Drew McDowall – Η επιστροφή στα ελληνικά εδάφη, αυτή τη φορά με το ‘Time Machines’

O Drew McDowall, ο 57χρονος Σκωτσέζος πρωτοπόρος της πειραματικής μουσικής σκηνής, έρχεται στην Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αυτή τη φορά, όμως, για να μας παρουσιάσει τον εμβληματικό δίσκο των Coil, των οποίων υπήρξε μέλος, ‘Time Machines’.

 

Κλείνοντας φέτος 40 ολόκληρα χρόνια, στο μουσικό προσκήνιο, ο Drew McDowall, όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, αλλά είναι ικανός να γίνει ο ίδιος, αξιοζήλευτος, με τα όσα έχει κάνει στις τέσσερις αυτές δεκαετίες, αφού οι μπάντες στις οποίες υπήρξε μέλος, αλλά και η solo καριέρα του, κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά, πολλά πράγματα στη μουσική αλλά και στον τρόπο που οι ακροατές της, την αντιλαμβάνονται.

 

Το 1978, ίδρυσε τους The Poems, με τη μετέπειτα γυναίκα του, Rose McDowall (με σπουδαίες συμμετοχές και η ίδια, σε μεγάλες μπάντες), στη Γλασκώβη. Πηγαίνοντας στο Λονδίνο, γίνεται μέλος των Psychic TV, ενώ από το 1989, αρχίζει να ηχογραφεί με τους Coil, να γίνεται κανονικό μέλος τους, το 1994, να συμμετέχει σε πολλούς δίσκους τους και να παραμένει μέχρι το τέλος της χιλιετίας, οπότε και μετακομίζει στην Νέα Υόρκη, όπου αρχίζουν πλήθος άλλων συνεργασιών, όπως εκείνες με τους Compound Eye, Captain Sons And Daughters και αργότερα, με Var, Hiro Kone, Uniform κ.ά.

 

Μόλις το 2012, ξεκινάει τις solo εμφανίσεις και το 2015, κυκλοφορεί και τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, με τίτλο ‘Collapse’, ενώ ακολουθούν οι ‘Unnatural Channel’, το 2017 και ‘The Third Helix’, το 2018, όλοι από τη Dais Records. Το 2015, παράλληλα με τον πρώτο δίσκο, κυκλοφορεί και μια κασέτα ενός κομματιού, χωρισμένη σε δύο μέρη, ενώ το 2018 κυκλοφορεί σε συνεργασία με τη Hiro Kone , το ep ‘The Ghost Of Georges Bataille’. Και οι τρεις solo δίσκοι του, είναι εξαιρετικοί και σημεία-σταθμοί στη σύγχρονη πειραματική σκηνή. Όχι, πως καμία δουλεία ή συνεργασία του, πήγαινε πίσω, απλώς επιβεβαιώθηκε ξανά, ακόμα και ύστερα από τόσα χρόνια στον χώρο, πόσο σπουδαίος μουσικός είναι, αφού με την καθαρά προσωπική δουλειά ενός καλλιτέχνη, μπορείς να δεις ξεκάθαρα, σε όλο του το εύρος, το μεγαλείο του ταλέντου του – εφόσον αυτό υπάρχει, κι εδώ υπάρχει και με το παραπάνω.

 

Πέρα όμως από αυτές του τις δουλειές, έχει κάνει remixes κομματιών για διάφορους άλλους καλλιτέχνες και μπάντες, όπως  Long Distance Poison, Drab Majesty, Chris & Cosey, Coh, Surgeon, Nine Inch Nails κ.ά. Εν ολίγοις, έχουμε να κάνουμε με έναν σπουδαίο, πολυσύνθετο και πολυπρόσωπο καλλιτέχνη, αφού το καλλιτεχνικό του έργο είναι τεράστιο – και σε ποσότητα, αλλά και σε αξία, και ο ίδιος έχει βρεθεί σε πολλούς ρόλους, όπως του δημιουργού, του συνθέτη, του ενορχηστρωτή, του remixer, του παραγωγού και φυσικά, του performer.

 

