ στον δρόμο της ανάπτυξης του κομματιού και θέλουν κάτι πιο ξεκάθαρο να πουν, αλλά και ως προς τα φωνητικά τους, που μόνο ως πειραματισμός, δε βρέθηκαν τώρα εδώ. Ο ‘The Sun’, είναι, δηλαδή, ένας πλήρως ολοκληρωμένος δίσκος, από όλες τις απόψεις, με τον οποίον η μπάντα, απέδειξε πως θα έχει συνέχεια και πως την αξίζει αυτή!

Ο καιρός περνάει γρήγορα, το συγκρότημα κάνει μεγαλύτερες περιοδείες και επισκέπτεται και άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ το ημερολόγιο, φτάνει να δείξει 2018. Έτος κατά τη διάρκεια του οποίου, έχουμε τη χαρά να φτάσει στα χέρια και στα αυτιά μας, ο δεύτερος τους ολοκληρωμένος δίσκος, με τίτλο ‘The Sea’ (βλέπουμε μια αγάπη τους για τη φύση, γενικώς, κρίνοντας από τους τίτλους δίσκων και κομματιών). 6 κομμάτια ως περιεχόμενο, αυτή τη φορά, επίσης μακροσκελή, τα οποία, χαρακτηρίζουν τον δίσκο ως την καλύτερη δουλειά τους μέχρι σήμερα. Βέβαια, δεν είναι όπως άλλες μπάντες, που μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν βγάλει δέκα δίσκους, να πούμε ότι αυτός είναι πολύ καλός σε αντίθεση με τον προηγούμενο ή τον επόμενό τους πχ. Όχι, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μπάντα που ακόμα μαθαίνει, ωριμάζει, αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μουσικά, δημιουργικά, καλλιτεχνικά. Κάνει αργά και μικρά βήματα, αλλά σίγουρα, για αυτό και τα αποτελέσματα αυτών, την και μας δικαιώνουν. Ο δίσκος αυτός, είναι ένα διαμαντάκι. Το κράμα επιρροών τους και των πραγμάτων που θέλουν να πουν, είναι βαρύτερο, μαζί και η προσπάθεια που έχουν ρίξει για να μη χάνει σε κανένα χρονικό ή επί μέρους σημείο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που αυτός ο δίσκος, τους άνοιξε περισσότερες πόρτες, σε μικρό χρονικό διάστημα, έκανε το όνομά τους να ακουστεί περισσότερο και είναι και αυτός που τους φέρνει και στη χώρα μας, έτσι; Ακόμα, είναι αυτός που θα τους πάει, ακόμα πιο μπροστά, στο μέλλον και αυτό, δε θα αργήσει να φανεί…

Ειπώθηκε η μείξη των μουσικών ειδών, ανάμεσα στα οποία παίζουν μπάλα, οι Ουκρανοί, αλλά δεν αναλύθηκε το ποια είναι αυτά. Ίσως, επειδή είναι πολλά, ίσως επειδή είναι διαφορετικά, ίσως επειδή δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Δηλαδή, σαφώς, για το τυπικό, μπορεί να αναφερθεί ότι κυμαίνονται ανάμεσα σε psychedelic rock, post rock, post metal, shoegaze γκρουβάτους ρυθμούς, αλλά πραγματικά, δεν έχει σημασία, διότι το αποτέλεσμα, ξεπερνάει τίτλους και χαρακτηρισμούς, και μόνο όποιος τους ακούσει, θα το καταλάβει, αφού θα τον μαγέψουν οι Somali Yacht Club, ανεξαρτήτως του τι ΄μουσικού είδους fan, είναι κυρίως ο ακροατής. Για αυτό, λοιπόν, περιμένουμε να μαγευτούμε όλοι μαζί, από κοντά, και την Παρασκευή και να δούμε τι μπάλα παίζουν οι Ουκρανοί και επί σκηνής! Bonus, πριν το άρθρο τελειώσει και το Δελτίο Τύπου, ακολουθήσει, εδώ, άλλο ένα single, που κυκλοφόρησαν το 2013, ανάμεσα στο EP και στο LP, για να θυμίσουν πως δε χάθηκαν, παρά την παρέλευση του καιρού. Και ευτυχώς που δε χάθηκαν. Τον λόγο της ευτυχίας, θα τον ανακαλύψετε την Παρασκευή, όπως είπαμε, στο Death Disco – αν προλάβετε να πάρετε εισιτήριο και δεν γίνει sold out, όπως πιθανολογείται δικαίως. Μην ξεχάσουμε να πούμε, πως πριν τους Somali Yacht Club, στο live, θα προηγηθούν οι ομοεθνείς τους Straytones, ενώ η βραδιά θα ξεκινήσει με τους δικούς μας Fuel Eater από την Πάτρα. Αναμένεται εντυπωσιακότατη η βραδιά!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Somali Yacht Club (UKR) ζωντανά στην Αθήνα

w/ special guest: Fuel Eater (GR) + Straytones (UKR)

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Death Disco (Ωγύγου 16 και Λεπενιώτου, Ψυρρή)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

 • Προπώληση: 12€
 • Ταμείο: 15€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

