Έρχεται η Fabrika Night, μια μοναδική νύχτα, γεμάτη σκοτεινή, μελαγχολική μουσική

Κάποιοι θα αναρωτιέστε τι είναι η Fabrika Night, κάποιοι ήδη ξέρετε, κανείς σας, όμως, δεν ξέρει πραγματικά τι θα ζήσει, το βράδυ του Σαββάτου, 10 Δεκεμβρίου, στο Fuzz, ακόμα κι αν έχει πάρει μια γεύση τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό, διότι το συγκεκριμένο συναυλιακό triple bill, είναι ένα από τα καλύτερα που έχει στηθεί ποτέ από τη Fabrika Records, την ίσως  σημαντικότερη, εναλλακτική δισκογραφική εταιρία της χώρας μας και μία από τις σημαντικότερες, διεθνώς. Πάμε, όμως, να μιλήσουμε πιο αναλυτικά, για το τι εστί Fabrika Night και ποιοι την αποτελούν.

 

Όλα ξεκίνησαν, περισσότερο από μια δεκαετία πριν, όταν το ελληνικό ντουέτο των Selofan, για το οποίο, θα μιλήσουμε πιο πολύ, στη συνέχεια, έκανε την εμφάνισή του, στα εγχώρια μουσικά πράγματα. Εκτός, όμως, από την εμφάνισή τους ως ντουέτο, έκαναν και τη δισκογραφική εμφάνισή τους, ιδρύοντας την Fabrika Records, με πρωταρχικό σκοπό να κυκλοφορήσουν από εκεί, τη μουσική τους, χωρίς να περιμένουν αυτό που συνέβη, να εξελιχθεί, δηλαδή, η Fabrika, σε μία από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές του σκοτεινού, εναλλακτικού ήχου, διεθνώς και να συσπειρώσει γύρω της τους σημαντικότερους και τους πλέον ανερχόμενους καλλιτέχνες του είδους.

 

Δύο από αυτούς, είναι τα άλλα δυο ντουέτα, που πέραν των Selofan, θα συμμετάσχουν στη μοναδική, αυτή, βραδιά, οι ‘βετεράνοι’ Lebanon Hanover, από τα πρώτα ονόματα της Fabrika Records, οι οποίοι, όπως και οι Selofan, ξεκίνησαν την ίδια εποχή με τη Fabrika και όλες οι δουλειές τους, κυκλοφόρησαν από εκεί, και οι ‘νεοσύλλεκτοι The Glass Beads, οι οποίοι προστέθηκαν στον κατάλογο της Fabrika, μόλις προ διετίας, αλλά αποτελώντας, καλλιτεχνικά μιλώντας, ένα από τα δυνατότερα της χαρτιά. Ας δούμε, όμως, ποιες είναι πραγματικά αυτά τα τρία ντουέτα, που το βράδυ το Σαββάτου, θα μάς βυθίσουν σε μια ηλεκτρισμένη μελαγχολία.

 

Η βραδιά, θα ξεκινήσει με τους Ουκρανούς The Glass Beads, ένα ντουέτο, που ξεκίνησε σε χαμηλούς τόνους, την πορεία του, στις αρχές του 2017 και τον επόμενο χρόνο, κυκλοφόρησε το πρώτο του, πολύ ενδιαφέρον ep, με τίτλο ‘Phobia’ και τέσσερα κομμάτια, από την Squall Records. Η πορεία, συνεχίστηκε στους ίδιους, χαμηλούς τόνους, μέχρι το 2020, οπότε και κυκλοφόρησε ο πρώτος τους, ολοκληρωμένος δίσκος, με τίτλο ‘Therapy’ και έντεκα κομμάτια, από την Fabrika Records, που τους ανακάλυψε και κατάλαβε τι διαμαντάκι ήταν αυτό το ντουέτο. Τον Οκτώβριο εκείνης τη χρόνιας, κυκλοφόρησε ο δίσκος τους, και μάλιστα, για να μάθει περισσότερος κόσμος για αυτόν, κυκλοφόρησε την ίδια μέρα με τον νέο δίσκο των Selofan και εκείνο των Lebanon Hanover (οι πιο πρόσφατοι δίσκοι τους ως σήμερα).

