Batushka – Η μεγάλη επιστρoφή! @ Gagarin 205 (15/09/2018)

 

2 ακριβώς χρόνια, ύστερα από τις θριαμβευτικές εμφανίσεις τους στην Ελλάδα, οι Πολωνοί doom/black metallers Batushka, επιστρέφουν σε αυτή, ξανά, στα πλαίσια του κλεισίματος της παγκόσμιας περιοδείας τους για την παρουσίαση του πρώτου και μοναδικού – έως σήμερα, δίσκου τους ‘Litourgiya’, μιας εντυπωσιακά επιτυχημένης και μεγάλης περιοδείας, διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ετών.

Έχοντας συσταθεί ως μπάντα, μόλις πριν τρία χρόνια, οπότε και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, οι Batushka γνώρισαν μια πρωτοφανή διεθνή επιτυχία εξαιτίας αυτού και αναγνώρισης, εξαιτίας των εντυπωσιακών τους εμφανίσεων. Η οκταμελής μπάντα, της οποίας τα μέλη, κανείς δε γνωρίζει, αφού όντας μεταμφιεσμένα επί σκηνής, και χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, διατηρούν τις ταυτότητές τους κρυφές (αν και λέγεται πως τουλάχιστον κάποια μέλη, είναι γνωστά μέλη άλλων επιφανών συγκροτημάτων του είδους), αγαπήθηκε από το metal κοινό και όχι μόνο, αφού αυτό που έχουν να προσφέρουν σε αυτό, ξεπερνάει τα μουσικά ήδη, αποτελώντας μια ολοκληρωμένη, υπερβατική, νεωτεριστική εμπειρία, μέσα από τον μυστηριακό τρόπο εκτέλεσης των κομματιών τους, που θυμίζει αυτό ακριβώς που αναφέρει και ο τίτλος του δίσκου τους, μια λειτουργία – θρησκευτική, μουσική, καλλιτεχνική, μα ανορθόδοξη!

Θρησκευτικές εικόνες, μανουάλια, χριστιανικά ενδύματα, κεριά, νεκροκεφαλές, λιβάνια και θυμιατά, είναι μόνο τα βασικά μέρη του σκηνικού των ζωντανών εμφανίσεών τους, απαραίτητων για να βάλουν το κοινό μέσα στο μυστικιστικό κλίμα τους αρχικά, για να συνεχίσουν, μυώντας τους, με τις σκοτεινές, βαριές τους μελωδίες και τα απόκοσμα φωνητικά τους, καθώς παρουσιάζουν τον δίσκο τους, αποτελούμενο από ένα, στη ουσία, κομμάτι, το ‘Yekteniya’ (χωρισμένο, όμως, σε οκτώ μέρη), στην ολότητα του. Με το όνομά της μπάντας, να σημαίνει στα Πολωνικά, ΄Πατέρας’ (με την εκκλησιαστική του σημασία) και στους στίχους τους, να ξεχωρίζουν μέρη αντίστοιχων ύμνων, ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζετε μουσικά, μπορείτε να φανταστείτε, έστω και λίγο, τι είναι αυτό το οποίο παίζουν και παρουσιάζουν. Αυτό που θα φανταστείτε, πολλαπλασιάστε το επί δέκα, και ίσως πλησιάσετε κάπως κοντά στο εσωτερικό βάθος του μεγαλείου τους. Περισσότερα, όμως, θα δείτε, ακούσετε και βιώσετε, το ερχόμενο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, στο Gagarin.

Με τη συναυλία να έχει ανακοινωθεί εδώ και οκτώ μήνες, και αυτή τη φορά, σε μεγαλύτερο χώρο (αφού, προ διετίας, το περίπου μισής, του Gagarin, χωρητικότητας, Κύτταρο, γέμισε ασφυκτικά, με τη συναυλία να γίνεται sold out), τα πρώτα εισιτήρια, να έχουν ήδη κάνει φτερά και το Σάββατο, να συζητιέται ως μια μέρα με το πρώτο, πολύ σημαντικό live της χρονιάς, στους κύκλους των fans, καταλαβαίνετε ότι δεν πρέπει να το χάσει κανείς, fan και μη (μιας και fan να μην είναι κανείς, θα μπορούσε να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη συναυλία από εικαστικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, αφού κάτι αντίστοιχο, δε θα ξαναδεί, ούτε από άλλη μπάντα, ούτε ίσως και από τη συγκεκριμένη, αφού δε γνωρίζουμε τι γραμμή πλεύσης θα τραβήξει αυτή, από εδώ και πέρα – πριν δυο χρόνια, τα μέλη της, δήλωναν σε συνέντευξή τους, ότι δεν ήξεραν τι θα κάνουν στο μέλλον και αν θα κυκλοφορήσουν άλλον δίσκο. Πλέον, ο δεύτερος δίσκος, αποτελεί μια φήμη που ακούγεται όλο και περισσότερο και δε μένει παρά να περιμένουμε για να δούμε αν θα πάρει σάρκα και οστά). Τη συναυλία, ανοίγουν δύο ελληνικά σχήματα, οι The Slayerking και οι Karma Violens.

