Ανταπόκριση | Monolake + Electric Indigo @ Blindwave – ΡΟΜΑΝΤΣΟ | 19/02/2016

ELECTRIC INDIGO | photo credit: artist's archive

 

Περασμένες 04.30 π.μ., ξημερώματα Σαββάτου της 20ης Φεβρουαρίου 2016, και σε ένα τραπέζι του bar, η Susanne απολαμβάνει λίγες στιγμές ησυχίας μαζί με τον Robert που αρνείται να κλείσει το laptop του, έχοντας μόλις ‘κατεβάσει’ το manual που θα τον διαφωτίσει να βρει λύση στο ζήτημά του. Τα έπιπλα και ο φωτισμός θα μπορούσαν άνετα να “μυρίζουν” Coffee & Cigarettes, έστω σαν ένα urban electronic remake της ταινίας. Ωστόσο, αν και για ονόματα μυθικά που κρύβονται πίσω από τους ήρωές μας, η ιστορία δεν πρόκειται για μυθοπλασία, αλλά για μια φρέσκια ανάμνηση που δύσκολα θα σβηστεί απ’ τους παλμούς της καρδιάς μας.

“Αύριο πρέπει να επιστρέψω στην όμορφη Βιέννη, όπου με περιμένει πολλή δουλειά. Η αλήθεια είναι όμως ότι θα μού λείψουν πολύ ο ήλιος και η θέα της Ακρόπολης που απόλαυσα σήμερα το μεσημέρι από την ταράτσα του ξενοδοχείου.”, εκμυστηρεύεται η Susanne, με την ελκυστική γερμανική προφορά της στα αγγλικά. Ακόμη και μετά από δύο ακατάπαυστες ώρες ενός ρυθμικού, συχνοτικού και μελωδικού χειμάρρου, δεν παύει να ηλεκτρίζει μέσα από τα μάτια της.

Η Susanne Kirchmayr ακούει στο καλλιτεχνικό όνομα Electric Indigo, και ο Robert Henke δεν είναι άλλος από τον Monolake. Ενώ, η συγκεκριμένη μουσική βραδυά, αποτελεί ένα αξιομνημόνευτο event που μάς προσέφεραν οι άνθρωποι του Ρομάντσο.
Το Blindwave ίσως να μην εξελίχθηκε στο “απόλυτο σκοτάδι”, όπως διαφημίστηκε, όμως -πέρα από λόγους, υποθέτω, ασφάλειας, που ορθώς τηρήθηκαν- ήταν μια σωστή επιλογή, για το ελληνικό κοινό μιας και έχουμε ακόμη να διδαχτούμε πολλά (ως spectators) για το πώς κάνουμε attend τέτοιου τύπου εκδηλώσεις. Ίσως, επίσης, υπήρξαν και επισκέπτες που δεν κατάλαβαν εξ αρχής “γιατί” βρέθηκαν εκεί ή για το “ποιούς” θα παρακολουθούσαν, ωστόσο, ο στόχος της διοργάνωσης ήταν να “αισθανθούμε” και όχι να “καταλάβουμε”, και αυτό τελικά, επετεύχθη.

