Chinese Man – Votanikos Live Stage

Taiwan Mc, Youthstar, ProleteR,  mononome, Elephant Phinix. Δεν γράφω στα κινέζικα, απλά ξεκινώ το άρθρο με την παρέα που πλαισίωσε τους Chinese Man, το Σάββατο 14/02/2015 στο Votanikos Live Stage. Όσοι και όσες δεν ήσασταν εκεί, μάλλον (σίγουρα) χάσατε ένα από τα καλύτερα lives που έχουμε παρακολουθήσει, τουλάχιστον στο είδος τους. Ο χώρος μεγάλος και άνετος, γέμισε γρήγορα και τραντάχτηκε ολόκληρος. Ο κόσμος, κυρίως νεαρής ηλικίας με πολλούς/ες γαλλόφωνους/ες, θερμός, υποστηρικτικός, άκρως χορευτικός και πολύ δυναμικός. Βέβαια, ο κόσμος ήταν και τρομερά ανταποδοτικός. Μπροστά στα dubstep ακούσματα και στις ρίμες των συντρόφων των Chinese Man, ο κόσμος σπρώχτηκε, χειροκρότησε, χόρεψε και αποθέωσε την γαλλική κολεκτίβα.

Chinese Man - Votanikos Live Stage
Chinese Man – Votanikos Live Stage

Το μότο “Make music, Not war” έπιασε τόπο, καθώς οι παραγωγοί μουσικής Chinese Man φρόντισαν να μας φέρουν την μουσική του παρελθόντος στο παρόν δημιουργώντας έναν ήχο από το μέλλον και όλα αυτά χωρίς σπουδαία όπλα, παρα μόνο την φαντασία και τις μουσικές τους ευαισθησίες. Ήχοι jazz, swing, afrobeat και dub κατέκλησαν τον χώρο σε συνδυασμό πάντα με hip hop. Ένα μεγάλο τραπέζι φιλοξένησε τα όργανά τους: κονσόλες, μείκτες και πικάπ τούς όπλισαν και μάς… αφόπλισαν.

Πιο πριν, ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού ProleteR (“proletarian” στα γαλλικά) “έφτιαξε” την ατμόσφαιρα με τον δικό του τρόπο. Για όσους/ες δεν τον γνωρίζετε πρόκειται για τον 31χρονο beatmaker από την Τουλούζη, όπου ξεκίνησε το 2009 να πραγματοποιεί ένα παλιό του όνειρο: να δημιουργεί hip hop μουσική , έχοντας κορεστεί από το ροκ. Εμπνευσμένος από την trip hop και την electronic σκηνή, ο ProleteR έπαιξε για περίπου μία ώρα αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από τους/τις θυαμαστές/στριες του. Οι ήχοι τις jazz, charleston και soul μουσικής από τα αυθεντικά samples βινυλίων που αξιοποιεί, τον κάνουν σίγουρα έναν άξιο προσοχής μουσικό παραγωγό, ο οποίος διεκδικεί δυναμικά τη θέση του στην Ευρώπη και στη Γαλλία.

4

Ολοκληρώνοντας από το τέλος προς την αρχή αυτή τη βραδιά, ακούσαμε τους mononome και Elephant Phinix σε μία ιδανική αρχή του live που θα ακολουθούσε. Τον mononome τον έχουμε ακούσει στο Four Twenty break bar, δίπλα στον Kill Emil και ανήκει στη νέα γενιά των Ελλήνων παραγωγών που έχουν αφοσιωθεί στην electronic hip-hop μουσική. Με τον αναλογικό του εξοπλισμό, το πάθος και το χαμόγελό του μας μύησε σε ήχους παλιών κομματιών, μέσα από την δική του μοναδική επεξεργασία. Λίγο νοσταλγία, λίγο jazz και πολλά μπάσα ολοκληρώνουν την εικόνα του το βράδυ του Σαββάτου. Όσο για τον Elephant Phinix, με το κατάλληλο hip-hop ένδυμα, μας κράτησε συντροφιά για περίπου μισή ώρα. Freestyler, με αναφορές στη rap και hip-hop ανέβασε το κοινό. Από τα graffiti στη μουσική λοιπόν, βρήκε τις προοπτικές του στις ρίμες και στους στίχους, κάτι το οποίο μοιράστηκε απλόχερα μαζί μας.

mononome & Elephant Phinix - Votanikos Live Stage
mononome & Elephant Phinix – Votanikos Live Stage

Και από την αρχή ξανά στο τέλος, οι High Ku, Sly και Ze Mateo (a.k.a. Chinese Man) είναι οι τύποι που σίγουρα θες για φίλους. Άνετοι, χαμογελαστοί, φανερά ξαφνιασμένοι από την ανταπόκριση του κοινού, ήταν εξαιρετικοί από την αρχή έως το τέλος, προσφέροντας μάλιστα δύο Encore. Ξέρετε, όταν βλέπεις τους Chinese Man να χορεύουν και να περνούν τόσο ωραία, αναπόφευκτα θα το ζήσεις μαζί τους. Ωστόσο, όταν σε αυτή την παρέα προστεθούν και οι Taiwan Mc – Youthstar, κάνουν την ατμόσφαιρά πιο εκρηκτική. Αυτό έγινε το Σάββατο: έκρηξη. Και για αυτό το λόγο ο Youthstar πέταξε στο κοινό. Για αυτό το λόγο ένα σουτιέν αιωρήθηκε στον αέρα μέχρι να καταλήξει στο stage (εδώ γελάω και κλαίω ταυτόχρονα). Για αυτό το λόγο πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην Stereomatic Productions.

à bientôt

Youthstar - Votanikos Live Stage
Youthstar – Votanikos Live Stage
Taiwan Mc - Votanikos Live Stage
Taiwan Mc – Votanikos Live Stage

Υ.Γ. Ακούστηκαν μεταξύ άλλων τα κομμάτια από τους δύο δίσκους “Racing with the Sun” και “Groove Sessions”

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από τη συναυλία στο ConcertPhotos.gr

More from Katerina Stamatopoulou

Ο Robbie Williams on camera Rockwave Festival 2015 – Day 2

«Το Rockwave Festival παρουσιάζει τον Robbie Williams, παρουσιάζει δηλαδή εμένα στην Ελλάδα...
Read More