FLOTSAM AND JETSAM, MEMORAIN, DESERT NEAR THE END @ΚΥΤΤΑΡΟ, ΠΕΜΠΤΗ 20/10/16

Η ενέργεια που εκπέμπει η μουσική των Memorain χρήζει επιστημονικής μελέτης. Σε πιάνει από τον σβέρκο και σε γεμίζει με αυτήν, τη διοχετεύει στο είναι σου, πώς το λένε; Οι Flotsam and Jetsam αποτελούν κινούμενη ιστορία. Έρχεσαι σε επαφή με το υλικό τους και γίνεσαι αυτόματα σοφότερος- η γνώμη σου έχει άλλη βαρύτητα, πώς να το κάνουμε δηλαδή; Κοινώς, η Πέμπτη 20/10/16 ήταν μια σπουδαία μέρα. Αρκετός κόσμος έχει μαζευτεί στο Κύτταρο και, με μικρή καθυστέρηση, στις 19:15 οι πόρτες ανοίγουν και φύγαμε για τις επάλξεις.

Η ώρα είναι 20:15 και στην σκηνή εμφανίζονται οι Desert Near the End. Με 35 λεπτά στη διάθεσή του, το Power/Thrash Metal σχήμα παρουσιάζει μπροστά σε μέτριο αριθμητικά κοινό 6 κομμάτια (”Road to Nowhere”, ”Faces in the Dark”, ”Season of the Sun”, ”Point of No Return”, ”Theater of War”, ”Ashes Descent”), μέσα από τα οποία προσπαθεί να επιδεικνύει τη δική του οπτική πάνω στο προαναφερθέν Είδος που υπηρετεί. Και γράφω ”προσπαθεί” διότι από το συγκρότημα απουσιάζει η προσωπική ταυτότητα, κάτι που αναπόφευκτα επιφέρει αδιαφορία, ενώ παράλληλα υπάρχουν και ολοφάνερα περιθώρια βελτίωσης σε κάθε τομέα: ο ήχος μπορεί να είναι και πιο καθαρός, η σκηνική παρουσία περισσότερο γεμάτη, η επικοινωνία με το κοινό αυξημένη, ενώ η τεχνική αρτιότητα δεν επιτυγχάνεται ακόμα. Στο τέλος όμως αυτό που μου μένει είναι η εντύπωση πως δυνατότητα γενικότερης αναβάθμισης υπάρχει. Και αυτό το αισθάνομαι όχι τόσο σαν ελπίδα, αλλά περισσότερο σαν πεποίθηση- πιστεύω δηλαδή πως η άνοδος του ποιοτικού επιπέδου της μπάντας είναι θέμα χρόνου. Όπως και να’χει, χρειάζεται κάτι παραπάνω.

desert-near-the-end-2

desert-near-the-end-3

desert-near-the-end-4

desert-near-the-end-1

Επιτέλους η ώρα είναι 21:05 και στην σκηνή εμφανίζονται οι masters του Groove/Thrash/Speed Metal, Memorain. Ξεκώλιασμα στο air guitaring κατά την εκτέλεση του ”Demon’s Hunt”- δε γίνεται κι’αλλιώς, σε παρασέρνει ο Ilias Papadakis, όπως συμβαίνει και με την περίπτωση του ”Guardian Knight”, που ο Vagelis Kolios σε παρακινεί σε αλύπητο πρόγραμμα γυμνάσματος  σβέρκου. Το ”Where Hate Lies” αποτελεί πηγή άντλησης ενέργειας, το ”False Positive” είναι <<legen-wait for it-dary>> (σ.σ.: pun intended), ενώ στο ”Nations on Fire” vocalist και γράφοντας κάνουν παιχνίδι. Το ”Course Correction” δίνει πόνο αβέρτα, στο ”Bad Wolf” η σχέση μου με το μικρόφωνο ενισχύεται, ενώ στο ”Until You Die”, ε, πουτάνα όλα. Σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισης του, το σχήμα πλαισιώνεται από κρυστάλλινο ήχο, σεμιναριακή επικοινωνία με το απλά ok από πλευράς προσέλευσης, αλλά τελείως ψόφιο κοινό και take no prisoners σκηνική παρουσία. Δύναμη.

