Η Myrkur έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Ένα όνειρο του metal (και όχι μόνο) κοινού, θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή, με την άφιξη της Myrkur, στην Αθήνα, για μία και μόνο συναυλία στο Fuzz Live Music Club. Η πολυσχιδής, καλλιτεχνική προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Myrkur, η οποία έχει αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς και μας έχει παραδώσει μουσικά δείγματα παραπάνω από εξαιρετικά, έρχεται για να την απολαύσουμε, επιτέλους κι εμείς, και από κοντά και να διαπιστώσουμε αν όντως αξίζουν τόσο πολύ και οι ζωντανές εμφανίσεις της, όπως λέγεται από άτομα που την είδαν στο εξωτερικό και έμειναν κατάπληκτα.

 

Ποια είναι όμως η Myrkur? Καμία άλλη, πέραν της 33χρονης Δανής μουσικού και ηθοποιού Amalie Bruun. Αυτό, μπορεί να μη λέει κάτι στους περισσότερους, αλλά για τους πιο σχετικούς, δε χρειάζεται να πω περισσότερα. Επειδή, όμως, εδώ, οφείλουμε να  πληροφορούμε σωστά, θα πω περισσότερα. Η Amalie Bruun, δεν εμφανίστηκε τώρα στα μουσικά δρώμενα, με το project της ως Myrkur. Αντιθέτως, έγινε γνωστή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, με το επίσης solo project της, που έφερε το πραγματικό όνομά της και με το οποίο πορεύτηκε επί τουλάχιστον 7 χρόνια, κυκλοφορώντας έναν ολοκληρωμένο δίσκο και τρία EPs, μεταξύ 2006 και 2012!

 

Αυτή, ήταν η αρχή, βέβαια, αλλά όχι και η συνέχεια της ως Myrkur, αφού ανάμεσά σε αυτές τις χρονικές περιόδους παρεμβάλλονται οι συμμετοχές τις σε μπάντες – ντουέτα, όπως οι Ex Cops και οι Minks (όπου και στα δύο, ήταν μαζί με τον Brian Harding) και με την πρώτη, κυκλοφόρησαν 3 δίσκους, μεταξύ 2011 και 2014, με τη δεύτερη, 4 δίσκους, μεταξύ 2011 και 2013. Διόλου ευκαταφρόνητες κυκλοφορίες, ούτε ως προς την ποσότητα, ούτε ως προς την ποιότητα. Επομένως, η Αmalie, μόνο καμιά χθεσινή δεν είναι.

 

&

 

 

Όλα όμως κάποτε τελειώνουν και έτσι τελείωσαν και αυτές της οι συνεργασίες. Ουδέν κακό αμιγές καλού, όμως, και έτσι, το 2014, η Amalie, ως Myrkur πλέον (και διατηρώντας κρυφή την ταυτότητά της, αρχικά), υπογράφει με την πασίγνωστη για το πλήθος συνεργασιών της και της αξίας αυτών, Relapse Records και κυκλοφορεί το πρώτο της, ομώνυμο EP, ‘Myrkur’:

Με αυτό, ήδη διαφαίνονται οι μεγάλες αλλαγές της: η στροφή της προς ένα ξεκάθαρα μέταλ μονοπάτι πια, χωρίς περιθώριο πισωγυρισμάτων (οι χαρακτηρισμοί indie, rock, pop κλπ, αποτελούν πλέον, παρελθόν) και η έναρξη χρήσης στίχου στη γλώσσα της, αδιαφορώντας σε μεγάλο βαθμό για την αγγλική, πια, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο δεμένο, σκοτεινό ηχητικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό κιόλας με το folk και το παραδοσιακό στοιχείο που εμπλέκει αργότερα στις συνθέσεις της. Τον επόμενο χρόνο, είναι ώρα για την κυκλοφορία του πρώτου της, ολοκληρωμένου δίσκου, ‘Μ’:

 

Αυτός είναι και εκείνος που τη βάζει στα ‘σαλόνια’ της σύγχρονης μέταλ, την κάνει να ακουστεί διεθνώς, τη φέρνει σε μεγάλα φεστιβάλ και προσφέρει τις πρώτες διεθνείς αναγνωρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί fans του είδους, από τότε, αλλά έως και σήμερα, άρχισαν να την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και να τη βλέπουν ως ένα χιπστεροφαινόμενο της εποχής, όπως συνέβη και με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες ή μπάντες που εμφανίστηκαν εκείνη (ή και λίγο νωρίτερα) τη χρονική περίοδο, ειδικά σε αυτά τα μουσικά είδη. Πράγμα αδιάφορο, βέβαια, γιατί και η λαμπρή πορεία συνεχίστηκε, αλλά και η πλειοψηφία, έχει αυτιά, ακούει και κρίνει και δεν χρειάζεται την ανούσια λάσπη κανενός. Έτσι φτάνουμε στο 2016, με την κυκλοφορία του πρώτου της live album, ‘Mausoleum’, το οποίο περιείχε ζωντανές εκτελέσεις ήδη γνωστών της κομματιών, συνοδεία γυναικείας χορωδίας συν δυο νέα τραγούδια:

