Το setlist που θα ακούσουμε στις 23 Μαΐου 2026 στο ΟΑΚΑ είναι μια πραγματική χρονοκάψουλα. Όχι μεταφορικά. Κυριολεκτικά. Εννέα από τα δεκαεπτά κομμάτια του δεν είχαν παιχτεί live εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία πριν τον Μάιο του 2025. Ένα από αυτά είχε να ακουστεί 26 χρόνια.
Ας τα δούμε ένα-ένα.
Το πλαίσιο: γιατί αυτό το tour είναι αλλιώς
Ο μάνατζερ Rod Smallwood έχει επιβεβαιώσει ότι το setlist αντλεί αποκλειστικά από τα πρώτα εννέα studio albums της μπάντας — από το Iron Maiden του 1980 μέχρι το Fear of the Dark του 1992. Καμία αναφορά στα Brave New World, Dance of Death, A Matter of Life and Death, The Final Frontier, The Book of Souls ή Senjutsu. Καμία.
Πρόκειται για συνειδητή επιλογή «επιστροφή στις ρίζες» για τα 50 χρόνια της μπάντας. Και επειδή ο Bruce Dickinson ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το tour αυτό «θα έχει στοιχεία που δεν έχουμε ξανακάνει live», η μπάντα δεν περιορίστηκε στα συνηθισμένα. Πήγε για το αρχείο.
Και κάτι ακόμα που λίγοι έχουν προσέξει: στο ΟΑΚΑ θα παίξουν την πρώτη συναυλία ολόκληρου του 2026. Όχι «πρώτη του ευρωπαϊκού σκέλους» — πρώτη και μοναδική έναρξη της χρονιάς. Τελευταία τους εμφάνιση ήταν στις 2 Αυγούστου 2025 στη Βαρσοβία. Άρα θα έχουν μείνει εκτός σκηνής 9 μήνες και 21 μέρες όταν θα ανέβουν στο ΟΑΚΑ. Φρέσκοι όσο δεν παίρνει.
Το ολοκληρωμένο setlist (επιβεβαιωμένο από τις 32 συναυλίες του 2025)
Όπως έχει παγιωθεί μετά από 32 shows του 2025:
- The Ides of March (intro, από Killers)
- Murders in the Rue Morgue
- Wrathchild
- Killers
- Phantom of the Opera
- The Number of the Beast
- The Clairvoyant
- Powerslave
- 2 Minutes to Midnight
- Rime of the Ancient Mariner
- Run to the Hills
- Seventh Son of a Seventh Son
- The Trooper
- Hallowed Be Thy Name
- Iron Maiden
Encore:
- Aces High
- Fear of the Dark
- Wasted Years
Οι σπάνιοι θησαυροί — πότε ακούστηκε τελευταία φορά κάθε ένας
Εδώ είναι που το άρθρο γίνεται ενδιαφέρον. Παίρνω τα «σπάνια» κομμάτια και κοιτάω πότε πραγματικά παίχτηκαν τελευταία φορά πριν τον Μάιο του 2025, σύμφωνα με τα στατιστικά του setlist.fm:
| Κομμάτι | Τελευταία φορά πριν το 2025 | Πόσα χρόνια μεσολάβησαν |
|---|---|---|
| Killers | 1999 | 26 χρόνια |
| Murders in the Rue Morgue | 2005 | 20 χρόνια |
| Wrathchild | 2017 | 8 χρόνια |
| Phantom of the Opera | 2014 | 11 χρόνια |
| The Clairvoyant | 2013 | 12 χρόνια |
| Powerslave | 2017 | 8 χρόνια |
| 2 Minutes to Midnight | 2019 | 6 χρόνια |
| Rime of the Ancient Mariner | 2009 | 16 χρόνια |
| Seventh Son of a Seventh Son | 2014 | 11 χρόνια |
Εννέα από τα δεκαεπτά κομμάτια του βραδιού δεν είχαν παιχτεί στις προηγούμενες μεγάλες περιοδείες της μπάντας. Με άλλα λόγια: αν είδες τους Maiden στο ΟΑΚΑ το 2022 (Legacy of the Beast Tour), περισσότερα από τα μισά κομμάτια στις 23 Μαΐου θα είναι νέα για εσένα.
Το «Killers» των 26 χρόνων
Ας σταθούμε ξεχωριστά στο πιο εξωπραγματικό. Το ομώνυμο κομμάτι από το δεύτερο album του 1981 — εποχή Paul Di'Anno — δεν είχε παιχτεί από τους Iron Maiden από το 1999. Είκοσι έξι χρόνια. Όποιος είδε Maiden στην Ελλάδα στις 13 Σεπτεμβρίου 1988 στην ΑΕΚ, ίσως να το άκουσε. Όποιος τους είδε από το 1999 και μετά — όχι. Αυτή τη γενιά οπαδών δεν την κάλυψε.
Στη Βουδαπέστη στις 27 Μαΐου 2025, όταν η μπάντα ξεκίνησε με τα τρία πρώτα κομμάτια του Killers album — Murders in the Rue Morgue, Wrathchild, Killers — μαζί με το Phantom of the Opera από το ντεμπούτο, το κοινό έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. Ο κριτικός του Louder magazine χαρακτήρισε τη συναυλία «μια συναυλία Iron Maiden ξεχωριστή από οποιαδήποτε άλλη έχουμε δει».