 

Δυστυχώς, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, που επικρατούσαν διεθνώς, δεν κατέστη δυνατό να βγουν για περιοδεία και προώθηση του συγκεκριμένου δίσκου, οπότε κι αυτός, λίγο, κάπως, χάθηκε, αλλά όχι εντελώς, αφού όσοι τον ανακάλυψαν, τον αγάπησαν! 1,5 χρόνος πέρασε και φέτος το καλοκαίρι, κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους, ξανά από τη Fabrika, φυσικά, με τίτλο ‘Time To Time’ και οκτώ κομμάτια. Δύο εξαιρετικοί δίσκοι, στους οποίους, κυριαρχεί η κρύα ατμόσφαιρα της μουσικής του Mark Arshynnikov και τα ληθαργικά φωνητικά της Morin Sane, από τους οποίους, πολλά κομμάτια, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά το Σάββατο, στην πρώτη, πολυαναμενόμενη επίσκεψη των The Glass Beads, στην Αθήνα!

 

Μετά τους The Glass Beads, τη σκυτάλη θα πάρουν οι διοργανωτές της βραδιάς, οι λατρεμένοι Selofan, για τη δική τους εμφάνιση, η οποία, στην Αθήνα, την πόλη μας και την πόλη τους, που τόσο αγαπούν, λαμβάνει χώρα άπαξ ετησίως, σταθερά από το 2012 (με μόνη εξαίρεση το 2020, οπότε και ακυρώθηκε, όπως και όλες, λόγω της πανδημίας). Η Ιωάννα κι ο Δημήτρης, έχουν μπει στη ζωή των ανθρώπων αυτής της πόλης, από το μακρινό 2011. Ζευγάρι στη ζωή, ζευγάρι στη μουσική – στη δημιουργία της, αλλά και στη σκηνή!

 

Ένα παγκοσμίου φήμης ντουέτου, που εδώ και χρόνια, κάνει διεθνή καριέρα παίζοντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, έχοντας αγαπηθεί παντού – στο εξωτερικό, μάλιστα, ακόμα περισσότερο από ότι στην Ελλάδα, αν και αυτό, δεν σημαίνει πως δεν έχουν κι εδώ, τους αμέτρητους, σκληροπυρηνικούς θαυμαστές τους!

 

Έχουν κυκλοφορήσει έξι ολοκληρωμένους δίσκους, μεταξύ 2013 – 2020, σε βινύλιο, cd, κασέτα (και ηλεκτρονικά) και όλα εξαντλούνται και επανεκδίδονται ξανά και ξανά, ενώ κομμάτια τους έχουν κυκλοφορήσει και σε επτάιντσα, αλλά και σε συλλογικούς δίσκους:

1) Verboten (2013)

2) Tristesse (2015)

3) Στο Σκοτάδι / In The Darkness (2016)

4) Cine Romance (2017)

5) Vitrioli (2018)

6) Partners In Hell (2020)

 

Η μουσική τους, είναι δύσκολο να περιγραφεί και δεν μπαίνει μέσα σε καλούπια ή κάτω από ταμπέλες, αφού η αστείρευτη αγάπη και όρεξή τους για αυτήν, τους οδηγούν στο να πειραματίζονται και να εξελίσσονται συνεχώς. Με δυο λόγια, όμως, θα λέγαμε χονδρικά, πως κινούνται μεταξύ electro, dark, synth, minimal wave με διάφορες πινελιές άλλων ειδών και υποειδών, ενώ αναλόγως της διάθεσης, τραγουδούν στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, μέχρι και στα ισπανικά! Γράφουν μουσική και στίχους μαζί, τραγουδούν και παίζουν και οι δύο, εκ περιτροπής, στις εμφανίσεις τους, οι οποίες είναι μεταξύ θεατρικού και show καμπαρέ, με προβολές βίντεο, χορευτές, πλείστα σκηνικά αντικείμενα και απροσδόκητες performances!