Όλα αυτά, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι κάθε του εμφάνιση επί σκηνής, είναι ένα μεγάλο γεγονός για το όποιο μέρος στο οποίο αυτή, λαμβάνει χώρα – η τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι, μιας και η τέχνη, ποτέ δεν ήταν εύληπτη από τις μάζες. Στην προκειμένη, όμως, το γεγονός είναι ακόμα πιο βαρυσήμαντο, καθώς σε αυτή του την επίσκεψη στην Αθήνα, ο Drew McDowall, θα παρουσιάσει ολόκληρο τον δίσκο ‘Time Machines’, που κυκλοφόρησαν οι Coil πριν από 20 χρόνια ακριβώς και είναι ίσως ένας από τους πιο ιδιαίτερους δίσκους της μπάντας – τόσο, που στην αρχή, ακόμα και η μπάντα η ίδια, θεωρούσε πως δεν ανήκει ανάμεσα στο σύνολο των κυκλοφοριών της και μόνο αρκετά αργότερα, η άποψη αυτή αναθεωρήθηκε και ο δίσκος προστέθηκε στον κατάλογο της μπάντας. Ο δίσκος αυτός, δημιουργημένος  με σκοπό να αναπαραστήσει μουσικά, τις παραισθησιογόνες συνέπειες ναρκωτικών ουσιών και τις ψυχεδελικές καταστάσεις που αυτές, δημιουργούν, αποτελεί μία από τις συγκλονιστικότερες δημιουργίες στο πεδίο της πειραματικής μουσικής, ενώ η ακρόασή του, είναι μία πολύ εσωτερική διαδικασία, ανάμεσα στον ύπνο και στον ξύπνιο, στην παραίσθηση και στην πραγματικότητα. Ο Drew McDowall, ως το μόνο, πια, εν ζωή, πλήρες μέλος των Coil, αποφάσισε να παίξει ζωντανά, τον δίσκο στην ολότητά του, σε επιλεγμένες εμφανίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά, για να υπογραμμιστούν τα όσα ειπώθηκαν, σχετικά με την τεράστια αξία του επικείμενου event, στις 29/9, στο Temple. Μια βραδιά, η οποία δε χάνεται με τίποτα. Αυτή, θα ανοίξει από τους πειραματικούς καλλιτέχνες Πάνο Αλεξιάδη και Γιώργο Καραμανωλάκη.

 

 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της διοργανώτριας εταιρίας:

 

3 Shades of Black & Temple Athens present
Drew McDowall presents Coil’s Time Machines
Special Guests: Panos Alexiadis & Georgios Karamanolakis
Στο Temple Athens (Ιάκχου 17, Γκάζι, Αθήνα)
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
Πόρτες: 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• 15€ (περιορισμένη προπώληση)
• 17€ (προπώληση)
• 20€ (ταμείο)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
• Le Disque Noir Records Shop (Θεμιστοκλέους 29, Αθήνα, τηλ.: 211 214 3554)
• Syd Records (Πρωτογένους 13, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ.: 210 3218373, www.sydrecords.com)
• Τηλεφωνικά στο 11876
• Reload Stores
• Seven Spots
• Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης – Evripidis Bookstores
• Viva Kiosks (Συνταγμα & Τεχνόπολις)
• Kremlino (Καραΐσκου 119, Πειραιάς, τηλ.: 2104100010 – www.kremlino.gr)
• Yoleni’s Hellas (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ.: 2122223623 – www.yolenis.com)
• Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/temple/drew-mcdowall-presents-coils-time-machines

Όταν πρέπει να γράψεις για ανθρώπους όπως ο Drew δυσκολεύεσαι. Δυσκολεύεσαι γιατί η συνεισφορά του στην παγκόσμια πειραματική σκηνή είναι τόσο έντονη αλλά και τόσο διακριτική σε έναν συνδυασμό που σε συγκλονίζει. Με μια πορεία από το 1978 ως το σήμερα, όντας ή πλήρες μέλος ή συνεργάτης σε σχήματα που άλλαξαν την αντίληψή μας για τη μουσική και καθόρισαν την εξέλιξή της με τον πιο δραστικό τρόπο, ο Drew McDowall σίγουρα κατέχει μία απ’ τις πιο σημαίνουσες θέσεις, στον κύκλο αυτών των ανθρώπων που κάνοντας αυτό που αγαπούν και αρνούμενοι ξεκάθαρα τη φήμη, μας προσέφεραν έναν άλλο δρόμο σε μια μουσική γεωγραφία που θα διαμόρφωνε ριζικά την παγκόσμια μουσική πραγματικότητα.

Το 1978 δημιουργεί τους The Poems με την πρώην γυναίκα του, Rose McDowall (Current 93, Strawberry Switchblade, Coil, Psychic TV κ.α.) στη Γλασκώβη.

Με την μεταφορά του στο Λονδίνο, γίνεται μέλος των Psychic TV και αρχίζει να ηχογραφεί και να πειραματίζεται με τους Coil ζωντανά από το 1989, για να γίνει τελικά πλήρες μέλος τoυς το 1994 και να έχει ενεργό συμμετοχή σε ιστορικούς δίσκους τους όπως τα “Musick to Play in the Dark”, “Astral Disaster”, “Worship The Glitch”, “Black Light District”, τα sessions που οδήγησαν στο “The New Backwards”, “Moon’s Milk” και “Time Machines”. Το 1995 επίσης θα συνεργαστούν και στον remix δίσκο των Nine Inch Nails “Further Down the Spiral” μαζί με Balance, Christopherson και Hyde.

Το 2000 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη όπου και χωρίζουν οι δρόμοι τους, για να ξεκινήσει μια πορεία σημαντικών συνεργασιών και εμφανίσεων όπως οι Compound Eye με τον Tres Warren των Psychic Ills αλλά και τους Captain Sons And Daughters με την Kara Bohnenstiel.

Ο Drew επίσης -όπως τον περιγράφουν οι φίλοι του- έχει τη φήμη ενός απ’ τους πιο ενεργούς υποστηρικτές της νεοϋορκέζικης πειραματικής σκηνής.