Στις 23 Μαΐου, αυτή η αλληλουχία θα είναι το άνοιγμα του ΟΑΚΑ.
Το «Rime of the Ancient Mariner» — 13 λεπτά Coleridge
Αν υπάρχει ένα κομμάτι που γνωρίζω από συζητήσεις με metalheads φίλους ότι το θέλουν live πάνω από όλα τα άλλα, αυτό είναι. Το Rime of the Ancient Mariner, από το Powerslave του 1984, βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Samuel Taylor Coleridge, είναι 13 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα προοδευτικού metal — η κορυφαία στιγμή της μπάντας στη μεγάλη φόρμα.
Δεν παίζεται σχεδόν ποτέ. Τελευταία φορά live ήταν το 2009. Στο πρώτο σκέλος του Run For Your Lives, ο νέος ντράμερ Simon Dawson δοκιμάστηκε στα 14 λεπτά αυτής της σύνθεσης που δεν είχε παίξει η μπάντα μαζί εδώ και 16 χρόνια — και κέρδισε τις κριτικές.
Αν σε ενδιαφέρει η ιστορία της μετάβασης από τον Nicko στον Dawson και πώς ακούγεται η μπάντα σήμερα, υπάρχει σχετικό άρθρο εδώ.
Οι μεγάλες απουσίες — και τι μας λένε
Όσο σημαντικό είναι τι μπαίνει στο setlist, άλλο τόσο σημαντικό είναι τι μένει απ' έξω. Παρατηρήστε:
- Κανένα κομμάτι από το No Prayer for the Dying (1990). Η μπάντα το προσπερνά συστηματικά. Ακόμη και το «Bring Your Daughter to the Slaughter» — το μοναδικό #1 single τους στο UK chart — λείπει.
- Καμία αναφορά στην εποχή Blaze Bayley (1995-1999). Λογικό, καθώς το tour επικεντρώνεται στα πρώτα 9 albums της εποχής Di'Anno/Dickinson.
- Καμία αναφορά στο comeback era. Brave New World, Dance of Death, A Matter of Life and Death — όλα εξαιρετικά albums της δεύτερης χρυσής εποχής τους — απουσιάζουν εντελώς. Όποιος ήρθε στους Maiden μετά το 2000 θα ακούσει μια μπάντα πριν γεννηθεί ως φαν.
Αυτό δεν είναι παράπονο. Είναι παρατήρηση. Το tour αυτό είναι ευθέως αφιερωμένο σε αυτούς που το έζησαν στην εποχή του — και είναι παράλληλα μια εισαγωγική σπουδή για όσους μπήκαν αργότερα.
Το encore: τρία κομμάτια, τρεις εποχές
Aces High (1984) — Fear of the Dark (1992) — Wasted Years (1986). Σε δέκα λεπτά ακρόασης, καλύπτεις τη γεωγραφία της μπάντας από το ηρωικό Powerslave era στο σκοτεινό κλείσιμο της πρώτης εποχής Dickinson. Είναι, ίσως, η πιο σφιχτή και αποτελεσματική αλληλουχία encore που έχουν παίξει εδώ και χρόνια.
Το «Wasted Years» ως finale δεν είναι τυχαία επιλογή. «So understand, don't waste your time always searching for those wasted years» — όταν μια μπάντα 50 ετών το τραγουδάει σε ένα κοινό 80.000 ανθρώπων, με 2027 διάλειμμα μπροστά και μια αβέβαιη συνέχεια, παίρνει άλλη βαρύτητα.
Γιατί μετράει για εμάς
Εδώ είναι το ζουμί. Ο Smallwood και ο Harris έχουν αναφέρει ότι μετά το τέλος αυτής της περιοδείας — με τα τελευταία shows στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2026 στο Yokohama και ολόκληρο το 2027 σε διάλειμμα — πολλά από αυτά τα κομμάτια ίσως να μην ξαναπαιχτούν live ποτέ.
Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν υπερβολή του marketing, αλλά δεν είναι. Όταν μια μπάντα κάνει 50 χρόνια και αποφασίζει να ξαναζωντανέψει το «Killers» μετά από 26 χρόνια, δεν θα ξαναγυρίσει να το παίξει σε 4-5 χρόνια χωρίς ειδικό λόγο. Είναι, όπως ο ίδιος ο Harris έχει πει, «πιθανώς η τελευταία φορά».
Στις 23 Μαΐου, μέσα στο ΟΑΚΑ, θα ζήσουμε ένα από τα πιο σπάνια setlists που έχει συγκροτήσει η μπάντα στην ιστορία της. Αν έχεις τη δυνατότητα να είσαι εκεί — να είσαι. Αν όχι — βρες κάποιον που πάει και ζήτησέ του να σου πει.
Επειδή κάποιες συναυλίες δεν είναι συναυλίες. Είναι αρχειακό υλικό σε πραγματικό χρόνο.
Η συναυλία των Iron Maiden στο ΟΑΚΑ στις 23 Μαΐου 2026, με special guests τους Anthrax, είναι η εναρκτήρια ημερομηνία του «Run For Your Lives» World Tour 2026. Όλες οι πληροφορίες στη σελίδα της συναυλίας στο sinavlia.gr. Για όσους έρχονται από Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει οργανωμένη οδική εκδρομή με το Rockarolla Tours.