 

 

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου της διοργανώτριας εταιρίας:

Το Κυριλλικό όνομα “Batushka” σημαίνει “πατέρας” και συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ιερατική μορφή. Με ένα θρησκευτικό πλαίσιο να διέπει την θεματολογία και την ατμόσφαιρά της μουσικής τους, οι νεοσύστατοι Πολωνοί black-doomsters Batushka αποτελούν μία από τις πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις της σύγχρονης σκηνής του ακραίου ήχου. Μην έχοντας αποκαλύψει τα πρόσωπά τους στο κοινό, φροντίζοντας να τα καλύπτουν στις ζωντανές εμφανίσεις και τις φωτογραφίσεις τους με ιερατικά άμφια, οι Batushka φημολογείται πως αποτελούνται από μέλη γνωστών σχημάτων του ήχου, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Το ντεμπούτο album τους, κυκλοφόρησε από το Πολώνικό underground extreme metal label, Witching Hour Productions (Behemoth, Hades, Oranssi Pazuzu, Vader κ.α.) μόλις το 2015, υπό τον τίτλο “Litourgiya”, μα έχει ήδη προκαλέσει σάλο στον παγκόσμιο metal χάρτη, χάρη στον ξεχωριστό του χαρακτήρα, που δεν άργησε να τους διαχωρίσει από τα υπόλοιπα σχήματα της σκηνής τους, ως μία μοναδική περίπτωση, άξια προσοχής από οπαδούς όλων των metal ιδιωμάτων. Ο σκοτεινός και βαρύς ήχος του “Litourgiya”, με τα καταιγιστικά του ξεσπάσματα και τις δυσοίωνες και μεγαλειώδεις μελωδίες του μπαίνει κατευθείαν μέσα στην σάρκα του ακροατή. Αυτό όμως που κάνει αυτήν την κυκλοφορία και αυτή τη μπάντα, τόσο ξεχωριστές είναι τα φωνητικά. Εκτός από τις χαώδεις κραυγές που θα περίμενε κανείς να ακούσει σε ένα black metal album, οι Batushka εμπλουτίζουν τον ήχο τους με πομπώδη λειτουργικά άσματα στην Σλαβική Εκκλησιαστική διάλεκτο, που χρησιμοποιείται στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, σε μέρη όπως η Πολωνία, η Ρωσία και η Ουκρανία, καθώς και τα έθνη της Βαλκανικής Χερσονήσου. Οι Batushka αποτελούν μια μοναδική μυστικιστική εμπειρία, που έρχεται να προσφέρει κάτι νέο στον ακραίο ήχο, ως άτυπο αντίπαλο δέος στην Καθολική Εκκλησιαστική ατμόσφαιρα των Σουηδών Ghost. Η τελευταία περιοδεία για την υποστήριξη του “Litourgiya” τους φέρνει και πάλι στη χώρα μας στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, για δύο μοναδικές τελετουργίες που θα αφήσουν ιστορία. Μην τους χάσετε.

 

Batushka (PL) ζωντανά στην Αθήνα

Στο Gagarin 205 LIve Music Space (Λιοσίων 205, Αθήνα)

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Περιορισμένη προπώληση: 16€ (SOLD OUT)
  • Προπώληση: 19€
  • Ταμείο: 22€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
• Τηλεφωνικά στο 11876
• Metal Era
• No Remorse Records
• Reload Stores
• Media Markt Greece
• Seven Spots
• Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης – Evripidis Bookstores
• Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

 

Tags from the story
, ,
More from Πάνος Σταυρουλάκης

Ανταπόκριση: The Limiñanas & Blame Canada @ Temple – Πέμπτη 11/04/2019

Δύο μέρες μετά τη συναυλία των Suuns, βρεθήκαμε ξανά στο αγαπημένο Temple,...
Read More