Όπως μας λέει ο ίδιος, τα πράγματα γι’ αυτόν παίρνουν χρόνο. Το 2012 λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια συνεργασιών, θα σημάνει την αρχή των solo του εμφανίσεών του και μετά από συνεχή πίεση του Ryan Martin (Dais Records) θα αποφασίσει να γράψει το “Collapse”, το ντεμπούτο προσωπικό του album, που θα κυκλοφορήσει το 2015 στη Dais, αποτελώντας έναν απ’ τους σημαντικότερους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία δεκαετία, ενώ το 2017 θα ακολουθήσει το “Unnatural Channel”, ο δεύτερος solo δίσκος του, που μαζί με τον προκάτοχό του και σε παράλληλη πορεία με τις κυκλοφορίες των Stephen Thrower και Ossian Brown (Cyclobe) μας προσφέρουν την μόνη πραγματική συνέχεια στο έργο των Coil, και ένα –κατά πολλούς- αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας τους.

Ως το τελευταίο εν ζωή πλήρες μέλος των Coil, ο Drew McDowall παρουσιάζει το συγκλονιστικό “Time Machines” για επιλεγμένες εμφανίσεις ανά τον κόσμο, δίνοντας και πάλι ζωή σε έναν δίσκο δομημένο στις παραισθησιογόνες αρχές διάλυσης του χρόνου, αλλά και αυτών που αποκαλύπτονται στην μετά-πραγματικότητα.

Η ιστορική σημασία αυτής της βραδιάς είναι μοναδική, όπως και η τιμή και ο σεβασμός μας προς αυτή. Για να μπορέσουμε λοιπόν να της αφιερωθούμε επαρκώς, τα μπαρ του Temple θα λειτουργήσουν μόνο στην αρχή και στο τέλος των setlists ενώ ο χώρος θα διαμορφωθεί ειδικά για την περίσταση.

***

Ο Πάνος Αλεξιάδης είναι ηχητικός καλλιτέχνης και μουσικός που εστιάζει στη σύγχρονη ηλεκτροακουστική σύνθεση. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 κυκλοφορίες ενώ έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των ζωντανών του εμφανίσεων, εξερευνά ένα εσωστρεφές ηχητικό περιβάλλον που εξελίσσεται στα όρια μεταξύ σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού.

Το 2015 ξεκίνησε μαζί με τον Κώστα Κεφαλιανό μια σειρά ηχητικών εκδόσεων σε κασέτα με την ονομασία Thalamos. Τους τελευταίους μήνες γράφει για εκκλησιαστικό όργανο ενώ παράλληλα ετοιμάζει το σκορ για το φίλμ MOA192B του κομίστα Στάθη Τσεμπερλίδη (Decadence comics).

***

Ο Γιώργος Καραμανολάκης είναι ένας πειραματικός καλλιτέχνης και συνθέτης-αυτοσχεδιαστής που ζει στην Αθήνα. Διαρκώς ενεργοποιεί μια μεγάλη γκάμα ήχων, που έχουν τις ρίζες τους στα μονολιθικά drones και καταλήγουν σε noise walls αναμεμειγμένα με στοιχεία free jazz και musique concrete και χρησιμοποιώντας πειραγμένα και όχι analogue synths, field recordings και κασσέτες, μεταλικά αντικείμενα και διάφορες ηλεκτροακουστικές τεχνικές.

Είναι βαθιά επηρεασμένος απ’την παράδοση του μυστικισμού, τον πειραματικό κινηματογράφο αλλά και την αισθητική του παρελθόντος και είναι η κατευθυντήρια δύναμη πίσω από την Αθηναϊκή αίρεση και post-apocalyptic synth-punk σχήμα που φέρει το όνομα ΟΔΟΣ 55.

Πέραν της συμμετοχής του στην ομάδα OMIO, μια ομάδα ενεργής παρέμβασης στο αστικό οικοδόμημα ο Γιώργος έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό πειραματικών καλλιτεχνών όπως τον Γιαπωνέζο θρύλο Hiroshi Hasegawa (Astro) και έναν απ’τους δασκάλους της musique concrete Jean – Marc Fussat μεταξύ άλλων.

LINKS:
• Panos Alexiadis: www.thalamos.net | www.soundcloud.com/alexiadis
• 3 Shades of Blackwww.3shadesofblack.net | www.facebook.com/threeshadesofblack
• 3P Labwww.facebook.com/3plabgr
• Temple Athenswww.thetemple.gr | www.facebook.com/templeliveclub

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
• Website: http://thetemple.gr
• FB: www.facebook.com/templeliveclub
• Τηλ.: +30 210 3468523
• E-mail: [email protected], [email protected]

 

Tags from the story
, ,
More from Πάνος Σταυρουλάκης

Ανταπόκριση: While Heaven Wept, Enemy Of Reality & Upon Revival @ Temple – Κυριακή 18/11/2018

Σε ζωηρό κλίμα, έλαβε χώρα την Κυριακή, στον ‘ναό’, η δεύτερη επίσκεψη...
Read More