DESERTFEST ATHENS @ Day 1- Red Fang, 1000mods, Truckfighters etc // 7/10/16, Ιερά Οδός

Στο πολυπληθές line-up του φεστιβάλ τα ονόματα των συγκροτημάτων μπορεί να μην ήταν έκπληξη για το stoner κοινό της Αθήνας, αλλά ένα γεμάτο διήμερο έλλειπε από τα συναυλίας μας δεδομένα και αυτό φάνηκε να εκτιμήθηκε από τον κόσμο, που παρά τις δυσκολίες, ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά και τις δύο μέρες.

Λίγα λόγια γενικά για την διοργάνωση, που είχε να αντιμετωπίσει διάφορες ατυχείς συμπτώσεις, όπως την απεργία στο αεροδρόμιο και τον κακό καιρό της Παρασκευής. Elder, Cough και Colour Haze δεν τα κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα για τις συναυλίες του Σαββάτου, πολύ κρίμα είναι η αλήθεια ειδικά για τους Colour Haze που τους περίμεναν πολλοί οπαδοί τους για να τους τιμήσουν. Τέτοια περιστατικά της τελευταίας στιγμής δεν κάνουν πια εντύπωση σε κανέναν μας, στην Ελλάδα ζούμε.Το πολύ θετικό είναι πως η διοργάνωση ανταποκρίθηκε άμεσα και προσάρμοσε το πρόγραμμα με την προσθήκη των Omega Monolith αλλά και τους Pentagram να δίνουν διπλό special set. Στα αρνητικά της διοργάνωσης, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για το επόμενο desert, που ελπίζουμε να συνεχιστεί σε ετήσια βάση, υπήρξε η επιλογή των αιθουσών. Μία μικρή αίθουσα σε χωρητικότητα, ειδικά για συγκροτήματα όπως οι Steak , που πρέπει να ανέβεις 4 ορόφους περιμένοντας το ασανσέρ, ενώ οι ήχοι συγκροτημάτων όπως οι House of Broken Promises και Omega Monolith να τρυπάνε αυτιά γιατί ασφυκτιούν στο χώρο, είναι προφανώς ακατάλληλοι και πολύ κρίμα γιατί αδικούν τα συγκροτήματα και ταλαιπωρούν τους μουσικόφιλούς τους. Η πρώτη μέρα του DesertFest μας επιφύλαξε και το δυσάρεστο της δυνατής βροχής, που έκανε την διάβαση της ιερά οδού από τη μία άκρη στην άλλη αγώνα μετ’ εμποδίων και αρκετό μούσκεμα, παρά ταύτα η επιθυμία για να δούμε τους Truckfighters δεν πτόησε κανέναν.

Το χρονικό της Παρασκευής αναλυτικά έχει ως εξής:

House of Broken Promises 17.45 – 18.25
Οι House of Broken Promises ανοίγουν το φεστιβάλ στη μικρή σκηνή κατά τις 6 παρά τέταρτο. Κλασικός hard rock ήχος με το διθυραμβικό τους άλμπουμ “Using the Useless” του 2009. Μπορεί να μην εξελίχθηκαν δισκογραφικά από το 2009, όμως στα λάηβ τους είναι πολύ καλοί. Ο χώρος όμως , ο μέτριος ήχος και το λιγοστό μουδιασμένο κοινό δεν τους βοήθησε ιδιαίτερα.

01_broken-promises_02

Beggars 18.20 – 19.00
Το εγχώριο τρίο των Beggars νομίζω αποτέλεσαν την αποκάλυψη της πρώτης μέρας, που αν και έπαιξαν μπροστά σε λίγο σχετικά κοινό, οι φανατικοί δεν λείπαμε. Η συνοδεία σαξόφωνου έδωσε άλλη διάσταση στον ήχο τους που παραπέμπει στους motorhead, έπαιξαν περίπου ένα 45 λεπτό στη μεγάλη σκηνή που σιγά σιγά άρχισε να γεμίζει.

Sadhus (The Smoking Community) 19.15 – 20.00
Οι Sadhus, το αθηναϊκό doom γκρουπ, γέμισαν με σκληρό ήχο την μικρή αίθουσα και κατάφεραν να πετύχουν το αίσθημα της ασφυξίας που ήθελαν. Καθαρό sludge με δυνατά riffs, ο χώρος γεμάτος, αλλά ο ήχος εξακολουθούσε να έχει δυναμική περισσότερη από ότι μπορούσε ο χώρος να αντέξει. Όσοι άντεξαν σε όλο το 45 λεπτο σετ, ευχαριστήθηκαν το μοναδικό εγχώριο γκρουπ στο είδος.

02_beggars_01

02_beggars_02

Torche 20.00 – 20.40
Ξανά απέναντι για Torche, καθώς το πρόγραμμα τηρείται κατά γράμμα.
Οι αμερικανοί με τον stoner και sludge metal ήχο, έπαιξαν ένα σελιστ που θυμίζει αρκετά αυτό της προηγούμενης εμφάνισής τους στη χώρα μας. Αλλά αυτό που κάθε φορά ξεχωρίζει τους Torche είναι ο δυναμισμός τους που αναδεικνύει τα live τους στη σκηνή κατά πολύ ανώτερα των άλμπουμ τους.