 • Syd Records (Πρωτογένους 13, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ.: 210 3218373, www.sydrecords.com)
 • Rhythm Records (Εμ. Μπενάκη 74, Αθήνα, τηλ.: 210 3841550, www.rhythmrecords.gr)
 • Τηλεφωνικά στο 11876
 • Reload Stores
 • Seven Spots
 • Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης – Evripidis Bookstores
 • Viva Kiosks (Συνταγμα & Τεχνόπολις)
 • Kremlino (Καραΐσκου 119, Πειραιάς, τηλ.: 2104100010 – www.kremlino.gr)
 • Yoleni’s Hellas (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ.: 2122223623 – www.yolenis.com)
 • Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/death-disco/somali-yacht-club

Λβιβ, Ουκρανία, 2010. Έχουν περάσει περίπου είκοσι χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και η ανεξάρτητη πια χώρα προσπαθεί ακόμα να βρει το βηματισμό της. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα μεγάλα αστικά της κέντρα αρχίζουν να αποκτούν παραγωγικές μουσικές σκηνές και να μπαίνουν για τα καλά στις πολιτιστικές ατζέντες της ανατολικής Ευρώπης.

Κάπου μέσα σε όλα αυτά, δημιουργήθηκαν οι Somali Yacht Club. Όλα ξεκίνησαν όταν τρεις φίλοι, ο Mez, ο Artur και ο Lesyk βρίσκονταν σε τοπικά στούντιο για να τζαμάρουν παρέα. Η χημεία που αναπτύχθηκε όμως, μεταξύ τους, σύντομα τους έκανε να το δουν πιο σοβαρά. Έναν μόλις χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP με τίτλο “Sandsongs”. Παρά τη μικρή του διάρκεια, το EP αυτό απέδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της μπάντας, ένα μίγμα, δηλαδή, από stoner rock, post-rock / metal, psychedelic rock και shoegaze.

Το 2014, μετά από ένα εκτεταμένο tour στην πατρίδα τους, οι Somali Yacht Club κυκλοφόρησαν το πρώτο τους LP, το “The Sun”. Σε μόλις πέντε μακροσκελείς συνθέσεις κατάφεραν να δώσουν στους μουσικόφιλους ένα έντονα αυτοσχεδιαστικό –λόγω του jamming παρελθόντος τους− αλλά ταυτόχρονα τόσο συμπαγές και καλοδουλεμένο άλμπουμ, που άνετα ακούγεται μονοκοπανιά.

Τα χρόνια πέρασαν γεμάτα συναυλίες και νέες εμπειρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφόρησε το δεύτερο full-length άλμπουμ των Ουκρανών, το “The Sea”. Ένα άλμπουμ που αποκαλύπτει τη μεγάλη γκάμα επιρροών τους, η οποία κινείται από τους Queens of The Stone Age ή τους Kyuss μέχρι τους Colour Haze, τους Temple of the Smoke, τους Black Sabbath και τους Royal Blood.

Έχοντας λοιπόν, δύο εξαιρετικά άλμπουμ και μπόλικη ενέργεια στη φαρέτρα τους οι Somali Yacht Club θα… αγκυροβολήσουν στo Death Disco για ένα live γεμάτο ένταση και fuzz! Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου , Θα είμαστε εκεί!

***

Αποτελώντας υπόδειγμα εργατικής και αφοσιωμένης μπάντας, οι Πατρινοί Fuel Eater κατάφεραν, στα πλαίσια της προώθησης του ποιοτικότατου ντεμπούτο τους “Centrallia” (2015) να γυρίσουν όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας εμφανίσεις στο πλευρό εμβληματικών ονομάτων του χώρου, όπως οι Nightstalker, Planet of Zeus, 1000mods, Villagers of Ioannina City, Valley of the Sun (ΗΠΑ), Toner Low (Ολλανδία) κ.α.

Καταφέρνοντας από την κυκλοφορία της παρθενικής δισκογραφικής τους δουλειάς και μετά, να δημουργήσουν ένα διαρκώς αυξανόμενο fan base σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος, χάρη στις εκρηκτικές ζωντανές τους εμφανίσεις που βρίθουν ενέργειας και rock’n’roll διάθεσης, έχουν αυτή τη περίοδο κυκλοφορήσει το δεύτερο σε σειρά πόνημά τους, υπό τον τίτλο “Soberian Kinship”, στο οποίο παρουσιάζονται ωριμότεροι από ποτέ, ενώ ήδη πραγματοποιούν ζωντανές εμφανίσεις για τη προώθησή του.

***

Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Ουκρανοί garage / psychedelic / surf / punk rockers Straytones που θα προετοιμάσουν κατάλληλα το έδαφος με ηχοχρώματα που περιλαμβάνουν μία ευρεία γκάμα επιρροών.

LINKS:

 • Somali Yacht Club: www.facebook.com/Somaliyachtclub
 • Fuel Eater: www.facebook.com/FuelEater
 • Straytones: www.facebook.com/Straytones
 • Made of Stone Productions: www.facebook.com/madeofstoneprods
 • 3P Lab: www.facebook.com/3plabgr
 • Death Disco: www.facebook.com/deathdiscoathens

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

 • 3P Lab: 3plabgr@gmail.com – +30 6948182236 (Δημήτρης Κότσης)

 

More from Πάνος Σταυρουλάκης
Ανταπόκριση: Motorama & Marva Von Theo @ Death Disco – Πέμπτη 14/03/2019
Μία από τις αγαπημένες, ‘μικρές’ μπάντες του ελληνικού κοινού, επέστρεψε στη χώρα...
Read More
0 replies on “Οι Ουκρανοί Somali Yacht Club, για πρώτη φορά στην Αθήνα, για μία και μοναδική συναυλία που θα κάνει χαμό!”