Αφιέρωμα | MONO + The OCEAN w/Afformance

MONO + The OCEAN w/Afformance @ FUZZ Athens | November 8, 2015 [poster]

Οι Κυριακές ήταν πάντα μελαγχολικές, και -περιέργως, αλλά και βασανιστικά- με μεγαλύτερη διάρκεια από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Ηχούσαν κάτι μεταξύ κρύων ακτίνων ηλίου και ανάμνησης μη-επιστρέψιμης άνοιξης, κάτι μεταξύ γέννησης και θανάτου, μεταξύ ατμοσφαιρικών μελωδιών και δυστοπικών εξεργέσεων… ή αλλιώς, μεταξύ post-rock, heavy metal και ό,τι ‘μη κατατάξιμου’.
Έτσι λοιπόν, και αυτή την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015, οι ιάπωνες MONO και το γερμανικό συγκρότημα των The OCEAN Collective θα προσφέρουν μια παρόμοια ένωση και ηχητική έκφραση των όσων μπορεί να αισθανθεί ένας ακροατής που αναζητάει μια “ασυνήθιστη διαδρομή”. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Fuzz Live Music Club και την εκδήλωση θα ανοίξουν οι έλληνες Afformance.

Για τους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους, η ημέρα ηχεί η κατάλληλη για να απολαύσουν τα μακράς διάρκειας κομμάτια των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και πόσο μάλλον για την συνεργασία των The Ocean και Mono, που το πρόσφατό τους split EP Transcendental είναι μονάχα ο προάγγελος του επικείμενου ξεχωριστού αυτού live.

Οι πιστοί του είδους, άλλωστε, δεν εκπλήσσονται με τις μεγάλες “διαδρομές” -ήτοι, συνθέσεις- και μόνο απογοητευμένοι δεν μπορούν να νοιώσουν με το Death In Reverse [Mono] και το The Quiet Observer [The Ocean], που στέκονται αφορμή για μια ακόμη επιβεβαίωση του πώς η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ καλλιτεχνών μπορεί να βοηθήσει ένα (μουσικό /καλλιτεχνικό) είδος να εξελιχθεί και να γεννήσει νέα μονοπάτια.


Ο χαρακτηρισμός του είδους της μουσικής των Afformance ως “μη κατατάξιμο”, όπως -ευτυχώς- διαβάζουμε, στέκεται απτό παράδειγμα του οξύμωρου του post-(συμπληρώστε κατά βούληση) πεδίου, όπου, αφ’ ενός η επιμονή (< εμμονή) σε συγκεκριμένες κατηφείς διαθέσεις, αφ’ ετέρου η αληθινή έννοια της ελευθερίας στους αυτοσχεδιασμούς και τις απρόσμενες αλλαγές, οδηγούν στην ελξη και τόλμη για το ασυνήθιστο και δημιουργούν νέους ορίζοντες πριν καν προλάβουν να καθιερωθούν ως ‘κατηγορίες’ (βλ. ανάλογες κριτικές για την μουσική των Tool, από το 1993, ως post-metal, πριν κι όλας δημιουργηθεί το συγκεκριμένο είδος). Το συγκρότημα των  Afformance είναι μια αξιόλογη επιλογή για την έναρξη της Κυριακάτικης βραδινής αυτής ομαδικής “διαδρομής”, όταν μάλιστα και οι ίδιοι μετράνε ήδη 10 χρόνια εξελικτικής και ενδιαφέρουσας πορείας, μέσα από τρία album και πολλές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Η φιλοσοφία του εν λόγω ήχου ίσως μοιάζει σκοτεινή, για πολλούς όμως είναι μια σημαντική πρόκληση για την αναζήτηση της αλήθειας -του καθενός- που, απ’ την στιγμή που δεχθείς να μπεις σε αυτήν, δεν σε ενδιαφέρει να διακόψεις το ταξείδι.
Η ατμοσφαιρική αγριάδα και η επιθετική χροιά των ορχηστρικών τοπίων και λυρικών μελωδιών των γερμανών The Ocean, τούς δίνουν κάθε δικαίωμα και ελευθερία για τις συχνές αλλαγές στα line-up τους, αλλά και την συμπόρευσή τους με τους υπέροχους ιάπωνες Mono, που αν και διαφέρουν ως κουλτούρες, οι κοινές τους συντεταγμένες σε καλλιτεχνικό και πνευματικό επίπεδο, χαρίζει μια κινηματογραφική αφήγηση που δύσκολα αποτυγχάνει να σαγηνεύσει όποιον δεν τόλμησε έως τώρα να γευτεί τον ήχο της ίδιας του της Σκέψης. Με την φράση “μια μονάχα σταγόνα νερού στο συντριβάνι της ζωής” [‘(…) a single drop of water in the fountain of life’], κλείνει την περιγραφή του για το Death In Reverse, ο κιθαρίστας και κύριος στιχουργός των Mono, Takaakira Goto και δεν έχουμε παρά να αναμένουμε την συναυλία της Κυριακής, για να γευτούμε τον ήχο αυτής της σταγόνας…

MONO: http://www.monoofjapan.com/en/
The OCEAN Collective: http://theoceancollective.com/
AFFORMANCE: http://afformance.eu/

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30
FUZZ Live Music Club: Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, Αθήνα
Εισιτήρια: προπώληση €18 (έχουν εξαντληθεί) και €22 | ταμείο €25

More from Anna Stereopoulou
Συνέντευξη | Guts Pie Earshot
Οι Guts Pie Earshot είναι το μουσικό / avant-garde duo από το...
Read More
0 replies on “Αφιέρωμα | MONO + The OCEAN w/Afformance”