 

Ώσπου το 2017, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος της, ‘Mareridt’, και είναι αυτός, το κομψοτέχνημα που θα την ανεβάσει κι άλλο, θα τη συστήσει σε ευρύτερο ακροατήριο, το οποίο και θα την αποθεώσει, θα τη φέρει σε ακόμα μεγαλύτερες περιοδείες, αλλά και περισσότερες συνεργασίες (όχι ότι δεν είχε ήδη μπόλικες, από την αρχή, αλλά κυρίως αυτές, ήταν στο studio, και από τεχνικής πλευράς ενώ τώρα, δημιουργήθηκαν και άλλες, πιο ‘μπροστά’ και σε άλλους ρόλους), ενώ θα της χαρίσει μάλιστα και το  Album of the Year Award at Metal Hammer’s Golden Gods Awards!

Με περιοδεία που προωθεί ακόμα αυτόν τον δίσκο, η Myrkur θα μας κάνει την τιμή και θα εμφανιστεί για μία βραδιά στο Fuzz, ικανοποιώντας το αίτημα χιλιάδων Ελλήνων θαυμαστών της. Μια συναυλία μεγάλης σημασίας, από πολλές απόψεις, από την οποία δεν πρέπει να λείψει κανείς, φίλος της μέταλ ή μη! Αυτή τη βραδιά, μάλλον δεν την περιμένουμε μόνο εμείς, αλλά και εκείνη, αφού αγαπάει πολύ την Ελλάδα! Μπορεί να μην έχει έρθει ξανά, ως καλλιτέχνιδα, αλλά από μικρή ερχόταν συχνά για διακοπές (τίποτα δεν είναι τυχαίο). Άρα, μάλλον αυτή τη βραδιά, θα την απολαύσουμε αμφότεροι, εμείς και η ‘Lana Del Rey of metal’, όπως την έχουν χαρακτηρίσει.

 

 

Τη συναυλία θα ανοίξει η Labri Giotto – κατά κόσμο, Λαμπρινή Γιώτη, εθνομουσικολόγος, η οποία ξεκίνησε να γράφει και να παίζει μουσική από το 2007, σπουδάζοντας στην Ιρλανδία. Είχε δίπλα της σπουδαίους δασκάλους, αλλά και οι συνεργασίες της, στη συνέχεια, δεν ήταν καθόλου τυχαίες. Αυτή την Κυριακή, θα έχουμε τη χαρά να τη δούμε σε μία σπάνια εμφάνιση (εντός τέτοιων πλαισίων, μιλώντας), οπότε, καλό θα είναι να είμαστε όλοι εκεί από νωρίς! Αυτόν τον ιδιαίτερο, μουσικό συνδυασμό, δεν πρέπει να τον χάσουμε, για πολλούς λόγους!

Ακολουθεί και το δελτίο τύπου της διοργανώτριας εταιρίας Doledrums:

Υπάρχουν μερικοί καλλιτέχνες, που το ταλέντο τους στην κυριολεξία ξεχειλίζει. Καλλιτέχνες που δεν μπορούν να μπουν σε καλούπια μίας συγκεκριμένης μουσικής, που δεν φοβούνται να πειραματιστούν, ακόμα και να περιγράψουν τους ίδιους τους πιο ακραίους φόβους τους. Η Δανή Amalie Bruun, η κεντρική φιγούρα πίσω από τους MYRKUR, είναι αναμφισβήτητα μία από αυτούς τους καλλιτέχνες, μία μουσικός από τους πιο σημαντικούς που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η ίδια είναι τραγουδίστρια και συνθέτης, παίζει όμως και μία σειρά από όργανα, αρκετά εκ των οποίων, είναι πέρα από τα συνηθισμένα, όπως για παράδειγμα η nyckelharpa, που είναι ένα είδος αρχαίας Σουηδικής άρπας. Η Bruun, μπήκε στις ζωές μας μέσα από το ομώνυμο EP της, αλλά η full length δουλειά της με τον τίτλο “M”, του 2015, ήταν αυτή που την έβαλε στο προσκήνιο για τα καλά. Ήταν τότε που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς, με τη μίξη του black metal των SATYRICON και των DARKTHRONE, με το post metal των NEUROSIS, το darkwave, αλλά κυρίως τη Σκανδιναβική folk και την κλασική μουσική, που έκαναν ιδιαίτερα έντονη την παρουσία της. Τα ονόματα που συμμετείχαν στη δημιουργία του δίσκου, δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης. Ο “Garm” των Νορβηγών avant-garde metallers, ULVER, ήταν στην παραγωγή, ενώ έπαιξαν μέλη των MAYHEM, DODHEIMSGARD και ARCH ENEMY. Ο «θόρυβος» που δημιουργήθηκε από το “M”, ήταν τόσο έντονος, που αμέσως οι MYRKUR βρήκαν θέση σε μερικά από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, όπως το Wacken Open Air, με τις ζωντανές τους εμφανίσεις να είναι εκκωφαντικές και τον κόσμο να μένει εκστασιασμένος από τη μαγευτική παρουσία της Bruun επί σκηνής και τις αψεγάδιαστες αποδόσεις των μουσικών που τη συνόδευαν.