04_torche_02

04_torche_05

We.Own.The.Sky 20.40 – 21.20
Post rock με ακουστική κιθάρα και beats, οι We.Own.The.Sky έχουν καταλήξει σε μια πολύ ιδιαίτερη δική τους ταυτότητα. Ατμοσφαιρικοί όσο πρέπει και ηλεκτρονικοί όσο θα θέλαμε, υπήρξαν δε και πολύ τυχεροί γιατί ο ήχος ήταν σαφώς βελτιωμένος και αρκετοί έμειναν στην μεγάλη σκηνή, αφήνοντας την μικρή με όσο κόσμο μπορούσε να υποστηρίξει.

05_we-own-the-sky_02

05_we-own-the-sky_05

Truckfighters 21.20 – 22.20
Με τη βροχή να πέφτει για τα καλά και τον κόσμο να τρέχει διασχίζοντας το ποτάμι στην ιερά οδό, οι Truckfighters με το καθηλωτικό τους live δεν άφησαν κανέναν να παραπονεθεί για πάνω από 2 λεπτά. Όσες φορές και αν έχουν έρθει οι Σουηδοί στη χώρα μας, κάθε εμφάνιση τους θα είναι μια νέα εμπειρία, και αυτό φάνηκε και στον κόσμο που γέμισε πια την αίθουσα. Κλασικό desert rock, που θυμίζει λίγο Kyuss και λίγο Fu Manchu, ασταμάτητος δυναμισμός, με την πλειοψηφία των κομματιών του σετλιστ τραγούδια από το Universe του 2014. Ο Dango υπήρξε ασταμάτητος και ακούραστος, ο κόσμος δεν σταμάτησε το headbanging και το χτύπημα ενώ στα τελευταία κομμάτια του The 1 και desert cruiser από το Gravity X, η αλληλεπίδραση τους με τον κόσμο συγκινητική.

Setlist
Mind Control
Hawkshaw
The Chairman
Calm Before The Storm
Mastodont
The 1
Desert Cruiser
06_truckfighters_01

06_truckfighters_04

Black Rainbows 22.10 – 23.00
Ιταλικό fuzz rock, stoner / metal με λίγο από black sabbath, απέδειξαν πως είναι πολλοί έμπειροι στα λάηβ και αποζημίωσαν όσους παρά τη κούραση άντεξαν να περάσουν στο palamitas stage 2.

07_black-rainbows_05

07_black-rainbows_01

1000mods 23.00 – 00.15
Tα χιλιομόδια, ένα από τα πιο σημαντικά εγχώρια συγκροτήματα για τα οποία είμαστε περήφανοι, ενθουσίασαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Συνδυασμός ανεπανάληπτος μεταξύ ήχου των ‘70s και heavy rock των ‘90s.
Ο ολοκαίνουργιος τρίτος δίσκος δε που μόλις κυκλοφόρησε (Repeated Exposure To…), από τον οποίο ακούσαμε αρκετά κομμάτια, παραπέμπει στο ψυχεδελικό rock των 60s και στο heavy/desert rock των 90s. Ο ενθουσιασμός βέβαια με τα παλαιότερα αγαπημένα όπως το Vidage έδωσε και τα highlight της εμφάνισής τους. Το φινάλε με το On A Stone
Ήταν ανταποδοτικό της μεγάλης αγάπης του κόσμου.

Setlist
Above179
The Son
Road to Burn
Loose
Low
Claws
El Rollito
Vidage
On A Stone

08_1000mods_07

08_1000mods_09

Red Fang 00.30
Παραμένουμε στη μεγάλο σκηνή για το μεγάλο όνομα της βραδιάς, τους Red Fang, αν και οι mods μοιάζουν να έχουν εκπληρώσει τον παραπάνω στόχο. Οι Αμερικανοί από το Όρεγκον, όπως ήταν αναμενόμενο τίμησαν το νέο τους άλμπουμ Only Ghosts που σε λίγες μέρες κυκλοφορεί. Ισορροπούν μεταξύ μέταλ φωνητικών και stoner riff που δίνουν μια δυναμική στον ήχο τους μοναδική. Το πόσο επικοινωνιακοί είναι το απέδειξαν κατά τη διάρκεια όλου του λάηβ με εκλάμψεις κλισέ ελληνικών φράσεων αλλά και την ανταπόδοση της αγάπης του κόσμου, κάνοντάς τους την ιδανική μπάντα για το κλείσιμο της πρώτης μέρας.

Setlist
Wires
Blood Like Cream
Hank Is Dead
Malverde
Flies
Cut It Short
No Air
No Hope
The Deep
The Smell of the Sound
1516
Throw Up
Prehistoric Dog

09_red-fang_05

09_red-fang_01

Written By
More from Maria Lezgi

Apocalyptica @ Gazi Music Hall 07-4-17 //

Δώδεκα περίπου χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στην χώρα μας, οι...
Read More