Dark Tranquillity & Ensiferum & Pyogenesis live in [email protected] Fuzz Club 13/05/2022

By: Βασίλης Έξαρχος

Στις 12 Μαϊου λοιπόν και μέρα Πέμπτη έρχονται στη χώρα μας για άλλη μια φορά οι Dark Tranquillity και συγκεκριμένα στο FUZZ LIVE MUSIC CLUB. Μια από τις πρωτοπόρες μπάντες του melodic death metal της Σουηδίας , μαζί με τους Ιn Flames και τους At the Gates, οι οποίοι είναι ενεργοί από το 1989 μέχρι και σήμερα αν και στην αρχή είχαν διαφορετικό όνομα. Ο Mikael Stanne μαζί με τον κιθαρίστα Niklas Sundin δημιούργησαν τους Septic Broiler και στη συνέχεια τρία νέα μέλη εντάχθηκαν στο γκρουπ, οι Andres Friden , Andres Jivarp και Martin Henriksson. Η μπάντα αρχικά είχε έναν πιο thrash ήχο με death επιρροές. Έναν χρόνο μετά αλλάξανε το όνομα τους σε Dark Tranquillity με τον γνωστό τους πλέον ήχο και το 1993 κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “Skydancer”. Την ίδια χρονιά και μετά την κυκλοφορία του, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Andres Friden αποχώρησε για τους Ιn Flames . Έτσι λοιπόν ο Mikael Stanne έγινε ο τραγουδιστής τους και στην θέση του κιθαρίστα μπήκε ο Fredrik Johansson.
Το “The Gallery”, θεωρείται ως ένας δίσκος-ορόσημο για το μελωδικό death metal, με τεχνικά riff, ακραία φωνητικά, ακουστικά μέρη και λίγα γυναικεία φωνητικά. Στα ίδια, υψηλότατα επίπεδα, κινήθηκε και το “The Mind’s I”, τοποθετώντας τους DARK TRANQUILLITY στην κορυφή του ιδιώματος.

Όπως κάθε πρωτοπόρος που σέβεται τον εαυτό του, προτού ξεκινήσει η στρατιά των αντιγραφέων του ήχου τους, οι DARK TRANQUILLITY φρόντισαν να κυκλοφορήσουν το “Projector”, το οποίο, προς έκπληξη των απανταχού οπαδών τους, είχε καθαρά φωνητικά για πρώτη φορά καθώς και αρκετά πλήκτρα και ηλεκτρονικά στοιχεία, λόγω της προσθήκης του Martin Brändström (πρώην TIAMAT), δίχως όμως να παραλείπει τον καθαρόαιμο death metal χαρακτήρα του σε αρκετά σημεία. Ίσως ο πιο πλήρης δίσκος των DARK TRANQUILLITY, που απέδειξαν ότι είχαν τα κότσια να πειραματιστούν επιτυχημένα και να παραμείνουν δημοφιλείς, αλλά και χρόνια αργότερα, το “Projector” να μνημονεύεται από μερίδα του κόσμου ως η καλύτερη δουλειά τους.
Όλοι οι επόμενοι δίσκοι τους (“Haven”, “Damage Done”, “Character”, “Fiction”, “We Are The Void”), λίγο έως πολύ, εμπεριείχαν μία στροφή στον πιο σκληρό ήχο, με τα καθαρά φωνητικά του Mikael Stanne να κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους και τον trademark ήχο της διπλής κιθαριστικής επίθεσης.
Μετά από πολλές αλλαγές στο lineup, το μόνο αρχικό μέλος που έχει μείνει είναι ο Mikael Stanne, με τα υπόλοιπα μέλη να εντάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα , ο Martin Brändström στα πλήκτρα το 1999 , ο Christopher Amott στην πρώτη κιθάρα το 2020 , ο Johan Reinholdz στη ρυθμική κιθάρα το 2020 ως μόνιμα μέλη καθώς και μέλη που παίρνουν στα live είναι οι Christian Jansson στο μπάσο και Joakim Strandberg Nilsson στα τύμπανα . Κυκλοφόρησαν 12 αλμπουμ συνολικά με το τελευταίο τους, το “Moment“ να δέχεται πολύ καλές κριτικές και από θαυμαστές και κριτικούς αντίστοιχα χωρίς να είναι κάτι το εξωπραγματικό μέσα από την μεγάλη γκάμα από δίσκους που έχουν δημιουργήσει . Το συγκεκριμένο άλμπουμ έχει ένα πολύ καλό άκουσμα που είναι εύκολο να χαθείς μέσα στον ήχο του όπως σε όλα τους τα άλμπουμ τους , οι εναλλαγές μεταξύ βρόμικων και καθαρών φωνητικών είναι όπως πάντα άψογες , η σύνθεση των πλήκτρων με τις κιθάρες και το μπάσο έχει δημιουργήσει μία ισορροπία μεταξύ του χάρη της death metal με τον απαλό ήχο του πιάνου σε μερικά κομμάτια έχουν έναν synth-electronic ήχο.
Μαζί τους έρχονται οι Φιλανδοι “Ensiferum” με έναν ήχο folk – Viking metal επηρεασμένοι από τον ήχο του melodic death metal ιδρύθηκαν το 1995 από τον Markus Toivonen στην κιθάρα , Sauli Savolainen στο μπάσο και Kimmo Miettinen στα τύμπανα , το 96 ο Jari Mäenpää προστέθηκε ως τραγουδιστής και δεύτερος κιθαρίστας και μετά από πολλές αλλαγές στο lineup to 2000 γράψανε το πρώτο τους ομώνυμο δίσκο “Ensiferum” . Το 2004 ο Jari Mäenpää αποχώρησε διότι δεν μπορούσε να συνεχίσει την περιοδεία για το δεύτερο τους δίσκο iron και στην θέση του μπήκε ο Petri Lindroos ως κιθαρίστας και τραγουδιστής .