 

Στο μεταξύ, ανάμεσα στις περιοδείες του ανά τον κόσμο και στη δημιουργία νέας μουσικής, οι Selofan, από τη μια, τρέχουν το εδώ και λίγα χρόνια, φυσικό τους κατάστημα, το Synthesizer, στο Φάληρο, όπου διαθέτουν εξοπλισμό ήχου προς πώληση και από την άλλη, τη Fabrika Records, όπως είπαμε, μέσω της οποίας, ανακαλύπτουν και μας συστήνουν, άγνωστες, αξιόλογες μπάντες, παίρνοντας ένα ρίσκο, τα οποίο, μόνο σε καλό τους έχει βγει, αφού μπορούν να περηφανεύονται πως αυτοί έκαναν τις γνωριμίες μεταξύ κοινού και μπαντών που τώρα διαπρέπουν, όπως οι Lebanon Hanover, οι She Past Away (οι οποίοι, ναι μεν, πχ, υπήρχαν από νωρίτερα, αλλά μετά την ανάληψή τους από τη Fabrika, εκτοξεύτηκαν), τις Kaelan Mikla, τους Isolated Youth, τον M!R!M και πολλούς ακόμα, ενώ ανά διαστήματα, οργανώνουν τα Fabrika Nights σε διάφορες χώρες.

 

Τους αγαπάμε και ανυπομονούμε και για τη φετινή τους εμφάνιση, την δέκατη στην Αθήνα! Για να μαθαίνουν οι νέοι φίλοι τους και να θυμούνται οι παλιοί, κάνουμε και μια σύντομη αναδρομή στις προηγούμενες εννιά, εμφανίσεις τους στην Αθήνα, από την αρχή τους ως και σήμερα, οι οποίες, πραγματοποιούνταν σταθερά, μία ανά έτος, και από το 2015 ως το 2018, με αφορμή την κυκλοφορία νέου τους δίσκου, την εποχή εκείνη, ενώ μέχρι να χαλάσει τον προγραμματισμό η πανδημία, εμφανίζονταν ως το 2018, πάντα την Άνοιξη, λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα.

 

 

1) Μάρτιος του 2012, στο Skull Bar, η παρθενική τους, ζωντανή εμφάνιση στην Αθήνα

2) Mάρτιος του 2013, στο Death Disco, που μόλις είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του, ανοίγοντας για τους Lebanon Hanover

3) Μάιος του 2014, στο Death Disco, ανοίγοντας για τους Lebanon Hanover, ως δεύτερο opening act, παίζοντας μετά τον Doric

4) Απρίλιος του 2015, στο Death Disco, παίζοντας για πρώτη φορά ως main act, αφού το κοινό τους είχε αρχίσει να αυξάνεται και έχοντας ως opening act, τους Regressverbot, σε μία από τις σπάνιες, ζωντανές εμφανίσεις τους, με αφορμή την κυκλοφορία του τότε δίσκο τους, από τη Fabrika Records

5) Απρίλιος του 2016, στο Death Disco, με opening act τις Γερμανίδες Monowelt, που πρόλαβαν και ήρθαν να παίξουν για μία και μοναδική φορά, τότε, που, μόλις είχαν κυκλοφορήσει τον πρώτο τους δίσκο από φιλική, ελληνική, δισκογραφική εταιρία (την Geheimnis Records – 2 χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησαν μόνες τους, διαδικτυακά, τον δεύτερο και τελευταίο δίσκο τους και διαλύθηκαν, με την κάθε μία από τις δύο συνιδρύτριες, να ακολουθεί solo καριέρα, με τα νέα projects τους να είναι το Leeree και το Marta Raya, αντίστοιχα)

6) Απρίλιος του 2017, στο Death Disco, με opening act τις Ισλανδές Kaelan Mikla, στην πρώτη τους εμφάνιση στην χώρα μας (ακολούθησε ακόμα μία, δύο χρόνια αργότερα, στο Temple, την οποία άνοιξε η Hiro Kone, στην πρώτη της επίσκεψη εδώ), με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου από την Fabrika Records

