Many Many Women: ευρετήριο καινοτόμων Συνθέτιδων, Αυτοσχεδιαστριών και Καλλιτέχνιδων Ήχου

Για όσους αναζητούν μουσική, μια πρώτη έρευνα σε ένα λεξικό θα τους διαφωτίσει για το ότι πρόκειται για ένα ουσιαστικό, γένους θηλυκού. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και να στεκόμαστε δίκαιοι τόσο ως πομποί – δέκτες, όσο και ως άνθρωποι, γενικότερα, τότε θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας και τον ήχο, το ουσιαστικό, γένους αρσενικού. Παραλείποντας μια -ίσως περιττή για το παρόν άρθρο- ανάλυση του πόση προσοχή (δεν) δίνεται στον ήχο (συχνά, επιβλαβή, για τον ανθιρώπινο οργανισμό, επίπεδα παραγωγής και εκπομπής του), και θεωρώντας τον αδικημένο, παρομοίως θα πρέπει να σκεφτούμε την ‘πηγή δημιουργίας’ του, ήτοι τον ίδιο τον δημιουργό, ανεξαρτήτου φύλου.

Maryanne_Amacher
Maryanne Amacher (1938–2009); American composer and installation artist | Αμερικανίδα συνθέτις και installation artist [πηγή φωτογραφίας: http://monoskop.org/Maryanne_Amacher]
Αν κάνουμε μια αναδρομή ή/και καταμέτρηση των ονομάτων μουσικών δημιουργών που έχουμε συναντήσει έως τώρα, το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκειται για άνδρες δημιουργούς. Μένει λοιπόν να αποφασίσουμε αν όντως πάνω στον πλανήτη γη, η πλειοψηφία των συνθετών είναι άνδρες, αφήνοντας μονάχα ένα μικρό ποσοστό για τις γυναίκες δημιουργούς. Ομοίως, μπορούμε να σκεφτούμε για άλλες μορφές τέχνης, αλλά και διάφορους τομείς επιστημών. Σύμφωνα με τα στατιστικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από το female:pressure, τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες, σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το περασμένο έτος, ανέρχονται ως εξής: Φεστιβάλ – γυναίκες: 10,8%, άνδρες: 82,3%, μικτά σχήματα: 6%, άλλο: 0,9% | Club – γυναίκες: 9,6%, άνδρες: 88,8%, μικτά σχήματα: 1,2%, άλλο: 0,7% | Δισκογραφικές Εταιρείες – γυναίκες: 18%, άνδρες: 67,2%, μικτά σχήματα: 14,8%. [αναλυτικά τα ποσοστά είναι διαθέσιμα εδώ]

Χωρίς να θέλουμε όμως να ανακατευθύνουμε το θέμα σε κάποιο ευρύ και ίσως αχανές επίπεδο, αρκούμαστε να παραδεχθούμε πως οι γυναίκες δημιουργοί αγγίζουν πλέον το όριο του “μύθου” ή του “παράξενου”. Με άλλα λόγια, η ανάγκη προβολής γυναικών καλλιτέχνιδων έχει οδηγήσει, πολλές φορές, στην αντίληψη μιας περίεργης οντότητας. «Αποκλείεται μια γυναίκα να ξέρει να στήσει και να χειριστεί (ηχητικό) εξοπλισμό, να τυλίξει σωστά τα καλώδια, να μιλήσει με μουσικο-τεχνολογικούς όρους, να κατασκευάσει μια ηχητική εγκατάσταση, να παίξει drums ή μπάσο!», ίσως σκεφτούν κάποιοι. «Ποιά είναι όμως τα πλέον προβεβλημένα είδη μουσικής, αλλά και πηγές εύρεσης μουσικών;», ας αναρωτηθεί.

Με αφορμή, λοιπόν το πρόσφατο άρθρο του Dave Segal στο blog The Stranger, για έναν κατάλογο γυναικών μουσικοσυνθέτιδων, έμπνευσης και δημιουργίας του Steve Peters, δεν έχουμε παρά να ελπιζουμε πως όσο μικρά και ας –προωθούνται να- παραμένουν τα εν λόγω ποσοστά, πάντα και σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι, ανεξαρτήτου φύλου, που φροντίζουν για μια πιο δίκαιη και ευρεία προβολή (και) γυναικών δημιουργών.