"Deep Web" Audiovisual Kinetic Installation by Christopher Bauder [Artistic Direction] and Robert Henke [Sound Design + Music] [2015-2016] | CTM Festival, Berlin, February 2016 | Photo ©Robert Henke 2016
“Deep Web” Audiovisual Kinetic Installation by Christopher Bauder [Artistic Direction] and Robert Henke [Sound Design + Music] 2015-2016 | CTM Festival, Berlin, February 2016 | Photo ©Robert Henke 2016
Όπως σχεδόν όλες οι αξέχαστες εμπειρίες, έτσι και η δική μας, ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν το κλαμπ άρχισε να δονείται από τους “ηχοβολισμούς” του Mr. Bios. Όσοι βρέθηκαν απ’ την αρχή, πρέπει να αισθάνονται τυχεροί για τα κύματα που βίωσαν, ενώ υπήρξαν και δύο “περίεργοι” (συμπεριλαμβανομένης -εμού- της ιδίας) που δεν δίστασαν να λάβουν οκλαδόν, θέσεις-κλειδιά στο φανταστικό (ηχο)γράφημα του χώρου. Οι χαμηλές συχνότητες και ο ηλεκτρισμός πέρασαν άνετα το crash-test στο οποίο τους υπέβαλαν τα πλακάκια των δύο πλαϊνών τοίχων και η τζαμαρία που ‘κοιτάζει’ την σκηνή. Και πώς να μην το περάσουν, όταν πρόκειται για ήχο που παράγεται μέσα από μια vintage Modular Filter “μηχανή” και φιλτράρεται μέσα από αγνά ακούσματα που αποκτήσαμε ως παιδιά…
Για κάποιους, ο ρομαντισμός πηγάζει στην μηχανολογία και στα καλώδια, και για άλλους, σε ό,τι έχει να κάνει με το στοιχείο της Αφροδίτης, και δη, όταν συναντάται εντός ενός πλανητικά θεματικού project, όπως αυτό της Ρένας Ρασούλη. Το προσωπικό της project, Venus Volcanism, μαζί με τον Miltiades δημιούργησαν μια γλυκειά μετάβαση στον επόμενο ήχο του Blindwave, όταν ακούσαμε ποίηση από μια γυναικεία, ‘dark wave’ φωνή να αλληλεπιδρά με techno, Detroit βάσεις και διεθνείς επιρροές, αντίστοιχα.

