Ανταπόκριση: Patti Smith @ Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

 

 

 

 

Φωτογραφίες Κατσιδονιώτη Καλλιόπη

Η Φωνή της πανκ, που συνδύασε το ροκ με την ποίηση, ήρθε και έδωσε μια μοναδική συναυλία, που ξεχώρισε ως μια από τις πιο δυνατές στιγμές του φετινού συναυλιακού καλοκαιριού. Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού γέμισε από τον κόσμο και δέκα λεπτά μετά τις 21:00, όταν η Πάτι Σμιθ βγήκε στην σκηνή μετά τους μουσικούς, ο κόσμος την υποδέχθηκε με θερμά χειροκροτήματα.

Η συναυλία ξεκίνησε δυνατά με το Dancing Barefoot και στην συνέχεια με το Grateful έδειξε ότι ένιωθε το ίδιο, αφού πριν ξεκινήσει να τραγουδά, περιεργάστηκε γύρω τον χώρο του Ηρωδείου με το κεφάλι ψηλά. Χαμογελαστή και ετοιμόλογη απαντούσε στις περιστασιακές φωνές που ακούγονταν από το πλήθος.

I love you Patti Smith!

Send me a picture!, να απαντά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τραγούδησε μια διασκευή του The Wicked Messenger του Bob Dylan (που υπάρχει στον δίσκο της «Gone Again» του 1996) και σαν παιδί της μπιτ δεν θα μπορούσε να μην απαγγείλει ποίηση του Allen Ginsberg και συγκεκριμένα το «Footnote to Howl»:

Everything is holy! everybody’s holy! everywhere is holy! everyday is in eternity! Everyman’s an angel!

Ελεύθερη και δυναμική φωνή, άξια συνεχιστής της εποχής της, αναφέρθηκε στα σημαντικά γεγονότα που ταλανίζουν την χώρα της, όπως την πρόσφατη απόφαση σχετικά με τις αμβλώσεις.

Έδωσε μια δυνατή ερμηνεία στο Dont Say Nothing και εξίσου μια πιο δυνατή στην διασκευή του μπλουζ ροκ των Led Zeppelin Since Ive Been Loving You. Μας χάρισε μικρές στιγμές της από μνήμες, με τον χώρο του Ωδείου να της θυμίζει μια φωτογραφία της Μαρίας Κάλλας και το πόσο της άρεσε να ακούει τις άριές της.

Το Beneath the Southern Cross, το προλόγισε αναρωτώμενη ότι είναι υπέροχο που έχουμε την ζωή και τι θα κάναμε χωρίς αυτή, τραγούδι που απολαύσαμε κατά την διάρκειά του μια δυνατή συνομιλία κιθάρας και μπάσου, μεταξύ του Tony Shanahan και του γιου της Patti Smith, Jackson Smith. Η κόρης της, επίσης, Jesse Smith, βγήκε στα τελευταία τραγούδια και έπαιξε πλήκτρα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To Nine το αφιέρωσε στον.. Τζακ Σπάροου (τραγούδι που το έγραψε ως γενέθλιο δώρο στον Τζόνι Ντεπ), ενώ το Pissing in a River το αφιέρωσε στον Έρικ Μπάρτον που βρισκόταν ανάμεσα στους θεατές, με την Πάτι Σμιθ να μοιράζεται μαζί μας άλλη μία πολύτιμη στιγμή της, όταν μικρή τραγούδησε ένα τραγούδι των Animals και οι δικοί της, της είχαν πει με θαυμασμό, ότι μπορεί και τραγουδάει!

Σε όλη την διάρκεια της συναυλίας ο κόσμος τραγούδαγε και χειροκροτούσε συνεχώς. Αν και ήταν η πρώτη φορά που την παρακολουθούσα καθήμενη στον χώρο του Ηρωδείου, μας είχε παρασύρει με την φωνή και το ειδικό βάρος που έχει η παρουσία της.

Όταν κατά την διάρκεια του Gloria ξεκίνησε να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες μιας καλοκαιρινής μπόρας, ευχαρίστησε τον θεό που την έστειλε (και εμείς με την σειρά μας στο τέλος) και την υποδέχτηκε βγάζοντας το σακάκι της.

Με τις στάλες να πέφτουν και να μας βαφτίζουν ξανά, όλος ο κόσμος του Ηρωδείου είχε σηκωθεί όρθιος στις θέσεις του, λικνίζονταν, κρατούσε τον ρυθμό με παλαμάκια, και τραγούδησε μαζί της το τελευταίο τραγούδι της συναυλίας. Μιάμιση ώρα μετά, στον απόηχο του ρεφρέν του «People Have The Power», μας αποχαιρέτησε λέγοντάς μας: «Don’t Forget, Use Your Voice!».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Setlist

 1. Dancing Barefoot
 2. Grateful
 3. Redondo Beach
 4. The Wicked Messenger (Bob Dylan cover)
 5. Footnote to Howl (Allen Ginsberg poetry)
 6. Don’t Say Nothing
 7. Since I’ve Been Loving You (Led Zeppelin cover)
 8. Beneath the Southern Cross
 9. Stone Free (Jimi Hendrix cover)
 10. Nine
 11. Boy Cried Wolf
 12. One too Many Mornings (Bob Dylan cover)
 13. Because the Night
 14. Pissing in a River
 15. Gloria (Them cover)
 16. People Have the Power
Written By
More from Maria Sarantou
SIVERT HOYEM + REMI & THE ROAD @ PIRAEUS 117 ACADEMY, 23 04 2016
Ο Sivert Hoyem, που πραγματοποιεί περιοδεία στην χώρα μας, μετά τις συνεχόμενες...
Read More
0 replies on “Ανταπόκριση: Patti Smith @ Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Σάββατο 25 Ιουνίου 2022”