Ejekt Festival – 2014

After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible is music.

Aldus Huxley

25.06.2014. Ejekt Festival. 10 χρόνια μουσικής. Αν και η ζέστη, χωρίς εξαιρέσεις, πύρωνε τον παρευρισκόμενο κόσμο, ήμασταν όλοι εκεί για να γιορτάσουμε την επέτειο ένος εξαιρετικού festival. Τα ηχηρά ονόματα του line up ανταποκρίθηκαν πλήρως στις φήμες που τα συνοδεύει: τραγουδήσαμε, χορέψαμε, χειροκροτήσαμε. Τι άλλο μπορεί να θέλει ένα κοινό σε συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης ή/και παραλυσίας;

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: δυστυχώς λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν καταφέραμε να ακούσουμε τους Έλληνες Brightside, οι οποίοι ξεχώρισαν στον διαγωνισμό Red Bull Bedroom Jam. Ωστόσο, αποζημειωθήκαμε από τους White Lies, οι οποίοι γέμισαν τον συναυλιακό χώρο με αγαπημένα μας τραγούδια όπως το “Lose my life”, “Death”, “Bigger than us”, “Farewell To The Fairground”.

White Lies - Ejekt Festival 2014
White Lies – Ejekt Festival 2014

Στη συνέχεια στο Red Stage εμφανίστηκαν οι επίσης Έλληνες Inconsistencies. Χαλαροί, καλοκαιρινοί και πολύ κεφάτοι, παρά τον ήλιο, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Πρόκειται ουσιαστικά για το project του Ηλία Μπογδάνου, το οποίο αναδείχτηκε (και αυτό) στον διαγωνισμό Red bull Bedroom Jam. Ακούσαμε μεταξύ άλλων το “Sailed Away” κοιτώντας την έμπνευσή τους, τη θάλασσα, και το “Who am I”.

2000-1

Inconsistencies - Ejekt Festival 2014
Inconsistencies – Ejekt Festival 2014

Στις 19.45, τη σκυτάλη πήραν οι Editors. Συνεπείς στο ραντεβού τους και άκρως επιτυχημένοι στη μουσική σταδιοδρομία τους, ανταποκρίθηκαν στον πιο απαιτητικό οπαδό τους. Οι Tom Smith, Russell Leetch, Ed Lay, Justin Lockey και Elliott Williams ήταν απολαυστικοί, ζωντανοί και παραστατικοί, λες και έδιναν κάποιο είδος παράστασης σε ανοιχτό θέατρο. Η κινησιολογία του Tom Smith, οι εκφράσεις του προσώπου του και το πάθος του για τη μουσική ξεδιπλώθηκαν μπροστά στο αθηναϊκό κοινό, το οποίο τους καταχειροκρότησε. Αν και εμφανίστηκε με μαύρο δερμάτινο, αναγκάστηκε να το βγάλει. Χαρακητηριστική ήταν η έκφρασή του όταν κάποιος ή κάποια από το κοινό πέταξε μία ιδρωμένη μπλούζα προς το μέρος του και εκείνος αυθόρμητα ένταξε τη σχετική «απέχθειά» του με το επιφώνημα “Aaahh” στη ροή του τραγουδιού. Έκλεισαν με τη μεγαλύτερη, την πιο δυνατή και απόλυτα χαρακτηριστική τους επιτυχία “Papillon” δίνοντας στο κοινό τις μπακέτες, την πένα και λέγοντας «Ευχαριστώ» στα ελληνικά. Όπως το κοινό τους, χαμογελούσαν και σίγουρα απόλαυσαν τη δύση του ηλίου μέσα στη θάλασσα. Ακούστηκαν μεταξύ άλλων και τα τραγούδια “An end has a start”, “Bones”, “Smokers Outside The Hospital”, “Doors”, “Lights”, “Munich”, “Sugar” και “All”

Editors - Ejekt Festival 2014
Editors – Ejekt Festival 2014

Ύστερα βρεθήκαμε μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη: οι Darkside εμφανίστηκαν περίπου στις 21.15 στο Red Stage, χωρίς όμως να επιτρέψουν στους φωτογράφους την εικονική αποτύπωση της μουσικής τους (κοινώς να τους βγάλουν φωτογραφίες). Κατόπιν συννενόησης και ως ένδειξη διαμαρτυρίας των φωτογράφων, το παρόν άρθρο συνοδευέται από τη μαύρη φωτογραφία που βλέπετε. Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός αυτό, οι Nicolas Jarr και Dave Harrington ξεσήκωσαν το κοινό τους, το οποίο αφέθηκε στους ήχους του debut album τους “Psychic” (κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2013). Οι φωτισμοί σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική μουσική τους δημιούργησαν αυτό που ο ίδιος ο Jarr αποκαλεί “blue-wave”, αντλώντας έμπνευση από τη minimal techno και από τον χιλιανό συμπατριώτη του Ricardo Villalobos. Ακούστηκαν το “Paper trails”, “Freak, “go home” και “Golden arrow”. Αξίζει να σημειωθεί, για όσους τον γνώρισαν πρώτη φορά, ότι ήταν το Νο1 της λίστας Top Live Act για το Resident Advisor του 2012.