7) Μάιος του 2018, στο Gagarin, λόγω ανάγκης μεγαλύτερου χώρου, για τους εξής λόγους: έπαιξαν στα πλαίσια της πρώτης Fabrika Night που διοργάνωσαν στη χώρα μας (η οποία, έγινε και στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν θα συμβεί φέτος), με τρεις μπάντες, επομένως και με περισσότερο κόσμο / οι ίδιοι, πλέον, δεν χωρούσαν στο Death Disco, αφού την προηγούμενη ρονιά, η εμφάνισή τους, είχε γίνει sold out / τα άλλα δύο συγκροτήματα, ήταν οι Lebanon Hanover και οι She Past Away, τα οποια, και τα δύο είχε αυξηθεί το κοινό τους, ενώ οι Lebanon Hanover είχαν να παίξουν στην Αθήνα, τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ οι She Past Away, είχαν παίξει προ πενταμήνου στο Death Disco, αλλά είχε γίνει sold out, αφού είχαν να έρθουν και 2,5 χρόνια (πρώτη φορά, δεύτερη και τρίτη φορά, έπαιξαν στο Death Disco, τον Μάιο του 2014, τον Μάιο του 2015 και τον Δεκέμβριο του 2017, αντίστοιχα. Τέταρτη φορά, στο Gagarin, στη Fabrika Night. Πέμπτη, τον Μάιο του 2019, στο Temple, όπου έγινε ξανά sold out. Έκτη φορά, τον Απρίλιο του 2022, στο Fuzz – Προηγήθηκε η ακύρωση του Μαρτίου του 2020, που θα αναφέρουμε στη συνέχεια). Έπαιξαν πρώτοι, ακολούθησαν οι She Past Away και έκλεισαν οι Lebanon Hanover

8) Απρίλιος του 2019, στο Temple, αφού τώρα που έπαιζαν πάλι μόνοι, ναι μεν θα πήγαιναν σε μικρότερο χώρο, αλλά το Death Disco, είχε πια, αποκλειστεί, λόγω της μικρής του χωρητικότητας. Τη βραδιά άνοιξε η Gertrud Stein, στην δεύτερη επίσκεψή της στην χώρα μας (η πρώτη, ήταν στο Carousel, το 2010)

-) Μάρτιο του 2020, είχε ανακοινωθεί πως θα γινόταν η δεύτερη Fabrka Night, με She Past Away και No More. Δυστυχώς, έπεσε, όπως και όλες οι συναυλίες, θύμα της πανδημίας και ακυρώθηκε.

9) Δεκέμβριος του 2021, στο Temple, σε μια συναυλία επανένωσης με το αγαπημένο τους κοινό, μετά από 2,5 χρόνια απουσίας. Τη βραδιά, άνοιξε ο δικός μας Tango Mangalore, του οποίου, δίσκος, είχε κυκλοφορήσει από τη Fabrika Records.

 

Η βραδιά, θα κλείσει με την θριαμβευτική επιστροφή των Lebanon Hanover, ενός εκτων πρώτων και κορυφαίων ντουέτων που προέκυψαν την περίοδο της αναγέννησης του σκοτεινού ήχου των ‘80s, στα τέλη των ‘10s. Εδώ και 12 χρόνια, η με ελληνικές ρίζες, Larissa Iceglass (Georgiou) και ο εδώ και κάποια χρόνια, μόνιμος κάτοικος Αθήνας, William Maybelline (Morris), έχουν ξανακάνει της μόδας τον κρύο, νεορομαντικό ήχο με τις post punk ρίζες του παρελθόντος, μέσα από την πλούσια δισκογραφία τους, από την οποία, επηρεάστηκαν και αρκετές μεταγενέστερες μπάντες. Ξεκίνησαν το ντουέτο το 2010, όταν ήταν φοιτητές και ζευγάρι και παρά το γεγονός πως τα χρόνια πέρασαν, οι προσωπικές τους ζωές, πήραν άλλους δρόμους, με τον καθένα, να κάνει τη δική του οικογένεια, η φιλία και η κοινή αγάπη για τη μουσική, παρέμειναν και κρατούν ζωντανούς τους Lebanon Hanover, ένα όνομα το οποίο ήρθε στο μυαλό της Larissa, από μια σχετική πινακίδα που είχε δει κάπου και την εντυπωσίασε.

