The best of JETHRO TULL Performed by IAN [email protected] 01-10-2016, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Οι Jethro Tull σχηματίστηκαν το 1967 στο Λούτον της Αγγλίας, τότε που το έδαφος ήταν πρόσφορο για μακριά μαλλιά, ατέλειωτα κιθαριστικά σόλο και ουτοπικούς οραματισμούς. Μπορεί (για πολλούς) να μην γνώρισαν την επιτυχία των Rolling Stones και των Led Zeppelin ή να μην έφτασαν τα θρυλικά κιθαριστικά του Eric Clapton, όμως οι Jethro Tull κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70’ κατάφεραν να συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα πιο επιτυχημένα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.
Κυρίως γιατί κατόρθωσαν να φτιάξουν την ταυτότητα τους απομακρυνόμενοι από τα blues-rock και ενσωματώνοντας αρκετά folk και hard rock στοιχεία. Το ιδιαίτερο σοφιστικέ ύφος της μπάντας προσδιορίστηκε από το φλάουτο του Anderson και την ικανότητά τους να συγχωνεύσουν την progressive rock με την κλασικούς ήχους και μεσαιωνικά θέματα.

Ήταν Ιούνης του ’68, όταν ο Anderson έκλεψε την παράσταση στο άνοιγμα της συναυλίας των Pink Floyd, όταν εμφανίστηκε παίζοντας φλάουτο στο ένα πόδι, ένας κουρελής αεικίνητος που πηδούσε από τη μια άκρη στην άλλη. Περίπου ένας χίπης του μεσαίωνα, όπως και το όνομα τους που δανείστηκαν από τον βρετανό αγρονόμο Jethro Tull (1674 – 1741),του μεσαίωνα που εφηύρε τη μηχανή σποράς.

Ο Ian Anderson και οι Jethro Tull κυκλοφόρησαν παρέα 30 albums, εκ των οποίων τα 21 είναι studio album, με αρκετά να ανεβαίνουν στην κορυφή των αμερικάνικων και βρετανικών chart, να γίνονται χρυσοί ή πλατινένιοι. Η καλλιτεχνική ακμή του γκρουπ στα μέσα του 70 επηρέασε τις ανακατατάξεις του σχήματος, με τον Ιαν να παραμένει στο βάθος των δεκαετιών η ψυχή του των J.T. πέρα μόνιμο μέλος, συνθέτης και τραγουδιστής.
Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο This Was κυκλοφόρησε το 1968, με έντονες Jazz και Blues επιρροές και κομμάτια που φτάνουν τα 6 λεπτά (“Serenade To A Cuckoo”, “Dharma For One”).
Όμως ο σπουδαιότερος δίσκος τους, κατά κοινή ομολογία, υπήρξε το Aqualung (1971) ανεβαίνοντας στο Top-10 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συνδυάζοντας folk και Hard Rock στοιχεία περιέχει τα πιο διάσημα τραγούδια του συγκροτήματος, όπως το ομώνυμο Aqualung που ανοίγει το δίσκο, το “Cross Eyed Mary”, “Mother Goose”, “Up To Me”, “Hymn 43”, “Wind Up” και το “Locomotive Breath”.

Αν και οι Jethro Tull βγάζουν το τελευταίο στούντιο άλμπουμ τους το 2003 (The Jethro Tull Christmas Album) ο Ιαν έχει ξεκινήσει την προσωπική του παραγωγή ήδη από τη δεκαετία του ’80. Τα σόλο άλμπουμ του Walk Into Light (1983), Divinities: Twelve Dances With God (1995), The Secret Language Of Birds (2000) και το Thick as a Brick 2 του 2012, που αποτελεί τη συνέχεια του επιτυχημένου άλμπουμ των Jethro Tull, το οποίο είχε κυκλοφορήσει σαράντα χρόνια νωρίτερα (το 1972) και αποτελείται από ένα τραγούδι διάρκειας 43 λεπτών. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του είναι το Homo Erraticus του 2014 που απέσπασε την καλύτερη υποδοχή από κάθε άλλο προσωπικό του δίσκο (σκαρφάλωσε στο νούμερο 14 των βρετανικών chart).
Ο Ian Anderson στις συναυλίες των The best of JETHRO TULL με πατημένα τα 68 του χρόνια, λιγότερα μαλλιά αλλά ως καθιερωμένη σημαντική προσωπικότητα της μουσικής, λέγεται πως ζωντανεύει την πορεία των J. T. μέσα από τα τραγούδια που αγαπήθηκαν και με τη συνήθης συντροφιά του φλάουτο. Και αυτό ακριβώς περιμένουμε να δούμε το βράδυ του Σαββάτου στην Τεχνόπολη.

The best of JETHRO TULL Performed by IAN ANDERSON
Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Οι πόρτες ανοίγουν: 20:00 – Ώρα έναρξης: 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Τιμές όρθιων:
30ευρώ (για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων)
35ευρώ (υπόλοιπα εισιτήρια)
Τιμές καθημένων:
Β’ ΖΩΝΗ: 40 ευρώ
Α’ ΖΩΝΗ: 45 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, 11876, Public, Seven Spots, Media Markt, Reload Stores, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
210 6465000 & musicboxproductions.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548
[email protected] , www.technopolis-athens.com

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Written By
More from Maria Lezgi

The Black Heart Procession @ 31/3/17-FUZZ Live Music Club //

Οι μελαγχολικοί Καλιφορνέζοι επιστρέφουν με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από την...
Read More