Darkside - Ejekt Festival 2014
Darkside – Ejekt Festival 2014

Η παρούσα ανταπόκριση ίσως κομπιάσει μπροστά στο απόλυτο – φεστιβαλικό –βρετανικό – highlight του φεστιβάλ: Kasabian. Δύο χρόνια μετά την εμφάνισή τους στο Ejekt και συμπληρώνοντας 10 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, οι Kasabian κυριολεκτικά στιγμάτισαν τη βραδιά. Οι Tom Meighan, Sergio Pizzorno, Christopher Karloff, Chris Edwards και Ian Matthews κυμάνθηκαν σε ρυθμούς indie και electronic rock, ακόμη και disco, χαρίζοντας στο πολυπληθές κοινό τους μία μοναδική εμπειρία χορού και ξεφαντώματος. Από τον καινούργιο τους δίσκο 48 : 13 ακούστηκαν τα κομμάτια “Bumblebee” και “Eez-eh”. Η εμφανισή τους απέδειξε για άλλη μία φορά πόσο καλή χημεία έχουν με το κοινό τους, πόσο αρέσει στους ίδιους να αλληλεπιδρούν με αυτό και να το ξεσηκώνουν με κάθε ευκαιρία. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν όλες οι επιτυχίες του συγκροτήματος (με σειρά ακρόασης): “Shoot the runner”, “Underdog”,“Where did the love go”, “Days are forgotten”, “Processed”, “I.D”., “Take aim”,“Clubfoot”, “Treat”, “Re-wired”, “Fire” και έκλεισαν με τα encore “Switchblade smiles”,“Vlad” και “Praise you feat L.S.F”. Θα μας μείνει σίγουρα το πήγαινε-έλα επί σκηνής του Sergio Pizzorno, καθώς και το έναυσμά του για χορό, ο εκφραστικότατος ντράμερ Ian Matthews ο οποίος και αυτός έδωσε τις μπακέτες του, ο Tom Meighan για την ενεργητικότητά του πάνω στη σκηνή καθώς και το ότι λίγο πριν το τέλος τραγουδήσαμε όλοι μαζί το Happy Birthday στον προσωπικό φύλακα της μπάντας Marty.

Kasabian - Ejekt Festival 2014
Kasabian – Ejekt Festival 2014
Kasabian - Ejekt Festival 2014
Kasabian – Ejekt Festival 2014

 

Last but not least, ο Paul Kalkbrenner με τη μουσική ιδιοφυία του και το Main Stage αποκλειστικά δικό του, έκλεισε ιδανικά τη βραδιά με μία μοναδική live act. Ο Ickarus της ταινίας Berlin Calling συνδύασε δίπλα στη θάλασσα την techno, το minimal και την electronica, δίνοντας την ευκαιρία στο φανατικό dance κοινό της πόλης (και όχι μόνο) να τον απολαύσει και να χορέψει στους ρυθμούς του. Ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα “Sky and Sand” και “Das Gezabel” ολοκληρώνοντας ένα φοβερό festival, απόλυτα καλοκαιρινό και άκρως επιτυχημένο. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές και όλους τους μουσικούς για την εμφάνισή τους. Και ας μην ξεχνάμε τους εθελοντές, τους τεχνικούς και όλους τους παρασκηνιακούς συντελεστές της βραδιάς.

 

Paul Kalkbrenner - Ejekt Festival 2014
Paul Kalkbrenner – Ejekt Festival 2014
Paul Kalkbrenner - Ejekt Festival 2014
Paul Kalkbrenner – Ejekt Festival 2014

Αντί επιλόγου:

(-) Δυστυχώς ο κόσμος αποχώρησε μετά τους Kasabian διότι έπρεπε να ετοιμαστεί το Main Stage για τον Kalkbrenner. Θεωρούμε ότι αν η εμφάνιση στηνόταν στο Red Stage (όπως έγινε κατά τη διάρκεια όλου του φεστιβάλ), ο περισσότερος κόσμος (στην πρίζα όπως ήταν) θα είχε παραμείνει.

(+) Ευτυχώς είχε τα Hot Hot Burger Bar, τα οποία σύμφωνα με τον κόσμο ήταν πολύ καλά.

(-) Παρατηρήθηκε μεγάλη ουρά στην είσοδο.

(+) Ο ήχος ήταν εξαιρετικός.

(-) Οι τουαλέτες, όπως αποδείχτηκε, ήταν λίγες. Αντιαισθητικό το θέαμα των παρατεταγμένων αντρών δίπλα από τον χώρο αυτό κάνοντας την «ανάγκη» τους.

Ejekt Festival 2014
Ejekt Festival 2014

 Δείτε όλες τις φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση

 

Click here to see all images of the festival

More from Katerina Stamatopoulou

20 years Rockwave Festival

Το βίντεο που μας ανατριχιάζει. Αύριο ξεκινά η γιορτή για τα 20α...
Read More