 

Κυκλοφόρησαν δύο ανεπίσημα demos σε cd-r, μόνοι τους, το 2010-2011, πουλώντας τα στα πρώτα τους live, με τέσσερα κομμάτια (τα οποία, αργότερα, επανηχογραφήθηκαν και εντάχθηκαν στους πρώτους δίσκους τους) στο καθένα, σαν άτυπα eps. Η πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία, ήρθε το 2011, όταν συμμετείχαν, με τέσσερα κομμάτια, σε μια κοινή, άτιτλη κυκλοφορία με τους La Fete Triste (οι οποίοι, συμμετείχαν με άλλα τέσσερα), σε μια split κασέτα από την ιστορική δισκογραφική aufnahme + wiedergabe (από την οποία, δυο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησαν ως single, το κομμάτι-σταθμός τους, το ‘Gallowdance’, πριν το εντάξουν στον τρίτο τους δίσκο. Ο ήχος τους ήταν πρωτόλειος, αρκετά ωμός και γωνιώδης, πιο κιθαριστικός και minimal,  κάτι που συνεχίστηκε και στον πρώτο τους δίσκο και έπειτα, σιγά σιγά, άρχισε να αλλάζει και να αναδιαμορφώνεται, μέσα από τους συνεχείς πειραματισμούς των δυο τους, με διαφορετικά είδη μουσικής, προσθήκη άλλων οργάνων κ.ά., ενώ άρχισε να βελτιώνεται και η σκηνική τους απόδοση, όπου εκτός του ότι και οι δυο παίζουν και τραγουδούν εναλλάξ στα κομμάτια, αλλά και στις συναυλίες, όπως και οι Selofan, με τους οποίους, όχι απλώς έγιναν φίλοι, αλλά σχεδόν αδέρφια (κυκλοφόρησαν κι ένα κοινό κομμάτι, σε επτάιντσο, το 2015, με τίτλο ‘Behind The Dunes’), πλέον, έχει εξελιχθεί και η δική τους παρουσία στη σκηνή, σε άτυπη performance.

 

To 2012, ήταν η χρονιά τους: τους ανακάλυψε η Fabika Records, με την οποία, έγιναν μια οικογένεια και από εκεί, κυκλοφόρησαν όλες οι δουλειές τους. Μάλιστα, επειδή είχαν μαζέψει ήδη αρκετό υλικό, μέσα στο 2012, κυκλοφόρησαν και τους δύο, πρώτους, δίσκους τους, από το σύνολο των έξι και του ενός ep, που έβγαλαν μεταξύ 2012-2020:

1) The World Is Getting Colder (2012)

2) Why Not Just Be Solo (2012)

3) Tomb For Two (2013)

4) Besides The Abyss (2015)

5) Babes Of The 80s [ep] (2016)

6) Let Them Be Alien (2018)

7) Sci-Fi Sky (2020)

 

Όλοι οι δίσκοι τους, που κυκλοφόρησαν σε βινύλιο, cd και κασέτα, εξαντλούνται και επανεκδίδονται συνεχώς, λόγω της τεράστιας και διαρκούς ζήτησης, όπως ακριβώς και των Selofan. Κομμάτια τους έχουν συμπεριληφθεί ε συλλογικούς δίσκους, έχουν ρεμιξαριστεί (πχ Ellen Allie Remixes, 2021), το 2020, κυκλοφόρησαν ένα single, ως προπομπό του νέου δίσκου, που θα κυκλοφορούσε αργότερα, μέσα στην χρονιά, με τίτλο ‘The Last Thing’, όπου περιείχε το ομώνυμο κομμάτι, που υπήρξε μετά και στον δίσκο, αλλά και το κομμάτι ‘Shatter Matter’, που δεν συμπεριλήφθηκε στον δίσκο, ενώ το 2021, κυλοφόρησε ένα remix ενός κομματιού από τον τελευταίο δίσκο, του ‘Hard Drug’, από τον Qual, ο οποίος, δεν είναι άλλος από τον William. Qual, ονομάζεται το solo, ebm/techno project του, που τρέχει από το 2014, μέσω του οποίου, έχει κυκλοφορήσει τρεις δίσκους και τρία eps, μεταξύ 2015-2022 και με το οποίο, μας έχει επισκεφτεί και παίξει ζωντανά στην Αθήνα, έξι φορές, μεταξύ 2014-2018 (πρώτη φορά – Δεκέμβριος 2014 και Τρίτη φορά – Σεπτέμβριος 2015, στο Teddy Boy, δεύτερη φορά – Φεβρουάριος 2015, τέταρτη φορά – Σεπτέμβριος 2016 και Πέμπτη φορά – Δεκέμβριος 2017, στο Death Disco, ενώ έκτη και τελευταία, ως τώρα, στο Temple, τον Οκτώβριο του 2018, ανοίγοντας για τους Trisomie 21).