Οι Ensiferum έχουν ηχογραφήσει 8 δίσκους με τον τελευταίο τους να λέγεται “Thalassic” . Κυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου 2020 και σε αυτό τον δίσκο γνωρίζουμε τον καινούργιο τραγουδιστή Pekka Montin που παράλληλα παίζει και τα πληκτρα . Ο ήχος του δίσκου έχει πολλές επιρροές από το κλασικό power metal κρατώντας τον folk – Viking metal στοιχείο που τους εδραιώνει στην metal σκηνή έχοντας φυσικά το melodic death metal στον ήχο τους , δημιουργώντας μια αλληλουχία μεταξύ folk μουσικής , power metal και melodic death metal ,με τα φωνητικά να μοιράζονται μεταξύ των Pekka Montin , Markus Toivonen και Sami Hinkka στα «καθαρά» και τον Petri Lindroos στα «βαριά» , ο Markus Toivonen είναι ο κιθαρίστας μαζί με τον Petri Lindroos , ο Sami Hinkka στο μπάσο , Janne Parviainen στα τύμπανα και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ο Pekka Montin στα πλήκτρα .
Την συναυλία θα ανοίξουν οι Gwendydd μια σχετική καινούργια μπάντα από την Βουλγαρία ιδρύθηκε το 2018 και παίζουν melodi death/deathcore metal, με έναν μονο δισκο προς το παρόν με όνομα “Human Nature” και αποτελούνται από τους : μπάσο η Sonya Radeva , κιθάρα η Irena Angelova , στα φωνητικά η Vicky Stoichkova , στα τύμπανα ο Bambi Nikiforov και στην κιθάρα η Radostina Zhelyazova .

Η δεύτερη μπάντα που θα ακολουθήσει είναι οι “Pyogenesis” από την Γερμανία. Iδρύθηκε το 1991 και παίζουν πολλαπλά ήδη μουσικής ανάμεσα σε αυτά death metal , alternative metal , punk και gothic metal . Έχουν 9 δίσκους με τον τελευταίο τους να λεγετε “A Silent Soul Screams Loud” το οποίο κυκλοφόρησε το 2020. H μπάντα αποτελείται από τους Flo V. Scharz στα φωνητικά και στην κιθάρα , Malte Brauer στο μπάσο , Jan Räthje στα τύμπανα και τον Thilo Schmidt στιν κιθάρα.

Το live αυτό έχει τις προδιαγραφές να είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό μιας και παίζει μια από τηις μεγαλύτερες μπάντες του melodic death metal τους Dark Tranquillity που εγώ προσωπικά λατρεύω , τους Ensiferum που τα τελευταία χρόνια είναι μία από τις πιο γνωστές μπάντες τις folk metal> Πιστευω ότι και οι υπόλοιποι θα είναι αντάξιοι των προσδοκιών μας!

Double Headlining European Tour 2022
DARK TRANQUILLITY (Sweden)
+ENSIFERUM (Finland)
+PYOGENESIS (Germany)
+GWENDYDD (Bulgaria)
Πέμπτη 12 Μαḯου 2022 – Αθήνα – Fuzz Live Music Club
Παρασκευή 13 Μαḯου 2022 – Θεσσαλονίκη – Principal Club Theater @ Fix
Ώρα έναρξης: 19:00 – Τιμή εισιτηρίου: 28 Ευρώ (Περιορισμένη προπώληση) – 30 Ευρώ (Λοιπή προπώληση) – 32 Ευρώ (Ταμείο)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επί του παρόντος η προπώληση εισιτηρίων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά από τα www.123tickets.gr (για Αθήνα & Θεσσαλονίκη) και www.hunteragency.gr (μόνο για Αθήνα)

More from Nikos Mathiopoulos
Αφιέρωμα: Eric Burdon and The Animals @ Ηρώδειο-Ακρόπολη, Αθήνα, Παρασκευή 27/09/2019
Αυτός ο μήνας στην Αθήνα κλείνει με ένα μεγάλο «συναυλιακό» γεγονός, τον...
Read More
0 replies on “Dark Tranquillity & Ensiferum & Pyogenesis live in [email protected] Fuzz Club 13/05/2022”