Η θριαμβευτική επιστροφή των τεράστιων Harakiri For The Sky στην Αθήνα και γιατί δεν πρέπει να τη χάσετε!

Τρία ολόκληρα χρόνια και τρεις μήνες, πάνε από εκείνο το παρασκευιάτικο βράδυ, που οι Harakiri For The Sky, ήρθαν για πρώτη φορά στην Αθήνα, και γέμισαν το κατάμεστο Death Disco, με την υπέροχη, καταθλιπτική, μαύρη μουσική τους. Πολλοί fans, τους περιμέναμε χρόνια, και το όνειρό μας, πραγματοποιήθηκε τότε, αλλά επειδή η καλή μουσική, ποτέ δεν είναι αρκετή, καταλαβαίνετε πόσο ανυπομονούμε τώρα, που ξέρουμε κιόλας τι πρόκειται να ζήσουμε. Ήταν 15/01/2016. Τώρα, στις 13/04/2019, ετοιμαζόμαστε να βυθιστούμε ξανά, στο μεγαλείο της μουσικής τους, αφού η μπάντα επιστρέφει, αυτή τη φορά, σε μεγαλύτερο χώρο (στο αγαπημένο Temple, στο Γκάζι), όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τον χαμό κόσμου της προηγούμενης φοράς. Βλέπετε, οι HFTS, είναι αυτά τα χρόνια και στις καλύτερες φάσεις τους. Μια μπάντα που ξεκίνησε και ανέβηκε κατευθείαν ψηλά, γιατί το άξιζε – και εκεί θα παραμείνει, αν θέλετε τη γνώμη μου. Αποτελούν μία από τις καλύτερες, σύγχρονες black metal μπάντες των ημερών μας, παρά το γεγονός, πως διάφοροι, τους κράζουν και λένε ‘αυτοί δεν είναι black metallers’, όπως και με τους Deafheaven πχ. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε. Ας ανατρέξουμε, όμως, λίγο, στην ιστορία αυτής της μπάντας από την Αυστρία, που εμφανίστηκε ξαφνικά, πριν λίγα χρόνια και τα σάρωσε όλα στο πέρασμά της:

Οι Harakiri For The Sky, ιδρύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ο MS, άρχισε να γράφει και αν παράγει μόνος του μερικά τραγούδια, εξερευνώντας τα όρια του είδους του black metal, με το οποίο είχε ασχοληθεί αποκλειστικά σε προηγούμενες μπάντες. Τα δείχνει στον JJ (ιδρυτή της φοβερής μπάντας Karg, στην οποία ήταν και ο MS μέλος) και τον ρωτάει αν θέλει αν αναλάβει να γράψει στίχους και αν τους ερμηνεύσει. Εκείνος συμφωνεί και ο πρώτος, αναλαμβάνει όλα τα όργανα και τη μουσική. Έτσι, πριν επτά χρόνια, γεννήθηκαν οι Harakiri For The Sky, οι οποίοι, επί σκηνής, υποστηρίζονται και από άλλους μουσικούς, κυρίως φίλων τους ή / και μέλη άλλων συγκροτημάτων.

Τον Οκτώβριο του 2012, κυκλοφορεί ο πρώτος τους, ομώνυμος δίσκος, από τη Γερμανική εταιρία Art Of Propaganda, η οποία τους πήρε υπό τη σκέπη της και κυκλοφόρησε και όλους τους επόμενούς τους δίσκους, τον ‘Aokigahara’ (ιαπωνικό δάσος γνωστό για τις αυτοκτονίες μέσα του), τον Απρίλιο του 2014, το ‘Trauma’, τον Ιούλιο του 2016 και το ‘Arson’, τον Φεβρουάριο του 2018. Η μπάντα, ακόμα, ήταν υποψήφια στην κατηγορία ‘Hard & Heavy’, των αυστριακών βραβείων Amadeus, δύο φορές κιόλας, το 2017 και το 2019, αντίστοιχα, ενώ υποψήφια, υπήρξε και για το βραβείο ‘Up And Coming’, στα Metal Hammer Awards 2018. Ακούστε (ξανά) τους δίσκους της μπάντας και prepare yourselves για τον χαμό του Σαββάτου!