 

Έχουν, επίσης, γυρίσει, αρκετά βίντεο, όπως και οι Selofan, ενώ, πια, μέλη του ενός ντουέτου, εμφανίζονται σε βίντεο του άλλου, κάτι που συμβαίνει και σε συνδυασμό με τους She Past Away (πράγμα λογικό, αφού τα τρία ακριβώς αυτά ντουέτα, αποτελούν τους βασικούς στυλοβάτες της Fabrika Records), ενώ έχουν παίξει αρκετές φορές στην Αθήνα, η οποία αποτέλεσε κι ένας από τους πρώτους τους σταθμούς, μετά την πρώτη κυκλοφορία δίσκου τους. Όλες οι επισκέψεις τους στην Αθήνα, λάμβαναν χώρα συνήθως άνοιξη και αφού είχαν κυκλοφορήσει και έναν δίσκο. Όλες, εκτός της έκτης και τελευταίας, που απλώς ήρθαν μετά από πρόσκληση ενός φεστιβάλ. Επομένως, μας έχουν επισκεφτεί με όλους τους δίσκους τους, εκτός από τον έκτο και τελευταίο, ο οποίος κυκλοφόρησε μέσα στην πανδημία και την καραντίνα. Δυο χρόνια μετά από την κυκλοφορία του και τριάμισι μετά την τελευταία τους επίσκεψη, επιστρέφουν, επιτέλους, στην Αθήνα, ια έβδομη φορά, για να μας παρουσιάσουν και τα κομμάτια του έκτου δίσκου τους, πράγμα για το οποίο ανυπομονούμε. Πριν από αυτό, όμως, και μια σύντομη αναδρομή στη δική τους σειρά επισκέψεων στην Αθήνα!

 

1) Ιούνιος 2012 – Skull Bar

2) Μάρτιος 2013 – Death Disco

3) Μάιος 2014 – Death Disco

4) Απρίλιος 2015 – Death Disco

5) Μάιος 2018 – Gagarin

6) Ιούνιος 2019 – Τεχνόπολη (στα πλαίσια του Plissken Festival, που τους είχε καλέσει)

 

Η βραδιά, αναμένεται φανταστική και δεν πρέπει κανένας φαν του είδους να τη χάσει. Πολυσυλλεκτική και σπάνια, η συγκεκριμένη βραδιά με αυτό το άχαστο triple bill, θα μείνει για χρόνια χαραγμένη στη μνήμη μας, για αυτό, προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας από νωρίς και ελάτε και στο Fuzz από νωρίς! Μια νέα, φανταστική μπάντα, στα ξεκινήματά τους, η καλύτερη στιγμή για να την ανακαλύψετε, μια εγχώρια, αγαπημένη, με την οποία, η πόλη και οι κάτοικοί της, ταυτίζονται ολοένα και περισσότερο μαζί της και ακόμα μία, πλέον κλασική, σταθερή αξία, στο στερέωμα του είδους. Τι άλλο θέλετε;

 

Ακολουθεί και το επίσημο δελτίο τύπου της διοργανώτριας εταιρίας Fabrika Records, για περισσότερες πληροφορίες:

 

FABRIKA NIGHT IN ATHENS – 2022 EDITION

 

FUZZ LIVE MUSIC CLUB

Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1 , Ταύρος

(Σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρος)

 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

20:00

 

Προπώληση εισιτηρίων:

 

Ηλεκτρονικά, μέσω viva.gr:

 

www.viva.gr/tickets/festival/fabrikanight-2022

 

Φυσικά σημεία:

 

