Lacuna Coil, Cellar Darling, Sinheresy @Piraeus 117 Academy, Κυριακή 19/11/2017

Μετά από 6 χρόνια οι Ιταλοί Lacuna Coil επισκέπτονται τη χώρα μας στα πλαίσια της περιοδείας για το “Delirium” (2016). Οι συναυλίες προκάλεσαν ενθουσιασμό (και όχι άδικα) αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους. Για αρκετούς (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος) θα είναι και η πρώτη φορά που θα δουν live το συγκρότημα. Φύγαμε λοιπόν για το Piraeus 117 Academy!!

Φτάνοντας γύρω στις 19:40 στο χώρο, οι πόρτες μόλις είχαν ανοίξει και το  αριθμητικά μεγάλο κοινό μπαίνει σιγά σιγά μέσα.

Στις 20:30 στη σκηνή ανεβαίνει η πρώτη μπάντα της βραδιάς οι, επίσης, Ιταλοί Symphonic/Melodic Metallers Sinheresy. Η έκπληξη της βραδιάς για μένα. Σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισης του το συγκρότημα αληλλεπιδρά με τόσο με το κοινό όσο και τα μέλη μεταξύ τους. Απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και μεταδίδεται στον κόσμο. Ο ήχος είναι πεντακάθαρος, το συγκρότημα είναι σε εξαιρετική φόρμα. Το μόνο μελανό κατ εμε σημείο της εμφάνισης ήταν τα προηχογραφημένα (ανδρικά και γυναικεία) δεύτερα φωνητικά. Σίγουρα αξίζουν και δεύτερη ακρόαση και αναμένουμε ίσως να τους ξαναδούμε κάποια στιγμή.

 

Σύντομη αλλαγή σκηνικού και τη σκυτάλη παραλαμβάνουν οι Ελβετοί Folk Metal/Rockers Cellar Darling. Το συγκρότημα είναι πολύ αγαπητό στο κοινό, λόγω της ιστορίας των μελών του αφού  η Anna Murphy (vocals, hurdy-gurdy), o Ivo Henzi (guitar) και ο Merlin Sutter (drums)  είναι πρώην μέλη των, εξίσου αγαπητών στο ελληνικό κοινό Eluveitie. Η αγάπη του κοινού φαίνεται απ’ την αρχή μέχρι και το τέλος της εμφάνισης της μπάντας και σε κάθε τραγούδι. Το συγκρότημα είναι επίσης χαρούμενο που βρίσκεται στη χώρα μας και δεν το κρύβει. Μέσα σε 40 λεπτά και με αψεγάδιαστο ήχο η Anna Murphy και η παρέα της μας ταξιδεύουν με τις ιστορίες τους σε μακρινά μέρη κινούμενοι άλλοτε σε πιο ήρεμους ρυθμούς κι άλλοτε σε πιο heavy περάσματα.

 

Στις 22:25 τα φώτα σβήνουν. Η ώρα είχε φτάσει. Ντυμένοι με ζουρλομαδύες σαν τρόφιμοι ψυχιατρείου και υπό τους ήχους του “Ultima Ratio” στη σκηνή ανεβαίνουν οι Lacuna Coil. Η μπάντα βρίσκεται σε άψογη φόρμα, ο Marco Coti Zelati (bass) , μουσικός ιθύνων νους της μπάντας είναι η ήρεμη δύναμη, ο Ryan Blake Folden (drums) είναι καταενθουσιασμένος και τραγουδάει τους στίχους σ’ όλα τα κομμάτια σα να ήταν μέρος του κοινού, ο Diego Cavallotti (guitar) έχει πάρει φωτιά ενώ το δίδυμο Andrea Ferro (vocals) και Christina Scabbia (vocals) ακούγονται καλύτεροι παρά ποτέ. Σε κάθε κομμάτι επικρατεί ντελίριο (σ.σ. pun intended) καθώς το κοινό αντιδρά παθιασμένα σε όλα τα τραγούδια παλιά και νέα. Αξιοσημείωτες στιγμές του live είναι η διασκευή του ύμνου των Depeche Mode “Enjoy the Silence” καθώς και η  ανακοίνωση ενός βιβλίου που θα κυκλοφορήσει στο επόμενο έτος με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων απ’ την κυκλοφορία του πρώτου EP της μπάντας, “Lacuna Coil” (1998) το οποίο θα ονομάζεται “Fear Nothing”. Επίσης για να μας βάλουν στο κλίμα των επερχόμενων εορτών, στην αρχή του encore  η σκηνή στολίστηκε από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο κι ένα χιονάνθρωπο συνοδευόμενα με τη ρίψη ψεύτικου χιονιού για την εκτέλεση του “Naughty Christmas”.

Setlist:

 1. “Ultima Ratio”
   
 2. “Spellbound”
   
 3. “Die & Rise”
   
 4. “Kill the Light”
   
 5. “Swamped”
   
 6. “Blood, Tears, Dust”
   
 7. “Ghost in the Mist”
   
 8. “Victims”
   
 9. “My Demons”
   
 10. “Trip the Darkness”
   
 11. “Downfall”
   
 12. “Enjoy the Silence” (Depeche Mode cover)
 13. “Our Truth”
   
 14. “Delirium”
   
 15. “Zombies”
   
 16. “Nothing Stands in Our Way”

   

  Encore:

 17. “Naughty Christmas”
   
 18. “Heaven’s a Lie”
   
 19. “The House of Shame”

 

Η Playfalse διοργάνωσε ένα εξαιρετικό event. Με εξαίρεση την ολιγωρία στην αρχή όλα τα υπόλοιπα κύλισαν ομαλότατα. Απ’ την άλλη οι Lacuna Coil μέσα σε 90 λεπτά και 19 κομμάτια μας βοήθσαν να ξεπεράσουμε τους δαίμονές μας (σ.σ. pun intended, again) και μας υποσχέθηκαν να ξαναρθουν σύντομα.  “Now sunk in the horizon
We’ll watch the hours go by”

Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Κουκλάκης

More from George Haniotakis

W.E.B. – “Tartarus” προακρόαση δίσκου

Με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία του τέτραρτου full length δίσκο των αθηναίων symphonic/gothic...
Read More