Οι Godspeed You! Black Emperor στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Μία από τις πιο επιδραστικές μπάντες της post rock μουσικής σκηνής, την Godspeed You! Black Emperor, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022.

Η κάθε τέχνη μπορεί να εμπνέει αλλά και εμπνέεται από μία άλλη. Όσον αφορά τους Godspeed You! Black Emperor αυτό ξεκινά από τον τίτλο του συγκροτήματος, αφού πήραν το όνομά τους από το ιαπωνικό ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ του 1976 «Goddo supiido yuu! Burakku emparaa», που παρακολουθεί την ζωή ενός μέλους μιας λέσχης μοτοσυκλετιστών και τα μπλεξίματά του με τον νόμο.

 

Ο σκηνοθέτης της post-apocalyptic ταινίας τρόμου «28 Days Later» του 2002 εμπνεύστηκε την ταινία του όταν άκουσε τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος «F♯ A♯ ∞» του 1997. Το μουσικό κομμάτι «East Hastings» ακούγεται μέσα στην ταινία, αλλά δεν εμφανίζεται στα soundtrack της ταινίας καθώς δεν μπόρεσαν να πάρουν τα δικαιώματα.

 

“Αυτή η τελευταία νύχτα του Οκτωβρίου χτυπούσε με έναν και μοναδικό παλμό, ο παράξενος ρυθμός της ακουγόταν μέσα από τα δέντρα, τη βροχή και τη λάσπη, μ’ έναν τρόπο, που υπερέβαινε τις λέξεις ή τη φαντασία: μια φαντασία παρούσα μέσα στο χαμηλό φως, στην αργή άφιξη του σκοταδιού, στις θαμπές σκιές, στη λειτουργία των κουρασμένων μυών˙ στη σιωπή, στ’ ανθρώπινα όντα, στην κυματιστή επιφάνεια του χαλικόδρομου˙ στα μαλλιά που κινούνταν με ρυθμό διαφορετικό από εκείνον των ξεφτισμένων ινών του σώματος, ανάπτυξη και παρακμή στις αποκλίνουσες πορείες τους˙ όλοι αυτοί οι χιλιάδες αντίλαλοι, όλος αυτός ο νυχτερινός φρενιτιώδης παλμός ήταν προφανώς μέρη ενός και μοναδικού ρυθμού που προσπαθούσε να καλύψει την απελπισία: πίσω από τα πράγματα εμφανίζονται άλλα πράγματα, σαν σκανταλιά, για να διαλυθούν και πάλι στον ορίζοντα μόλις χαθούν από το βλέμμα.”*

Οι νότες τους αλληλοεπιδρούν στον ψυχισμό και στα συναισθήματα και σε τρυπάνε σαν τις λέξεις από ένα δυνατό απόσπασμα βιβλίου. Ξεκίνησαν το 1994 από το Μόντρεαλ του Καναδά τρεις μουσικοί και μετά την είσοδο πολλών μουσικών στο σχήμα τους, κατέληξαν μετά τον πρώτο τους δίσκο, σε μια σύνθεση εννέα μελών. Το 2002 διαλύθηκαν και επανενώθηκαν μια δεκαετία μετά. Έχουν κυκλοφορήσει επτά δίσκους, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 κυκλοφόρησαν την πρωτόλεια δουλειά των τριών αρχικών μελών του συγκροτήματος, που είχε κυκλοφορήσει το 1994 μόνο σε 33 κασέτες λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Το συγκρότημα κρατάει χαμηλό προφίλ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εξώφυλλο τους στο αγγλικό μουσικό περιοδικό ΝΜΕ τον  07/1999, όπου δεν είχε φωτογραφία τους, αλλά έναν σκοτεινιασμένο ουρανό και πάνω του τα λόγια: «the car’s on fire and there’s no driver at the wheel and the sewers are all muddied with a thousand lonely suicides and a dark wind blows».