Setlist

Demon’s Hunt

Guardian Knight

Where Hate Lies

False Positive

Nations on Fire

Course Correction

Bad Wolf

Until You Die

memorain-4

memorain-2

memorain-3

memorain-1

Η ώρα είναι 22:10 και στην σκηνή εμφανίζονται οι masters του Power/Thrash Metal, Flotsam and Jetsam. Τρέλα, Όνειρα, Ναρκωτικά, Προσωπικοί Αγώνες. Το ”Seventh Seal” προειδοποιεί πως the end is nigh, στο ”Dreams of Death” γίνεται ο κακός χαμός, με το stage diving να δίνει και να παίρνει, ενώ το πρόστυχο ”Hammerhead” αναλύει την ευχαρίστηση που προσφέρει μια συγκεκριμένη λειτουργία του στόματος, if you know what I mean. Εντατική εκπαίδευση φωνητικών χορδών στο ”Monkey Wrench”, σκατά σε όσους υποκύπτουν σε ανήθικες σεξουαλικές επιθυμίες και προδίδουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων τους στο ”Desecrator” και ”Me”, ΡΕ. ”Life Is a Mess” indeed, αλλά έχουμε τη μουσική μας και δε μασάμε, τιμητική αναφορά με το ”She Took an Axe” στη Lizzy Borden που σκοτώνει τη μάνα της με 40 χτυπήματα και όταν το αντιλαμβάνεται ρίχνει στον μπαμπά 41, σκατά σε οργανώσεις τύπου PMRC, τη λογοκρισία και τη μαλακισμένη political correctness τους, με το ”Hard on You”, ενώ το ”Iron Maiden” τιμά το γνωστό όργανο βασανιστηρίου, σηκώνοντας παράλληλα το μεσαίο δάχτυλο σε κάθε λογής οργανωμένη θρησκεία. Ξυλίκι και κακό στο ”Smoked Out” και πουτάνα όλα στο ”No Place for Disgrace”. Η μπάντα αποχωρεί και επιστρέφει για encore, αποτελούμενο από το αριστουργηματικό ”Doomsday for the Deceiver” και το ”I Live You Die”, όπου οι Michael Gilbert και Eric A.K. μοιάζουν με σύγχρονους μονομάχους, έτοιμους για την αρένα. Σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής της, η μπάντα πλαισιώνεται από πανέμορφο ήχο, οικεία και άκρως θερμή επικοινωνία με το αριθμητικά απλώς ok κοινό και μεγαλειώδη σκηνική παρουσία. Ιστορική βραδιά από μια ιστορική μπάντα.

Setlist

Seventh Seal

Dreams of Death

Hammerhead

Monkey Wrench

Desecrator

Me

Life Is a Mess

She Took an Axe

Hard on You

Iron Maiden

Smoked Out

No Place for Disgrace

 

Doomsday for the Deceiver

I Live You Die

flotsam-and-jetsam-1

flotsam-and-jetsam-5

flotsam-and-jetsam-3

flotsam-and-jetsam4

Παρά κάποιες μικρές χρονικές αποκλίσεις από το timetable, η Playfalse διοργάνωσε ένα εξαιρετικό event. Από την άλλη, οι Memorain, σε 45 λεπτά και με 8 κομμάτια, και οι Flotsam and Jetsam, σε 90 λεπτά και με 14 κομμάτια, επιβεβαίωσαν πως είναι masters στο αντίστοιχο Είδος που υπηρετούν. Σχετικά με τους πρώτους, είπαμε, δύναμη. Σχετικά με τους δεύτερους, η ιστορία συνεχίζεται να γράφεται.

 

Ευχαριστούμε το Μetalzone για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

More from Theodore Kritikos
10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ACCEPT LIVE
Οι ανοξείδωτοι Heavy Metallers Accept επιστρέφουν να σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμα...
Read More
0 replies on “FLOTSAM AND JETSAM, MEMORAIN, DESERT NEAR THE END @ΚΥΤΤΑΡΟ, ΠΕΜΠΤΗ 20/10/16”