Οι απαιτήσεις πλέον ήταν πολύ μεγάλες, η Amalie Bruun όμως, δεν δίστασε να βρει την έμπνευση για τον δεύτερο δίσκο της, από την τρομαχτική εμπειρία που είχε από τους εφιάλτες που δεν την άφηναν να κοιμηθεί τα βράδια και της προκαλούσαν μέχρι και παράλυση στον ύπνο της. Το άλμπουμ της, λοιπόν, ονομάστηκε “Mareridt”, που στα δανέζικα σημαίνει «εφιάλτης» και κινείται σε σαφώς πιο folk ρυθμούς, είτε είναι gothic folk, είτε παραδοσιακή folk της Σκανδιναβίας. Για πρώτη φορά τραγουδά σε κάποια σημεία στα αγγλικά, ενώ μέχρι τότε οι στίχοι ήταν γραμμένοι στη μητρική της γλώσσα. Οι κριτικοί έπαθαν παραλήρημα και το κοινό αποθέωσε τους MYRKUR. Όχι απαραίτητα το κοινό της metal μουσικής. Καλλιτέχνες όπως οι SIGUR ROS, Loreena McKennitt, DEAD CAN DANCE, έκαναν την παρουσία τους ως αναφορές στη μουσική του “Mareridt”, πέρα από τους BATHORY ή τους ULVER. Καλεσμένη σε δύο τραγούδια του άλμπουμ, είναι η εξαιρετική Chelsea Wolfe, με την οποία έχουν αρκετά κοινά σημεία στη μουσική τους, ενώ τα ντραμς παίζει ο Aaron Weaver των blacksters, WOLVES IN THE THRONE ROOM.

Οι MYRKUR, έχουν τη μοναδική ικανότητα ισορροπούν την αντιπαράθεση του σκοταδιού και του φωτός και να βάζουν στο metal, μελωδίες που στοιχειώνουν, σκοτεινά παραδοσιακά περάσματα, χορωδιακές ενορχηστρώσεις και μία σαγηνευτικά φρικιαστική ομορφιά. Αν ενθουσιαστήκατε από τη συνεργασία του Sivert Hoyem με τους SATYRICON, αν πέρα από το παραδοσιακό black metal, σας αρέσουν οι παραδοσιακές folk μελωδίες της Σκανδιναβίας, αν σας αρέσει η μυσταγωγική ατμόσφαιρα στις συναυλίες με πρωταγωνιστή ένα ξωτικό που μεταμορφώνεται ακόμα και στο ίδιο κομμάτι, από μοχθηρή μάγισσα σε νεράιδα με αιθέρια φωνή, οφείλετε να μαρκάρετε στο ημερολόγιό σας, την ημερομηνία. Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στο Fuzz Live Music Club. Η ημερομηνία, που θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε όλοι από κοντά, ένα σύγχρονο φαινόμενο της μουσικής, που με χαρακτηριστική ευκολία σπάει οποιαδήποτε στεγανά και θα μαγέψει το κοινό που δεν το δυσκολεύουν οι ταμπέλες.

 

**

 

 

Fuzz Live Music Club – Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Myrkur LIVE & Opening act by Labri Giotto

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr, Seven Spots, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Wind, Reload Stores, Yoleni’s, Viva Kiosks (Σύνταγμα & Τεχνόπολη) και Tickethouse.

*

Ώρες έναρξης:

Πόρτες: 20:00

Labri Giotto: 20:30

Myrkur: 21:30

*

Τιμές εισιτηρίων:

early bird: €23

προπώληση: €26

ταμείο: €29

Tags from the story
, , ,
More from Πάνος Σταυρουλάκης

Ανταπόκριση: Perturbator & The Black Capes @ Gagarin 205 – Σάββατο 03/11/2018

Όταν προ διμήνου, ανακοινώθηκε η άφιξη του Perturbator για πρώτη φορά στην...
Read More