Η μουσική τους γεννάει δυσοίωνες εικόνες από τόπους μακρινούς και παράξενους. Δεν έχουν στίχους, χαρακτηριστικό της post rock, αλλά χρησιμοποιούν ως ηχητικά τοπία και φωνές, όπως ενός ιεροκήρυκα του δρόμου στο «East Hastings»:

«God love this country, the United States, the world

And now we in 1998

If money could buy happiness my love, then we’d have it

But praise God

It’s only salvation, it’s only Jesus Christ

Holy Hallelujah, holy Jesus Christ

Nah, I’m not up for this

Come give us peace, happiness, anger…»

 Το δυστοπικό τους σύμπαν αποτελείται από μακρόσυρτες μουσικές συνθέσεις. Τα άλμπουμ τους (ειδικά τα δύο πρώτα) είναι σαν να παρακολουθείς ταινία, με το κάθε κομμάτι να οδηγεί στην κορύφωση του επόμενου. Πολλά από τα κομμάτια τους είναι χωρισμένα σε ενότητες, βάζοντας μας πιο βαθιά στον μικρόκοσμό τους. Στο ραντεβού μας μαζί τους που είναι για τις 15 Ιουλίου, θα έχουμε την ευκαιρία να εισχωρήσουμε στον κόσμο τους και σε πραγματικό χρόνο.

* απόσπασμα από το βιβλίο «Το τανγκό του Σατανά» του Λάσλο Κρασναχορκάι


GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR LIVE AT THE ACROPOLIS
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού / Odeion Herodes Atticus
FRIDAY 15 JULY 2022
DOORS OPEN: 20:00
Hosted by Athens Epidaurus Festival
Production: Temple Productions
Η καλλιτεχνική κολεκτίβα-φαινόμενο της διεθνούς post-rock σκηνής Godspeed You! Black Emperor έρχεται στην Ελλάδα για μια υπερβατική συναυλιακή εμπειρία. Από την ίδρυσή τους στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 από τους Efrim Menuck, Mauro Pezzente και Mike Moya έως και σήμερα, το σχήμα αναζητά διαρκώς νέες μουσικές φόρμες. Ο πειραματισμός χωρίς όρια και «ταμπέλες», οι μεγάλες ενορχηστρώσεις και τα ονειρικά ambient ηχητικά τοπία των Godspeed You! Black Emperor συνθέτουν ένα πρωτοποριακό μουσικό σύμπαν που μαγεύει εδώ και δύο δεκαετίες το φανατικό κοινό τους και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
The artistic post-rock collective Godspeed You! Black Emperor is coming to Greece for a transcendental concert experience. Founded in Montreal, Canada in 1994 by Efrim Menuck, Mauro Pezzente and Mike Moya, the band is constantly looking for new musical forms. The experimentation without limits and “signs”, the great orchestrations and the dreamy ambient sound landscapes of Godspeed You! Black Emperor, compose a pioneering musical universe that has fascinated audiences on both sides of the Atlantic for two decades.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ / TICKET PRICES
ΚΑΤΩ ΔΙΑΖΩΜΑ / LOWER TIER
ΖΩΝΗ ΑΜΕΑ – DISABLED ZONE: 25€
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ – VIP: 80€
Α ΖΩΝΗ – ZONE A: 70€
Β ΖΩΝΗ – ZONE B: 60€
Γ ΖΩΝΗ – ZONE C: 60€
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ / UPPER TIER
Δ ΖΩΝΗ – ZONE D: 50€
Ε ΖΩΝΗ – ZONE E: 50€
ΣΤ ΖΩΝΗ – ZONE F: 40€
Ζ ΖΩΝΗ – ZONE G: 40€
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / CONTACT:
e: info@thetemple.gr
t: +306986408118
press: kariotis@pure.com.gr
Written By
More from Maria Sarantou
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DAY 1 – 02 06, RELEASE ATHENS FESTIVAL 2017 @ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΡΟΥ
Λίγες μέρες έμειναν για την έναρξη του Release Athens Festival 2017, στην...
Read More
0 replies on “Οι Godspeed You! Black Emperor στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022”