Gang Of Four + opening act (tba) // Fuzz live Music Club – 3/4/16

Το θρυλικό συγκρότημα του βρετανικού post-punk, έρχεται να συναντήσει το αθηναϊκό κοινό την Κυριακή 3/4/16 για μια εμφάνιση στο Fuzz.

Δημιουργήθηκαν το 1977 στο Leeds από τους από τους Jon King, Andy Gill, Dave Allen και Hugo Burnham. Βεβαίως η βασική φιγούρα ήταν και παραμένει αυτή του Andy Gill, ενώ κατά καιρούς ο σχηματισμός των μελών άλλαζε. Ο πρώτος δίσκος, το αριστουργηματικό Entertainment (1979), θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της δεκαετίας του ’70. Ανέδειξε την επιδραστική επιρροή της μπάντας στη post-punk σκηνής που ανθεί την εποχή αλλά και σε μετέπειτα καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων τα ηχηρά ονόματα των Nirvana, R.E.M., Red Hot Chili Peppers, Nine Inch Nails, Rage Against The Machine.
Με κομμάτια όπως το Anthrax, Damaged Goods, At Home He’s A Tourist γίνονται οι επαναστάτες ενός αδιάφορου αστικού, βαρετού τρόπου ζωής. Με κοφτά και σύντομα riffs, επιθετικό ήχο και στίχοι που λειτουργούν σαν συνθήματα σε τοίχο, εκπροσωπούν τη βασική ιδέα της υπαρξιακής κρίσης «You can’t steal when everything is free».

Η δεκαετία του 80 τους βρίσκει με τρεις δίσκους (Solid Gold-1981, Songs of the Free-1982, Hard-1983) και έπειτα μια μακρά αποχή. Άλλοι δύο δίσκοι στα 90ς, με διαφορετικό σχήμα από την ιδρυτική τετράδα (Mall-1991, Shrinkwrapped-1995) και φτάνουμε στο 2005 όπου επανέρχονται με επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών τους. Το 2011 με το Content σαρώνουν τις θετικές κριτικές και κάνουν την έκπληξη. Τριάντα χρόνια μετά, αποδεικνύουν πως είναι ακόμα οι μάχιμοι μουσικοί που ασκούν πολιτική κριτική με το στίχο τους. Με το πρόσφατο What Happens Next (2015) δηλώνουν ενεργά παρόντες με συνεργασίες γνωστών ονομάτων όπως η Alison Mosshart (The Kills, Dead Weather), Robbie Furze (The Big Pink), Gail Ann Dorsey (μπασίστρια του David Bowie).

Οι Gang of four υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μπάντας τόσο καλλιτεχνικά όσο και στάσης απέναντι στον κόσμο. Μουσικά, η μεγάλη καινοτομία τους υπήρξε το παίξιμο της κιθάρας του Andy Gill. Riffs σαν σήματα μορς, όπως εύστοχα είχε γράψει το Pitchfork, και η επιθετικότητα του punk με τη funk χορευτική διάθεση. Η πολιτική ανάγνωση του κόσμου είναι σταθερή όλα τα χρόνια. Με ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα κριτικής απέναντι στον καπιταλισμό και ειδικότερα στη δημιουργικότητα που μοιάζει να είναι αποπροσωποποιημένη και εμπορεύσιμη. Όπως ο ίδιος ο Andy έχει πει, η συνολική στάση του γκρουπ, από τους στίχους έως τη διάθεση τραγουδιού τους για τη διαφήμιση χβοχ, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ανησυχία και αυτοαμφισβήτηση μιας κατάστασης μέσα στην οποία δρουν και εντάσσονται. Αυτοϋπονόμευση μέσα στο πλαίσιο του στοχασμού που θυμίζει πολύ αυτόν τη σχολής της Φρανκφούρτης. Οι Gang of four εξάλλου, δεν υπήρξαν τυχαία μπάντα ούτε τυχαία ήταν η ενασχόλησή τους με το πιο θυμωμένο και επαναστατικό ρεύμα στη σύγχρονη μουσική.

Info

Η σύνθεση των Gang Of Four:

Andy Gill / κιθάρα

Thomas McNiece / μπάσο

John “Gaoler” Sterry / φωνή

Joghnny Finnigan / drums
Fuzz live Music Club – 3/4/16
Η προπώληση ξεκινάει στα 19 ευρώ και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί στα 22 ευρώ. Στο ταμείο, η τιμή θα είναι 25 ευρώ.

Διάθεση; Τηλεφωνικά το 11 876, στα καταστήματα Public, Seven Spots, Ιανός, Reload, Media Markt, Ticket House και το www.viva.gr.

Gang Of Four + opening act (t.b.a.)

Κυριακή 3 Απριλίου / Fuzz Live Music Club (Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, Αθήνα, 210 3450817, www.fuzzclub.gr).

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00

Written By
More from Maria Lezgi

Nightstalker, The Last Drive, Black Hat Bones @Τεχνόπολη, Παρασκευή 14/09/18

Το βράδυ της Παρασκευής η Τεχνόπολη γέμισε από γνωστούς και αγαπημένους, σε...
Read More