Συγκεκριμένα, ο Dave Segal μάς ενημερώνει:
Ο Steve Peters [Στιβ Πίτερς], επιμελητής μουσικών εκδηλώσεων του χώρου Wayward Music και μουσικός με έδρα το Seattle [Washington, US], δημιούργησε πρόσφατα έναν ιστότοπο αφιερωμένο στην καταγραφή γυναικών που ασχολούνται με την avant-garde/πειραματική μουσική και άλλους κλάδους -της επιστήμης- του ήχου. Με τίτλο Many Many Women, το site πρόκειται για μια τεράστια και συνεχώς αναπτυσσόμενη πηγή προς εξερεύνηση και ευαισθητοποίηση όσων ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μουσικούς και να κλείσουν μαζί τους μια συνεργασία. Κυρίως όμως, είναι μια απάντηση σε όσους θεωρούν ότι υπάρχει έλλειψη σε γυναίκες συνθέτιδες και ερμηνευτές.

Όπως διαβάζουμε στην αρχική σελίδα του site, o Peters περιγράφει το project του ως εξής:
«Αρκετά χρόνια πριν, μια λαμπρή και ταλαντούχα πιανίστα μού είπε πως καθ’όλα τα χρόνια των σπουδών της στο Juilliard συνάντησε μόνο πέντε ονόματα γυναικών συνθέτιδων (εκ των οποίων οι τρεις είχαν πεθάνει). Ξεκίνησα να φτιάχνω μια λίστα, αλλά βγήκε λίγο εκτός ‘ελέγχου’, καταλήγοντας στον εν λόγω ιστότοπο.

Ο κατάλογος εστιάζει σε γυναίκες που κινούνται στην σύγχρονη /μετακλασσική (post-classic) σύνθεση, στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την avant jazz, στην ηλεκτρονική /ηλεκτροακουστική μουσική, στην sound art, σε ηχητικές εγκαταστάσεις, στην τέχνη του ραδιοφώνου, κλπ. Κάποιες από αυτές τις καλλιτέχνιδες ίσως κινούνται και σε σχετικά πιο επικρατούσες – mainstream φόρμες (rock, τραγουδίστριες /τραγουδοποιοί, παραδοσιακή /folk, dance μουσική), ωστόσο συμπεριλαμβάνονται εδώ λόγω της πιο πειραματικής δουλειάς τους. Επίσης, έχω συμπεριλάβει κάποιες κλασσικές συνθέτιδες που έζησαν και εργάστηκαν στο πρώτο μέρος του 20ου αιώνα· αν και η μουσική τους χαρακτηρίζεται ως πιο συμβατική σε σύγκριση με τα σύγχρονα πρότυπα, έχουν δικαίωμα και αξίζουν να αναγνωριστούν ως πρωτοπόροι. Ευχόμενος να διατηρήσω τόσο ένα συγκεκριμένο ύφος /είδος (μουσικής) της λίστας, όσο και μια ισορροπία στην διαχείρησή της, τα ονόματα εκπροσωπούν μουσικούς δημιουργούς, παρά ερμηνευτές (με την ‘αυστηρή’ έννοια του όρου).»

ManyManyWomen_website_image
Many Many Women [website image]
Σε περίπτωση που θα θέλατε να προσθέσετε κάποιο όνομα στον κατάλογο Many Many Women, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Steve Peters, έχοντας επιβεβαιώσει πως το (ενδιαφερόμενο) όνομα δεν συμπεριλαμβάνεται ήδη και στέλνοντας έναν σύνδεσμο ανά όνομα, μαζί με την χώρα καταγωγής /διαμονής της καλλιτέχνιδος (π.χ. Όνομα Επώνυμο – Διεύθυνση Ιστότοπου – Χώρα).

Σχετικά με το Many Many Women
an index of innovative composers, improvisers, and sonic artists | ένα ευρετήριο καινοτόμων συνθέτιδων, αυτοσχεδιαστριών και καλλιτέχνιδων ήχου
Επίσημος Ιστότοπος: https://manymanywomen.wordpress.com/
Σε έμπνευση και δημιουργία του Steve Peters: http://steve-peters.blogspot.gr/
Πηγή Ενημέρωσης: The Stranger | Dave Segal [20 Οκτωβρίου 2015]

Σχετικά με το female:pressure
διεθνής βάση δεδομένων και δίκτυο υποστήριξης γυναικών που κινούνται στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής και των ψηφιακών τεχνών
– Επίσημος Ιστότοπος: http://www.femalepressure.net/
– Δελτίο Τύπου [8 Μαρτίου 2013 / ελληνικά]: http://www.femalepressure.net/pressrelease.html#greek

More from Anna Stereopoulou

Νέος Δίσκος | Unum από τους Iron Mountain

Και καθώς σερφάραμε σε κάποιο βόρειο τμήμα του ψηφιακού ωκεανού του Ήχου,...
Read More