Δισκοπωλείο Le Disque Noir (Θεμιστοκλέους 29, Εξάρχεια)

Synthesizer.gr (Φλέμινγκ 10, Παλαιό Φάληρο)

 

 

Έπειτα από τρία χρόνια αναγκαστικής προσγείωσης, οι Νύχτες Fabrika επιστρέφουν με ένα ονειρικό lineup. Για πρώτη φορά στην Αθήνα οι The Glass Beads απο την Ουκρανία. Ένα σχετικά νέο ντουέτο που με δυο άλμπουμ στο ενεργητικό του, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον εντελώς προσωπικό του ήχο, ένα μελαγχολικό ηχητικό τοπίο νεοκλασσικού cold wave, κατασκευασμένο με φυσικά όργανα και συνοδεία μιας από τις πιο βαθιές γυναικείες φωνές της εποχής μας αυτής της Marina. Φαίνεται πως αυτό το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα ντουέτα και στις βαρύτονες ερμηνεύτριες μιας και στην συνέχεια έχουμε την μια και μοναδική εμφάνιση της χρονιάς των «δικών μας» Selofan. Μια μπάντα που επί δέκα χρόνια παραμένει πιστή στο όραμα της χαρίζοντας μας βιωματικές εμφανίσεις, δεν πας δηλαδή μόνο για να ακούσεις την μουσική τους αλλά και για να γίνεις μέρος της, είτε το θελήσεις είτε όχι οι Selofan θα σε πάρουν μαζί τους στον κόσμο τους, θα σε παρασύρουν σ΄ έναν συναισθηματικό καταιγισμό, ίσως να θελήσεις να κλάψεις και να χορέψεις ταυτόχρονα, ότι και να συμβεί όλα θα μοιάζουν στο σκοτάδι λίγο πιο ρομαντικά, ειδικά όταν αυτό το σκοτάδι δεν είναι μόνο δικό σου αλλά το μοιράζεσαι, το νιώθεις, το ακούς και το χορεύεις. Η βραδιά θα κλείσει με τους Lebanon Hanover. Συγκαταλέγονται στις κλασσικές πλέον μπάντες της παγκόσμιας dark wave κοινότητας, όλοι μας έχουμε χορέψει στους ήχους κομματιών σαν το Gallowdance ή το Totally tot. Ένα ντουέτο με ιδιαίτερη αγάπη για την χώρα μας, η οποία είναι αμοιβαία και απο τις δυο πλευρές. Δυο μοντέρνοι σκοτεινοί ήρωες των καιρών μας, θα μας παρουσιάσουν το έργο τους εφ’ όλης της ύλης με πλούσιο υλικό και από τα έξι άλμπουμ τους. Ό,τι και να πούμε για τους Lebanon Hanover θα είναι λίγο, ο ήχος τους είναι εθιστικός και ο στίχος τους σου τρυπάει την καρδιά. Ο William και η Larissa ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια στο Sunderland της Αγγλίας και κατέκτησαν τον κόσμο, έχοντας πιστό fan club σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, ένα φανατικό κοινό που θέλει να χορέψει εδώ και τώρα καθώς έχει συνειδητοποιήσει το πρόσκαιρο της ύπαρξης. Dance with me the Gallowdance, we both know the string is always ready μας λένε οι αγαπημένοι Lebanon Hanover και αυτό ακριβώς θα κάνουμε την νύχτα της 17ης Δεκεμβρίου. Σας περιμένουμε!

 

 

www.fabrikarecords.bandcamp.com

www.theglassbeads.bandcamp.com

www.selofan.bandcamp.com

www.lebanonhanover.bandcamp.com

 

 

Σύνθεση αφιερώματος: Πάνος Σταυρουλάκης

 

*

More from Πάνος Σταυρουλάκης
Με πολύ sludge metal και άλλο τόσο post rock, μάς υποδέχεται το πρώτο Cult Of The Amps Fest!
Το πρώτο Cult Of The Amps, μια συνεργασία μεταξύ του μουσικού site...
Read More
0 replies on “Έρχεται η Fabrika Night, μια μοναδική νύχτα, γεμάτη σκοτεινή, μελαγχολική μουσική”