Αν και η μουσική τους, έχει κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του black metal όπως, για παράδειγμα, οι κραυγές, στα φωνητικά, οι παραμορφωμένες κιθάρες και η ακατέργαστη παραγωγή, οι HFTS, δεν παίζουν Black Metal με την κλασική έννοια. Σε σύγκριση με το κλασσικό black metal, η μουσική είναι πολύ πιο μελωδική και λιγότερο επιθετική: τα blastbeats εμφανίζονται μόνο περιστασιακά σε ορισμένα μέρη, τα περισσότερα από τα τραγούδια βρίσκονται κυρίως στο mid-tempo και το τραγούδι δεν περιορίζεται στην επανάληψη μόνο μερικών riffs, αλλά είναι πολύ πιο ευέλικτο. Ενώ το κλασικό black metal, χρησιμοποιεί, ως επί το πλείστον, διστακτικές χορδές, οι HFTS, συχνά καταφεύγουν σε κλασσικές αρμονίες, πολλές μελωδίες γράφονται σε μικρές. Η παραγωγή είναι σχετικά ακατέργαστη, αλλά και σχετικά μοντέρνα, σε σύγκριση με άλλες, του black metal είδους. Συνολικά, η μουσική περιέχει σημαντικές επιρροές από τα post rock ή post metal είδη. Για παράδειγμα, το πιο μεταβλητό τραγούδι, οι ενισχυμένες μελωδίες και η αυξημένη χρήση των κλασικών αρμονιών καθώς και το συναισθηματικό βάθος πολλών τραγουδιών, και είναι λογικό, αφού τέτοιες επιρροές, εμφανίζουν πολλές σύγχρονες μπάντες της black metal.

Σε λυρικούς και ατμοσφαιρικούς όρους, η μπάντα έχει επίσης ορισμένες παραλλαγές στο ” Depressed Black Metal “. Το πολύ στρεβλωμένο, συχνά απογοητευτικό τραγούδι και οι πολλές μελωδίες, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο συναισθηματικό βάθος και την ατμόσφαιρα της μουσικής, από το μελαγχολικό-ονειρικό (τυπικό για πολλές post rock/metal μπάντες) μέχρι το θλιβερό ή καταθλιπτικό. Οι στίχοι των κομματιών, έχουν να κάνουν κυρίως με αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, ενώ σε πολλούς, συζητούνται οι αρνητικές πτυχές της ζωής και η απώλεια οποιασδήποτε ελπίδας. Επιπρόσθετα, τα θέματα του θανάτου και της αυτοκτονίας λαμβάνονται συχνά, μεταξύ άλλων και στο όνομα της μπάντας (Harakiri, είναι άλλωστε και η τελετουργική αυτοκτονία στην Ιαπωνία). Ο JJ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους στίχους, περιγράφει τον εαυτό του ως μελαγχολικό και βλέπει στη συγγραφή των στίχων ως έναν τρόπο για να αντισταθμίσει τις δικές του αρνητικές σκέψεις. Παρ’ όλα αυτά, τα κείμενα δεν πρέπει να νοούνται ως απλές σκέψεις αυτοκτονίας, αφού αντιμετωπίζονται κυρίως ως το υπόβαθρο που οδηγεί σε αντίστοιχα συναισθήματα.

