Epica & Jaded Star – Fuzz Music Club

Επιτέλους, ένα προσωπικό συναυλιακό απωθημένο θα εκπληρωνόταν. Ο γράφων θα παρακολουθούσε για πρώτη φορά το, αντικειμενικά, καλύτερο (female-fronted) symphonic/power metal συγκρότημα των καιρών μας και, μάλιστα, στο απόγειο της καριέρας του. Έχοντας, λοιπόν, κυκλοφορήσει έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς που, πρόσφατα, μας εγκατέλειψε, ήταν προγραμματισμένο να υπάρξει και μια στάση στα μέρη μας, στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας που θα λάμβανε χώρα για την προώθηση του καινούριου αυτού ολοκληρωμένου πονήματος. Επιπροσθέτως, με την ανακοίνωση πως οι Epica θα πλαισιώνονταν από τους ανερχόμενους Jaded Star, οι προσδοκίες για ένα αξέχαστο event αυξήθηκαν θεαματικά.

Με την είσοδο στον συναυλιακό χώρο του Fuzz να πραγματοποιείται στις 20:00, ο γράφων παρατήρησε, προς μεγάλη του ευχαρίστηση, πως αρκετός κόσμος είχε συρρεύσει για να παρακολουθήσει και το support σχήμα. Και δικαιώθηκε. Οι Jaded Star, στην περίπου μία ώρα που είχαν στη διάθεσή τους, έδωσαν την εντύπωση πως στο άμεσο μέλλον θα καρπώνονται τιμές, ανάλογες με ενός headliner συγκροτήματος. Πλαισιωμένοι από πεντακάθαρο ήχο, με αξιοθαύμαστη σκηνική παρουσία και υποδειγματική τεχνική αρτιότητα, παρουσίασαν 8 κομμάτια, εκ των οποίων ξεχώρισαν ιδιατέρως τα Stars”, ”Raining In Sao Paulo”, ”Healing The Inner Child” καιKeep On Fighting”, με το οποίο και ολοκληρώθηκε η εμφάνισή τους (σ.σ.: Παρουσιάστηκαν, επίσης, ταMask”, που σηματοδότησε και την έναρξη του event, You Will See”, ”Into The End Of Time” καιWake Up”). Η δε επικοινωνία τους με τους fans ήταν ειλικρινέστατη και θερμή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την, χωρίς δεύτερη σκέψη, συμμετοχή των δεύτερων στο κάλεσμα των πρώτων. Αδυνατώ να τους προσάψω ακόμη, με απόλυτη σιγουριά, κάποια ”ταμπέλα”, οπότε τους συνιστώ ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε μουσικόφιλο σέβεται τον εαυτό του, ανεξαρτήτως ειδικότερων προτιμήσεων.

Jaded Star - Gagarin 205
Jaded Star – Fuzz Music Club
Jaded Star - Fuzz Music Club
Jaded Star – Fuzz Music Club

