Mayhem: About the Mystery of the Lord Satan

Με αφορμή την επερχόμενη συναυλία των θεμελιωτών του black metal Mayhem την Παρασκευή 26/5/2017 στο Fuzz, όπου θα δούμε όλο το δίσκο “De Mysteriis Dom Sathanas” (1994) να παίζεται ζωντανά, κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και στην ιστορία μιας απ’ τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες της black metal (και όχι μόνο) σκηνής.

Το έτος είναι 1987, και οι νεοσχηματισμένοι Mayhem τότε ετοίμαζαν το υλικό για τον παρθενικό τους δίσκο. Την περίοδο 1990-1991 ηχογραφούνται οι πρώτες studio εκτελέσεις των κομματιών “Freezing Moon” και “Carnage” τα οποία και θα εμφανιστούν στη συλλογή “Projections of a Stained Mind” της CBR Records. Ο  Jan Axel Blomberg (a.k.a. “Hellhammer”, drums) είχε δηλώσει τότε ότι οι στίχοι του “Freezing Moon” << είχαν σκοπό να κάνουν τον κόσμο να διαπράξει αυτοκτονία>>. Σε συνέντευξή του στον Morgan Håkansson (a.k.a. “Evil”, Marduk, guitars)  ο Per Ohlin (a.k.a. “Dead”, vocals) είχε δηλώσει ότι είχε γράψει τους στίχους για τα κομμάτια “Funeral Fog”, “Freezing Moon”, “Buried by Time and Dust” και “Pagan Fears”. Ολοκληρωμένες εκδόσεις των κομματιών εμφανίζονται στο live δίσκο “Live in Leipzig” ο οποίος ηχογραφήθηκε το 1990 και κυκλοφόρησε το 1993.

To 1991 o Øystein Aarseth (a.k.a “Euronymous”, guitars)  και ο Dead ζούσαν σ’ ένα σπίτι στο δάσος το οποίο χρησιμοποιούσε η μπάντα για τις πρόβες της. Στις 8 Απριλίου 1991 ο Dead μόνος του στο σπίτι αυτοκτονεί αφήνωντας ένα σύντομο σημείωμα πίσω του, το οποίο έκλεινε με την φράση “Συγγνώμη για τα αίματα”. Το πτώμα βρέθηκε απ’ τον Euronymous. Προτού ειδοποιήσει την αστυνομία, πήγε σ ένα κοντινό μαγαζί και αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή μιας χρήσεως φωτογραφίζοντας τη σκηνή. Μια απ’ τις φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο για τον bootleg live δίσκο “Dawn of the Black Hearts” (1995).

Για την ηχογράφηση του δίσκου ο Euronymous συνεργάζεται με τον  Attila Csihar (απ’ την Ουγγρική μπάντα Tormentor) στα φωνητικά και τον  Varg Vikernes (a.k.a. “Count Grishnackh”) στο μπάσο (είχε ένα ασήμαντο project, νομίζω Burzum λέγονταν). Με τη σύνθεση αυτή, Euronymous, Hellhammer, Csihar και Vikernes,  το συγκρότημα ηχογραφεί στα τέλη του 1992 με αρχές του 1993 το δίσκο στο Grieg Hall στο Bergen της Ολλανδίας.

Στις 10 Αυγούστου του 1993 ο Vikernes μαζί με τον Snorre Ruch (a.k.a. “Blackthorn”, Thorns, guitars/keyboards/programming) ταξίδεψαν στο διαμέρισμα του Euronymous στο Όσλο, όπου και ο Vikernes δολοφόνησε τον Euronymous. Ο Vikernes συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε φυλακή για 21 χρόνια, ενώ ο Blackthorn σε 8 χρόνια ως συνεργός.

Μετά την κηδεία του Euronymous ο Hellhammer και ο  Jørn Stubberud (a.k.a. Necrobutcher, bass) δούλεψαν για την κυκλοφορία του δίσκου. Η οικογένεια του Euronymous ζήτησε απ’ τον Hellhammer να μην περιληφθούν οι μπασογραμμές του Vikernes στο δίσκο. Ο ίδιος δήλωσε “Θεώρησα ότι ήταν πρέπον ο δολοφόνος και το θύμα να είναι στον ίδιο δίσκο. Άφησα να εννοηθεί ότι επανηχογραφούσα τα μέρη του μπάσου, αλλά ποτέ δεν το έκανα.”

Ο δίσκος κυκλοφορήσε στις 24 Μαΐου του 1994, την ημέρα που ο Vikernes καταδικάστηκε. Περιλάμβανε τους τελευταίους στίχους που έγραψε ο Dead και τα τελευτάια τραγούδια που γράφτηκαν απ’ τον Euronymous. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται μια μονοχρωματική φωτογραφία του καθεδρικού ναού  Nidaros στο Trodheim της Νορβηγίας, τον οποίο σύμφωνα με φήμες ο Euronymous και ο Vikernes σχεδίαζαν να ανατινάξουν παράλληλα με την κυκλοφορία του άλμπουμ.

Ο δίσκος θεωρείται απ’ τα ορόσημα στην ιστορία του black metal. Σύμφωνα με δημοσίευση του αγγλικού Metal Hammer << Δυο δεκαετίες μετά την ηχογράφησή του, ο δίσκος καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις σε λίστες με “καλύτερους δίσκους” από φανς του είδους, ενώ ταυτόχρονα δίνει έμπνευση σε καινούργιες μπάντες τα μέλη τον οποίων δεν είχαν γεννηθεί την περίοδο που κυκλοφορούσε>>.

Την Παρασκευή λοιπόν περιμένουμε όλοι να δούμε το δίσκο αυτό να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας και να φωνάξουμε όλοι μαζί:

“I please my hunger
On living humans
Night of hunger
Follow it’s call
Follow the freezing moon”

Tracklist:

1. “Funeral Fog” 5:47
2. “Freezing Moon” 6:23
3. “Cursed in Eternity” 5:10
4. “Pagan Fears” 6:20
5. “Life Eternal” 6:57
6. “From the Dark Past” 5:26
7. “Buried by Time and Dust” 3:34
8. “De Mysteriis Dom Sathanas” 6:21

Lineup:

1994

Attila Csihar – vocals

Øystein “Euronymous” Aarseth – guitars

Varg “Count Grishnackh” Vikernes – bass guitar

Jan Axel “Hellhammer” Blomberg – drums

Per “Dead” Ohlin – lyrics

Snorre “Blackthorn” Ruch – wrote some of the lyrics and guitar riffs
Current
Necrobutcher – bass (1984–1991, 1995–present)
Hellhammer – drums, percussion (1988–1993, 1995–present)
Attila Csihar – vocals (1992–1993, 2004–present)
Teloch – guitars (2011–present)
Ghul – guitars (2012–present)

Event link: https://www.facebook.com/events/572967586237470/

Tickets: Προπώληση 28e each/50 2tickets , ταμείο 29e

Διάθεση: τηλεφωνικά στο 11 876, στα καταστήματα Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης και το www.viva.gr

Support act: Ravencult

 Doors Open 20:00

Ravencult: 21:00

Mayhem 22:30

More from George Haniotakis

Prog Over Athens: Need, Poem, Tardive Dyskinesia @Piraeus 117 Academy, Παρασκευή 08/12/2017

Ένα μεγάλο συναυλιακό βήμα για την Ελληνική σκηνή και ειδικά για την...
Read More