Και ο συχνοτικός ορίζοντας άρχιζε να καθαρίζει όταν ο Monolake εμφανίστηκε επί σκηνής. Δεν θα μπορούσα να περιγράψω με πολλά λόγια τα όσα μετέδωσε, και, ίσως, να ήταν περιττό (;) ή και να αποσπούσε από το όλο συναίσθημα του ήχου του. Πρόκειται όμως για ένα υπέροχο live  ηλεκτρονικής μουσικής που εμπνέεται από διαφορετικές επισκέψεις ανά τον κόσμο, καλλιτεχνικά ρεύματα, εποχές και γνώσεις. Το live, όντως surround, θα αδικείτο αν χαρακτηριζόταν ότι υπήρξε κάποιος που δεν τον άγγιξε, αφού δεν “διέρρευσε” σχεδόν ούτε μία συχνότητα που να μην ακούστηκε καθαρά, τόσο στην ένταση, όσο και στην θέση της στον χώρο. Κάτι το οποίο δεν επρόκειτο να συμβεί από έναν νου-και-ψυχή, όπως ο Robert Henke, έναν καλλιτέχνη και λέκτορα (Berlin University of the Arts) που αποτελεί κεφάλαιο στην ηλεκτρονική μουσική και την δημιουργική χρήση των υπολογιστών, και μετράει πολλά χρόνια ενεργούς δράσης τόσο στον σχεδιασμό και υλοποίηση οπτικο-ακουστικών εγκαταστάσεων και multi-media έργων τέχνης, όσο και στην εξέλιξη σύγχρονων software, όπως το Ableton Live.
Αν περιγράφαμε με απλά λόγια την εμφάνισή του, τότε θα πρέπει να φανταστούμε ένα ουράνιο (πραγματικά!) τόξο να σχεδιάζεται σταδιακά, ξεκινώντας από κάτω αριστερά, φτάνοντας στην απέναντι όχθη, και να ολοκληρώνεται σε όλα τα χρώματα και ρυθμούς του φάσματος. Εν ολίγοις, και λίγο πιο τεχνικά, ο Monolake μάς χάρισε ένα σημαντικό “μάθημα” ζωντανής μίξης ήχου, είτε αυτό λέγεται (σύγχρονη) techno, noise, είτε, “απλά”, μουσική!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα ακούστηκε από το κοινό και η Electric Indigo μάς κράτησε στα σύννεφα, ξεκινώντας άμεσα ένα μοναδικό ταξείδι. Δυστυχώς όχι γνωστή στο ελληνικό κοινό, ωστόσο, η πρόσκλησή της να μάς προσφέρει ένα από τα υπέροχα dj set της, ήταν μια άξια απόφαση, έτσι ώστε να εισχωρήσει πιο συνειδητά στο “έσω ους” μας, αλλά και στη νοοτροπία του “τί εστί” techno, εν έτει 2016. Οι μουσικές της γνώσεις δεν περιορίζονται στο εν λόγω μουσικό είδος, ούτε όμως πρόκειται μόνο για μια dj (όπου, Dj, ισούται από μόνο του με ένα ολόκληρο “πανεπιστήμιο”, αν θέλουμε να μιλάμε με σεβασμό προς τον δημιουργό, αλλά και τον ακροατή). Τα ερεθίσματά της ήχησαν ακαίρεα και μετατρέποντας τον χώρο σε μια αρένα, ζωγράφιζε εικόνες που άλλοτε φάνταζαν με σκοτεινές συνοικίες θαμώνων της house, hip-hop, funk /jazz και, άλλοτε, με φουτουριστικά τοπία λουσμένα από μακρινές οχλαγωγίες με δυσδιάκριτη θέση στον χρόνο. Το βασικό είναι ότι το κοινό δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να χορεύει ή, έστω να κινεί την σπονδυλική του στήλη με τα μάτια κλειστά και, πόσο μάλλον, σε μια από τις κορυφώσεις του set, όταν μάς διαπέρασε ένα δυνατό ρεύμα old-skool breakbeat / techno.
Ήταν πολύ όμορφο για όποιον βρισκόταν κοντά στα deck να βλέπει την Susanne να απολαμβάνει η ίδια την τέχνη της, τόσο μέσα από τις μικρές ρυθμικές της κινήσεις, όσο και από το χαμόγελο που μάς χάριζε σε κάθε ξέσπασμα επιβράβευσης από το κοινό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένας καλλιτέχνης γνωρίζει τόσο καλή “οδήγηση” ενός “οχήματος” που αποτελείται από knobs /faders, CD, αλλά και βινύλια, και για την ίδια την πολυβραβευμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη, Electric Indigo ο σχεδιασμός ήχου απλώνεται σε πεδία πέραν του dance floor, όπως εκθέσεις και installation, και με έναν δυναμισμό και αποφασιστικότητα που άνετα εμπνέει κάθε καλλιτέχνη, ανεξαρτήτως φύλλου.
Δεν κρύβω ότι ανυπομονούσα να γνωρίσω αυτήν την καλλιτέχνη από κοντά· να απολαύσω τόσο ένα dj set της, όσο και μια συζήτηση μαζί της. To δίκτυο female:pressure το οποίο ίδρυσε το 1998 και στο οποίο έχω την τύχη να είμαι μέλος εδώ και δύο χρόνια, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη τόσο της μουσικής και άλλων τεχνών, όσο και στην φιλοσοφία του πώς οφείλουμε να ακούμε την “φωνή” μιας γυναίκας καλλιτέχνιδος, στον παγκόσμιο και διαχρονικό μουσικό “στίβο”. Εκεί όπου η άμιλλα πρέπει να ξανασυναντήσει τον χαρακτηρισμό Ευγενή και να επαναφέρει την ισορροπία και αλληλοσεβασμό μεταξύ των δύο φύλλων, αλλά και μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη, μεταξύ καλλιτέχνη και βιομηχανίας /δισκογραφίας, μεταξύ ανθρώπων κάθε ειδικότητας και εθνικότητας.

Και επειδή η ώρα πέρασε… και πολλοί δεν πρόλαβαν να συνεχίσουν τον χορό υπό τους ήχους του  Sepho, που έκανε την μετάβαση προς το ξημέρωμα, συνάπτουμε το ακόλουθο mixtape του εν λόγω DJ και παραγωγού, που ετοίμασε ειδικά για το Blindwave.

Πληροφορίες
Monolake / surround live [Γερμανία] http://www.monolake.de/
Electric Indigo / dj set [Αυστρία] http://indigo-inc.at/
female:pressure: διεθνής βάση δεδομένων και δίκτυο υποστήριξης γυναικών που κινούνται στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής και των ψηφιακών τεχνών [Διαβάστε το Δελτίο Τύπου (ελληνικά)].
Διοργάνωση: Bios ΡΟΜΑΝΤΣΟ

More from Anna Stereopoulou

ELECTRIC NIGHTS @ BOOZE | 1 & 2 Απριλίου 2016

ELECTRIC NIGHTS 1 & 2 Απριλίου 2016 BOOZE Cooperativa :Terminal Stage :Upstairs...
Read More