Χωρίς την παραμικρή χρονική καθυστέρηση και με τον συναυλιακό χώρο να ασφυκτιά, είχε έρθει η στιγμή της επίτευξης της ψυχικής πληρότητας. Στις 22:15 οι Ολλανδοί symphonic/power metallers εμφανίστηκαν επί σκηνής και, ευθύς αμέσως, το κοινό παραλήρησε στη θέα τους, ενώ το σήμα της εκκίνησης της πολυαναμενόμενης αυτής εμφάνισης δόθηκε με τα The Second Stone” και The Essence Of Silence”, αμφότερα παρμένα από το εκπληκτικό πρόσφατο ολοκληρωμένο full-length τους, με τίτλο The Quantum Enigma”. Η συνέχεια ακόμα πιο δυναμική, μέσω των, καθολικά λατρεμένων, Unleashed” και Storm The Sorrow”, πριν λάβει την σκυτάλη τοFools Of Damnation”. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η επιλογή του, επίσης καινούριου, ”Natural Corruption”, καθότι δεν τιμήθηκε δεόντως στην ευρωπαϊκή περιοδεία του συγκροτήματος. Στο σημείο αυτό, επιβάλλεται να γίνει λόγος για την πληθωρική σκηνική παρουσία του σχήματος, που πλαισιωνόταν από κρυστάλλινο ήχο (παρά τα όποια τεχνικά μικροπροβλήματα στα μικρόφωνα), ενώ είναι άσκοπο και άστοχο να υπάρξουν αναφορές στην αρτιότητα των μουσικών. Σχετικά με την επικοινωνία τους με το κοινό, αυτή ήταν άκρως υποδειγματική καθ’όλη τη διάρκεια της εμφάνισης, με το Mark Jansen και, φυσικά, την αιθέρια Simone Simons, να αναδεικύονται ιδιαίτερα επικοινωνιακοί απέναντι στους παρευρισκόμενους. Η παραπάνω διαπίστωση επαληθεύτηκε και κατά το λαϊκό δημοψήφισμα που έλαβε χώρα, προκειμένου να επιλεχθεί ένα κομμάτι, εκ των ”The Last Crusade” και Sensorium”, προς παρουσίαση, με τους fans να τάσσονται, στην πλειοψηφία τους, υπέρ του δεύτερου. Η δραματικότητα εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά την εκτέλεση του The Obsessive Devotion”, πρωτού συντελεστεί επιστροφή στο παρόν μέσω του Victims Of Contingency”. Αμέσως μετά, παρασυρθήκαμε άπαντες σε ντελίριο ενθουσιασμού, αφού εκτελέστηκε το, πλέον classic, Cry For The Moon”, σημείο όπου τα sing-alongs δυναμίτισαν την ατμόσφαιρα και ως outro της συγκεκριμένης σύνθεσης υπήρξε ένα drum solo, ενώ το main-set ολοκληρώθηκε υπό τα γνωστά ηχοτοπία που δημιουργεί τοDesign Your Universe”. Η μπάντα, φυσικά, επανήλθε για το καθιερωμένο encore, ξεκινώντας από το αγαπημένο Sancta Terra” και συνεχίζοντας με το νέο -και πολύ χαρακτηριστικό του επιπέδου της-Unchain Utopia”, αφήνοντας για το τέλος το Consign To Oblivion”, το οποίο και ”έριξε την αυλαία” μιας αξέχαστης και αξιομνημόνευτης βραδιάς. Το μόνο που ο γράφων δύναται να δηλώσει, με πάσα σιγουριά, είναι πως παρακολουθήσαμε ζωντανά τους Epica στην καλύτερη στιγμή τους, στο απόγειο της μέχρι τώρα πορείας τους.

2
Epica – Fuzz Music Club
Epica - Fuzz Music Club
Epica – Fuzz Music Club

Setlist:

The Second Stone

The Essence of Silence

Unleashed

Storm the Sorrow

Fools of Damnation

Natural Corruption

Sensorium

The Obsessive Devotion

Victims of Contingency

Cry for the Moon

Design Your Universe

Encore:

Sancta Terra

Unchain Utopia

Consign to Oblivion

Η διοργανώτρια εταιρεία χαίρει συγχαρητηρίων για το εδώ παρουσιαζόμενο event που διοργάνωσε, με όλα τα παρεμφερή κριτήρια (π.χ. ρητή τήρηση timetable) να πληρούνται στο έπακρο. Τίμιο πακέτο που τιμήθηκε όπως του άρμοζε, κρίνοντας από την προσέλευση του κοινού, μα και από την ικανοποίησή του για τα όσα βίωσε. Πάραυτα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες πως η ιστορία γράφεται τώρα και είμαστε μάρτυρες του γεγονότος αυτού. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά την καλύτερη (female-fronted) symphonic/power metal μπάντα, την στιγμή μάλιστα που αυτή βρίσκεται στην πιο δημιουργική φάση της 12χρονης ύπαρξής της. Κάτι τέτοιο, από μόνο του, δίνει ξανά ενδιαφέρον στις προσωπικές απόψεις που θα ακουστούν σχετικά με την κατηγορία του ”live της χρονιάς”.

Epica - Fuzz Music Club
Epica – Fuzz Music Club

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από τη συναυλία στο ConcertPhotos.gr

Tags from the story
, ,
More from Theodore Kritikos

Fates Warning, Need @Gagarin 205, Κυριακή 12/02/17

Είναι η 3η φορά που παρακολουθώ live τους Fates Warning. Είναι Κυριακή...
Read More