Who is Lady Gaga anyway?

Lady Gaga - Artpop
Lady Gaga - Artpop

Ανεξάρτητα από το είδος μουσικής που ακούει ο καθένας μας, κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα ιστορία της, υπήρξαν κάποιοι καλλιτέχνες τόσοι ιδιαίτεροι σε σύνολο, που δημιούργησαν τη δική τους ξεχωριστή κατηγορία. Ονόματα όπως ο Prince και ο David Bowie, αρκούν για να σκιαγραφήσουν στο μυαλό μας, ένα τόσο ιδιαίτερης σύστασης περίγραμμα μιας φιγούρας, που περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από μια ιδιαίτερη χροιά και μερικούς φιλοσοφικούς στίχους.

Ποια σύγχρονη καλλιτέχνης θα μπορούσε να διεκδικήσει το παραπάνω κύκλο καλύτερα από τη Lady Gaga? Σε μια εποχή όπου η σεξουαλικότητα είναι αυτό που φαινομενικά και εμπορικά πουλάει, η Stefania Germanota επέλεξε ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι έκφρασης. Έχοντας τρομερές μουσικές γνώσεις αλλά και δίνοντας ιδιαίτερή έμφαση στη σκηνική της παρουσία η Lady μεταξύ άλλων, κατάφερε να παρουσιάσει στο αρχικά σαστισμένο κοινό, κάτι εντελώς διαφορετικό αλλά κυρίως καινοτομικό!

Η ομάδα της αποτελούμενη από πλήθος ταλαντούχων μυαλών και ταλέντων, περιλάμβανε μεταξύ άλλων και το Nikola Formichetti, που πέρα από τη ανδρική διεύθυνση μόδας της ανδρικής Ιαπωνικής Vogue και creative director του οίκου Mugler, αποτέλεσε και image maker της Gaga από τα πρώτα της βήματα μέχρι και πρόσφατα. Τα ιδιαίτερα-εκκεντρικά ρούχα αποτελούσαν σημείο αναφοράς και συζήτησης σε κάθε της εμφάνιση, επιβεβαιώνοντας πως η ίδια δεν ακολουθούσε κάποια δοκιμασμένη συνταγή, αλλά αντίθετα πειραματιζόταν πιέζοντας τα μέχρι τώρα σύνορα, δείχνοντας μάλιστα να το διασκεδάζει με τη καρδιά της. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αποτέλεσε τη πρώτη μουσικό που σε video clip της φόρεσε ρούχα υψηλής ραπτικής (Bad romance | Alexander McQueen) ενώ παράλληλα λάνσαρε για πρώτη φορά στην ιστορία της αρωματοποιϊας μαύρο άρωμα!

Καθώς λοιπόν η εικόνα της ψυχαγωγίας δεν περιλάμβανε μόνο μουσική και σκηνική παρουσία αλλά κυρίως μια προσωπικότητα που έδειχνε ότι όχι μόνο ήρθε για να μείνει, αλλά κυρίως για να μας πιστοποιήσει πως η μοναδικότητα και η διαφορετικότητα μπορούν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο μουσικό θρύλο!. Εμφανιζόμενη ως άνδρας σε απονομές μουσικών βραβείων, τραγουδώντας και παίζοντας πιάνο επί σκηνής με την γνωστή αφοπλιστική άνεση που τη διακρίνει και πλήθος στοιχείων που θυμίζουν Liza Minelli, αποδεικνύει διαρκώς πως οι ικανότητες της δεν μπορούν να περιοριστούν σε ένα μόνο μουσικό ύφος. Ο λόγος ίσως είναι τόσο απλός όσο και η περιγραφή της. Η Lady Gaga πέρα από persona, fashion icon, και celebrity είναι μια καλλιτέχνης χαμαιλέων. Μια τόσο ξεχωριστή οντότητα που έχει όλο το μουσικό υπόβαθρο και την αντίστοιχη τρέλα, ώστε να μπορεί να ψυχαγωγεί με την ίδια χαρακτηριστική άνεση, ακόμη και το απαιτητικότερο κοινό, τόσο ηλικιακά όσο και μουσικά.

Είτε λοιπόν ανήκετε στους φανατικούς υποστηρικτές της, είτε στην αντίθετη όχθη, το βέβαιο είναι πως όλοι σας έχετε αφιερώσει λίγο από το χρόνο σας γύρω από το όνομα ή τη εικόνα της, προκειμένου να δημιουργήσετε τη δική σας γνώμη, για αυτή τη τόσο ιδιαίτερη μουσική προσωπικότητα. Ανεξάρτητα λοιπόν αν θεωρείτε ότι καλύπτει ή όχι το εύρος των ψυχαγωγικών σας απαιτήσεων, ίσως ένας από τους βασικότερους λόγους που θα άξιζε να δούμε τη συναυλία της στην Αθήνα, να εντοπίζεται απλά και μόνο στο ότι τα ρούχα, το θέαμα και η ενέργεια που θα αποπνέεται από τη σκηνή, δεν πρόκειται να σας αφήσει ασυγκίνητους/αδιάφορους.

Lady Gaga Αθήνα
Lady Gaga Αθήνα
More from Thanasis Maikousis

Theronation FINALLY Here! | Schooldrivers Official Website | Modern Rock, Post Grunge Band

Το πολυαναμενόμενο (audiophile παρακαλώ) βινύλιο των Schooldrivers,  Theronation, είναι εδώ! To περιμένουμε με...
Read More