Η ιδέα για το όνομα της μπάντας, προήλθε από τον JJ, ο οποίος έψαχνε έναν όρο που να περιγράφει καλύτερα την αίσθηση της αδυναμίας που αισθάνεται σε ορισμένες καταστάσεις. Κατά τη γνώμη του, «Harakiri For The Sky» ήρθε πιο κοντά σε αυτό το συναίσθημα. “Το όνομα της μπάντας προήλθε όταν ήμουν στα χάλια μου και ξέρω ότι είναι αρκετά περίεργο. Αλλά έχει ήδη μια βαθύτερη σημασία για μένα. Για χρόνια, έψαχνα έναν όρο που αντικατοπτρίζει το αίσθημα, την αδυναμία που με κάνει να αισθάνομαι τη μουσική ή ορισμένες περιστάσεις της ζωής μου. Σαν να μπορούσες να τρέξεις σε λιβάδια και πεδία όσο πιο γρήγορα μπορείς για να πηδήξεις από ένα βράχο στη θάλασσα στο ύψος του τραγουδιού. Παρακολουθήστε το βίντεο για το “Glosoli” του Sigur Ros και ξέρετε τι εννοώ. Harakir For The Sky, είναι ο πλησιέστερος συνδυασμός με αυτόν τον όρο.”, έχει δηλώσει.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το Σάββατο, είναι μία μοναδική ευκαιρία για να παρακολουθήσετε ζωντανά, μία από τις καλύτερες μπάντες του σύγχρονου black metal, στο στο απόγειο της καριέρας τους! Κι αν δεν σας αρκούν αυτοί οι λόγοι, έχουμε άλλους δύο, επίσης σημαντικούς, οι οποίοι ακούν στα ονόματα Allochiria και Message In A Cloud, αντίστοιχα και δεν είναι τίποτε άλλο από τις δύο εξαιρετικές μπάντες που θα ανοίξουν τους Harakiri for The Sky, στη δεύτερη επίσκεψη τους στην Αθήνα!

Οι Allochiria, γνωστοί εδώ και χρόνια στο εγχώριο (και όχι μόνο) κοινό, ως μία από τις καλύτερες post/sludge metal μπάντες που έχουν βγει ποτέ και οι οποίοι καταφέρνουν να αφήσουν ενεό οποιονδήποτε τύχει να τους παρακολουθήσει ποτέ ζωντανά (το γιατί και το πώς, αν δεν τα γνωρίζετε ήδη, θα τα μάθετε το Σάββατο), ενώ ακόμα, κυκλοφόρησαν προ διετίας, τον τρομερό τους δίσκο ‘Throes’, από το ίδιο label με τους HFTS, από την AOP (έπαιξαν, μάλιστα, μαζί τους, ανοίγοντάς τους, προ τριετίας, στην Κρήτη). Οι Message In A Cloud, τριγυρίζουν στις σκηνές τις πόλης εδώ και μια τριετία, τουλάχιστον, έχοντας ανοίγει και τους Khara, όταν εκείνοι μας επισκέφτηκαν, και πέρυσι, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο ‘Anassa’, ένα ακατέργαστο post rock διαμαντάκι, που έδειξε ξεκάθαρα τις μεγάλες τους ικανότητες, ενώ υπογράμμισε την υποψία πως έρχονται πολλά περισσότερα, στο μέλλον από αυτούς.

Αφού λοιπόν ακούσατε και των μπαντών αυτών, τις εκπληκτικές δουλειές, ελπίζουμε να μην έχετε, πλέον, καμία αμφιβολία για το αν πρέπει να έρθετε το Σάββατο. ΕΠΙΒΑΛλΕΤΑΙ! Διαβάστε και το δελτίο τύπου, μάθετε λεπτομέρειες, τιμούλες και σημεία προπώλησης εισιτηρίων και σπεύστε, αν δε θέλετε να χάσετε μια φοβερή βραδιά που θα συζητιέται για χρόνια!

Harakiri for the sky (AT) ζωντανά στην Αθήνα
Special guests: Allochiria + Message In a Cloud
Σάββατο 13 Απριλίου
Temple Athens (Ιάκχου 17, Γκάζι)
Πόρτες: 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:


• 15€ (περιορισμένη προπώληση)
• 18€ (προπώληση)
• 22€ (ταμείο)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:


Metal Era (Εμ. Μπενάκη 22, Αθήνα, τηλ.: 210 3304133, www.metalera.gr)
No Remorse Records (Γαμβέτα 4, Αθήνα, τηλ.: 210 3830981, www.noremorse.gr)
Rhythm Records (Εμ. Μπενάκη 74, Αθήνα, τηλ.: 210 3841550, www.rhythmrecords.gr)
• Τηλεφωνικά στο 11876
Reload Stores
Seven Spots
Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης – Evripidis Bookstores
• Viva Kiosks (Συνταγμα & Τεχνόπολις)
WIND
Yoleni’s Greek Gastronomy center (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ.: 2122223623 – www.yolenis.com)
• Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/temple-eight-club/harakiri-for-the-sky-live-in-greece

Δημιουργημένοι το 2011 στη Βιέννη της Αυστρίας, οι Harakiri for the Sky είχαν πάντα ως στόχο τους να συνδυάζουν την οργή με τη μελαγχολία και την τρέλα με τα βαθιά νοήματα, δημιουργώντας τραγούδια πότε γλυκόπιοτα και πότε μανιασμένα και γεφυρώνοντας το black metal με το ατμοσφαιρικό post rock.

Η μπάντα εν πρώτεις ξεκίνησε σαν ένα studio project, από τον M.S., τότε μέλος των Bifröst, και τον J.J. σε ρόλο στιχουργού και τραγουδιστή, ενώ πιο προσφατα μετατράπηκε σε ένα πλήρες live σχήμα. Έχοντας πλέον λύσει το “πρόβλημα” των μελών, οι Harakiri for the Sky ξεκίνησαν να περιοδεύουν στην Ευρώπη μαζί με τους A Forest of Stars, Ellende, Fäulnis, Der Weg Einer Freiheit, και Agrypnie μεταξύ άλλων, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα να έχουν επισκεφτεί πάνω από 20 χώρες συνολικά!

Το 2016 υπήρξε μία άκρως επιτυχημένη χρονιά για την μπάντα, με το τρίτο τους album “III – Trauma” να λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές από το κοινό και τον μουσικό τύπο αλλά και μία υποψηφιότητα για το “Amadeus Austrian Music Award”. Στο μεσοδιάστημα ολοκληρώθηκαν οι ηχογραφήσεις της 4ης πλήρους δισκογραφικής τους δουλειάς, με τίτλο “Arson”, σε συνεργασία με τον Kerim “Krimh” Lechner (μέλος των Septicflesh και πρώην των Behemoth) πίσω από το drumkit, για πρώτη φορά! Το τραγούδι “Tomb Omnia” έδωσε μια πρώτη αίσθηση του πως ηχούσε ο νέος δίσκος, γνωρίζοντας μία μεγάλη ανταπόκριση από το ήδη υπάρχον αλλά και το νεότερο κοινό του συγκροτήματος, το οποίο έμοιαζε πλέον να αυξάνεται ραγδαία. Η κυκλοφορία του “Arson” στις 16 Φεβρουαρίου του 2018 έμελε να ξεκινήσει έναν καινούριο, κατά πολύ επιτυχέστερο κύκλο ζωής για τους Harakiri for the Sky που έχουν ήδη ξεκινήσει τις περιοδείες για την προώθησή του, δυνατότεροι από ποτέ!

Το “ταξίδι” του “Arson” φέρνει το Αυστριακό σχήμα για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, μετά την sold out εμφάνισή τους στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2016, για μία διπλή “επίθεση” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από τις κατεξοχήν “άχαστες” εμφανίσεις.

LINKS:


Harakiri for the sky: www.facebook.com/HarakiriForTheSky
Allochiria: www.facebook.com/Allochiriatheband
Message In a Cloud: www.facebook.com/messageinacloudgr
Made Of Stone Productions: www.facebook.com/madeofstoneprods
3P Lab: www.facebook.com/3plabgr
Temple Athens: www.thetemple.gr | www.facebook.com/templeliveclub

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:


• Website: http://thetemple.gr
• FB: www.facebook.com/templeliveclub
• Τηλ.: +30 210 3468523
• E-mail: [email protected], [email protected]

**

Αφιέρωμα, για το sinavlia.gr, από τον Πάνο Σταυρουλάκη.

*

More from Πάνος Σταυρουλάκης

Οι The Handsome Family (μαζί με τη Laura Gibson) έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Ένα μεγάλο όνειρο του ελληνικού κοινού του εναλλακτικού ήχου, πραγματοποιείται, επιτέλους, την...
Read More